pawel_l 29.11.2005 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 No i owszem był cerapur bez pogodówki z mocą 7-25KW a nie 28KW, To, że go nie było na oficjalnej stronie www to nie znaczy, że go nie produkowano i sprzedawano. Ja takiego mam Czyli tak naprawdę Cerasmart. Pogodówka 211? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 30.11.2005 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Pawel_l napisał Czyli tak naprawdę Cerasmart. Pogodówka 211? No prawie ale ma całkiem inne naczynie wzbiorcze, pompę, co jeszcze nie wiem. Pozatym wymiennik Cerasmart i Cerapur mają chyba ten sam. A pogodówka to oczywiście TA 211, zegar DT2, i sterownik zdalnego sterowania TW2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 30.11.2005 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 a czy ktoś może mi powiedzieć, które z powyższych (lub innych) kotłów kondensują także podczas pracy na potrzeby CWU (w lato)? coś mi kołacze się po głowie że kiedyś jeden Vaillant to potrafił, ale może teraz jest takich więcej? Ja mam Cerasmarta Junkersa i on również kondensuje podczas pracy na potrzeby cwu. Jak narazie mam go prawie rok (założyłem zdaje się w grudniu 2004) i jest wszystko ok. Po zimie będę mógł coś konkretnego poweidzieć o kosztach ogrzewania, bo właśnie kończą mi ocieplać dom, ale i tak nie było źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 30.11.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Pawel_l napisał Czyli tak naprawdę Cerasmart. Pogodówka 211? No prawie ale ma całkiem inne naczynie wzbiorcze, pompę, co jeszcze nie wiem. Pozatym wymiennik Cerasmart i Cerapur mają chyba ten sam. A pogodówka to oczywiście TA 211, zegar DT2, i sterownik zdalnego sterowania TW2. "Prawdziwy" Cerapur ma bardzo rozbudowany sterownik, 211 to jest prosty regulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 30.11.2005 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Pawel_l "Prawdziwy" Cerapur ma bardzo rozbudowany sterownik, 211 to jest prosty regulator. Jeżeli chodzi ci o wyświetlacz z polskim menu to masz rację że się różnią , jednak pogodówka w jednym i drugim działają dokładnie na tej samej zasadzie. Nowszy model ma ją tylko "w standarcie". Tak na marginesie 5kzł za kondensata z pogodówką to naprawdę nie dużo, tym bardziej że do kotłowni zarówno przy "Prawdziwym" jak i "mniejprawdziwym" Cerapurze praktycznie się nie zagląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 30.11.2005 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Pawel_l "Prawdziwy" Cerapur ma bardzo rozbudowany sterownik, 211 to jest prosty regulator. Jeżeli chodzi ci o wyświetlacz z polskim menu to masz rację że się różnią , jednak pogodówka w jednym i drugim działają dokładnie na tej samej zasadzie. Nowszy model ma ją tylko "w standarcie". Tak na marginesie 5kzł za kondensata z pogodówką to naprawdę nie dużo, tym bardziej że do kotłowni zarówno przy "Prawdziwym" jak i "mniejprawdziwym" Cerapurze praktycznie się nie zagląda. O i tu jest pies pogrzebany! Ja do swojej kotłowni muszę schodzić 2 razy w roku - przestawić zegar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 30.11.2005 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Pawel_l "Prawdziwy" Cerapur ma bardzo rozbudowany sterownik, 211 to jest prosty regulator. Jeżeli chodzi ci o wyświetlacz z polskim menu to masz rację że się różnią , jednak pogodówka w jednym i drugim działają dokładnie na tej samej zasadzie. Nowszy model ma ją tylko "w standarcie". Tak na marginesie 5kzł za kondensata z pogodówką to naprawdę nie dużo, tym bardziej że do kotłowni zarówno przy "Prawdziwym" jak i "mniejprawdziwym" Cerapurze praktycznie się nie zagląda. O i tu jest pies pogrzebany! Ja do swojej kotłowni muszę schodzić 2 razy w roku - przestawić zegar Ja w mojej z Termetem bywam częściej. Ale tylko dlatego że to jest przejście z garażu Ilość funkcji programowania w Cerapurze jest b. duża, m.in. obniżenia temperatury, szybkie dogrzewanie, sterowanie grzania c.w.u. ... Nie żebym namawiał, ale pokazuję różnice. Stąd Cerasmart jest dużo tańszy. A tak naprawdę to i tak grzeje i tak grzeje. 10% mniej, 10% więcej- przy całkowitym koszcie 2-2,5 kzł, to nie jest majątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 01.12.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Pawel_lIlość funkcji programowania w Cerapurze jest b. duża, m.in. obniżenia temperatury, szybkie dogrzewanie, sterowanie grzania c.w.u. ... Nie żebym namawiał, ale pokazuję różnice. Stąd Cerasmart jest dużo tańszy. A tak naprawdę to i tak grzeje i tak grzeje. 10% mniej, 10% więcej- przy całkowitym koszcie 2-2,5 kzł, to nie jest majątek. Pawel_l te wszystkie funkcje które opisałeś są w sterowniku pogodowym,i zegarze sterującym pracą kotła, które można lub jak zaleca producent NALEŻY dokupić do Cerasmarta. JAk już wcześniej wspomniałem ja taki zestaw wraz z modułem zdalnego sterowania dokupiłem za 7 stów. Co wcale nie oznacza że było mi to niezbędne. Do tej pory mam to nie podłączone. Na kotle temperatura zasilania 40stC w domu cały czas 21,5stC ( w całym domu ogrzewanie podłogowe) nie mam potrzeby obniżania nocnego temp., ani szybkiego dogrzewanie gdyż podłoga ma tak dużą bezwładność, że gdybym wyłączył piec na 24 godziny to temp. w domu nie spadnie więcej niż 2 stopnie. Natomiast zauważyłem że ilość spalanego gazu na ponowne uzyskanie zadanej temp 21,5StC jest zdecydowanie większa niż stałe utrzymywanie jednakowej temp w domu. To takich parę moich spostrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 01.12.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2005 Ja mówiąc szczerze od razu kupiłem sobie do swojego cersmarta całą automatykę - w tym również do sterowania cwu. Z tego co mówicie w cerapurze jest to już w zyposażeniu standardowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holmar 11.12.2005 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Ostatecznie zdecydowałem się na piec kondensacyjnym DeDietrich DTG 1300-25 Eco.NOx Plus V 1300 4,5-24,9kW z zasobnikiem 130l. Cena za jakią mogę go kupić to ok. 8500,00zł netto. A co sądzicie o grzejnikach HENRAD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekaqua 11.12.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 niech porozmawia z Pawłem Lachmanem i analizatorem sprawdzi tlenek wegla w jednym i drugimto sie przekona jaka jest roznica ciekawe czy to paweł czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 11.12.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafslusarczyk 11.12.2005 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2005 Ostatecznie zdecydowałem się na piec kondensacyjnym DeDietrich DTG 1300-25 Eco.NOx Plus V 1300 4,5-24,9kW z zasobnikiem 130l. Cena za jakią mogę go kupić to ok. 8500,00zł netto. A co sądzicie o grzejnikach HENRAD? pisz a nie pożałujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 19.12.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 Ostatecznie zdecydowałem się na piec kondensacyjnym DeDietrich DTG 1300-25 Eco.NOx Plus V 1300 4,5-24,9kW z zasobnikiem 130l. Cena za jakią mogę go kupić to ok. 8500,00zł netto. no to wreszcie będzie można zapytać kogoś o doświadczenia z elidensem narazie to mój faworyt (tylko myślałem o 15-tce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miran 19.12.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2007 WitamMnie też bardzo interesuje ten Dietrich choć trzeba przyznać nie jest taki tani.Ciekawe czy wydajność ciepłej wody będzie wystarczająca.Jak zamontujesz koniecznie podziel się wrażeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2007 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 jak już nagrzeje się te 130 l to piec poradzi sobie z odbiorem ciepłej wody i dalszym grzaniem wody na bieżąco. W przypadku brania kapieli pod prysznicem mogą być odczuwalne zmiany temeratury wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miran 20.12.2007 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 jak już nagrzeje się te 130 l to piec poradzi sobie z odbiorem ciepłej wody i dalszym grzaniem wody na bieżąco. W przypadku brania kapieli pod prysznicem mogą być odczuwalne zmiany temeratury wody. Znaczy,sugerujesz że dla komfortu ciepłej wody taki zbiornik jest za mały? Mam dwie łazienki,na dole z prysznicem,u góry z wanną i oczywiście kuchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 20.12.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 a jakie zdanie macie na temat lodówki broetje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 20.12.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 jak już nagrzeje się te 130 l to piec poradzi sobie z odbiorem ciepłej wody i dalszym grzaniem wody na bieżąco. W przypadku brania kapieli pod prysznicem mogą być odczuwalne zmiany temeratury wody. Dlatego dobrze jest montować automatyczne mieszalniki na zbiornikach cwu. Zjeżdżamy mieszalnikiem do 42st.C - oszczędzamy ciepłą wodę (taniej jest zmieszać wodę przy zbiorniku niż w kranie) i jesteśmy zabezpieczeni przed poparzeniem. W przypadku kiedy notorycznie brakuje ciepłej wody, możemy podnieść jej temp. o 5st.K, a do kranu i tak dojdzie 42st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 28.02.2008 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Czy do pieca kondensacyjnego wymagane jest dostarczanie powietrza z zewnątrz ? tzn czy pracują w układzie zamkniętym (brak poboru powietrza z pomieszczenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts