Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projekt Piryt Bis z Abakusa - oceńcie.

Recommended Posts

• 1 month później...
  • 1 year później...
  • 1 year później...
  • 3 months później...

Witam

Budujemy właśnie taki dom. Projekt bez sensu skomplikowany kolejny pt. Nalej betonu i wrzuć tyle prętów żeby był jak bunkier i się na pewno nie zawalił. Ława jest wielka jak pod podpiwniczony dom. No ale to urok gotowych projektów.

Do rzeczy....

Łazienka przesunięta do wnęki w garażu. Ściana w kotłowni wyprostowana. Taras wysunięty na zewnątrz ściana wyprostowana co powiększyło znacznie salon. Pamiętać należy ze garaż/kotłownia zaniżone są względem reszty domu w celu zwiększenia wysokości pomieszczeń nad nimi. Sugestią mogłoby być wymurowanie jednej cegły dodatkowo i wylewaniu podkładu betonowego na równo na całej powierzchni. Zmniejszy to koszty beton/gruszka/zbrojenia jak z wieżowców ;]. Zdecydowanie trzymać się stropu żelbetowego z pełnym szalowaniem jak w projekcie.

Nie oszczędzać na materiale bo to się zemści już przy tynkowaniu :]

Dom ogólnie ładny.

Pozdrawiam

Życzę powodzenia.

• 11 months później...
  • 3 months później...
  • 2 weeks później...

Witam, jestem zainteresowana projektem PIRYT, mam pytanie do abgiena. Ile wyszła was budowa PIRYTU. Bardzo proszę o odpowiedź ponieważ musimy się jak najszybciej zdecydować co do projektu. Pozdrawiam serdecznie

Gosha82

Witam. Oczekiwałam bardziej pytania typu co bym zmieniła. Co do kosztów to nie podam ,gdyż wszystko zależy od tego jakich używa się materiałów, cen robocizny, czasu w jakim się budowało ......Na pewno więcej niż zakładaliśmy. Stan surowy zamknięty to pryszcz z wykończeniem, tu pieniądze topnieją ekspresowo .Poza tym mam podwójny garaż i przez to większe piętro. Pozdrawiam

Witam

Jestem zainteresowany zakupem projektu piryt,choć mam wątpliwości co do rozkładu pomieszczeń na poddaszu.

Czy wysokość ścianki kolankowej jest wystarczająca i jak wygląda sprawa nasłonecznienia pokoi (okna dachowe).

Wiem ze każdy projekt ma jakieś mocne i słabe strony.Czy państwo mogą wyrazić swoja opinie na temat funkcjonalności pirytu.

Z góry dziękuje za odpowiedz i chętnie przeczytam państwa opinie gdyż nie myślałem ze będę miał taki problem z wyborem projektu.

Pozdrawiam

Myślę że przed wyborem projektu należy zrobić listę czego oczekujemy, jaki rozkład pomieszczeń nam by pasował, ważne jest jaki kształt ma działka i jak dom do stron świata będzie ustawiony. Dobrze jeżeli ktoś zbudował i możemy zobaczyć go w rzeczywistości. My mieliśmy swoje priorytety i ten projekt nam pasował i widzieliśmy tylko w katalogu (architekt przesłał nam rzuty powiększone ) My mamy 2stanowiskowy garaż, przez co pokój nad garażem się zwiększa i w małym pokoju na dole dochodzi dodatkowa łazienka. Co do wys. ściany kolankowej to w pokoju nad garażem obecnie jest 100cm, a w pozostałych 110cm od podłogi. Zdaje się że dołożony był jeden porotherm. Do okien połaciowych można się przyzwyczaić, tylko w jednym pokoju są dwa okna, w pozostałych po trzy, wydaje się to wystarczające. Pokój nad kuchnią nieco zmniejszyłam, przy kominie postawiłam ściankę i zrobiłam garderobę dostępną z korytarza.Jeszcze na koniec dodam, że nawet po zakupie projektu miałam wątpliwości, bo wiele innych domów podobało mi się z zewnątrz bardziej. W wielu takich byłam i dopiero byłam rozczarowana.Mieszkając już 1,5 roku wiem że rozkład jest b.dobry i jest przestrzennie i b.widno zwłaszcza na dole.Miłego wyboru.