magmi 13.11.2005 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Dziękuję za wszystkie posty! Ogród Ponieważ niektóre pytania się powtarzają, odpowiadam zbiorowo. Ogród od początku do końca jest naszym dziełem (pomoc w postaci jednego człowieka zatrudnilismy tylko do najniewdzięczniejszej roboty, czyli do przekopania i rozplantowania ziemi). Ach, no i oczywiście wszystkie utwardzone nawierzchnie są dziełem brukarzy. Koncepcja całości i projekt szczególowy - autorstwa niżej podpisanej. Wykonanie rabat - mąż i ja; wszystkie nasadzenia - ja z okazjonalną pomocą mojej mamy (też zapalonej ogrodniczki). Osadzenie huśtawki : mąż, ocjciec, teść i szwagier . Koszty (mniej więcej): rośliny - ok. 3 tys.zł (kupowane po trochu w miarę sadzenia w ciągu półtora roku) agrowłóknina pod rabaty kamyczkowe - ok. 500 zł kamyczki - 900 zł budka ogrodnicza pochodzi z Praktikera, kosztowała na wiosnę 650 zł, do tego trzeba dodać pokrycie dachu (gonty bitumiczne ok. 100 zł) i coś do polakierownia, bo w momencie kupna to jest surowe drewno. Wymiarów dokładnych nie pamiętam, ale to jest maleństwo, ma jakieś 1,8x1,8 metra. Czaruś Podłoga na całym poddaszu to deska barlinecka, klon. Tesko te drzewa to był jeden z powodów kupna tej właśnie działki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśki 13.11.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Madziu! Efekt koncowy - rewelacja! Jestem naprawde pod ogromnym wrazeniem! Bardzo ladna kolorystyka domu i ten ogrod. Az trudno uwierzyc, ze to wszystko powstalo w tak krotkim czasie. Jestes moim natchnieniem Pozdrawiam goraco z zimnej Norwegii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amj2 13.11.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2005 Bardzo mi się podoba.A ogród -marzenie .pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 14.11.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2005 Dziękuję za wszystkie posty! Ogród Ponieważ niektóre pytania się powtarzają, odpowiadam zbiorowo. Ogród od początku do końca jest naszym dziełem (pomoc w postaci jednego człowieka zatrudnilismy tylko do najniewdzięczniejszej roboty, czyli do przekopania i rozplantowania ziemi). Ach, no i oczywiście wszystkie utwardzone nawierzchnie są dziełem brukarzy. Koncepcja całości i projekt szczególowy - autorstwa niżej podpisanej. Wykonanie rabat - mąż i ja; wszystkie nasadzenia - ja z okazjonalną pomocą mojej mamy (też zapalonej ogrodniczki). Osadzenie huśtawki : mąż, ocjciec, teść i szwagier . Koszty (mniej więcej): rośliny - ok. 3 tys.zł (kupowane po trochu w miarę sadzenia w ciągu półtora roku) agrowłóknina pod rabaty kamyczkowe - ok. 500 zł kamyczki - 900 zł budka ogrodnicza pochodzi z Praktikera, kosztowała na wiosnę 650 zł, do tego trzeba dodać pokrycie dachu (gonty bitumiczne ok. 100 zł) i coś do polakierownia, bo w momencie kupna to jest surowe drewno. Wymiarów dokładnych nie pamiętam, ale to jest maleństwo, ma jakieś 1,8x1,8 metra. Czaruś Podłoga na całym poddaszu to deska barlinecka, klon. Tesko te drzewa to był jeden z powodów kupna tej właśnie działki... Skoro jesteście twórcami ogrodu od a - z należą Wam się ogromne słowa uznania! Gratulacje! I niech ktoś powie, że żeby mieć ładny ogród trzeba zatrudnić architekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SławekD-żonka 15.11.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Bardzo mi się podoba.A ogród -marzenie .pozdrawiam. Tak tak tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anick 15.11.2005 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 jestem zauroczona ogrodem - kiedy mój bedzie tak wyglądał??? jak na razie mam tylko ziemie rozplantowaną i scieżke z podkładów - a trawa i rożliny w nastepnym roku - ale zanim roślinki urosną to musi z 5 lat minąć... ech... zazdroszczę tego porządku na ogrodzie na prawde:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żelka 15.11.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2005 Piekny, uroczy dom. Ogrod, cudowny. Az chce sie tam zamieszkac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 16.11.2005 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2005 Bardzo się cieszę, że tak Wam się podoba nasz ogród. Ja dzisiaj jestem mniej nim zachwycona niż zwykle, bo przez 2 godziny grabiłam liście z trawnika. Chyba powinniśmy zainwestować w dmuchawę... Anick, spokojnie - ja też czekam, aż mi roslinki urosną, bo poza tymi starymi drzewami z boku domu wszystkie pozostałe były sadzone od wiosny 2004 - czyli najstarsze mają półtora roku. Popatrz, tu jest zdjęcie rabaty robione latem zeszłeg roku: http://www.photosite.com/magmi/dom_magmi/ogrod/ogrod_krzewy_1.html A tu ta sama rabata (tylko ujęcie innej strony) rok później: http://www.photosite.com/magmi/dom_magmi/Chapter1/ogr1m.html A za dwa-trzy lata... to hohoho... po prostu nie poznamy tych naszych ogrodów, sama zobaczysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 20.11.2005 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2005 Domek piekny, ogród piekny a ja przybiegłam w innej sprawie GRATULACJE trzymam kciuki za zapełnienie Klementynki Życze duzo zdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 21.11.2005 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Dzięki, dzięki! Po prostu trzymamy się utartych zwyczajów w tym względzie. Skoro dom prawie skończony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 21.11.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2005 Dzięki, dzięki! Po prostu trzymamy się utartych zwyczajów w tym względzie. Skoro dom prawie skończony... Ja mam w tej kwesti dylemat,ale pozyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotazab 22.11.2005 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 http://www.photosite.com/magmi/~photos/tn/441_348.ts1129747562000.jpgDomek slodki a i zapowiada sie ciekawy ogrodek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 22.11.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2005 Mam też takie odczucie (z którym pewnie nie wszyscy "minimaliści" się zgodzą), że kiedy w domu są małe dzieci, styl minimalistyczny trudno utrzymać. Ciągle "zaśmiecają" go różne rzeczy, foteliki do karmienia, klocki, pluszowe misie... Magmi, nie tylko Ty masz takie odczucia - jest dokładnie tak jak piszesz. Z resztą nawet właściciele tych minimalistycznych, super-designerskich wnętrz odpuszczają gdy pojawia się małe dziecko w domu. Albo pani domu wciąż biega ze ścierą, żeby zetrzeć ślady małych paluszków z drogich mebli Tworząc koncepcję moich wnętrz musiałam w niej uwzględnić prawa małego dziecka. Dlatego stwierdziłam, że lepiej początkowo kupić coś tańszego (np. meble kuchenne) i potem zmienić niż non stop strofować "nie dotykaj" "uważaj" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 24.11.2005 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2005 Nie wiem, czy ja sama czułabym się dobrze wśród bardzo drogich, markowych mebli. Może byłabym mniej swobodna we własnym domu? Z kolei rzeczy całkiem tanie rzadko są ładne, a jeszcze rzadziej trwałe (co przy dzieciach ma jednak pierwszorzędne znaczenie), więc pozostaje szukać złotego środka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 25.11.2005 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 Bardzo lubię oglądac Twoją Klementynkę Magmi i czynię to często odkąd ją odkryłam. Twój samodzielnie zagospodarowany ogród pozwala mi mieć nadzieję, że ja kiedyś również będę mogła mieć coś zielonego na moim chwilowym ugorze. Kiedy czytałam posty na temat zakładania trawnika powzięłam przekonanie, że nigdy mi się to nie uda, a co dopiero cała reszta... A tu proszę - takie piękne roślinki. Och musisz być teraz szczęśliwą osobą - rośliki sobie śpią, kominek pewnie gorący... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 25.11.2005 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2005 (Posty na temat zakładania trawnika w wątku ogrodowym) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siua 26.11.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2005 Prześliczny!!!!!! Jestem zaskoczona . Prosta bryła a efekt końcowy cudowny.Bardzo dużo daje to drewniane wykończenie i ten cudowny ogród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 29.11.2005 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Kofi jest dokładnie tak jak piszesz ! Róże nam kwitły dosłownie do ostatniej chwili (nieprzerwanie od czerwca ), aż je przysypał śnieg, takie kwitnące. Jakbym tego nie widziała na własne oczy, to bym nie uwierzyła. (Ale podobno tylko niektóre odmiany tak mają.) I oczywiście zaraz w tym samym dniu, gdy spadł pierwszy śnieg, odpaliliśmy kominek ... Siua rozumiem, że nie jesteś miłośniczką prostych brył ... Tym bardziej cieszę się, że nasz dom Ci się spodobał. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 30.11.2005 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 A jakie to odmiany róż? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 30.11.2005 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2005 Parkowe Schneewitchen (białe), rabatowe Bonica'82 (jasnoróżowe) i okrywowe chyba Fairy Dance, ale tego ostatniego nie jestem pewna (ciemnoróżowe, drobne kwiaty w bukietach). Tę ostatnią odmianę mam też w formie piennej, czyli zaszczepioną na długim kiju - kwitła całe lato i jesień tak samo, jak ta zwykła forma krzaczasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts