Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Firma czy gospodarczo?

aigel

Recommended Posts

Zastanawiam sie w jaki sposób budować . Wynająć firmę aby kompleksowo wykonała cały dom - wtedy nie musze sie martwić o kolejne etapy, materiały itp, czy systemem gospodarczym , gdzie zaoszczedze pewnie trochę kasy ,ale jako niedoświadczony udowlaniec ( pierwszy dom) narażony jestem na niebezpieczeństwo niechlujnej roboty i musze dużo czasu tracić na załatwianie materiałów itp..

Czy ma ktoś doświadczenie w tym temacie ? I jaka jest różnica w kosztach budowy między jednym a drugim sposobem budowy ?

poz

aigel

Ja zaczynam właśnie budowę i zdecydowałem się na metodę gospodarczą. Też nigdy jeszcze nie budowałem domu ale za to mam teścia który będzie w tym uczestniczył i który doskonale się na tym zna. Staram się dużo czytać na ten temat żeby wiedzieć o co chodzi. Wiadomo że są takie etapy do których wezmę fachowców, jak dach czy murowanie ścian, ale będziemy się starać zrobić jak najwięcej sami.

Wiadomo że z firmą wyjdzie Ci dużo drożej.

Dla porównania, właśnie kończymy fundamenty i ich koszt wyniesie około 10 tys zł, firma chciała mi je zbudować za 15tys. Zysk jest więc oczywisty.

A budowa wcale nie jest taka trudna. Strach ma wielkie oczy.

Pozdrawiam

Rom, widzę, że masz podobną sytuację jak ja. Ja też się zdecydowałem na system gospodarczy z kilku powodów:

- jest komu pilnować i pomagać na budowie (teść i ojciec)

- nie chcę brać kredytów, a przynajmniej ograniczyć je do minimum, co przy ekipie jest raczej niemożliwe

- niezależnie od tego, czy weźmiesz firmę na wykonanie całego domu czy tylko do niektórych prac i tak musisz bacznie obserwować co się dzieje na budowie. To, że firma podpisuje umowę nie oznacza, że wszystko zrobi dobrze.

Z drugiej strony, jeżeli nie masz czasu i masz gotówkę, to zlecenie całej budowy jednej firmie jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

Witaj,Aigel .Obojetne czy bedziesz mial jedna firme czy wiele i tak jestes narażony na niechluja pracę.Jeżeli sie nie znasz najmij kogoś kto sie na tym zna i przebywa na budowie jak najwiecej czasu.Jeżeli bedzie to kierownik budowy to taki ktoremu bedzie sie chciało wytykac niechlujna robote a nie tylko uzupełniac dziennik budowy i kasowac forse.Może ktos z rodziny albo znajomy emeryt budowlaniec itp.Zycze powodzenia Wiech

:lol: :lol: :lol:

Nie ma takiej ekipy, która nie potafiłaby czegoś spaprać. Nie myśl, że jak weźmiesz kompleksowe wykonanie to będzie lepiej. Nie nadzorując nie wiesz jakie dają materiały (jakość), w jakich warunkach wykonywane są prace (np. upał mróz itp.). Jak zostały wykonane fundamenty zanim ekipa zasypała je piaskiem. itd. itp.

Pańskie oko konia tuczy. Albo sobie odpuścisz i wybudują ci to co im się będzie chciało, albo musisz prowadzić stały nadzór. Czy robi to jedna ekipa czy wiele? Każda kolejna ekipa wytyka błedy poprzedniej. Teoretycznie jedna ekipa powinna się starać, aby sobie nie utrudniać wykonania następnego etapu (czyli powinna robić dobrze) - ale bywa różnie. W końcu najpierw są murarze, potem cieśle, potem faceci od wykończeniówki...

System gospodarczy wydaje się być tańszym. A poza tym, jak na pewnym etapie zorientujesz się, że prace są źle wykonywane łatwiej rozstać się z ekipą i wziąć inną do dalszych prac.

My podpisaliśmy umowę z firmą. Plus taki, że wszystkie materiały były kupowane na nich, nas obciążali VAT 7%. Poza tym wiadomo kogo ścigać w razie usterek (niby wiele ich nie było, ale zaqwsze). Trzecia rzecz - mieli współpracujących geodetę i architekta, więc odpadły następne problemy. A kierownika budowy zatrudniliśmy niezależnego, żeby nie było kumoterstwa. W tym roku powinniśmy się wprowadzić.

U nas tak samo jak wyżej, do tego materiał nie walał si e na budowie wszytsko na bierząco na czas przyjeżdzało, a jak jakieś resztki zostały to nam odliczali... :lol: . Jest cool. Sami to pewnie dłubalibysmy się dwarazy dłużej, bo czas tez trzeba mieć a przecierz się pracuje. Koniec końców, od kwietnia do wrzesnia domek postawiony z instalacjami oknami i wcale nie przepłacilismy, jak zdązyłam się zoriętować z innymi budowami.

Polecam system gospodarczy + dobry kierownik, który patrzy wykonawcom na ręce. Kupowanie materiałów na własną rękę ma sporo plusów:

- wykonawca nie oszuka Cię tak łatwo na ilościach

- można utargować rabaty

- sam masz na wszystko wpływ i wiesz z czego tak na prawdę budowany jest Twój dom

Polecam system gospodarczy + dobry kierownik, który patrzy wykonawcom na ręce. Kupowanie materiałów na własną rękę ma sporo plusów:

- wykonawca nie oszuka Cię tak łatwo na ilościach

- można utargować rabaty

- sam masz na wszystko wpływ i wiesz z czego tak na prawdę budowany jest Twój dom

Ilości materiałów da się orientacyjnie sprawdzić. A jeżeli wykonawca zgodzi się przełożyć na nas swoje upusty, to jeszcze lepiej, bo samemu się tyle nigdy nie dostanie. No i cały czas kwestia różnicy w VAT. No i nie rozumiem, czemu w takiej sytuacji miałbym nie mieć wpływu na to, z czego tak naprawdę będzie budowany dom.

Ilości materiałów da się orientacyjnie sprawdzić. A jeżeli wykonawca zgodzi się przełożyć na nas swoje upusty, to jeszcze lepiej, bo samemu się tyle nigdy nie dostanie. No i cały czas kwestia różnicy w VAT. No i nie rozumiem, czemu w takiej sytuacji miałbym nie mieć wpływu na to, z czego tak naprawdę będzie budowany dom.

Jak wykonawca będzie chciał coś ukryć (niedoróbki, "oszczędności" na materiałach) to będzie mu łatwo to zrobić. Jeśli sam wszystkiego pilnujesz, masz większą szansę, że będzie dobrze zrobione. Ja generalnie wyznaję zasadę - że jak się komuś patrzy na ręce, to lepiej robi.

Różnicę w VAT dostanę w przyszłym roku. A co do współpracy z hurtowniami - kupując samodzielnie, wybieram ten skład który sprzedaje towar najlepszej jakości po najniższej cenie. Wykonawca wybiera ten skład, który najbardziej jemu pasuje, z różnych względów.

Poza tym, biorąc ludzi do poszczególnych prac, robocizna wychodzi znacznie taniej - gdybym zlecił wszystko jednej firmie, zapłaciłbym przynajmniej 2 razy więcej.

OK, każdy ma swoje racje. Mnie dom budowała firma, ale ja i tak byłem na budowie prawie codziennie. Budowa systemem gospodarczym od niedoróbek nie chroni. No i kogo ścigać w razie usterek?

VAT w przyszłym roku - OK, tylko w trakcie budowy często liczy się każda złotówka.

Wybór składu przez wykonawcę? U nas było tak, że każdą cenę dostawaliśmy do akceptacji zanim wykonawca kupił materiał. Jak mieliśmy taniej, kupował ze wskazanego miejsca. No i miał swój transport.

No i nie zgadzam się, że biorąc różne ekipy wychodzi taniej. Jeżeli zlecasz jednej firmie więcej prac, to też łatwiej od nich uzyskać lepszą cenę.

My bysmy chyba zwariowali budujac systemem gospodarczym, mamy 1 ekipe od wykonczeniowki, wczesniej mielismy osobna ekipe do murarki i osobna dekarzy, a i tak na nic nie ma czasu, a juz najmniej na prace.

Wyglada to tak, ze wszystkie zakupy robimy my, nastepenie kazdy etap dyskutujemy z majstrem tej ekipy, ktory dalej dzieli prace na swoich robotnikow, calosc jest konsultowana z kierownikiem budowy.

Ze wzgledow czasowych nie wyobrazam sobie szukania osobnych ludzi od gladzi, od wylewek, od podlaczen, od podlog, od kafelkow, od podbitki, od kominka, od co itd, , kontrolowania ich i dyskusji z kazda z ekip. Cenowo tez jestesmy zadowoleni, jakosciowo -na razie bardzo (byle nie zapeszyc)!

Nie mamy rodziny i znajomych ktorzy mogliby pomoc w budowaniu, nie stac mnie tez na poprawki po "panu Heniu spod budki z piwem", nie wysluchuje tez historii jak to czy tamto spartolila inna ekipa, jak wszytsko jest zle i do poprawki, bo wszytsko robia ci sami, no i czas nas nagli. Jesesmy bardzo zadowoleni z tego wyboru 1 ekipy.

A czy ktoś może polecić jakąś sprawdzoną firmę. I powiedzcie, co dalej? Dziś odebrałam pozwolenie na budowę :D i co teraz. Jak szukać firmy, jeżeli wśród moich znajomych nikt nie budował :( . Czy firmie, którą wybiorę daję projekt i ona na tej podstawie wystawia mi jakiś kosztorys? Pomóżcie. A może u kogoś budowała firma dqm z Białegostoku. Jakie macie o niej zdanie? Wszelkie wskazówki mile widziane :)

No i nie zgadzam się, że biorąc różne ekipy wychodzi taniej. Jeżeli zlecasz jednej firmie więcej prac, to też łatwiej od nich uzyskać lepszą cenę.

To może zdradź ile zapłaciłeś firmie za zbudowanie domu, jaki projekt i jaki zakres prac?

Mogę zdradzić, tylko po co? Mamy się licytować? Są zwolennicy obu rozwiązań, niech sami decydują. Albo jaki projekt? Chyba dośc nietypowy, dwie pełne kondygnacje i bez poddasza, dach kopertowy. Też nie każdemu się spodoba, do tel pory na forum nikogo, kto kupił taki sam projekt.