Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykusz - firany, rolety, zasłony, dekoracja okna

krzysztofh

Recommended Posts

• Odpowiedzi 121
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Albo roleta, tzw. rzymska. To jest odp. przeszyty materiał, który można ściągnąć. Teraz sa tak piękne delikatne materiały, że np. użycie jakiegoś jasnego muślinu, delikatnej bawełny wcale nie musi powodować wypłowienia.Pozdrówka

• 8 months później...
Jak się ma zwykłe okno to nie ma problemu z karniszem firankami i zasłonami, ale co zrobić z oknami w wykuszu o kształcie trapezu (boki pod kątem 60st. Okna boczne szerokości 90cm i okno centralne 180cm)?

Prosze o pomoc. :wink:

Taki piękny wykusz ! Po co go zasłaniać ?

Ja wyobrażam sobie swój wykusz z delikatnymi firankami powieszonymi na niewidocznym karniszu (albo prawie niewidocznym). Tradycyjne zasłony wyglądałyby chyba nieciekawie wisząc po obu stronach środkowego okna, więc może rolety tzw. rzymskie? Ale one wyglądają najładniej (wg mnie), gdy są spuszczone do 1/3 okna, natomiast całkiem rozwinięte tracą nieco swój urok. Wszystko zależy od tego, czy będziesz zasłaniał okna co wieczór, czy tylko okazjonalnie. Napisz, jak podejmiesz decyzję.

• 4 months później...
Choć pytanie do Kasiorka, ale pozwalam sobie na odpowiedź. Też mam wykusz i założone karnisze, które można wyginać pod różnym kątem. To jest taki specjalny system, myślę, że w wiekszości sklepów z firankami można znaleźć. Kształt wykusza jest zachowany, a dodatkowo sam karnisz jest bardzo delikatny.

• 1 year później...

Do czego są przyczepione te ostatnie rolety?

Wykuszami też jestem zainteresowana ,bo mam takowy. ;)

Ale chciałabym każde okno potraktować oddzielnie,żeby się nie stykały ze sobą karnisze,czy rolety.Może niepotrzebnie,ale jakoś tak to widzę.