Izabela Wawrzeń 06.09.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 moi drodzy mam dylemat posiadam wykusz(jadalnie) ale troszke inny niż w wiekszości się spotyka t.z jest on bez ścian między oknami ja to nazywam akwarium jest 5 okien(prawie od podłogi ) i naprawde wygląda to super ale mam problem narazie mnie nie stac na rolety rzymskie ani plisy,czy rolety, których nie jestem zbytnią zwolenniczką i wymysliłam iż narazie powiesze zazdroski ale na wysokości 3/4 okna i fajną gęstą gładką fieranke aby troszke odizolowac się od świata zewnętrznego jak uważacie dobry jest to pomysł ,dodam iż wykusz sąsiaduje z otwartą kuchnią w której mam jeszcze 2 okna w których też bym zastosowała te zazdroski ,preferuje prosty styl więc nie chce przesadzic poradżcie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anulek2005 06.09.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Pamiętaj tylko, że zazdroski i "fajne, gęste firanki" też kosztują a prowizorki i "tymczasówki" bywają wieczne .... Nie wiem czy samodzielne wykonanie rolet rzymskich nie będzie porównywalne kosztowo z twoim tymczasowym pomysłem ... P.S. Czy aby zazdroski i firanki to nie za dużo szczęścia na raz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 06.09.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 też nie jestem zachwycona tą alternatywą zazdroskową ale naprawde kasy brak , wyliczyłam sobie iż maksymalnie zazdroski + fieranki 300 zł powiedzmy! a rolety rzymskie moje marzenie około 700 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LovelyFairy 06.09.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 możesz zaczepić firany na listwie montowanej do sufitu (takeij bialej, plastykowej), mozna ją ulozyc w kazdy ksztat i odpowiednio uszytą firaną zasłonić (spełnia swoją fukcję - przysłania, można ją spokojnie przesuwać - do mycia okien, koszt nie jest ogromny - bo o wiele tańsze, niż karnisz) - zrob rozeznanie w salonach z firanami, tam Ci podpowiedzą na pewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 06.09.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 też tak sobie myślałam o karniszu ale jeżeli go zamontuje do sufitu to firanka będzie sporo odstwac od okna i tym samym zasłoni mi piękny dębowy parapet ale gdybym ową listwe zamontowała poniżej sufitu niewiem jak mam to wytłumaczyc dokładnie na belce ,,chyba,, to może nie wyglądałby to źle ale czy ta listwa się tak wygnie przypomne iż wykusz jest półokrągłyto link do mojego domuhttp://pprojekt.pl/projekt437-zoska,rzuty.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LovelyFairy 06.09.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 na belce nie będzie ładnie wyglądałojeśli nie chcesz zasłaniać parapetu, wybierz firanki krótkie, albo upinane po bokach, ew. dodaj zasłony , które w razie potrzeby będziesz zasłaniaćjeśli nie chciałabyś listwy, są też karnisze półokrągłe (montowane prostopadle do sciany)http://czterykaty.pl/czterykaty/51,57643,6501075.html?i=3(znalezione w google)firany mogą zostać długie, jak będą upięte odsłonią parapet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela Wawrzeń 06.09.2009 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 wiem ,że są takie karnisze też znalazłam na allegro ale własnie ze względu na odstawanie firanki nie brałam ich pod uwage musze dobrze pomyslec coś na pewno wymyśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basalek 10.11.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 Mam problem z kolorystyką w salonie. Podłoga - kafle w kolorze brzoskwini. Meble wenge + beżowa skóra. Ściany jasny krem. Miało być fajnie ale nie jest - wszystko wyszło takie jakieś smutne - jednakowe.Teraz jedyna nadzieja w dekoracji okien - planuję tam lambrekiny z woalu. Jaki kolor proponujecie? Chciałabym zobaczyć zdjęcia zestawień kolorystycznych - mam nadzieję że coś podpowiecie. Tak to wygląda:http://images41.fotosik.pl/221/7b5829c584abd40c.jpg A tak ma wyglądać moja dekoracja okna:http://images42.fotosik.pl/137/175d71bb786a0576m.jpg W jakim powinna być kolorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwka2007 17.11.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Jest tak wiele domków z wykuszami a tu nikt nie wkleja zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia14m 17.11.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 przykładowe z netuhttp://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/379747,1,0,35,bfvx.htmlhttp://www.haroma.com.pl/admin/Editor/assets/IMG_2107%20big.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolcia14m 17.11.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 kilka fajnych można znaleźć po adresem http://www.conar.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bradykardia1 04.04.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2010 kochani to forum jest wielkim wybawieniem w wielu sprawach istotnych przy budowie lub remoncie więc i w tym temacie licze na waszą pomoc, w moim nowym domu mam wykusz jako jadalnie dokładnie półokrągły z piecioma oknami bez sicanek dzielących takie akwarium ale gdzie kupić do niego karnisz to ja nie mam pojęcia ,podobają mi sie rolety rzymskie ale chyba na sam początek za drogie ,a kasy coraz mniej !!! dodam ,że szukam w necie od dłuższego czasu i nic ,a w moim mieście to nawet nie mam po co pytać w sklepach pomocy witam tak z ciekawości zapytam jak rozwiązałaś sprawę swojego wykuszu czym ozdobiłaś? ja również mam półokrągły wykusz w salonie - na 4 okna balkonowe- chciałabym jakiś fajny metalowy karnisz zamontować znalazłam parę firm które ponoć wyginają karnisze jak tylko zechce :)ale miliony lat świetlnych ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliogabal 27.09.2011 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Rzecz jak w temacie. Kuchnia rodziców, która ma przeszło trzy dekady w swoim życiorysie i jest mocno sterana życiem. Na nową póki co funduszy brak, szczególnie, że wiąże się to z wymianą praktycznie całego sprzętu AGD. Chodzi zatem o to, żeby w jakiś magiczny sposób trochę ją odświeżyć... Zasadniczy problem - nie jest to kuchnia drewniana niestety, tylko z jakąś okleiną drewnopodobną. Nie mam ochoty na bawienie się w nową okleinę. Wymiana tylko i wyłącznie frontów? Nie wiem czy to ma sens... Docelowo kiedyś meble zostaną wymienione. Niestety - w bliżej nieokreślonej przyszłości... Czy ktoś z Was ma jakieś pomysły w jaki sposób niewielkim kosztem zreanimować stare, bo stare, ale zacne fronty kuchenne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 27.09.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 można pomalować, okleić tapetą na kilka lat wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 27.09.2011 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2011 Ja bym wymieniła właśnie fronty, zmieniła uchwyty, przemalowała wnętrze, popracowała nad dodatkami. Podobnie zrobiła moja mama w swojej blokowej niewielkiej kuchni, fronty nowe w nowym kolorze, wymieniony blat, nieco poprzestawiane szafki, żeby zmieściła się zmywarka 45-ka - wszystko naprawdę niewielkim kosztem, a efekt zaskakujący. W kolejnym roku wymieniła płytki na podłodze i wyrzuciła wszystkie "durnostojki" z otwartych półek na przeciw zabudowy, kuchnia jak nowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 28.09.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Ja swego czasu okleiłam szafki tapetą, wymieniłam gałki, blat, taborety i wykładzinę, przemalowałam zmieniłam firankę i było piknie Wymiana frontów to już grubszy wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 28.09.2011 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Moim zdaniem najwiekszy efekt da wymiana frontów i blatu (korpusy są zazwyczaj w dobrym stanie). Jak ma byc tanio to fronty można zrobić z płyty meblowej, brzegi oklejone PCV 2mm. Wystarczy zamówić odpowiednie formatki w hurtowni płyt. Według moich szacunków, przykładowy front do szafki 60cm (0,72 x 0,6) będzie kosztował w takim wydaniu ok. 25 PLN (płyta w zależności od dekoru do 30 PLN za m2, wycinanie 4 PLN, oklejanie PCV 4 PLN za 1mb).Być może trzeba by było wymienić również zawiasy, podstawowe to koszt jakieś 10-15 PLN na front. Być może rownież uchwyt, koszt od 5-7 PLN w górę. Blat 60cm w hurtowni kosztuje ok 50-60 PLN za 1mb, są zazwyczaj w odcinkach 3,05 oraz 4,2 m. Można zamówić cięcie na wymiar i okleinowanie. W niektórych hurtowniach wycinają również otwory na zlew. Myślę że za jakies 1000 PLN można dość gruntownie odświezyć kuchnię (być moze rowniez ze zlewem i baterią) . Pytanie jaki budżet chcesz na to przeznaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliogabal 28.09.2011 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Trochę się boję oklejania mebli czymkolwiek. Po pierwsze - robota :/ lubię pakować prezenty, ale fronty to nieco inna para kaloszy Po drugie - na ile to jest dobre do kuchni, w której gotuje sie naprawdę dużo, a co za tym idzie - czy taka tapeta szybko prędko nie zacznie żyć własnym życiem i opuszczać miejsce swojego przeznaczenia? Oxa, jak to jest u Ciebie?? Jeśli chodzi o malowanie to swego czasu u siebie przetestowałam coś podobnego. I... NIGDY WIĘCEJ! Wydawało mi się, że to będzie najtańsze rozwiązanie, a jednocześnie najlepsze, bo wybór kolorów przeogromny. Efekt był taki, że urobiłam się jak dziki osioł, wydałam na farbę kupę kasy, która w dodatku zarysowuje się przy użytkowaniu... A bynamniej nie skaczę po tych meblach =D Nie wiem czy rzeczywiście doraźnie najlepszym, choć ciut droższym rozwiązaniem nie będzie wymiana frontów, blatu i rozprawienie się z pamiątkami również sprzed lat Dzabij, jeśli Twoja kalkulacja jest realna to myślę, że stać mnie na gest pt. 'dobre dziecko' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 28.09.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Wymiana frontów to najpewniejsza sprawa, natomiast przez lata miałam w mieszkaniu część szafek oklejonych tapetą samoprzylepną i nic złego się nie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliogabal 28.09.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2011 Wymiana frontów to najpewniejsza sprawa, natomiast przez lata miałam w mieszkaniu część szafek oklejonych tapetą samoprzylepną i nic złego się nie działo Może to będzie głupie pytanie, ale co tam - oklejałaś calusieńki front? w sensie i po bokach i od środka? czy tylko front frontu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts