Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja rekuperator wymiennik krzyżowy

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale gdzie je chowacie? Czy można np. poprowadzić je w bruzdach lub wylewce? A może trzeba dla nich wybudować specjalne kanały? Czy do każdego pomieszczenia prowadzone są oddzielne przewody czy jeden wspólny i poszczególne pomieszczenia są podłączane na zasaadzie rozgałęzień przewodu głównego?

Istnieje kilka rozwiązań, które wyłącznie zależą od architektury budynku i połozenia centrali, których to danych nie znam.

Ale - z centrali wychodzą 4 kanały :

- do wyrzutni - najkrótszą drogą nad dach

- czerpnia - na ścianie

- ciąg nawiewny i wyciągowy

I tu proszę Pana są możliwości, rozpatrzę 1 wariant - dom parterowy:

nawiew sprowadzony obudowanymi kanałami przyściennymi / płyta GK/ nad posadzkę i tu ładna krateczka z żaluzją

wyciąg w stropie po przeciwnej stronie ściany niż nawiew.

Wsyćke przewody prowadzone na stropie poddasza

U mnie niestety nie będzie to dom parterowy, tylko parterowy z poddaszem i podpiwniczeniem. O ile w piwnicy i nad poddaszem jestem w stanie zaakceptować "rury", to na parterze i poddaszu nie mogą być widoczne. Ponadto czy rekuperator musi być na poddaszu czy może być np. w piwnicy?

Czy wyciąg może być na ścianie pod sufitem?

Czy w każdym pokoju musi być i nawiew i wyciąg? Czy też wzorem wentylacji grawitacyjnej nawiew w pokojach, a wyciąg w kuchni, łazience, pomieszczeniach technicznych? I czy w w/w pomieszczeniach też musi być nawiew czy wystarczy sam wyciąg?

I jak izolujecie akustycznie, aby nie było słychać szumów?

U mnie niestety nie będzie to dom parterowy, tylko parterowy z poddaszem i podpiwniczeniem. O ile w piwnicy i nad poddaszem jestem w stanie zaakceptować "rury", to na parterze i poddaszu nie mogą być widoczne. Ponadto czy rekuperator musi być na poddaszu czy może być np. w piwnicy?

- MOŻE BYĆ W PIWNICY, ALE NIE WIEM CZY ŁATWIEJ BĘDZIE CI PROWADZIĆ PRZEWODY

Czy wyciąg może być na ścianie pod sufitem?

- MOŻE BYĆ,

Czy w każdym pokoju musi być i nawiew i wyciąg? Czy też wzorem wentylacji grawitacyjnej nawiew w pokojach, a wyciąg w kuchni, łazience, pomieszczeniach technicznych?

- TAK, NAWIEW W POKOJACH A WYCIĄG W POMIESZCZENIACH TECHNICZNYCH,

I czy w w/w pomieszczeniach też musi być nawiew czy wystarczy sam wyciąg?

- W KUCHNI I ŁAZIENCE SAM WYCIĄG, TRZEBA ZAPEWNIĆ MOŻLIWOŚĆ PRZEPŁYWU POWIETRZA Z POKOJÓW DO TYCHŻE POMIESZCZEŃ

I jak izolujecie akustycznie, aby nie było słychać szumów?

PRZEDE WSZYSTKIM PREDKOŚĆ POWIETRZA DO 7 M/S MAX. DOBRE SĄ PUSZKI ROZPRĘŻNE PRZY KRATKACH , PRZEWODY ELASTYCZNE SAME W SOBIE TŁUMIĄ HAŁAS, A GENERALNIE ZALEZY O TEGO ILE GENERUJE WENTYLATOR - MOŻE TRZEBA WSPOMÓC SIĘ TŁUMIKAMI / RUROWE POWINNY STARCZYĆ/

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Roose dnia 2003-01-02 08:32 ]

Powietrze z okapu powinno być odprowadzane bezpośrednio do komina wentylacyjnego. Ze względu na dużą zawartość pary wodnej i tłuszczu nie jest wskazane wprowadzanie go na rekuperator. Dlatego w kuchni należy zainstalować osobny wyciąg powietrza.

Uwaga: Niektórzy producenci zalecają blokowanie wentylatora wywiewnego wentylacji w czasie pracy wyciągu kuchennego. Można też zamiast okapu z wywiewem zastosować okap z filtrem.

wcale nie - sytuując kratki / bo już nie anemostaty / przy podłodze dla ogrzewania stwarzasz najlepsze warunki rozpływu ciepła / jak przy ogrzewaniu podłogowym / a wyciąg na górze pozwala na właściwy przepływ strug. Zużyte ciepłe powietrze wędruje do góry. Stosując anemostaty w suficie / jak słusznie zauważyłeś - rozwiązanie często stosowane, bo prostsze w wykonaniu / przy nawiewie z odpowiednią prędkością powietrze dmucha na głowy, jak by nie było lepiej odczuwane jest ciepło płynące od dołu.

Jeśli stosujesz rekuperator to żal wypuszczać BARDZO ciepłe powietrze znad okapu kuchennego na zewnątrz...

Ja planuję okap nie podlączony do żadnego ciągu wentylacyjnego, po prostu system filtrów, będzie oczyszczał powietrze z tłuszczów pary i zapachów a oczyszczone będzie potem zasysane przez noramlną kratkę przez rekuperator.

Przy ogrzewaniu podłogowym ciepłe powietrze wcale nie unosi się do góry ! Trzeba to wziąć pod uwagę planując kratki wywiewne i nawiewne.

Mam teraz taki okap w mieszkaniu. Nie wiem jaką ma moc wentylator ale ponieważ okap jest raczej standard to pewnie daleko mu do mocy o których piszesz.

Filtry tłuszczowe są z metalu i co jakiś czas wkładam je do zmywarki - no problem.

Ogólnie to jak się coś gotuje czy smaży to czuć. I podejrzewam, że żeczywiście, żeby nie było ZUPEŁNIE żadnych zapachów to trzeba silny wentylator i odprowadzenie na zewnątrz.

Myśmy zdecydowali, że takie zapachy nam nie przeszkadzają a ilość ciepła jaką można odzyskać jest nęcąca.

Aha, i może szykość rozprzestrzeniania się zapachów zależy od rodzaju kuchenki. My mamy płytę ceramiczną. Wiem, że przy gazowym piecyku ruchy powietrza i spalin są o wiele bardziej intensywne. Przy umiejętnym gotowaniu na płycie niewiele pary czy innych "dymów" wychodzi z garnka czy patelni...

Jeśli wykorzystać ciepło z wentylacji okapu kuchennego,

należy bardzo dobrze oczyścić powietrze z tłuszczów zwłaszcza.

Rekuperatora do zmywarki się nie wsadzi.

Obecnie mam w domu silny wentylator w okapie, żadnego filtru.

Wszystko "idzie w komin".

Nie wiem jak dalece skuteczne są filtry metalowe,

co się dzieje gdy się zabrudzą - przepuszczają (ile?), czy zwyczajnie zatykają się.

Okapy kuchenne z wyższej półki mają standardowo min. 2 prędkości

wentylatora, np. 70m3/h i 200m3/h. To ważne, bo przy całej miłości do posiłku są takowe, gdzie zapachy są fatalne.