Maco 03.01.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 No więc poszukałem papierów i sprawdziłem też w okapie. Oprócz metalowych filtrów tłuszczowych są jeszcze węglowe (tuż za metalowymi) więc tłuszcz ma raczej mierne szanse, żeby przedostać się przez to.A wentylator ma maksymalną siłę 600m3/h ale praktycznie pewnie używamy coś około 200-300 (jest 3 stopniowa regulacja i bardzo rzadko włączamy 3-ką ale w miarę często 2-kę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Do Roose: Spotkałem się z taką opinią, że umieszczenie nawiewu w stropie i wyciągu przy podłodze powoduje powstanie "poduszki powietrznej" oraz ruch powietrza z góry do dołu co sprawia, że kurz się tak nie unosi. Różnica temperatur pomiędzy sufitem a podłoga nie jest tak znaczna a dobrze zaprojektowana instalacja nie powoduje "przeciągów". Co Ty na to? MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 03.01.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Ostatnio zacząłem czytać wątek o ogrzewaniu powietrznym i trudno nie odmówić racji kilku tezom:1) wykonując ogrzewanie inne niż powietrzne oraz montując wentylację mechaniczną z rekuperatorem odwalamy podwójną robotę - w przypadku ogrzewania powietrznego te same kanały wentylacyjne służą i do wentylacji i do ogrzewania (i do klimatyzacji itd.)2) w przypadku tego ogrzewania zwracano uwagę na nadmierne kurzenie i możliwość rozwoju bakterii w kanałach; gdyby tak było, to wady te dotyczą również w/w wentylacji3) brak dostępu do kanałów wentylacyjnych I mam jeszcze jedno pytanie - jak połączyć wentylację mechaniczną z systemem DGP kominka? Czy wówczas konieczna jest oddzielna turbina do rozprowadzania powietrza? Czy można wykorzystać te same kanały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg 03.01.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Dorzucę jeszcze pytanie:Czy przy wentylacji mechanicznej powietrze do kominka doprowadza się osobnym kanałem z zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 03.01.2003 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 - Powietrze do spalania to osobny temat, niektóre konstrukcjie kominków posiadają przyłącza do powietrza do spalania i tak ma pozostać.- Sposobów organizacji przepływu powietrza w pomieszczeniach jest dużo, wybór zależy od architektury domu /bardzo często architekci wyznaczają miejsca na lokalizacje elementów nawiewno-wywiewnych/ i tu zadanie przejmuje sanitarnik, który do warunków musi dobrac takie elementy / głównie / nawiewne, które muszą zapewnić właściwy przepływ i indukcję /mieszanie/ powietrza.Tak więc nie tylko sytuowanie elementów ale i ich rodzaj ma tu znaczenie.Nawiewając z góry zakładamy anemostaty - ich charakterystryka tu pasuje, a wyciąg dołem jeśli jest możliwość ich sprowadzenia w dół też się sprawdzi. Na wyciąg stosuje się zwykłe kratki lub zawory talerzowe / są cichsze/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 03.01.2003 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 a co do łączenia wentylacji z nawiewem powietrza z kominka - nigdy takich kombinacji nie rozważałem, uważam, że powinny to być systemy niezależne. Fakt kurz się może gromadzić / przy wyższych predkościach w kanałach niekoniecznie ok 5-7 m/s / i dlatego przy sztywnych kanałach montuje się dzwiczki instekcyjne, żeby tam przed sezonem grzewczym zajrzeć i poczyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2003 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Mam jeszcze jedno pytanie czy stosowanie wentylacji mechanicznej wymaga kompletnego wyłączenia systemu wentylacji grawitacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.01.2003 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Zastanawiałem się nad połączeniem ogrzewania/chłodzenia powietrznego (pompa ciepła grunt-powietrze) z kominkiem (jako wspomaganie grzania + bajer).Zrezygnowałem z połączenia bezpośredniego z następujących powodów:1. Kominek dostarcza powietrze o wysokiej temperaturze. Mogą być problemy gdy dostanie sie ono na wejście pompy ciepła.2. Kominek ma być też awaryjnym źródłem ciepła a więc pracować wówczas gdy podstawowy system nie działa (w tym wentylatory). Wobec tego ciepło z kominka powinno być rozprowadzane niezależnie. Tu są dwie możliwości:a) oddzielne kanały do pomieszczeń;b) powietrze ogrzewa bezpośrednio salon. Do pozostałych pomieszczeń dostaje się ... no właśnie jak?3. Podczas normalnej pracy instalacji podstawowej powietrze ogrzane kominkiem ogrzewa salon i już nie tak gorące dostaje się do kanałów powrotnych tejże instalacji a następnie jest już przez nią rozprowadzane do pozostałych pomieszczeń.4. Gdy kominek będzie niezależny to będę mógł napalić latem w salonie (nie wiem po co) i nie będzie się to gryzło z instalacją podstawową pracującą w trybie chłodzenia pozostałych pomieszczeń.MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 03.01.2003 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 Maco,Filtr węglowy zużywa się migiem (miesiące).Potem działa jak zbędne źródło oporów powietrza.Do tego jest drogi i trudo stwierdzić jednoznacznie jego stopień zużycia.To właśnie jest cały kłopot z filtrami nad okapem.Dla rekuperatora trzeba waściwie zająć się tylko tłuszczami.Przyznam się, że w projekcie mego systemu powietrznego ogrzewania i wentyalcji to najsłabszy punkt, bo nie rozwiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 03.01.2003 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2003 A czy nie jest tak, że powietrze z drobinami tłuszczu jest trochę cięższe i opada ? ALbo przynajmniej te drobinki tłuszczu opadają ? Ja na razie nie zmieniam koncepcji. Wiem, że z tymi filtrami węglowymi to ich wydajność jest dość słaba ale tak na oko to wyglądają jeszcze gęstsze niż te tłuszczowe więc wydaje mi się, że tłuszczu nie przepuszczą. A że przy okazji dodatkowy opór, to zdaję sobie sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 06.01.2003 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 jeśli wentylacja z odzyskiem ciepła, to szkoda wpuszczać zimne powietrze, które nie przechodzi przez wymiennik krzyżowy. Generalnie system musi być szczelny i niezależny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 06.01.2003 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 przy wentylacji z odzyskiem ciepła nie wpuszcza się powietrza przez inne otwory niż czerpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 06.01.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2003 pytanie,jeśli już połączymy wyciąg w kuchni z rekuperatorem to czy wentylator rekuperatora 250 m3/h pociągnie - a ciągnie cały dom, czy trzeba dać dodatkowy tylko dla okapu ? Jeśli damy dodatkowy dla okapu to skoro ciągniemy sterowanie rekuperacją, to może wentylator dla okapu umieścić w pomieszczeniu z rekuperatorem - unikamy hałasu w kuchni. Dalej jeśli damy dodatkowy wentylator dla okapu czy ten od rekuperatora "nie zwarjuje" ?Też mam takie przemyślenia, gdyż szkoda mi ciepełka. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 07.01.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 Powiem tak - bez filtra odtłuszczającego przy okapie nie ciągnąłbym powietrza przez wymiennik płytowy - na pewno szybko się zanieczyści / czyszczenie nie jest proste, oprócz czego drastycznie spada wydajność /; filtry dają duży opór, trzeba byoby znać charakterystyke wentylatora i opory sieci, żeby sprawdzić czy zachowamy wydajność. Więc na oko trudno sprawę przesądzić.Jeśli robiłbym taki układ to jednak wentylację z kuchni wypusciłbym w powietrze, ale jednocześnie trzeba by było zmienić układ wentylacji - już nie sam nawiew w pokojach a wyciąg w kuchni i łazience, tylko nawiew i wyciąg w każdym pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 roose nie przesadaj z tymi filtrami nie trzeba wywarzać otwartych drzwi takowe filty są i to nie całkiem drogie i na dodatek wielokrotnego użytku można je prać wkład rekuperatora też się myje wg instrukcji co 3 miesiace, a robienie jakiś innych otworów przy wentylacji mechanicznej nawiewowo-wywiewowej jest błędem w sztuce. okap kuchenny to największe zyski cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 07.01.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 wszystko dobrze - ale trzeba to uwzględnić przy doborze wentylatora inaczej maleje wydajność wentylatora.A im mniejszy spręż tym cichsza praca instalacji - to też się nie liczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 07.01.2003 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 januszek: dlaczego twierdzisz, że to błąd w sztuce?Dla skutecznego działania okapu wymagane są zdecydowanie większe przepływy powietrza: porównaj tylko moce silników - w okapie mam 300W, a do całej wentylacji na pełnej mocy (której w zasadzie się nie używa) 150W.Znani mi producenci pożądnych central wentylacyjnych nie pozwalają na połączenie okapu - patrz materiały informacyjne System Air, FlexIt, Johnson.Roose: nic nie przeszkadza aby w kuchni był wywiew wentylacji - ale nie zamiast okapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 07.01.2003 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2003 biję się w piersi rzeczywiście niektórzy zalecają osobny wyciąg z nad okapu właśnie ze względu na brudzenie wymiennika, być może zestosowanie odpowiednich filtrów zmniejsza to ryzyko ale z tymi mocami wentylatorów to przesada te 300W to jeżeli otwór bez oporów to jakieś 1000m3 zalecenia co do usuwania powietrza z kuchni to min 70m3 ty pewnie masz okap przemysłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 08.01.2003 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Zastosowałem okap Whirpoola, bo nie mam drzwi do kuchni, a nie wszystkie zapachy kuchenne są ogólnie akceptowane. Na najwyższej prędkości okapu pokrywki podrywają się z garnków Chyba jednak Maco najlepiej to sobie wymyślił z okapem filtrującym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 08.01.2003 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2003 Zastanwiam się tylko jaką przewagę mam system, gdzie w każdym pomieszczeniu jest nawiew/wywiew nad systemem typowym (nawiem w sypialniach i salonach - wywiew w kuchni, łazienkach, pralniach...) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts