krzyszt17 14.01.2003 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2003 No właśnie, po wypowiedzi Luśki dalej zastanawiam się co zrobić, sprawdziłem w opisie projektu, jest tam sporo o wentylowamiu przestrzeni nad poddaszem, ale oprócz łazienki nie przewidziano wentylacji na poddaszu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.01.2003 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Rozmawiałem z Aereco na Budmie. Mają mi przedstawić 2 opcje (projekt bezpłatny): mechaniczna i grawitacyjna. Tańsza oczywiście będzie ta druga; pierwsza jest rzędu 3kzł. Problemy z tą drugą to nie regulowalność (zimą przy silnym wietrze będzie dmuchać, włączę wentylatorek w łazience lub wyciąg w kuchni i mi się odwróci ciąg). Przy mechanicznej mam ustawowy problem z kominiarzem. Zobaczę jaki będzie koszt. Po doświadczeniach Alicjanki i wątpliwościach Luśki wolę, by zadecydowali fachowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 24.01.2003 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Frankai, wersja mechaniczna z rekuperatorem czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.01.2003 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Frankai, jak gdzieś mam ustawę, że w wentylacji mechanicznej wogóle nie trzeba budować trdycyjnych kominów wentylacyjnych więc się dziwię jak piszesz, że kominiarz musi "zatweirdzić" wentylację mechaniczną. Możesz prybliżyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.01.2003 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Bart - ja będę miał kocioł gazowy, kominek i dobre ocieplenie, więc pchanie się w rekuperator na prawdę mija się z logiką. Maco - chodzi o kominek i kocioł gazowy. Ustawa dopuszcza tylko zblokowaną wentylację w takim przypadku. Mimo że kotłownia jest oddzielona a kominek będzie miał doprowadzenie powietrza do komory paleniska. Ustawa to ustawa i kominiarz może się czepiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.01.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 No tak, jak jest gaz to zupełnie inna para kaloszy ! Ja szukałem gdzieś i znalazłem, że jak jest ylko kominek (i na przykład ogrzewanie elektryczne) to koin do kominka musi sprawdzić kominiarz ale wentylacja może być mechaniczna bez potrzeby akceptacji kominiarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 24.01.2003 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 W ubiegłym roku miałem odbiór domu, także przez kominiarza. Mam instalację nawiewno wywiewną z rekuperatorem. Nie było żadnego kłopotu, ponieważ taka instalacja jest całkowicie zgodna z przepisami. Należy tylko przestrzegać, żeby w kotłowni, przy kotle z otwartą komorą spalania, był nawiew i wentylacja grawitacyjna (mam tam komin z przewodami wentylacyjnymi).Co do rekuperatora to nie jest to tylko bajer, on sprawia, że nawiewane powietrze jest po prostu ciepłe. Nie wieje po plecach i nie czuć chłodu. Żadne nawiewniki tego nie rozwiążą, ponieważ wtedy do domu wpada zimne powietrze. PSWentylatory pracują u mnie non-stop od 2000 roku, najpierw same, a potem rozbudowałem system o rekuperator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 24.01.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2003 Czy ktoś może udzielić jasnej odpowiedzi jak jest z wentylacją nawiewno-wywiewną w następujących przepadkach:1. Kotłownia z kotłem gazowym / gazowym z zamkniętą komorą spalania.2. Kominek.3. Kuchnia z kuchanką gazową.Czy mając tylko wentylację mechaniczną nie będzie problemów z odbiorem kominiarskim? Czy w tych pomieszczeniach musi mimo wszystko być kratka instalacji grawitacyjnej? Pomóżcie bo mam już kompletny mętlik w głowie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 08.02.2003 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Przyłaczam się do pytania! Czyżby nie było na to pytanie (MĄDREGO)? A może kominiarz jakiś się wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 08.02.2003 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Frankai - to jak ciepły masz dom nie ma nic wspólnego z tym ile ciepła tracisz przez wentylację. Właśnie zrobiłem sobie dokładny bilans energetyczny własnego b. dobrze izolowanego domu i wyszło mi, że będę tracił 11 300 kW/rocznie przez wszystkie przegrody (po uwzględnieniu zysków cieplych)i dodatkowo 11 000kW/rok z wentylacją (ten parametr zależy wyłącznie od ilości pomieszczeń, a nie jakości izolacji) jak widziasz jest to prawie 50% strat ciepła - im cieplejszy dom, tym większą część stanowią straty z wentylacją. Licząc 1 litr propanu po 1,50zł i to że 1 litr daje 7,18 kW, to przy średniorocznej sprawności kotła 90% daje to 2500zł strat rocznie. Jeśli rekuperator będzie miał 80% sprawności, to zaoszczędzę 2000zł/rok - inwestycja zdecydowanie warta świeczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.02.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Bartt - z tym ile procent gdzie ucieka to zależy od tego, czy podają je producenci okien, wełny/styropianu czy rekuperatorów. Jeżeli Ty chcesz zaoszczędzić 2000zł na rok na rekuperatorze, to ja chyba jestem hurraoptymistą lub Ty masz chałupę po byku. Ja mam nadzieję nie wydawać więcej na ogrzewanie niż 4000zł (wręcz myślę o okolicach 3000), a nie mam aż takiego małego domu. Marek13 - nie mogłeś mieć problemów, bo masz zblokowaną (nawiewno-wywiewną). Niedopuszczalne jest stosowanie mechanicznej tylko wywiewnej. Przepisy nie rozróżniają do tej pory następujacych faktów: zainstalowanych nawiewników i kratek, zamkniętej komory spalania w kotle, kominka z doprowadzeniem powietrza do paleniska. Więcej - interpretacja słowa "pomieszczenie" użytego w ustawie przez kominiarzy oznacza dom. Potwierdzała to pani z redakcji Muratora, która rozmawiała z przezesem - czy kimś w tym stylu - zrzeszenia kominiarzy. Specjalnie o to pytałem na spotkaniu w marcu zeszłego roku. Ponoć nowe przepisy mają już rozróżniać, czy kocioł ma zamkniętą komorę spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 08.02.2003 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2003 Frankai nie należę do ludzi podatnych na sugestię którym coś można wmówić , a na pewno nie uczyni tego żaden sprzedawca okien . Wzorki są takie jakie są. Wg PN-B-03430 strumień powietrza wentylacyjnego w m3/godz wynosi: kuchnia gazowa 70, kuchnia elektryczna 50, łazienki po 50, wc-30, każdy pokój mieszkalny na poddaszu po 30, garderoba 30, spiżarnia chyba 15. Zsumuj to sobie i pomnóż razy 38. Otrzymasz straty ciepła w sezonie grzewczym na podgrzanie powietrza wentylacyjnego - stawiam chłodne piwko w upalny dzień, że wyjdzie ci jak nic ok. 11000kW/rok. Jeśli tak to patrz poprzednia wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 09.02.2003 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Bartt,uważaj z tym 80% sprawności rekuperatora, producenci podają taki wynik zazwyczaj w najkorzystniejszych warunkach na wyjściu rekuperatora, i nie dodają, że część energii ucieka przez ( nawet izolowaną ) instalację oraz skropliny z pary odprowadzane do kanalizacji. Nie mam doświadczeń praktycznych, ale tu i ówdzie "pociągneliśmy za języki".Doadam, że ważne jest natomiast to, o czym prawdopodobnie nikt nie wspomniał na Forum, że w pomieszczeniu w zimę masz nawiew powietrza np. +13C gdzieś przy suficie a nie -15C !!!Jest to oczywisty komfort i brak odczucia zimna. My będziemy posiadać rekuperator z obydwu powodów. Kolejna sprawa, że w kotłowni musisz posiadać wentylację grawitacyjną, chyba że ogrzewasz prądem. W związku z tym nie odzyskasz tego ciepła.Jeśli masz kominek, to masz ciąg kominowy i nawet przy zamkniętym szybrze, część ciepełka ulatuje Ci z domku gdy nie palisz w kominku, a jeśli palisz to tymbardziej.Wchodząc do domu i wychodząc z niego rownież wymieniasz się energią ze światem !I kilka innych sytuacji, dla których nie powinieneś zakładać tak optymistycznego wyniku bilansu cieplnego wymiany powietrza. Ale jest to z pewnością potężny zysk i to nie podlega dyskusji. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 09.02.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Karina jeśli to będzie nawet tylko 1000zł rocznie to i tak jest to zysk, a nie strata . Sam komfort nawet przy bilansie zerowym już jest wart zachodu - widzę, że myślimy podobnie. P.S czy przy piecu kondensacyjnym z wyprowadzeniem typu turbo grawitacyjna w kotłowni też jest niezbędna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 09.02.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Karina,Kominek. Ja zakłądam doprowadzenie zewnętrzne powietrza do komory spalania kominka. Mam nadzieję, że da się to zrobić jako szczelne. Potem szczelne odprowadzenie spalin i przy szczelnych drzwiczkach wkładu kominkowego straty ciepła powinny być minimalne. TYle ciepła co "przejdzie" przez drzwiczki i ogrzeje komorę spalania i wymusi jakiś ruch powietrza przeznaczonego so spalania (przy zamkniętym szybrze). Myślę też, że założenia Bartta mogą wcale nie by tak przesadzone. Jeśli weźmiemy pod uwage ciepło generowane przez wszystkie odbiorniki elektryczne (suszarki, komputery, sprzęt Hi-Fi, oświetlenie, lodówka, pralka,...) to może się okazać, że ilość ciepła która w wentylacji grawitacyjne bezpowrotnie ucieka jets znacznie większa niż przy obliczeniach samej wentylacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 09.02.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 NIe znam się na gazowym ogrzewaniu (sam będę miał elektryczne) ale czy kocioł z zamkniętą komorą spalania i szczelnym doprowadzeniem powietrza z zewnątrz i szczelnym odprowadzeniem spalin też wymaga grawitacyjnej instalacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 09.02.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Kocioł nie, tylko przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.02.2003 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Bartt - te strumienie które podałeś traktujesz jako ciągłe? Jeśli tak, to jest tu błąd. Nawiewniki higrosterowane przepuszczają 5m3/h jeżeli wilgotność w domu jest OK. Jak jesteś poza domem i nie "produkujesz" pary, to strumień będzie mniejszy (może i wspomniane 5m3/h). Kuchenka gazowa (u mnie będzie elektryczna) ciągnie i owszem, ale raczej też nie gotujesz ciągle. Ty będziesz używał oleju, to zysk u Ciebie będzie trochę większy (u mnie gaz + kominek). Jak sobie policzę, że musiałbym wydać niemałą kasę na rekuperator, kanały i serwis, to dziękuję. Do tego dochodzi zwiększona cyrkulacja powietrza w domu. Nawet przy najlepszych filtrach i regularnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 09.02.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Frankai,w wentylacji mechanicznej cyrkulacja jest taka, jak chcesz. Przy nawiewnikach nie masz kontroli (przecież nie można ich zamknąć). Jak wyjedziesz w zimie na 2 tygodnie to wydaje mi się, że przy nawiewnikach będzie większa wymiana (a co za tym idzie większa starata ciepła) powietrza niż przy ustawionej an minimum lub wyłączonej zupełnie wentylacji mechanicznej. Oprócz policzalnego kosztu zwrotu inwestycji dochodzi niepoliczalny komfort świeżego powietrza przy braku odczucia zimnych ciągów i powiewów (nawiewniki) zimą i odwracania ciągu latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.02.2003 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2003 Maco - wyjeżdżając na 2 tygodnie w zimie ustawiam 10 stopni i przy minimalnym otwarciu nawiewników (+kratki higrosterowane) bardzo niewiele stracę. W lecie nic mi się nie będzie odwracać bo w kominku nie będę palił, a kotła do c.o. mi nie odwróci. Poza tym w lecie okna będę miał i tak otwarte na oścież. Przyjmuję do wiadomości, że trochę mi będzie ciągnąć z nawiewników w zimie, a jedynym mocnym argumentem mogłaby być funkcja klimatyzatora na lato. Z tą świeżością powietrza to bym nie przesadzał, bo jak powąchasz powietrze wpadające przez nawiewnik i z rur, to przypuszczam, że moje będzie ładniej pachnieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts