januszek 10.02.2003 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2003 Słuchajcie muszą kilka groszy wtrącić bo pewne sprawy są mi znane.ponieważ spędzamy w domu 50% życia to musi być tam powietrze do niego, a że coraz więcej zanieczyszczeń jest w powietrzu to fakt.to nie tylko Co2 ale dym papierosowy, drobnoustroje,opary z tworzyw sztucznych, opary z kuchni i łazienki itd.podstawowym sposobem pozbycia się tego to wentylacja do tej pory znana i powszechnie stosowana to grawitacyjna. Ale jej sprawność zależy od tylu czynników że nijak nie jest przewidywalna.Wykorzystanie istniejących kratek wentylacji grawitacyjnej daje nam najczęściej złudzenie wentylowana mieszkania.Pamiętając o warunkach, jakie powinna spełniać wentylacja:- musi być ciągła, pracować podczas naszej nieobecności,- obsługiwać każde pomieszczenie, zapewniając stała wymianę powietrza,- zapewniać możliwość regulacji w celu dopasowania do tego co się dzieje w domu i warunków pogodowych,- powinna być energooszczędna, stworzony został system wentylacji mechanicznej.natomiast co do przepisów i stosowania:-kotła dodatkowy kanał nawiewowy i wywiewowy w kotłowni-kotła z zamkniętą komorą spalania żadnych przeszkód-kominka żadnych przeszkód (wentylacja nawiewowo wywiewowa nadmaarowa)-kuchnia gazowa (wentylacja nawiewowo wywiewowa nadmiarowa)nic dodać nic ująć tylko przekonać niedowiarków że jest to niedrogie i opłacalne.Wdrażanie systemów wentylacji nawiewno-wywiewnej z jednoczesnym odzyskiem ciepła wymaga jedynie świadomych działań architektów na etapie projektowania budynków.Posiadanie sprawnej wentylacji to nie luksus, ale potrzeba wynikająca z dbałości o ochronę naszego zdrowia i życia [ Ta wiadomość była edytowana przez: januszek dnia 2003-02-10 11:35 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 11.02.2003 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Byłem osobiście w Aereco i był to doskonały pomysł, pomijając fakt, że poznałem osobiście Aereco_RF i sobie miło pogadaliśmy. Przekazując projekt poinformujcie o każdym szczególe nawet wg Was mało istotnym. U mnie było to m.in. fakt że garderoba i pomieszczenie gospodarcze na poddaszu to jedno pomieszczenie, okna będą robione na zamówienie, więc mogę zażyczyć sobie montaż naiewnika w fasadzie. Parę moich pytań "a dlaczego" w drobny sposób zmodyfikowało też projekt, bo projektant lepiej odczuł moje potrzeby i funkcje pomieszczeń (nawiew wprost na łóżko może nie być najprzyjemniejszy ). Specjalista też potwierdził to co pisał Bartt, że faktycznie na wentylacji traci się do 50% ciepła, ale przy wentylacji przepisowej. Przy przymknięciu nawiewników na minimum będzie to z pewnością mniej. Rekuperator to oprócz kosztów instalacji i serwisu także kwestia większych wydatków na prąd (turbiny i ew. nagrzewnica). W obecny domu, nie będę więc kombinował, ale w tym dla przyjaciela może tak. Tym bardziej, że tamten pewnie będzie parterowy (wentylacja graw. działa w tedy kiepsko). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.04.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 myslę że jeśli to forum przetrwa 10 lat i ktoś odgrzebie ten wątek to będzie się śmiał że takie pytania się w ogóle zadaje, może wowczas będzie przepis budowlany który będzie nakazywał stosowanie wentylacji mechanicznej, a centralka wraz z rekuperatorem będzie takim samym koniecznym użadzeniem jak telewizor lub lodówka Minęło na razie 6 lat. Forum nie tylko żyje, ale się rozrosło wręcz niebotycznie. Wiele rzeczy trafia pod strzechy - solary, rekuperatory, pompy ciepła. Na szczęście przepisu na obowiązkową wentylację mechaniczną na razie brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 20.04.2009 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Tak do tego piece kondensacyjne nie są juz tak drogie i wentylancja mechaniczna też jakoś bardziej popularna i łatwiej dostępna się zrobiła niz 6 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 20.04.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 ...i oczywiscie nikt jeszcze nie wie co bedzie obowiazkowe za 4 lata! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OjStary 15.05.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 . Minęło na razie 6 lat. Forum nie tylko żyje, ale się rozrosło wręcz niebotycznie. Wiele rzeczy trafia pod strzechy - solary, rekuperatory, pompy ciepła. Na szczęście przepisu na obowiązkową wentylację mechaniczną na razie brak. Przypadkiem trafiłem na ten wątek. Minęło kilka kolejnych lat i na szczęście dalej nie ma obowiązku posiadania wentylacji mechanicznej Cieszy mnie to bo będę miał grawitacyjną :D . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.05.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 gratuluję ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.05.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 przyłączam się do gratulacji i jednocześnie ubolewam, i jednocześnie cieszę się, że to nie u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OjStary 15.05.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 . przyłączam się do gratulacji i jednocześnie ubolewam, i jednocześnie cieszę się, że to nie u mnie OK Możecie się ze mnie nabijać Wiem, że jeśli chodzi o wentylację to jest ze mnie coś w rodzaju dinozaura Ale po pewnego rodzaju dokształcaniu sie i po przeczytaniu setek wypowiedzi na temat WG i WM jest dla mnie jasne, że dobrze zrobiona WG spełnia swoją rolę .... A to, że WG jest mniej sterowalna i bardziej kosztowna - coż ... stać mnie. Mam już te kilkadziesiąt lat i co prawda milionerem nie jestem ale konta w bankach nie są takie małe ... A tak z drugiej strony zapytam i może ktoś mi odpowie : Czemu - od jakiegoś czasu wszyscy ( no .. prawie wszyscy) są przeciwnikami wentylacji grawitacyjnej ??? Czy tylko chodzi o koszty, marketing czy po prostu to taka "moda" na nowoczesność ? Pytam jako niemłody człowiek który codziennie rano (bez względu na porę roku) otwiera okno i przeciąga się wdychając czyste,rześkie i nieraz mroźne powietrze ... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.05.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Ja tam się cieszę, że nie ma przepisu wymuszającego instalację WM. Ale tylko i wyłącznie dlatego, że jestem w ogóle przeciwnikiem przepisów tego typu. Jak ktoś chce mieszkać w domku bez wentylacji w ogóle, to czemu nie? Co nie zmienia faktu, że dla mnie wentylacja to jest tylko mechaniczna, bo grawitacyjna to co najwyżej wentylacja bywa, niekiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.05.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 (edytowane) . A tak z drugiej strony zapytam i może ktoś mi odpowie : Czemu - od jakiegoś czasu wszyscy ( no .. prawie wszyscy) są przeciwnikami wentylacji grawitacyjnej ???. Oj, to tylko ....kolejna moda Gdy dwa lata temu na podkarpaciu dowaliło zimą śniegu tak, że prądu brakowało przez trzy tygodnie, u moich zamożnych znajomych tamże zamieszkałych wszystkie te rekuperatory, pompy ciepła, solary i t.d. można było sobie w d....ę wsadzić Nie dość, że zimno, to nijakiej wentylacji w ogóle nie było! Oni znajomi cierpliwie grzali się codziennie u sąsiadów przy poczciwej kozie (bez zasilania z sieci ). Edytowane 16 Maja 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 17.05.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 toż już jaskiniowcy wiedzieli że w jaskini lepiej niż pod drzewem i dlatego wleźli do tej jaskini, niestety nie dysponuję informacjami czy mieli też malkontentów wolących spanie pod drzewem ja mieszkam na podkarpaciu i miałem prąd cały czas, to chyba wina lepszej wentylacji w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 18.05.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2013 ja mieszkam na podkarpaciu i miałem prąd cały czas, to chyba wina lepszej wentylacji w domu... Pewnie byłeś bardziej przezorny i zaopatrzyłeś się w agregat Moi znajomi zabrali się za jego zakup dopiero, gdy agregatów (przynajmniej tych przyzwoitych)....zabrakło. Pożyczyli potem jakiś używany, ale większość rodziny nie mogła przez niego spać (zwykle tam panuje idealna cisza ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 19.05.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2013 qrna, nie mam agregatu ale mam kosiarkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.05.2013 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Wystarczy sobie zainstalować kozę jako awaryjne źródło ciepła (warto), to przy okazji i wentylację całego domu załatwi, trzeba się tylko nachodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 21.05.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Ja tam się cieszę, że nie ma przepisu wymuszającego instalację WM.. Ja również Ale jak widać, niektórym marzy się stara, "dobra" Komuna i "zamordyzm". Bo najlepiej się zarabia na tym, co przymusowe Jak dla mnie, to JUŻ obecnie jest zbyt dużo tych "przymusów" nękających inwestorów (i to tak, jakby to Państwo finansowało ich budowy) np. te idiotyczne "świadectwa energetyczne" Edytowane 21 Maja 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 11.06.2013 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) a tak z innej beczki, jaką macie teraz wilgotność w swoich domach, ja mam 70%, reku jak podkręcę to nic nie daje (chyba ze za krótko go trzymam na wyższych obrotach), jedynie jak zapale w kominku to spada na około 50-55. Jak u Was? Edytowane 11 Czerwca 2013 przez Conrad&Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 11.06.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 (edytowane) zapraszam do obejrzenia pomiarów instalacji z odzyskiem ciepłana: www.pomiary.comair.pl 70%, reku jak podkręcę to nic nie dajeprzy wysokim poziomie wilgotności na zewnątrz [w Częstochowie ponad 90% non stop przez ostatnie dni]intensywna wentylacja nie zmienia radykalnie poziomu wilgotności wewnątrz pomieszczeń. jak zrobi się bardziej sucho, wtedy intensywne przewietrzanie obniży wilgotność. Edytowane 11 Czerwca 2013 przez michal_l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ConradBeata 18.06.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 spoko stronka można porównać że swoimi danymi, u mnie coś ta wilgotność spada powoli (obecnie 65%), może dlatego że mam tynki gipsowe,no i nie ma nas w domu całymi dniami,a wiadomo że choćby jak podkręcił reku to nie da takiego efektu jak się okna otworzy przy takiej temp. z drugiej strony temp w pomieszczeniach tego budynku 30 stopni, to jakiś kosmos, u mnie temp 24-25 stopni, ale to już nie tylko od wentylacji zależy... można też stwierdzić że bypass to pic na wodę... bo niby co on daje w tym konkretnym przypadku. zapraszam do obejrzenia pomiarów instalacji z odzyskiem ciepła na: www.pomiary.comair.pl 70%, reku jak podkręcę to nic nie daje przy wysokim poziomie wilgotności na zewnątrz [w Częstochowie ponad 90% non stop przez ostatnie dni] intensywna wentylacja nie zmienia radykalnie poziomu wilgotności wewnątrz pomieszczeń. jak zrobi się bardziej sucho, wtedy intensywne przewietrzanie obniży wilgotność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 18.06.2013 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 temp w pomieszczeniach tego budynku 30 stopni na szczęście te 30 C to chwilowo i w miejscu pomiaru. W całym domu jest komfortowo - przy sterowniku centrali ok 23-24 C. można też stwierdzić że bypass to pic na wodę... bo niby co on daje w tym konkretnym przypadku. jest osobny wątek na forum dotyczący bypass, nie zgadzam się z twierdzeniem, że bypass nic nie daje. Gdybyśmy mieli cały czas odzysk energii to ochładzanie pomieszczeń będzie trwało bardzo długo.a jak mamy bypass to wieczorem bypass się otwiera, odzysk energii zostaje zatrzymany i dmuchamy chłodniejszym powietrzem przyśpieszając spadek temperatury w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts