Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

CZESC

PO KORESPONDENCJI Z WAMI POJAWIL SIE ZNOWU DYLEMAT KOMINKA ,MYSLELISMY DZISJAJ I NAWET ROZMAWIALISMY ZE ZNAJOMYMI NA TEMAT CZYSTOSCI ELEWACJI NAD KOMINKIEM.WIDZE ,ZE TEZ ZWROCILISCIE W SWOJEJ ODPOWIEDZI NA TO UWAGE.POWAZNIE SIE NAD TYM MUSIMY ZNOWU ZASTANOWIC,MOZE ZROIMY TAK JAK WY?.

JAK JEST TERAZ UMIESZCZONY U WAS KOMIN?NADAL NA ZEWNATRZ SCIANY?

NASZA DZIALKA MA WYMIARY 50M X 36M MAMY JUZ JEDNEGO SASIADA.

JEZELI CHODZI O KOSZTY TO STAN SUROWY ZAMKNIETY BEZ OKIEN SZACUJEMY NA OKOLO 130.000 PLN

MATERIALY MAMY JUZ CZESCIOWO KUPIONE TZN CERAMIKE NA SCIANY.Z DNIEM 1 LUTEGO BYLA PODWYZKA OKOLO 0,5 PLN NA SZTUCE.

PODOBNIE WYGLADA Z DACHOWKA OD PONIEDZIALKU ZACZYNAMY ZAKUP CENA MA ULEC ZMIANIE NAWAT O 5 PLN NA METRZE KWADRATOWYM Z DNIEM 15 LUTY.

WEDLUG NAS NAJWIEKSZE OSZCZEDNOSCI MOZNA ZNALEZC NA ZAKUPIE MATERIALOW.ROZNICE POMIEDZY ROZNYMI PUNKTAMI SPRZEDAZY DOCHODZA DO 15 PROCENT NA TYM SAMYM MATERIALE.

MAJAC TO NA UWADZE SAMI KUPUJEMY MATERIALY.

ROZWAZALISMY TEZ OPCJE, ZE WYNAJMUJEMY FIRME I ONA ZALATWIA WSZYSTKO,ALE PO ROZMOWACH ZE ZNAJOMYMI I ICH PRZYKRYCH DOSWIADCZENIACH SZYBKO Z TEGO ZREZYGNOWALISMY.

CZESTO SIE OKAZYWALO,ZE POCZATEK BYL DOBRY,A Z UPLYWEM CZASU FIRMY KUPOWALY NAJTANSZE MATERIALY BYLEBY TYLKO ZMIESCIC SIE W KOSZTORYSIE. A JAK WIADOMO CO TANIE NIE ZAWSZE JEST DOBRE.

KOSZT WYBUDOWANIA BUDYNKU TZN FUNDAMENTY, SCIANY, STROPY ,POSADZKI -TYLKO ROBOCIZNA TO KWOTA OKOLO 20.000 PLN.

OBECNIE JESTEM NA ETAPIE UZGADNIANIA CEN ZA WIEZBE DACHOWA I CENE ZA UKLADANIE DACHOWKI.

JAK TYLKO TO UZGODNIE TO DAM WAM INFORMACJE.

Z POZDROWIENIAMI

ALEKSANDER

• Odpowiedzi 377
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć.

Dzisiaj u nas dyskusja kominowa.

Tak, robimy komin na zewnątrz. Po przesunięciu go o 60 cm zrobi się kącik na drewno do kominka a w salonie zaoszczędzimy miejsca. Komin robimy Schiedla (rondo plus 20+W) i dzisiejsza zmiana - powyżej dachu obkładamy go klinkierem. (CRH - Sahara http://www.crh-klinkier.pl/cegly_wiosna_sahara.php?id=3) Wszyscy odradzają nam tynkowanie komina - trzeba go dobrze zabezpieczyć od deszczu a kołnierz, który jest u góry dodatkowo będzie "brudził". Klinkier da nam święty spokój.

Drogo też wychodzi taras z tymi wygibasami i donicą. Pewnie z tego zrezygnujemy. Może donica z klinkieru?

Ze wzgledu na zachowanie trwałości i czystości elewacji dół elewacji też wyłożymy klinkierem. Te dziwne okładki styropianowe na rogach domu nie sa trwałym rozwiązaniem. Dom troche straci na wyglądzie ale zyska na trwałości i praktyczności. Jak się pobrudzi to zawsze można go "polać z węża"

Dzisiaj też dostaliśmy ofertę na całość wykonania z materiałami i 3 letnią gwarancją za 140 tys. Jeszcze jedna oferta za kilka dni i podejmiemy decyzję.

Pozdrowienia.

Darek

WITAM

U NAS DZISJAJ TA SAMA DYSKUSJA CO U WAS WCZORAJ.KOMINEK I JESZCZE RAZ KOMINEK ZEWNETRZNY.SPODOBAL NAM SIE POMYSL Z TYM KACIKIEM NA DREWNO ,KTORY POWSTANIE JEZELI PRZESUNIEMY KOMIN.

DECYZJA OSTATECZNA W TEJ SPRAWIE POWINNA ZAPASC W TYM TYGODNIU.

MY Z CEGLY KLINKIEROWEJ ROWNIEZ PLANUJEMY ZROBIC OPASKE O WYSOKOSCI 50 CM .WYBRALISMY JEDNAK CEGLE W KOLORZE CZERWONO - BORDOWYM NP.CRH -- CERG ALFA LUB KALAHARI.

Z CEGLY KLINKIEROWEJ WYKONAMY ROWNIEZ KOMINY PONAD DACHEM ORAZ PLANUJEMY ZROBIC KOLUMNE WEJSCIOWA ORAZ TA NA TARASIE .

Z OKLADEK STYROPIANOWYCH TEZ REZYGNUJEMY ,BEDZIE TAM TYLKO KLINKIER NA WYSOKOSC 50 CM.

NASZYM ZDANIE TO OFERTA ZA 140 TYS. JEST GODNA UWAGI.

TO MA BYC CENA NETTO CZY BRUTTO Z VATEM?

JEZELI CHODZI O TARAS TO JESZCZE NIE ZASTANAWIALISMY SIE NAD NIM,ALE CHYBA TEZ ZREZYGNUJEMY Z TYCH PROPOZYCJI KTORE SA W PROJEKCIE.

WPROWADZILISCIE MOZE JAKIES ZMIANY NA PODDASZU?

MY ZASTANAWIAMY SIE NAD SLUSZNOSCIA OKNA DACHOWEGO W POKOJU (SYPIALNI) 2/2.

MACIE MOZE JAKIS INNY POMYSL NA GARDEROBE 2/4 ?

Z POZDROWIENIAMI

ALEKSANDER

Cześć, tym razem druga połowa.

Jak widzę dajemy sobie wzajemnie " do myślenia" ale to dobrze bo wynika z tego coś dobrego.

Co do okna w sypialni 2/2, to w naszym przypadku jest ono konieczne, ponieważ drzwi balkonowe wychodzą na wschód i dodatkowe doświetlenie od południa jest jak najbardziej pożądane (budujemy lustrzane odbicie projektu). W zależności od tego kto z nas będzie zajmował sypialnię 2/5 bierzemy pod uwagę włączenie do niej garderoby 2/4. Nadal otwarty jest też temat podniesienia ściany kolankowej ale wolelibyśmy tego uniknąć.

Po ostatniej rozmowie z jednym z potencjalnych wykonawców pojawił się pewien problem natury konstrukcyjnej. okazuje się, że w projekcie przewidziany jest bardzo drogi, rzadko stosowany stalowy podciąg dwuteownik HEB 240. Nie chodzi tylko o cenę ale również o to, że sprzedawany jest w długości 12m a na potrzeby projektu potrzebne jest niecałe 6m. Zastanawiamy sie co zrobić z resztą? Czy ktoś zwrócił Wam uwagę na ten szczegół? A może znaleźliście jakieś inne rozwiązanie konstrukcyjne na ten fragment ?

140 tys jest netto ale 7% chcemy utargować.

Pozdrowienia

Beata

WITAM

MUSZE PRZYZNAC,ZE Z TYM PODCIAGIEM Z BELKI HEB240 TO JEST NIEZLY NUMER.

MY PRZEGLADALISMY PROJEKT WIELE RAZY I NIE ZWROCILISMY NA TO UWAGI.W PIATEK BEDE SIE WIDZIAL Z SZEFEM EKIPY KTORA BEDZIE BUDOWALA PROMETEUSZA,TO POROZMAWIAM Z NIM NA TEN TEMAT--MA KOPIE PROJEKTU DO ZAPOZNANIA SIE . MYSLE ZE ZAUWAZYL TA BELKE.

WEDLUG MNIE TO PRZY MONTAZU TEJ BELKI BEZ DZWIGU TO SOBIE NIE PORADZIMY --WAGA OKOLO 480 KG.

EWENTUALNY ZAKUP TAKIEGO HEBA TRZEBA DOKONAC W DUZYCH FIRMACH ZAJMUJACYCH SIE HURTOWA SPRZEDAZA STALI --POWINNI SPRZEDAC ODCINEK 6M.W PRZYPADKU PROBLEMU Z ZAKUPEM MOGE PODAC POTRZEBNE ADRESY Z NUMERAMI TELEFONOW.PROPNUJE SPRAWDZIC NA POCZATEK FIRME CENTROSTAL JEST W KAZDYM DUZYM MIESCIE.

JUTRO ZALATWIAMY DACHOWKE ,ZE WZGLEDU NA CENE ZDECYDOWALISMY SIE NA ROBENA KOLOR MIEDZIANY.

JEZELI CHODZI O SCIANE KOLANKOWA TO TEZ ZASTANAWIALISMY SIE NAD JEJ WYSOKOSCIA.PO WIELU ROZMOWACH I ICH SKRAJNIE ROZNYCH WYNIKACH NP.SCIANKA KOLANKOWA H=100,A NAWET H=150

DOSTALISMY JEDNA OBIEKTYWA ODPOWIEDZ OD PANI KTORA JEST ARCHITEKTEM --PODNIESIENIE BUDYNKU DO 30CM NIE WPLYWA NA ZMIANE JEGO PROPORCJI.DLATEGO WYBRALISMY DODATKOWE 20CM

ZYCZE POWODZENIA W NEGOCJACJACH HANDLOWYCH Z WYKONAWCA

Z POZDROWIENIAMI

ALEKSANDER

Hej.

Niestety, ferie nie w tym roku. Trochę choroby się przyplątały.

W zeszłą sobotę chodziliśmy po firmach ze stolarką okienną i drzwiową. Daliśmy również do wyceny instalację cieplną. Czekamy na oferty z tych firm. Zleciliśmy również wykonanie projektu ogrodu. Chcemy określić ile będzie nas kosztował nasz domek. Musimy wziąć trochę kredytu aby budowa nie trwała zbyt długo.

Moja druga połowa umawia się z guru od fengshui czy jakoś tam bo twierdzi, że mamy słabe punkty w konfiguracji pomieszczeń. Pewnie to guru też weźmie trochę kasy :-)

Będziemy mieli wyceny okien i ogrzewania to Wam wyślemy. Jakie robicie ogrzewanie? My olejowe.

pozdrowienia

Darek

WITAM

JESTEM PO SPOTKANIU Z SZEFEM EKIPY MURARSKIEJ.NIESTETY Z BELKA TYPU HEB240 NIC NIE ZROBIMY.JEST TO DOSYC ISTOTNY ELEMENT STROPU I NIKT NIE CHCE RYZYKOWAC ZEBY COS TU ZMIENIC.MOJE ZDANIE TEZ JEST TAKIE SAME DLA TEGO TUTAJ NIC NIE ZMIENIAM.

PODSUNAL MI JEDNAK DOSC CIEKAWY POMYSL JEZELI CHODZI O OPASKE Z CEGLY KLINKIEROWEJ.NASZ PROMETEUSZ MA SCIANY FUNDAMENTOWE ,KTORE SIE KONCZA 50 CM NAD POZIOMEM 0,0M,POTEM ZACZYNA SIE SCIANA.ON PROPONUJE WYKONANIE OSTATNICH 48 CM SCIANY FUNDAMENTOWEJ JAKO TROJWARSTWOWEJ TZN BLOCZEK BETONOWY ,STYROPIAN I PELNA CEGLA KLINKIEROWA.TYM SPOSOBEM SCIANA BYLABY ESTETYCZNA I LATWA W UTRZYMANIU CZYSTOSCI. POWYZEJ JUZ NORMALNA SCIANA Z CERAMIKI ,KTORA BEDZIE OTYNKOWANA.

NIEWIEM CZY ZWROCILES UWAGE NA OKNA PODDASZA,ALE TO MALE OKNO POLOKRAGLE WOGOLE SIE NIE OTWIERA.

JEZELI CHODZI O DRZWI BALKONOWE TO JEST DUZE PRAWDOPODOBIENSTWO,ZE BEDA SIE OTWIERALY ,ALE NIE CALKOWICIE.POLOKRAGLA CZESC BEDZIE MIALA KOLIZJE Z NADPROZEM PRZY OTWARCIU O KAT OKOLO 70 STOPNI.PAMIETAJMY,ZE SCIANY SA DOSC GRUBE.

DECYZJA Z UMIEJSCOWIENIEM KOMINA JESZCZE NIE ZAPADLA,ALE SZALA PRZECHYLA SIE NA WASZA KORZYSC.

JESTM CIEKAWY OPINI WASZEGO MAGIKA OD DOBREJ KONFIGURACJI POMIESZCZEN.

JEZELI CHODZI O WIEZBE DACHOWA TO JEST SZANSA,ZE UDA SIE USUNAC KILKA SLUPOW DREWNIANYCH NA PODDASZU,DALEM PROJEKT CIESL I NA POCZATKU MARCA BEDE WIEDZIAL O KTORE SLUPY CHODZI I DAM CI ZNAC.

NAWIAZUJAC DO WYBORU OGRZEWANIA DOMU TO MAMY NA TO JESZCZE TROCHE CZASU,ALE NAPEWNO ZALOZYMY SOLARY DO OGRZEWANIA WODY JEST TO REWELACJA.

ZNALAZLEM BARDZO DOBRA FIRME ,KTORA PRODUKUJE STYROPIAN -- JEST TO TERMOORGANIKA --POLECAM.

MACJE JUZ WSZYSTKIE PAPIERKI DO ROZPOCZECJA BUDOWY?

JEZELI TAK TO POZOSTAJE NAM CZEKAC DO POPRAWY POGODY I STARTUJEMY.

NIEDLUGO BEDE MIAL SPOTKANIE Z DEKARZEM TO DAM WAM ZANC JAK DOWIEM SIE COS CIEKAWEGO.

JAKIEJ FIRMY WYBRALISCIE OKNA I ILU KOMOROWE?

POZDRAWIAM

ALEKSANDER

Witaj,

Dziś był wielki dzień - sfinalizowaliśmy rozmowy z wykonawcą. Ostatecznie stan surowy półotwarty z materiałami wybudują nam za 142 tys. nie musimy się więc o nic martwić.

Co do Heba, to rzeczywiście jest niezbędny i musimy go kupić w całości bo lokalne hurtownie nie chcą słyszeć o cięciu. Jeżeli u Was jest ta sama sytuacja, być może rozwiązaniem dla nas byłoby podzielenie go na pół i uniknięcie zbędnych kosztów? W końcu nasze województwa nie są aż tak oddalone od siebie.

Co do ścian fundamentowych (elewacja) to wykańczamy je płytką klinkierową, podobnie parapety zewnętrzne. Temat okien przerabiamy już od tygodnia. Okno półokrągłe w sypialni zamawiamy otwierane a balkonowe z nieruchomą częścią półkolistą aby uniknąć problemu, o którym wspomniałeś. Jeszcze nie wybraliśmy ostatecznie producenta ale okna muszą być min. 5 - cio komorowe. Zmieniamy też trochę drzwi tarasowe, rezygnujemy z funkcji uchylnej.

Czekamy na ofertę na instalację grzewczą(olejową). Rozpatrujemy Buderusa i Wiessmanna. Na dole robimy ogrzewanie podłogowe a u góry kaloryfery + podłoga w łazience i ogrzewanie powietrzem z kominka.

Specjalistka od "magii wschodniej" jest bardzo zajęta i musimy trochę poczekać na jej opinię. Jak tylko czegoś ciekawego się dowiemy to podzielimy się z Wami informacjami.

Na pozwolenie na budowę jeszcze czekamy ale to kwestia 2 tygodni.

Pozdrawiam

Beata

WITAM

NA SAMYM POCZATKU GRATULUJEMY SFINALIZOWANIA ROZMOW Z WYKONAWCAMI,CENA WYDAJE SIE NAM BARDZO DOBRA.

U NAS Z NASZYCH WYLICZEN WYCHODZI ,ZE STAN SUROWY OTWARTY ,ALE BEZ POSADZKI NA PARTERZE TO KOSZT OKOLO 125 BRUTTO.MUSZE PRZYZNAC,ZE DACHOWKE UDALO NAM SIE KUPIC W DOSC DOBREJ CENIE I CALKOWITY KOSZT DACHU Z RYNNAMI WYNOSI OKOLO 52 BRUTTO,CENA JEDNAK Z DACHOWKA ROBENA .

OKNA DACHOWE WYBRALISMY FAKRO.

WIEZBA DACHOWA SOSNOWA,ALE PODOBNO SWIERKOWA TEZ NIE NAJGORSZA,A WY JAKA MACIE MIEC?

JEST TO JEDNAK KOSZT SZACUNKOWY Z KAZDYM DNIEM BUDOWY MOZE ULEC ZMIANIE.

JEZELI CHODZI O HEBA TO JA MIALEM UZGODNIONY ZAKUP.JAK TYLKO ZWROCILISCIE NA NIEGO UWAGE.DZIEKUJE JEDNAK ZA PROPOZYCJE.BYLO NAM BARDZO MILO .

NAPEWNO BEDZIEMY MIELI JESZCZE OKAZJE SOBIE POMOC.

JESTESMY BARDZO CIEKAWI JAK WYMYSLILISCIE TO OKNO POLOKRAGLE OTWIERANE NA WEJSCIEM.

MY ZASTANAWIAMY SIE CZY NIE ZASTOSOWAC OKIEN PROSTOKATNYCH Z ROLETAMI ZEWNETRZNYMI,OBAWIAMY SIE JEDNAK O WYGLAD BUDYNKU.A JAKIE JEST WASZE ZDANIE NA TEN TEMAT?

MY TEZ MAMY ZAMIAR ZROBIC OGRZEWANIE PODLOGOWE --KUCHNIA,SALON,JADALNIA,LAZIENKI GORA I DOL.RESZTA POWIERZCHNI OGRZEWANIE GRZEJNIKAMI.

JEZELI MAM POLECAC TO TYLKO WIESSMANA JEST TO BARDZO DOBRA FIRMA.

U NAS NA DZIALCE JUZ TROCHE SNIEGU ZNIKNELO,BYLISMY DZISJAJ JA OGLADAC.

W CZWARTEK BEDZIEMY ZALATWIAC Z ENERGETYKA PODLACZENIE SKRZYNKI ENERGETYCZNEJ.KUPIMY JA NA POCZATKU TYGODNIA.CZAS OCZEKIWANIA U NAS NA PODLACZENIE TO OKOLO 4 TYGODNI .

PODLACZENIE DO ISTNIEJACEGO WODOCIAGU DOPIERO NA POCZATKU MARCA,MAMY NA KONCOWCE PROJEKT WOD-KAN.

WASZA DZIALKA JEST JUZ UZBROJONA?

ZYCZYMY MILEGO NADCHODZACEGO TYGODNIA

Z POZDROWIENIAMI

ALEKSANDER I EWA

Witam wszystkich wielbicieli projektu Prometeusz,

Cieszę się, że wreszcie trafiłem na tą stronę. Ja również będę budował ten piękny domek w okolicach Warszawy. Aktualnie oczekuję na wydanie pozwolenia na budowę. Powinieniem je otrzymać pod koniec marca. Budowę zaczynam dopiero 1 sierpnia. Mój projektant dokonał już w projekcie niewielkich zmian tj.: likwidacja paleniska na tarasie wraz z przesunięciem komina lekko do środka, powiększenie łazienki na parterze kosztem korytarza. W trakcie realizacji projektu podniosę poddasze o 1 pustak, zyskam w ten sposób na wysokości ścianki kolankowej, a tym samym uzyskam większą powierzchnię na poddaszu. Przesunę także ściany działowe na poddaszu, gdyż uważam, że taki duży korytarz to niepotrzebna strata.

Zgadzam się z przedmówcami, iż jest to projekt drogi, a szczególnie dach. Jednakże mój znajomy buduje projekt z tej samej pracowni "Jupiter II" i koszt jego dachu jest porównywalny lub nawet droższy. Dla laika patrzącego na obydwa dachy wydawać by się mogło, iż dach w "Jupiterze II" czy "Atlasie" jest dużo tańszy, ponieważ jest czterospadowy. Jednakże dachy te tworzą jedną wielką "czapę", nie podpartą filarami, mogącą przykrywać jedno wielkie pomieszczenie. W konstrukcji tej zastosowano stalowe kotwy scalające. Koszt samych okuć to około 10.000zł. Warto zastanowić się nad wyborem :D

Jeżeli ktoś z Państwa zacznie wcześniej realizować projekt "Prometeusz" z chęcią podjadę na budowę podpatrzeć kolejne etapy, jak również wymienic się wrażeniami i doświadczeniami.

Pozdrawiam

Hosse Arkadio

Witam wszystkich,

Ja również będę budował ten domek. Projekt kupiłem w listopadzie 2005, dokonałem niewielkich zmian tj.: zlikwidowałem palenisko na tarasie i przeniosłem komin lekko do środka, powiększyłem łazienkę na parterze kosztem korytarza. Zamierzam również podnieść ściankę kolankową o 1 pustak tj. około 20cm. Aktualnie czekam na pozwolenie na budowę. Powinieniem je dostać pod koniec marca. Ekipę budowlaną mam wstępnie zarezerwowaną. Koszt stanu surowego wycenili na 21.000zł (robicizna). Zaczynam budowę 1 sierpnia 2006, gdyż ekipa wcześniej jest zajęta. W projekcie tym jest podwójny wieniec. Kierownik budowy uważa, iż jest on niepotrzebny i można z niego zrezygnować, co również obniży koszty.

Cieszę się, że znalazłem tą stronę. Zwróciliście uwagę na elementy, których wcześniej nie dostrzegałem np. okna na poddaszu czy drzwi balkonowe.

Jeżeli chodzi o HEB 240 to trafiłem na firmę, która sprzedaje go w wymiarach na życzenie klienta. W naszym projekcie długość wynosi 5,40m. Powiedziano mi, iż nie ma problemu z docięciem na taką właśnie długość, ale zapłacę za 6m. Koszt tego elementu z dowozem 35km i rozładunkiem to 1750zł.

Jestem na etapie wyboru materiałów na ściany zewnętrzne. NIe mogę się zdecydować, czy budować z ceramiki czy z suporeksu.

Doradźcie proszę, jaką ścianę zastosować: jedno, dwu czy trójwarstwową?

W związku z tym, iż budowę zaczynam dopiero w połowie roku chętnie podpatrzyłbym u Państwa kolejne etapy budowy, jak również wymienił się doświadczeniami.

Pozdrawiam

Hosse Arkadio

Miło mi,że znalazłam w końcu kogoś zainteresowanego prometeuszem. Ja również mam zamiar kupić ten projekt. Mom propozycję na kilka zmian. Nie podoba mi się to, że łazienka na dole nie ma okna. W związku z tym powiększyłabym garaż o kotłownię i przeniosła łazienkę obok gabinetu lekko "wsuniętą do kotłowni" tyle żeby zmieścić okno(na tej ścianie co brama garażowa) Jest problem wtedy z kominem bo musi być przesunięty i jeszcze nie rozmawiałam z architektem czy to możliwe - co wy na to???

Klatka schodowa robi się wtedy całkowicie otwarta i wtym miejscu można zrobić zejście do piwnicy(choć ja już z niej zrezygnowałam) no może nie całkowicie bo można ją przygrodzić ściankaminp. w kształcie "schodów" od salonu i pełną z drugiej strony

Mam jeszcze problem z kominkiem - chciałabym go przenieść na drugą stronę (najlepiej na róg klatki schodowej i salonu) ???? a w salonie ściąć róg i w tym miejscu zrobić wyjście na taras zamiast w jadalni(tu całkowicie rezygnuję z okna) i w salonie (tu tylko okno). Połączyłoby to salon z jadalnią bo mam wrażenie jakby to były oddzielne pomieszczenia. Kucznię przygrodziłabym ścianką i rezygnuję ze śpiżarki. Proszę Was o radę wielbiciele prometeusza :D