Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 377
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

witam wszystkich

zastanawiam sie nad dwoma projektami domków z Dobrych Domów tj. Prometeusz i Jupiter. Myślę że najlepszym rozwiązaniem było by zobaczyć je w realu. Proszę wszystkich kto ma takie domy o kontakt w celu zaprezentowania ich. Inne uwagi mile widziane.

Serdecznie dziękuje i pozdrawiam

• 5 weeks później...

Moi drodzy Prometeusze.

Mam prośbe do tych z was którzy wykonczyli juz swoj domek o kilka zdjec ze srodka.Szczegolnie zdjecia kuchni bo ciekawy jestem jak ona wyglada juz umeblowana,ile jest w niej miejsca kiedy meble juz stoją.Oczywiscie mile widziane sa zdjecia elewcji i innych pomieszczen w srodku.

Goraco pozdrawiam

[email protected]

• 4 weeks później...
Witam serdecznie wszystkich szczęściarzy którzy już mieszkają w swoich wymarzonych Prometeuszach. Ja dopiero zaczynam, więć przedemną dłuuuuuuuga droga ... niestety..... :( Kochani bardzo was proszę o kilka zdjęć umeblowanej kuchni, czy nie przeszkadza wam je jest taka mała?Bardzo będę wdzięczna za każdą fotke. Pozdrawiam cieplutko :wink: [email protected]

• 2 weeks później...

Ja też witam w klubie :-)

Prometeusz lustro z pojedynczym garażem.

Budowę rozpocząłem w marcu 2007. Obecnie jestem na etapie instalacji wewnętrznych, w tym tygodniu przychodzą tynkarze.

Zmian wielu nie wprowadzałem. Wizualnie póki co idealna kopia projektu, razem ze styropianowymi opaskami, otwieranymi oknami w kształcie łuków, kominem na zewn. itp. Ściana dwu-warstwowa z suporexu 24+12 cm styropian.

Mam też oczywiście HEB'a. Ogrzewanie gazowe.

Chętnych do wymiany doświadczeń zapraszam. Domek stoi niedaleko Bydgoszczy. Chętnie bym obejrzał te Promki z Torunia, jesteście tu jeszcze na forum - haaloo ??

Mam jedno pytanie: jak rozwiązaliście kwestie wentylacji okapu w kuchni ? Kominki wentylacyjne w projekcie są w spizarni ...

pozdrawiam

A czy nie mieliście problemu z otwieranymi do środka drzwiami wewnętrznymi w pokoju nad salonem ? Ja jeszcze nie mam drzwi, ale wydaje się, że mogą się nie otwierać "do końca" przez pobliski skos...

Jak rozwiązaliście temat schodów w pomieszczeniu gospodarczym ? Zakrywaliście je jakoś?

A w temacie zmian, zauważyłem u Was jeszcze jedną rzecz - nikt nie wpadł na pomysł by powiększyć okna od frontu (gabinet i kuchnia). Ja na to wpadłem :-) Są większe o cały pustak, przez co efekt wizualny jest moim zdaniem niebagatelnie lepszy.

pozdrawiam

Witam,

oczywiście że pomyślałem o tym samym. Okna w projekcie wyglądają strasznie. Proporcje okna do całej ściany nie są równomierne. Dlatego powiększyłem okna od frontu, łacznie z górnym, od salonu wstawiłem duże 3m - wygląda super.

Co do spiżarni, zlikwidowałem całkowicie i zabuduję to cargo. Więcej miejsca i w kuchni i na " przeciery"

Fotki tego co wyszło http://picasaweb.google.pl/trebor007/DOMPROMETEUSZZDOMUSA

http://picasaweb.google.pl/trebor007/BUDOWA#

pozdrawiam

A czy nie mieliście problemu z otwieranymi do środka drzwiami wewnętrznymi w pokoju nad salonem ? Ja jeszcze nie mam drzwi, ale wydaje się, że mogą się nie otwierać "do końca" przez pobliski skos...

Jak rozwiązaliście temat schodów w pomieszczeniu gospodarczym ? Zakrywaliście je jakoś?

A w temacie zmian, zauważyłem u Was jeszcze jedną rzecz - nikt nie wpadł na pomysł by powiększyć okna od frontu (gabinet i kuchnia). Ja na to wpadłem :-) Są większe o cały pustak, przez co efekt wizualny jest moim zdaniem niebagatelnie lepszy.

pozdrawiam

• 2 weeks później...
Witam, widzisz jednak nie tylko ty na to wpadłeś ;-)

:-)

Powiększając te okna nie myślałem o meblach kuchennych - później się okazało, że aby sprostać ich wymaganiom (przy blacie 6cm) nie mogłem dołożyć styropianu w posadzce - zostało projektowe 6 cm...

A jak rozwiązaliście problem nie-otwierających się w pełni okien z łukami na piętrze ? Pytanie do tych, którzy zdecydowali się na takie jednokomorowe... ja ostatecznie zrezygnowałem z kąta prostego w nadprożu ... efekt jeszcze nieznany...

ps.

aha - w moim projekcie jest jeszcze jeden poważny błąd architekta. Brakuje jednego słupa w ścianie frontowej (przy wiatrołapie). Na rysunkach jest wylewka w ławie fundamentowej pod ten słup, a na dalszych planach już go nie ma.

• 3 weeks później...

Witam .

Byłbym wdzięczny za wszelkie informacje co do przyblizonego kosztu budowy i materiałów oraz wrażeń z budowy.Na wiosne startujemy z budowa prometeusza w wersji bliżniaczej z rodzicami.Nasz bedzie podpiwniczony w calości i z dachem dwuspadowym..inaczej sie nie da :/

Martwi mnie koszt budowy i to czy wystarczy nam pieniędzy na wykonczenie calosci więc jakies szacunkowe kwoty np :stany surowego zamknietego..dały by nam czes do namyslu zanim dostaniemy projekt i zrobimy kosztorys

Dziekuje i pozdrawiam Bartłomiej Sakowicz

Dziekuje za odpowiedz :)

Budujemy - planujemy prometeusza posadowic na sporej skarpie stad ta piwnica sciany beda z gazobetonu plus styropian dach prostszy bo dwuspadowy pokrycie z blachodachowkai do budowy zatrudnimu kilku ludzi i sam bede nimi kierowal a maszyny i narzędzia potrzebne do budowy juz posiadam.Czy w tym układzie koszt 250 tys za stan surowy otwarty bedzie mozliwy do obnizenia ?

Witam,

my właśnie jesteśmy na etapie instalacji, tynków. Budujemy Prometeusza w bliźniaku. Fotki 4 posty wyżej. Nasz stan surowy otwarty wyszedł - nie licząc przyłączy, instalacji, tynków ok. 180 000 za jedną połówkę. Co do materiałów: Porotherm 25, dachówka Brass. Bardzo dużo poszło nam betonu na fundamenty, chudziaka oraz stropy - 2 razy tyle co planowane w projekcie. Pocieszam się ze będzie trwalszy.

Mam pytanie co do dachu o którym piszesz że jest dwuspadowy - w jaki sposób w prometeuszu. Chyba że mówisz o innej firmie niż Dobre Domy.

Pozdrawiam

Witam.

Pisalem o Prometeuszu bo taki mial byc ,ale po zapoznaniem z warunkami zabudowy i nachyleniem dzialki okazalosie ze architekt musi narysowc samodzielnie caly projekt z tym ze co do kosztow wykonania na podobnym poziomie ...wiec mozna powiedziec ze Prometeusz jest najbardziej podobny do naszego.

Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

Witam Prometeuszy!

Co to za cisza na forum?Nic sie u was nie dzieje?U mnie zaczyna sie nastepny etap.Instalacje c.o. ,i elektryka , pozniej wylewki i tynki i zapomnial bym dodac ze okna wstawiaja mi za pare dni.Sporo sie teraz bedzie dzialo ale to sama przyjemnosc, moze poza kosztami ktore te prace pochloną.

Pozdrawiam i piszcie co tam u was.