Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

właśnie też zauważyłem ze w ostatnim czasie jest coraz mniej osób które budują ten domek. Chyba się już przejadł.

Co do naszego. Dzisiaj właśnie skończyli instalacje elektryczną i alarmową. Hydraulikę mam już od tygodnia. Czekam teraz na tynkarzy i zaczynam powoli przykrywać kabelki rozciągnięte po ścianie.

FIgo czy masz może już kosztorys instalacji elektrycznej i WOD-KAN i C.O.? Ciekawy jestem jak to wyjdzie u Ciebie. Ja za hydraulikę zapłacę bez pieca 19900zł i za elektrykę i alarm (okablowanie) 8000zl. Z ofert które posiadałem była najtańsza.

• Odpowiedzi 377
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Cie .

Jesli chodzi o kosztorysy to widze że mamy bardzo zblizone a wręcz takie same.Może trochę zaoszczędzę na materiałach do c.o. bo bede kupowal od znajomego ktory zaopatruje wylacznie firmy.Więc bedzie taniej ale może o jakieś 2do 3 tysiecy na calości.Dobre i to.Alarm zakłada moj szwagier wiec tu koszty mam smieszne.Jakie tynki bedziesz kladł?

Witam,

w jednej połówce kładziemy tynk cementowy ręcznie kładziony a w drugiej połówce tynki gipsowe. Sam już nie wiem które są lepsze bo kogo nie zapytam to każdy inaczej mówi. Jeden że zdrowsze są gipsowe a drugi że cementowe. Cena jest bardzo zbliżona. Ten który chcę ocieplić styropianem 15 cm będzie cementowy żeby lepiej oddychał.

... ja jestem na etapie dopracowywania tarasu - zmieniłem na półokrągły i do okoła schody po całości, które "wylewają" się na ogród. Ścianki działowe sa też zmienione na wszystkich kondygnacjach - myślę, że było to warte zwłaszcza na parterze bo dzięki temu mam łazienkę przylegającą do małego pokoju ale na etapie adaptacji trzeba było komin przytulić do ściany pokoju. Łazienka jest większa no i nie jest pod schodami - zyskałem dodatkową przestrzeń. Teraz czekam już na okna, rolety i instalatórów.

Witam.

Ja również chcę wybudować mój wymarzony domek - właśnie Prometeusza. Narazie trwają formalności, a w tym czasie chciałabym zobaczyć ten domek w realu. Najlepiej w dolnośląskim, ale mogą to być inne pobliskie województwa (opolskie, wielkopolskie...) Bardzo Was proszę o pomoc. Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Witam Wszystkich

Proszę o przesłanie kosztów budowy domu Prometeusz [email protected].

Projekt mnie zauroczył, jestem na etapie zakupu działki w Radzyminie.

W przyszłym roku zamierzam rozpocząć budowę i prosze o pomoc ile mam przygotowac kasy (realnie) do stanu podklucz. Czy kalkulacja w projekcie jest realna?

• 4 weeks później...

Cześć,

Mój Prometeusz został właśnie "spacyfikowany" przez domowników - już nie jest to plac budowy, a dom w pełnym wymiarze tj. z mieszkańcami :)

Bardzo niewiele zmian w stosunku do projektu wprowadziliśmy:

-ścianka kolankowa o pustak wyżej

-brak ścianek pionowych przy skosach na poddaszu (znacznie zwiekszyły się podłogi i przestrzeń wizualna)

-powiększone okna od frontu.

Fotki:

http://img53.imageshack.us/img53/5233/img8231640jj0.jpg

http://img60.imageshack.us/img60/1005/img8237640to6.jpg

Koszt stanu deweloperskiego z elewacją zewn. (tynk silikonowo-silikatowy + żywiczny na dół+klinkier na kominy), tynkami wewn., instalacjami C.O. (miedź, piec gazowy jednofunkcyjny), grzejnikami, podłogówką itp. wyniósł 387 000 pln (suporex+styropian,dachówka braas,kominy schiedel).

Efekt końcowy jest zadowalający. Dom może się podobać (zresztą nie ma osoby, która nas odwiedziła - a przewinęło się trochę ludzi, która by nie komplementowała chałupy).

W razie potrzeby pytajcie śmiało - chętnie podzielę się doświadczeniem budowy Prometeusza.

pozdrawiam

Cześć Pyciu! Piękny ten twój domek.U mnie lada dzień bedą robić elewacje i będzie ona podobna do Twojej z małymi zmianami.Jeśli chodzi o koszty to na podobnym poziomie.Okna łukowe na poddaszu cofnołem do wewnątrz bo inaczej by sie nie otwierały.Jeśli możesz to mam prośbe o więcej zdjęć elewacji.Mój nr.gg1482488

emeil [email protected]

Pozdrawiam i z góry dziękuje!

• 4 weeks później...
Cześć Pyciu! Piękny ten twój domek.

Zgadzam sie!

Witajcie Prometeusze. Ja również jestem szczęśliwą posiadaczką tego projektu ;) jestem już na etapie "wychodzenia" z piwnic... :D i tu mam problem... nie wiem gdzie zrobić schody wejściowe z parteru do piwnicy? macie jakieś pomysły/sugestie?

Proszę również o kilka fotek, szczególnie ze środka... mój e-mail [email protected]

pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam,

ja wreszcie zakończyłem brudne prace. Teraz trwa wykończenie, jeszcze kostka, trawka i gotowe. Może ktoś ma aktualne zdjęcia z wykończonej kuchni. Byłbym bardzo wdzięczny za możliwość zobaczenia.

Pozdrawiam i załączam aktualny stan:

http://picasaweb.google.pl/trebor007/BUDOWA#

• 3 weeks później...

Witam wszystkjich budujących lub planujących budowę domu Prometeusz!

Jestem na etapie poszukiwania projektu domu i od dłuższego czasu moim faworytem jest właśnie ten projekt. Mam jednak kłopot z wyobrażeniem sobie pomieszczeń na poddaszu, żeby ocenić ich funkcjonalność. Poszukuję kontaktu z osobą, która buduje lub wybudowała taki dom i która chętnie podzieliła by się doświadczeniami z tym związanymi. Będe zobowiązany za zaproszenie na budowę czy jeszcze lepiej do gotowego domu.

Jeżeli ktoś jest wstanie nam pomóc proszę o kontakt:

[email protected]

• 3 weeks później...

witam my też z mężem zastanawialiśmy się nad tym projektem ostatecznie jednak zrezygnowaliśmy - koszty przeróbek na projekcie wyniosłyby więcej niż zaprojektowanie domu od podstaw

na pierwszy rzut oka: łazienki: na górze i dole nie są w jednym ciągu, schody w salonie :(( przez co z salonu robi się takie pomieszczenie przelotowe, poza tym akustyka:/

razi wielkość hallu na górze - 12,4m równa powierzchni jednego z pokoi !

Hej Prometeusze! Gdzie się podziewacie? Już nikt dawno nie odwiedzał tego forum... :( Napiszcie co się dzieje na Waszych budowach i wrzućcie aktualne fotki.

U nas murują się kominy, a dekarz przybija łaty i folię. Mamy nadzieję, że pogoda dopisze i że uda się przykryć jeszcze w tym miesiącu.

Hej Prometeusze! Gdzie się podziewacie?

A mieszkamy i już na forum coraz rzadziej :)

W każdym razie, chętnie zapraszam do siebie budujących ten dom, mój jest już zamieszkany, raczej nie w pełni urządzony, ale ktoś tu pytał o kuchnie czy poddasze... Jeśli coś to służę radą.

pozdrawiam