Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witma wszystkich Prmeteuszów.

W okresie wkacji zacząłem budowę tego domku. Jestem na etapie więźby dachowej. Chciałbym zobaczyć ten domek już w stanie wykończonym. Jeśli ktoś buduje ten domek gdzieś w woj. małopolskim lub w niedalekiej odległości to byłbym naprawdę wdzięczny gdybym mógł obejrzec jego dzieło.

Jesli chodzi o mój domek. Wybudowałem go z pustaka Poromur 44 P+W więc moje ściany sa bardzo grube. Jak narazie nie wprowdziłem żadnych większych zmian w kształcie domku. Piwnicem zrobiłem tylko pod garażem (schody z garażu). Podnisłem ściankę kolankową o 2 pustaki. Chciałnym tez wiedzieć czy ktoś z was zmienił wlekość korytarza na poddaszu na rzecz pokoi i jak rozwiązaliście sprawę komina w pokoju na wprost łazienki na poddaszu.??

Aha i jeszcze jedno. Czy mógłby mi ktoś przesłać zdjęcia jak zrobił schody w wewnątrz domu??

Pozdrawiam

Kuba z Brzeska

[email protected]

• Odpowiedzi 377
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, wszystkich szczęśliwych właścicieli zbudowanych i budujących się Prometeuszy. Ja jestem na etapie zalewania stopu wiec jeszcze trochę pracy przede mna ale co mnie cieszy to fakt ze do takiego etapu doszedlem w miesiąc z kilkoma dniami przerwy ze wzgledu na opady deszczu (zaczalem budowe 18.09.2008). Czy ktos z Was buduje lub juz zbudowal sie w okolicach Trójmiasta? Zapraszam do podziwiania postępów, na http://www.lawendowa5.pl

Pozdrawiam serdecznie, Adam.

PS. Ja dolozylem piwnice pod salonem i zmienilem strop na lany.

Proszę o pomoc wszystkich ktorzy zmienili strop w calosci na lany, czy mozecie mi udostepnic specyfikacje lub rysunek waszego stopu? Co zrobiliscie z podciagami w salonie i jadalni czy udalo wam sie je schowac w stropie?

Pozdrawiam.

Ps. Pilne bo juz sie zboje.

Witaj Adamie.

Ja mieniłem strop na lany. Niestety nie mam specyfikacji i rysunku ale podciągów nie udało się schować w stropie. Zreszta moim zdaniem te podciągi dodają uroku. Nie budowałem również z ytonga więc nie wiem czy można na nim wylać strop betonowy czy trzeba wtedy ten z projektu (chyba Terriva o ile się nie mylę).

Pozdrawiam

• 4 weeks później...

kocber - czy ja dobrze na zdjęciach widzę, też masz zakopaną wężownicę do pompy ciepła?

u nas podciągi "schowane" są w stropie i jest jednolity sufit, ale jaki mamy strop to już nie wiem ;) sprawy konstrukcji i zbrojenia - od tego mamy kierownika budowy

Witajcie!

Od samego początku, po przejrzeniu setek projektów najbardziej podobał nam się Prometeusz. Myśleliśmy jeszcze nad librą, ale na poddaszu było bardzo mało miejsca i ogromne skosy.

Cieszę się, że znaleźliśmy to forum i możemy czytać wasze spostrzeżenia, może dzięki nim unikniemy w przyszłości błędów albo znajdziemy ciekawsze rozwiązania.

póki co mamy działkę, przez najbliższy rok chcemy zgromadzić trochę materiałów i zdobyć pozwolenia. Do końca roku chcielibyśmy nabyć projekt.

chcemy też zaplanować wycinkę lasu, ale dobrze by było, żebyśmy znali ile materiałów jest potrzebne, stąd mam ogromną prośbę-- czy ma ktoś z Was jakieś zestawienie ilościowe materiałow, jakiś kosztorys? Bylibyśmy bardzo wdzięczni za podesłanie

Mój mail [email protected] lub [email protected]

Oczywiście chcielibyśmy zobaczyć domek także na żywo, jeśli ktoś buduje w świętokrzyskim lub pobliskich województwach i zgodziłby się nam pokazać domek, szczególnie środek, to chętnie byśmy się wybrali.

czekam także na dalsze fotki, mam nadzieję, że będziecie mieć trochę czasu, żeby wstawić.

Pozdrawiamy :D

• 2 weeks później...

Od samego początku, po przejrzeniu setek projektów najbardziej podobał nam się Prometeusz. Myśleliśmy jeszcze nad librą, ale na poddaszu było bardzo mało miejsca i ogromne skosy.

Gratulacje.

A mój Prometeusz stanął w bliskim sąsiedztwie Libry (z przerobionym nieco garażem). Podobieństwa są spore ...

pozdrawiam

Witam!Bardzo podoba mi się projekt domu Prometeusz i chciałam was się zapytać czy ktoś buduje o to ten przeuroczy domek w województwie mazowieckim a dokładnie gdzieś w pobliżu Garwolina?Bo bardzo nam zależy na obejrzeniu tego domu w realu jeśli by można było!Pozdrawiam wszystkich i życzę dalszego powodzenia w budowie i co nie którym wykańczania!:)

• 1 month później...

Witajcie Prometeusze,

ostatnio pisałam w...2007r. i myślałam, że lada chwilę zaczniemy budowę :wink: Realia były takie: zaczęlismy w czerwcu 2008 i w obecnej chwili jesteśmy na etapie kładzenia dachówek. Ze zmian, jakie wprowadziliśmy, to: podwyższenie ścianki kolankowej i przesunięcie ścianek działowych na poddaszu (łazienka/pralnia/schowek). niedługo wybieramy okna-wciąż zastanawiamy się czy zdecydowac sie na drewniane, czy plastikowe-może wypowiecie się na ten temat? Z góry dziekuję.

Mam też prośbę do Szczesliwców, którzy już mieszkają w Promku-prześlijcie proszę parę fotek z wnętrza-łazienka na dole-jak ją urządziliscie? czy udało się Wam wstawić kabinę, czy to było tylko pobożne życzenie projektanta? Czy kuchnia faktycznie jest taka mała, jak obawiali się moi Poprzednicy?, jak zrobiliście schody na poddasze?

Odezwijcie sie, proszę,-jeśli nie na forum, to podaję priva: [email protected]

Pozdrawiam i wyczekuję odpowiedzi

:lol: Ola z Chojnic

Witam

Pomóżcie bo oszaleję - czy okna na piętrze (nad wykuszem) można zrobić w całości otwierane czy fix + dwa skrzydła. Na moje oko pierwsza wersja się nie otworzy (chyba że skuję nieco nadproża). Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii, to serdecznie proszę o kontakt. 601 602 257 lub [email protected]

Proszę o prostą odpowedź: Czy okna: nad wykuszem i balkonem, będą otwierać się bez profilowania nadproża, czy też trzeba tam wstawić fixa.

Z góry dzięki - Paweł.

Okna wstawiamy SI82 schucoo + szyba K=0,5 z kryptonem.

Pozdrawiam

Paweł

Ten temat był juz wałkowany w grupie prometeuszy z 2006-2007 i z tego, co pamiętam, trzeba było zrobic fixa-inaczej nie można było otworzyć tych okien pod kątem prostym. Zdjecia tych, którzy już wstawili okna potwierdzają ten wybór. w tym tygodniu będziemy zamawiać okna i właśnie głowię się nad tym, jak zrobić fixa, zeby wyszedł jednolocie-bez różnic między pólkolem a reszta okna :-?

Pozdrawiam

Proszę o prostą odpowedź: Czy okna: nad wykuszem i balkonem, będą otwierać się bez profilowania nadproża, czy też trzeba tam wstawić fixa.

Jeszcze tego nie poprawili w projekcie? Kiedy swój kupowałeś ?

Bazując na moim doświadczeniu odpowiedź jest taka: nie da się ich otworzyć.

Ja zdecydowałem się skuć nieco nadproża - dla okien balkonowych to była drobna robótka, zaś dla okna nad wejściem niestety już wchodziło w grę zezbrajanie, więc odpuściłem.

pzdr.

Witam

Dzięki wszystkim za odpowiedź. Po napisaniu postu odrobiłem małe zadanie z geometrii i wyszło że rzeczywiście nie da się otworzyć. Mi z obliczeń wychodzi, że przy promieniu łuku około 1,1m, trzeba mieć około 14cm miejsca żeby to się otworzyło (głębokość wnęki okiennej około 18cm. Odejmując ramę - około 5cm - zostaje około 10-11 cm kucia (przy samych bokach, im dalej do środka okna, tym mniej), dodatkowo trzeba to jeszcze zryć trochę na głębokość.

Pytanie - jak to wygląda od środka?

Projekt kupowałem w lutum 2008 . Teraz trochę żałuję że te łuki porobiłem. Co do okna z przodu (nad gabinetem) to można zrobić okno ze skrzydłami otwieranymi na siebie (motylek) - wtedy nie trzeba nic kuć (zawiasy w osi pionowej okna).

Pozdrawiam

Paweł

Pytanie - jak to wygląda od środka?

Projekt kupowałem w lutum 2008 . Teraz trochę żałuję że te łuki porobiłem. Co do okna z przodu (nad gabinetem) to można zrobić okno ze skrzydłami otwieranymi na siebie (motylek) - wtedy nie trzeba nic kuć (zawiasy w osi pionowej okna).

Wygląda nienajgorzej :-) Szczerze mówiąc nawet zdjęcia nie mogę znaleźć żeby było coś widać. Nna każdym są firanki, które skutecznie to maskują.

A w tym pokoju frontowym faktycznie można kombinować z motylkiem, oknem uchylnym itp. Jest tam na szczęście jeszcze okno połaciowe.

Ja mam najprostsze rozwiązanie "post factum" - mechaniczny ogranicznik, który raz zatrzymuje okno przed uderzeniem ramy w mur, a dwa stawia opór przy otwieraniu/zamykaniu skrzydła, przez co nie ma trzaskania oknem gdy zawieje wiatr. Żaluję jeszcze że okno nie jest uchylne.

ps.

mój prometeusz nocą:

http://img291.imageshack.us/img291/183/noca1.th.jpg

pzdr.

• 2 months później...