Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Ale zawsze zlew można zamontować w narożniku :)

No właśnie nie wiem co robić z tymi oknami dachowymi, bo wydawało mi się że dwa balkonowe okna są w stanie oświetlić pokój.

A mam jeszcze pytanie do gestor.pit jak pan rozwiązał problem wejścia do kotłowni i do łazienki bo jakoś nie kojarzę.

Schody faktycznie bomba.

[/img]

[/code]

Jak pewnie widać w projekcie garaż został zaadaptowany na pomieszczenie użytkowe z bezpośrednim dostępem do łazienki. Ponieważ to było dla nas kluczowe, architekt zaproponował przeniesienie kotłowni na piętro. I tak nie mam zamiaru wstawiać tam pieca, a instalacja gazowa nie wymaga dużo miejsca. Optymistycznie zakładam że Rosjanie nie zakręcą nam gazu i nie będę zmuszony budować zewnętrznej kotłowni, choć i taką ewentualność mam zaplanowaną.

Rezygnując z kotłowni na parterze zyskałem miejsce na prysznic i efektowną łazienkę. Nie twierdzę, że to jest najlepsze rozwiązanie praktyczne, ale tak jak już wcześniej pisałem - idealnych rozwiązań nie ma.

Jak już postawią ścianki działowe to się z wami podzielę zdjęciami.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 377
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Gestor.Jestem zadowolony ze schodów betonowych.Zawsze będe modł je wykonczyc materialem jakim bede chcial ale szczegolnie chodzilo mi o to ,ze jednak z czasem schody drewniane skrzypią.Jaki bedzie koncowy koszt tych schodow przekonam sie kiedy je wykoncze ale narazie nie zabieram sie do tego.konczą mi teraz kominek a pozniej wejdzie glazurnik.

Powodzenia

Figo napisz proszę co za kominek wybrałeś ( z płaszczem czy bez, prosty kwadratowy czy może bardziej odjechany ) Z kim bym nie rozmawiał każdy mówi coś innego.

Na początku myślałem o kominku z płaszczem wodnym. U nas stosunkowo często wyłączają prąd, boję się że jak napalę i pompka do centralnego się wyłączy to woda w płaszczu się zagotuje i buuum! Przy małych przekrojach rur nawet bajpas wydaje się niewystarczającym zabezpieczeniem.

Uwaga. Nie jestem hydraulikiem tylko kucharzem, więc to co piszę możecie potraktować tylko jako temat do przemyśleń a nie wypowiedź eksperta.

Wybrałem prosty kwadratowy stalowo-szamotowy wkład bez płaszcza wodnego.Tani nie był ale chcialem taki w którym mozna paliż naokrągło.

Zrobiłem rozprowadzenie kanałowe od kominka jako dodatkowe zródło.

Dlaczego bez płaszcza?To dłuzsza rozmowa.Ktos mi odradził jezeli jest duzo ogrzewania podłogowego.

pisz na gg 1482488

Witam

Panie gestor proszę mi jeszcze powiedzieć co będzie za ta zaokrągloną ścianą, bo jeśli łazienka to jak Pan płytki do nie ułoży.

Już nie mogę doczekać się jakiś zdjęć z realu:)

Pozdrawiam

Faktycznie to ma być okrągła łazienka. O kładzenie płytek niech martwią się wykonawcy, którzy jeden mądrzejszy jest o drugiego zwłaszcza jeśli chodzi o kasę :roll: A tak na poważnie nie wydaje mi się, że ułożenie płytek będzie problemem. Wybór kształtów i wielkości jest teraz bardzo duży.

Pozdrawiam :D

Witam,

oczywiście że pomyślałem o tym samym. Okna w projekcie wyglądają strasznie. Proporcje okna do całej ściany nie są równomierne. Dlatego powiększyłem okna od frontu, łacznie z górnym, od salonu wstawiłem duże 3m - wygląda super.

Co do spiżarni, zlikwidowałem całkowicie i zabuduję to cargo. Więcej miejsca i w kuchni i na " przeciery"

Fotki tego co wyszło http://picasaweb.google.pl/trebor007/DOMPROMETEUSZZDOMUSA

http://picasaweb.google.pl/trebor007/BUDOWA#

pozdrawiam

Mam jeszcze pytanko do VIOX

Co będzie z tym oknem wielkim w salonie , czy ono będzie z wyjściem na taras i taras będzie większy?

Bardzo mile widziane zdjęcia tego co Pan już osiągnął.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Umnie już prawie końcówka :-) za około 3/4 tygodnie mam zamiar się wprowadzić - pozostanie ogród i reszta wokół domu.

Pochwal się proszę zdjęciami! Wprowadziłeś sporo zmian, więc jak myślę wszyscy są ciekawi i chcieli by zobaczyć jak to wyszło.

Gratuluję zakończenia budowy i pozdrawiam

Witam wszystkich!

Widzę Gestor że poważnie już ruszyłeś z robotą. Jeszcze nie dawno fascynowaliśmy się samym projektem a tu już prawie stoi :)

Życzę powodzonka ja dopiero wezmę się za wylewanie fundamentów, ale fajnie jak jest ktoś od kogo można czegoś się dowiedzieć i podpatrzeć.

Pozdrawiam

Witam wszystkich!

Widzę Gestor że poważnie już ruszyłeś z robotą. Jeszcze nie dawno fascynowaliśmy się samym projektem a tu już prawie stoi :)

Życzę powodzonka ja dopiero wezmę się za wylewanie fundamentów, ale fajnie jak jest ktoś od kogo można czegoś się dowiedzieć i podpatrzeć.

Pozdrawiam

Dzisiaj zabolało! Dostałem fakturkę za kominy na kwotę która przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Wykonawca wprawdzie pytał z czego budować, ale nie myślałem, że różnica będzie tak duża.

Napiszcie proszę ile wydaliście na gotowe kominy, łącznie z klinkierem, wkładem i wszyskimi dodatkowymi kosztami.

Pozrowienia

• 2 weeks później...

Witam wszystkich!!

Z przyjemnoscia dolaczam do forum jako, ze rozpoczelismy z mezem budowe domu Prometeusz (etap: fundamenty).

Forum te znalazlam kilka dni temu - przeczytalam wiec juz wszystkie posty od deski do deski. Nie znalazlam niestety odpowiedzi na pytanie czy przy tak malej lazience na parterze mozliwe jest zainstalowanie kabiny prysznicowej (co wydaje sie nie lada wyzwaniem). Rozpatruje wiec mozliwosci jej powiekszenia (np. kosztem owej garderoby). Prosze o sugestie!!

Druga sprawa, ktora mnie nurtuje to czy istnieje mozliwosc przesuniecia kominka bardziej do srodka. Na pierwszej stronie forum znalazlam post mowiacy o tym, ze jest to raczej niemozliwe ze wzgledu na naruszenie konstrukcji sciany. Nikt niestety nie potwierdzil tej hipotezy w pozniejszych postach!! Czy ktos rozpatrywal taka mozliwosc i czy jest to jednak mozliwe??

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

witam Martida,

co do tego okna dużego w salonie to oczywiście będzie wyjście na taras. Powiększyłem go o 1m żeby było wejście i przejście na większą część. Na tarasie położyłem deski tarasowe.

Dodatkowo wreszcie urosła mi już trawa długo oczekiwana.

http://picasaweb.google.pl/trebor007/Prometeusz#

A tak przy okazji. Widzę że wprowadziłaś kilka zmian takich jak my. Wnęka w kuchni, wejście do garderoby z korytarza, brak łuków. Uważam że bardzo dobrze zrobiłaś. Ja jeszcze dodatkowo zrobiłem małą trzecią łazienkę na górze z wejściem z sypialni i zabudowałem filar który wychodzi w kuchni i holu - zrobiłem wnękę w którą wstawiłem dwie wysokie szafki i piekarnik. Polecam - trochę przysłoni wyjście z WC. a czy myślałaś o podniesieniu ścianki kolankowej? Jeżeli nie to pomyśl. Rewelacyjna sprawa. Pokoje na górze wyszły olbrzymie.

witam Martida,

co do tego okna dużego w salonie to oczywiście będzie wyjście na taras. Powiększyłem go o 1m żeby było wejście i przejście na większą część. Na tarasie położyłem deski tarasowe.

Dodatkowo wreszcie urosła mi już trawa długo oczekiwana.

http://picasaweb.google.pl/trebor007/Prometeusz#

A tak przy okazji. Widzę że wprowadziłaś kilka zmian takich jak my. Wnęka w kuchni, wejście do garderoby z korytarza, brak łuków. Uważam że bardzo dobrze zrobiłaś. Ja jeszcze dodatkowo zrobiłem małą trzecią łazienkę na górze z wejściem z sypialni i zabudowałem filar który wychodzi w kuchni i holu - zrobiłem wnękę w którą wstawiłem dwie wysokie szafki i piekarnik. Polecam - trochę przysłoni wyjście z WC. a czy myślałaś o podniesieniu ścianki kolankowej? Jeżeli nie to pomyśl. Rewelacyjna sprawa. Pokoje na górze wyszły olbrzymie.

Witam i dziękuję za odpowiedź.

No super u Was już wygląda.

Ja myślałam żeby drzwi z dolnej łazienki wstawić od strony pokoju a nie kuchni, a ściankę kolankową to na pewno podniosę. o ile u Was została podniesiona?

A tak apropo jak sprawują się te deski na tarasie?

Szkoda że tylko tyle zdjęć :wink: a może coś ze środeczka??? :p

• 3 weeks później...

Witam wszystkich budujących Prometeusza.

Chciałbym dołączyć do forum ponieważ również buduję taki dom.

Obecnie mam skończony dach i zamawiam okna. Chciałbym jeszcze przed zimą wykonać taras. I tu moje pytanie -okno w salonie zamieniłem na duże drzwi przesówne (2,8m) i chciałbym powiększyć taras tak aby sięgnął do tych drzwi.

Proszę o zdjęcia jeżeli ktoś już tak pozmieniał

Witam wszystkich budujących Prometeusza.

Chciałbym dołączyć do forum ponieważ również buduję taki dom.

Obecnie mam skończony dach i zamawiam okna. Chciałbym jeszcze przed zimą wykonać taras. I tu moje pytanie -okno w salonie zamieniłem na duże drzwi przesówne (2,8m) i chciałbym powiększyć taras tak aby sięgnął do tych drzwi.

Proszę o zdjęcia jeżeli ktoś już tak pozmieniał

Witam i gratuluję tego co już Pan osiągnął.

Proszę obejrzeć zdjęcia Pana Vioxa, tam jest to czego Pan poszukuje i można pochwalić się swoim cudem :)

Pozdrawiam