Martida 12.10.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2009 Witam wszystkich Dzięki za odpowiedź ale nie o takim tarasie myślałem. Mam w planach wylać taras betonowy i obłożyć go kamieniem a ten u Pana Vioxa jest drewniany. Pozdr Witam Mam w swoich zapiskach dwa takiego typu tarasiki,ale to nie jest prometeusz, i nie mogę ich wstawić tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martida 10.11.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 HalloCzy ktoś tutaj jeszcze zagląda?Proszę podać jakie wymiary okien wstawiliście, gdyż chcę w kuchni i w pokoju zrobić większe jak i również górne prostokątne .I ile wyniosły oczywiście bo nie wiem ile szykować i z jakiej firmy wybraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FIGO 16.11.2009 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 U mnie pomalutku do przodu.Położyłem gres na parterze i wykończyliśmy dolną łazienkę.Do ostatecznej ofensywy przystepuję po nowym roku.Pozdrawiamhttp://picasaweb.google.pl/grzegorz6917/Budowa1?authkey=Gv1sRgCJGg7OrSzqeA0wE# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martida 18.11.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Figo napisz proszę co za kominek wybrałeś ( z płaszczem czy bez, prosty kwadratowy czy może bardziej odjechany ) Z kim bym nie rozmawiał każdy mówi coś innego. Na początku myślałem o kominku z płaszczem wodnym. U nas stosunkowo często wyłączają prąd, boję się że jak napalę i pompka do centralnego się wyłączy to woda w płaszczu się zagotuje i buuum! Przy małych przekrojach rur nawet bajpas wydaje się niewystarczającym zabezpieczeniem. Uwaga. Nie jestem hydraulikiem tylko kucharzem, więc to co piszę możecie potraktować tylko jako temat do przemyśleń a nie wypowiedź eksperta. Witam. Jestem pod wrażeniem, dawno do Pana nie zaglądałam,tej okrągłej ściany i ciekawa dalszych jej postępów. Super rozwiązanie i warte uwagi. ja jestem na etapie ukończenia fundamentów i bardzo mnie inspiruje pański pomysł. Pozdrawiam i czekam na dalsze postępy:))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gestor.pit 21.11.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Witam!Jesteśmy na etapie wyboru stolarki okiennej i drzwi. Dach już prawie gotowy. Niestety nie mam czasu aktualizować zdjęć, może w przyszłości. Wygląda jednak na to że przed zimą dom będzie zamknięty!!! Pozdrawiam wszystkich budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martida 23.11.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 Witam! Jesteśmy na etapie wyboru stolarki okiennej i drzwi. Dach już prawie gotowy. Niestety nie mam czasu aktualizować zdjęć, może w przyszłości. Wygląda jednak na to że przed zimą dom będzie zamknięty!!! Pozdrawiam wszystkich budujących. Witam serdecznie! Proszę w wolnej chwili napisać coś na temat tej stolarki okiennej, czyli wymiary i firmę. z góry dziękuję i pozdrawiam, no i oczywiście czekam na dalszy rozwój budowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gestor.pit 02.12.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witam!Wybraliśmy firmę mającą najgorszą opinię na rynku ( Oknowid z Bydgoszczy ), a dramatyczne posty na forum szczególnie zniechęcają. O wyborze zadecydowała znajomość z przedstawicielem i ciągle mam nadzieję, że wszystko będzie ok. Zdecydowaliśmy się na białe PCV ( system SCHUCO CT70, 3 szyby 4/12/4/12/4, listwa LSC Cava, ze szprosami). Rozmiar okien pomniejszony na parterze o wysokość skrzynki nadstawnej do rolet zewnętrznych. Mają być montowane zaraz po Mikołajkach więc czekamy nerwowo. Drzwi wejściowe - STOBRAWA Teksas S2. Wyglądają na solidne i chyba dość reprezentacyjne w tej grupie cenowej. Zdjęcia zamieszczę tuż po nowym roku. Korzystając z okazji napiszcie proszę ile kosztowała Was instalacja elektryczna? Dostałem wycenę i nie wiem czy to dużo czy mało. Pozdrawiam budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gestor.pit 10.12.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2009 Dziś wstawili nam okna i drzwi - czyli chatka zamknięta przed zimą! Mogę odetchnąć z ulgą i odszczekać poprzedniego posta, w którym obsmarowałem panów z Oknovid-u. Panowie poradzili sobie z instalacją szybko i sprawnie. Okna wyglądają solidnie a drzwi ze Stobrawy też cieszą. No cóż, jeżeli chodzi o budowę to my już mamy święta. Życzę sobie i Wam aby były rodzinne i szczęśliwe. Wszystkiego dobrego w nowym roku!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martida 28.12.2009 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku dla wszystkich budujących i jak najwięcej nowych Prometeuszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FIGO 08.01.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2010 Witam w nowym roku!!!!Dzisiaj uruchomiony został piec i nastała cieplność.Do tej pory jezdziłem i paliłem w kominku bo system byl nawodniony.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopezka 22.01.2010 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Witajcie Proemeteusze:) Domek jest śliczny i przytulny, naprawdę cieszy oko. Biorę pod uwagę ten projekt, w związku z tym chciałabym zadać kilka pytań Byłaby wdzięczna za udzielenie odpowiedzi:) 1. Czy ewentualne zmiany w projekcie wprowadza właściciel projektu Dobre Domy czy indywidualny architekt? Ile mniej więcej to kosztuje? 2. Czy belki na suficie na parterze domku można schować w stropie? 3. Czy garaż z tyłu można troszkę powiększyć/wydłużyć, aby tam zrobić pomieszczenie gospodarcze? 4. Czy łazienkę na dole można powiększyć i drzwi zrobić z drugiej strony od drzwi wejściowych do pokoiku? Czy to wymaga zmian w projekcie? 5. Rezygnujemy z kominka zewnętrznego. Gdzie w takim razie ewentualnie można przenieść kominek? Co się z tym wiąże? 6. Czy mniej więcej orientujecie się ile zużyto cegły/pustaka do budowy Prometeusza? 7.Czy większe okna w kuchni i pokoiku wymagają zmian w projekcie? 8. W salonie też chciałabym powiększyc to małe okno, na większe, takie jak to otwierane przy kominku. Czy to wymaga zmian w projekcie i czy nie zepsuje Prometeusza? 9. Jak uniknąc problemu z otwieraniem okien na poddaszu, bo głośno na ten temat na forum? Byłabym bardzo wdzięczna za wszystkie rady, porady, wskazówki:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martida 28.01.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witaj lopezka! Domek jest rewelacja Jestem na etapie zrobionej podmurówki, na wiosnę idziemy w górę, więc mogę powiedzieć to co wiem na tym etapie. A więc: Ad 1. Lepiej jeśli będzie to indywidualny architekt bo może wtedy doradzić czy to ma sens i i jest wykonalne.Sporo sobie cenią nawet za małe zmiany, np zwiększenie okna co wydaje się małym problemem bo to kwestia kilku kresek na projekcie.Co innego przesunięcie np komina to już wymaga zmiany w górnej kondygnacji. Nie znam ceny gdyż robiłam to po znajomości bo odstraszyły mnie ceny architekta, czego już dokładnie nie pamiętam. Ad 2. tego jeszcze nie wiem Ad 3. Nie wiem, właśnie to musi powiedzieć architekt bo zachodzi zmiana w dachu również. Ja z garażu zrobiłam kotłownie i pom. gospodarcze, tzn taka lewa kuchnia (na większe gotowania) Ad 4. to jest realistyczne bo nie ma tam ścian nośnych, a drzwi przecież można zrobić gdzie się chce, jak najbardziej od strony pokoju Ad 5. to na pewno będzie zbyt kosztowne. Zostaje go przesunąć w stronę schodów, na druga stronę ale to tez musi potwierdzi architekt. Ad 6. Jeszcze tego nie wiem Ad 7. owszem wszystko co się zmienia nawet jeśli jest to właśnie okno, drzwi, ścianka trzeba uwzględnić w projekcie.Ale przecież może to wykona później kierownik budowy bo nie wszystko wie, chce się od razu Ad 8.no ja u siebie powiększyłam właśnie, ale jest gdzieś na tym forum zdjęcie z takim oknem i nie wygląda to źle, ja również zmieniłam to okno z przodu na górze w pokoju na takie balkonowe, z tym że bez balkonu, jest ono także na forum. Ad 9. na pewno trzeba podnieść ściankę kolankową i zrezygnować z łuków, bądź wstawić takie okno gdzie ten łuk się nie otwiera a reszta okna tak, są jakoś tak dzielone. Pozdrawiam i miło że ktoś nowy dołączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia4623 28.01.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Szczęśliwi Prometeuszowcy, podoba mi sie wasz domek, ale ze względu na szerokość działki nie moge sobie na niego pozwolić. Znalazłam projekt bardzo podobny do niego ANTEUSZ I z Domusa i bardzo proszę o wasze opinie. (to chyba klon prometeusza). ten domek też mi się podoba ale nigdzie nie ma o nim opinii i boje sie, że coś z nim nie tak (oprócz tego, że drogi ! )Oto link http://www.domus.wroc.pl/projekt4.html?id=68&flip= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martida 28.01.2010 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Hej andzia4623 Domek jest super, tylko ta góra jakaś taka nie poręczna. Ten 4 pokój i łazienka 6 (czy są Ci dwie potrzebne) trochę mogą być ciasne te dwa pokoje. Z zewnątrz jest rewelacja i dół tez mi się podoba. A decyzja należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martida 28.01.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 andzia4623 znalazłam ten Twój domek:http://www.anteusz.mojabudowa.pl/?page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andzia4623 28.01.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Martida, dzieki za zaangazowanie. Ten link, który znalazłaś to faktycznie jedyny slad po tym, że ktoś buduje ten domek. dla mnie też jest bardzo ładny, ale dlaczego nikt poza mna sie nim nie interesuje? Czyzby koszty odstraszały, wydaje mi się, że będą zbliżone do Prometeusza. Myslałam o tym, aby z tej łazienki w pokoju 4 zrobić garderobę ale już do 7. Jedna łazienka w zupełności wystarczy. Dziękuję i życzę powodzenia w Twojej inwestycji, zerknę tu czasem z ciekawości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopezka 01.02.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Martida bardzo dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi:) A jakie macie schody w swoich Prometeuszach? Murowane, czy takie jak w projekcie drewniane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lopezka 05.02.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2010 Chciałabym jeszcze zapytać jaki wybraliście piec - gaz, eko groszek, olej opałowy? Bo zastanawiam się czy to pomieszczenie gospodarcze sprosta wymaganiom w przypadku wyboru pieca na eko groszek? Eko groszek trzeba w końcu jakoś przechowywać Pozdrawiam L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C3PO 09.02.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 witam wszystkich! mam pytanko, na której ścianie zamierzacie umieścić telewizor w salonie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martida 10.02.2010 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 witam wszystkich! mam pytanko, na której ścianie zamierzacie umieścić telewizor w salonie??? Witam! Najbardziej moim zdaniem pasujące miejsce na telewizor to róg ściany pomiędzy drzwiami balkonowymi a oknem, ale to jeszcze trudno określić. A tak w ogóle to nie za wcześnie na takie plany?? Widziałam że niektórzy umieszczają go na ścianie pod schodami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts