oskar0259 07.12.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Zadaszony taras - mi się podoba i jest praktyczny, ale jeśli chcesz oszczedzać, to każdy metr dachu nie nad powierzchnią użytkową to spory wydatek.Spiżarnia - likwidacja to nie do końca dobry pomysł. Po własnych doświadczeniach wiem, że spiżarnia w piwnicy jest OK, ale przydała by się druga, podręczna, obok kuchni lub w przejściu z garażu (w każdym razie na tej samej kondygnacji).Przeniesienie kotłowni do piwnicy, zwłaszcza gdy będziesz ogrzewała węglem (ekogroszek), jest wskazane. W tej wersji warto by zrobić schody z garażu, żeby stosunkowo bezkolizyjnie dostarczać do pieca paliwo i wynosic popiół.Ogólnie dom bardzo ładny z zewnątrz, ale niezbyt "ustawny" wewnątrz. I moim zdaniem zbyt rozrzutnie zaprojektowana powierzchnia przedpokoi, stąd dobry jest pomysł powiększenia pokojów na górze. Uwaga - kosztowny dach - w budowie i wykończeniu (niezależnie od pokrycia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALEX2000 07.12.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Agula! Zmiany będą nas kosztować ok. 1000 zł. Chcemy jeszcze zmienić materiał ścian zewn. i przez to zwiększyć fundament. Zastanawiałam się nad zmianą kominka - na ścianę obok schodów. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALEX2000 07.12.2005 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2005 Projekt Atlas bardzo podobny i też ładny, ale nam zależy na podwójnym garażu. W Prometeuszu można powiększyć bez problemu. Rozmawialiśmy w biurze z projektantami i oni też nam doradzili Prometeusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 08.12.2005 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Ja wciąż nie wiem -bo własnie Prometeusz zbyt ustawny jeśli chodzi o salon to nie jest- ale jesli zrezygnujecie z kominka koło okna to chyba tego grila nie bedziecie mieć na zewnątrz?? Ale poza tym zyskasz trochę ściany na tV-hmmm Ja dziś jadę do architekta i zobaczę co mi doradzi Atlas jest bardziej troszkę ustawny ale mój mąż nie chce myśleć o niczym innym jak prometeusz My myślimy o wiacie garażowej drugiej ale może jednak 2 garaż będzie lepszy?? Zobaczę co mi powie dziś ten spec -ja mam największy problem z piwnicą żeby zejście zrobić-w atlasie byłoby prościej No i napewno obniżymy sobie trochę salon dla lepszego efektu -aż jestem ciekawa ile mi zaśpiewa za te zmiany architekt. A Wy planujecie kupić ten projektprzez internet?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 08.12.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 A napisz mi z czego zamierzasz budować?? I znacie moze już koszt tego pięknego domku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giemzowka 08.12.2005 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 nie jeszcze nie zastanawiamy sie pomiedzy atlasem a prometeuszem narazie myslimy co bardziej nam sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALEX2000 08.12.2005 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 My projekt już mamy kupiony. Chcemy budować z MAXA, dlatego chyba trzeba powiększyć fundamenty. A jeszcze dodatkowo zmieniamy drzwi tarasowe w salonie na duże okno- wtedy salon będzie bardziej ustawny. Jedno wyjście z jadalni zupełnie wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 08.12.2005 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 A znacie już cenę kosztów tego domku ?? Mnie dziś architekt namawiał na projekt indywidualny pod kątem prometeusza ale z tymi moimi zmianami powiedział że mi zrobi taki projekt ze za stan surowy tgodomku zapłacę ok 90 tyś??? Co ty na to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALEX2000 08.12.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 CZESC AGULAPO NASZYCH DOSWIADCZENIACH Z PROJEKTEM INDYWIDUALNYM NA BAZIE PROMETEUSZA ZDECYDOWALISMY SIE NA ZAKUP PROJEKTU GOTOWEGO.PAMIETAJ,ZE KAZDY ARCHITEKT LUB PROJEKTANT MA SWOJA WIZJE DOTYCZACA ZMIAN.NIE KAZDA ZMIANE DA SIE ZROBIC,BEZ TRACENIA PROPORCJI BRYLY BUDYNKU.W NASZYM PRZYPADKU NA CZTERY OSOBY Z KTORYMI OMAWIALISMY ZMIANY TYLKO JEDNA OKAZALA SIE SZCZERA I POLECILA ZAKUP GOTOWEGO PROJEKTU.TE DROBNE ZMIANY KTORE CHCEMY ZROBIC NIE NARUSZA WIZUALNIE BRYLY BUDYNKU.KOSZT BUDOWY WEDLUG ZALACZONEGO KOSZTORYSU TO OKOLO 250.000 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giemzowka 10.12.2005 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 kiedy pisałem w sierpniu o prometeusz nikt sie nieodezwał az do listopada a tu widze wszyscy nagle buduja prometeusz ale maja racje to suuuper projekt ja zastanawiam sie jeszcze nad atlasem w prometeusz tez chciałem przerobic tak jak alex2000 przedłuzyc garaz ale o 3m na jeden sam i z tyłu wygospodarowana kotłownia likwiduje spizarnie i powiekszam kuchnie kominek przenosze na przeciwna sciane bedzie on z tyłu kotłowni wiec moge wykorzystac jeden komin dymowy , powiekszam wykurz i beda tam okna 100cm a nie 80cm lepsze doswietlenie lepsza widocznosc do gory zmiejszam hall i dzieki temu powiekszam pokoj 2/3 i co najwazniejsze przedłuzajac garaz uzyskuje wieksza łazienke na gorze, atlas jest tyle lepszy ze tanszy w budowie bo mniej przerobek i tanszy dach sam juz niewiem co robic !!! jak wam sie podobaja moje przerobki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 12.12.2005 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 Ja właśnie też jużgłupieje od tego zametu projektowego Chodzi mi Atlas po głowie bo chcę piwnicę wiec tam prościej byłoby zrobić schody do piwnicy -no ale jeśli chodzi o Prometeusza to nie ma ładniejszej bryły i tu jest nasz problem-"osiołkowi w żloby dano ... hi hi hi. Na dodatek byłam u projektanta który namieszłą mi zupełnie w głowie i powiedział, że takie gotowe projekty to są przewartościowane fundamenty itp -i że on może mi zrobić te moje wszystkie zmiany w prometeuszu razem z antresolą i dom w stanie surowym wyniesie mnie 90 tyś- hmmm myslę o tym już od kilku dni- no ale czy projektan ma szczere chęci -projekt gotowy to 1500 zł + zmiany 1500 -a indywidualny 5000 wiec czy jest szczery?? I czy można zachować bryłe taką ładna jak prometeusza-ehhhale mnie męczy to wszystko a czasu coraz mniej i dobrze byłoby się zdecydować... Dodam jeszcze że dzwoniłam do Wrocławia Domusa i Prometeusz to świerzy projekt -a jednak jeśli sie na niego zdecydujemy to będziemy 2 w Tychach -coza pech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giemzowka 12.12.2005 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2005 niemwiem co on ma na mysli ze jak on ci zrobi projekt to budowa domu wyniesie cie duzo taniej owszem mozna zaoszczedzic na wywiazce kryjac blacha to ta w prometeuszu jest taka jak w kosciele (tak powiedziała nam projektantka) a fundamenty to podstawa do tego juz niewrucisz , ja tez mam doła bo niemoge sie zdecydowac!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agula1978 14.12.2005 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 Czy zmiany fundamentów i ścian zewnętrzynych tez macie w cenie tego 1000 zł??Gdzie będzieci budować Prometeusza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALEX2000 16.12.2005 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2005 CZESC AGULA!W TEJ CENIE MAMY UWZGLEDNIONE WSZYSTKIE PRZEDSTAWIONE ZMIANY I MALA REZERWE NA JAKIES JESZCZE NIESPODZIANKI. DOMEK BEDZIE STAL W OKOLICACH SIERADZA.OCZEKUJE JUZ NA POZWOLENIE NA BUDOWE.WSZYSTKIE MEDIA POWINNEM MIEC W MARCU,ALE TO ZALEZY TEZ OD POGODY.BUDOWE ROZPOCZNIEMY NAJPOZNIEJ NA KONIEC MARCA.CHCEMY ZROBIC STAN SUROWY Z DACHEM W PRZYSZLYM ROKU.POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALEX2000 11.01.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2006 Prosze o kontakt Alex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.02.2006 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam po raz pierwszy na forum. Kupiliśmy ten projekt i zaczynamy budowę na początku kwietnia. Mamy już adaptację i pierwsze wyceny od wykonawców za stan surowy otwarty. Chętnie wymienimy doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALEX2000 03.02.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 WITAMBARDZO DLUGO CZEKALEM,AZ SIE KTOS ODEZWIE.MILO MI ,ZE KUPILISCIE TEN PROJEKT.MY ZROBILISMY KILKA ZMIAN:- GARAZ JEST TERAZ DWUSTANOWISKOWY I JEST TAM ROWNIEZ DODATKOWA POWIERZCHNIA NA KOTLOWNIE- PODNIESLISMY SCIANKE KOLANKOWA O 20 CM- SCIANA TRZYWARSTWOWA - PUSTAK CERAMICZNY ,STYROPIAN ,PUSTAKZACZYNAMY BUDOWE POD KONIEC MARCA.CZEKAMY NA POZWOLENIE NA BUDOWE - MA BYC DO ODBIORU ZA DWA TYGODNIE.NIE MAMY ZADNYCH KOSZTORYSOW NA POSZCZEGOLNE ETAPY BUDOWY POZDRAWIAM ALEX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Też zaczynamy pod koniec marca/początek kwietnia, jak mróz puści i...chcemy się wprowadzić w tym roku więc plan jest ambitny.W projekcie większych zmian nie ma. Przesunęliśmy komin kominkowy o 60 cm w stronę wyjścia na taras i nie ma paleniska zewnętrznego. Kosztem spiżarki zostanie powiększona kuchnia.Budujemy z betonu komórkowego 24 + styropian. Dziś wybraliśmy dachówkę - Creaton Harmonie kolor miedziany. Chcemy zachować kolorystykę z projektu.Poza tym dużo jeździmy po hurtowniach aby sie trochę zorientować w materiałach. Pozdrowienia. DD Ciesze się. We dwójkę raźniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALEX2000 04.02.2006 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 WITAM MUSZE PRZYZNAC,ZE JESTEM POD WRAZENIEM TERMINU ZAKONCZENIA BUDOWY. ZYCZE POWODZENIA.MY PLANUJEMY MINIMUM 2 LATA. TEZ CHCIELISMY PRZENIES KOMINEK,ALE NA PRZECIWNA STRONE.POJAWIL SIE JEDNAK PROBLEM--KOMIN PRZECHODZIL WTEDY PRZEZ ZALAMANIE DACHU I MOGLY BYC TRUDNOSCI Z JEGO USZCZELNIENIEM.POTEM TEZ CHCIELISMY PRZESUNAC GO TAK JAK WY ,ALE O 50 CM.JEDNAK PO DLUZSZYM ZASTANOWIENIU DOSZLISMY DO WNIOSU ,ZE KOMINEK NA ZEWNATRZ ,TEZ MA UROK I ZOSTALO TAK JAK JEST.JEZELI CHODZI O DACHOWKE TO WYBRALISMY FIRME ROBEN -DACHOWKA SREDZKA FALISTA MIEDZIANA LUB EWENTUALNIE O KOLORZE KASZTANOWYM.DECYZJA ZAPADNIE W NASTEPNYM TYGODNIU,PONIEWAZ OD 15 LUTEGO MA ZMIENIC SIE CENA. DOKONALISMY JESZCZE JEDNA WAZNA ZMIANE--FUNDAMENTY SA POSADOWIONE O 20 CM GLEBIEJ. JAKA MACJE DZIALKE? A CO Z EKIPA DO WYBUDOWANIA DOMU MACJE JUZ? JA JUZ MAM BUDOWLANCOW NA STAN SUROWY OTWARTY ZALATWIONYCH. Z POZDROWIENIAMIALEX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.02.2006 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Cześć, co do działki, to jest położona na terenie zalesionym,na bardzo suchym, piaszczystym gruncie, ma ok. 1150 m2, 24m szerokościi z dwóch stron mamy już sąsiadów z płotami jak najbardziej do przyjęcia a więc odpada nam część prac związanych z ogrodzeniem, nam też podoba sie kominek zewnętrzny, ale mamy trochę obaw co do utrzymania czystości elewacji w przypadku częstego korzystania z niego, jesteśmy właśnie w trakcie wyboru ekipy i mamy dylemat czy wybrać taką, która daje własne materiały, czy kupować je w hurtowniach. Okazało się, że w ofertach są znaczne różnice cenowe. Jeżeli to możliwe podajcie nam kwotę na jaką wyceniono Wam stan surowy otwarty, to będziemy mieli realny punkt odniesienia w tej sprawie. Wykonawcy wycenili nam stan surowy półotwarty (okna połaciowe) z materiałami od 130 do 160 tys zł w tym robocizna prawie u wszystkich ok 40 tys. Ten za 130 nie chce podpisać umowy na tę kwotę bo ceny na materiały ma szacowane wg średniej regionalnej. Ten za 160 podpisuje umowę od razu. Czekamy teraz na ofertę od wykonawcy bez materiałów (my będziemy je sami załatwiać). Macie jakieś doświadczenia z kominkami zewnętrznymi ? Nikt z naszych znajomych nie ma. Kilka sensownych argumentów i może nas namówicie ! Pozdrowienia. DD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts