Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 377
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam! jak widzisz w projekcie, dach nad garażem może istnieć samodzielnie, więc nie widzę problemu o który mówisz. Natomiast schody do piwnicy powinny być ciągłością istniejących tzn. z góry na parter i do piwnicy, likwidując wc ( zejście pod wc), a wc zmniejszyć i wstawićw tam gdzie pom. gosp. Przedłużając garaż wygospodaruj na pom. gosp.. Nie wiem czy jasne, ale myśle, że wszystko jest do zrobienia.

Problem rozwišzał się sam firma wypuœciła właœnie na rynek ten projekt w wersji z podwojnym garażem - poszerzonym no cóż uznałem, że tak będzie lepiej i praktyczniej.

Więc zakupiłem już projekt czekam na geodetę i zaczynam realizować budowę oczywiœcie czeka mnie jeszcze droga przez adaptację budynku by była tam piwnica oraz formalnoœci zwišzane z pozwoleniem na budowę.

Ciekawe czy w tym roku zdšże chociaż wykopać dół :-))

Witaj, właœnie zakupiliœmy ten projetk w wersji na 2 garaże - nowoœć w ofercie chociaż nie ma jeszcze go na stronie web. Też mamy problem z działkš bo jest troszę za wšska ma 23 metry. A Prometeusz z dwoma garażami ma aż 16,43 m i o 43 cm będzie go trzeba odchudzić - zabrać trochę garażu i uszczuplić œciany bo sš zbyt grube.

Mam nadzieję że 2 miesišce jeszcze i zaczniemy budowę o ile pozwoli zima - może chociaż dól wykopiemy. Planujemy dodać piwnicę do tego domu.

Witam, właœnie zakupiliœmy ten projetk w wersji na 2 garaże - nowoœć w ofercie chociaż nie ma jeszcze go na stronie web. Też mamy problem z działkš bo jest troszę za wšska ma 23 metry. A Prometeusz z dwoma garażami ma aż 16,43 m i o 43 cm będzie go trzeba odchudzić - zabrać trochę garażu i uszczuplić œciany bo sš zbyt grube.

Mam nadzieję że 2 miesišce jeszcze i zaczniemy budowę o ile pozwoli zima - może chociaż dól wykopiemy. Planujemy dodać piwnicę do tego domu.

Witam,

Poszukuję kontaktu z osobami z terenu województwa dolnośląskiego lub okolic, którzy zakupili projekt domu jednorodzinnego parterowego z użytkowym poddaszem "Prometeusz" z firmy "Domus-Flak & Abramowicz" z Wrocławia i już go zrealizowali, celem uzyskania informacji.

Pozdrawiam Agnieszka.

A my dopiero kupilismy projekt i staramy sie o pozwolenie na budowe. Przechodzenie przez formalnosci dopiero sie zaczelo a trwa juz chyba z 3 miesiace :oops: Planujemy sie budowac pod Krakowem na wiosne przyszlego roku. Tez mielismy dylematy z garazem i kominkiem, no i z piwnica. Powiekszylismy garaz do 7 m szerkosci, kominek wsunelismy do srodka (oczywiscie w projekcie) a piwnicy nie bedzie. Planujemy plaszcz wodny do kominka i podlogowke w lazience i moze kuchni. Nad garazem prawdopodobnie zrobimy apartament dla dziedkow :D Nie mamy wielkiego pojecia co do budowy jako takiej wiec wszelkie rady bedziemy czytac skwapliwie :lol: chetnie obejrzymy dajsze zdjecia! buziaki

Pytanie do szczęsliwych posiadaczy projektu Prometeusza: Czy ktoś z was kupił kosztorys do tego projektu? Bo z tego co się zorientowałem trzeba za niego dopłacić. Ja chciałbym troszke zmodyfikować projekt (spróbowac dodać częściowe podpiwniczenie), ale ciekawy jestem jak skosztorysowany jest projekt w wersji standardowej. Nie wiem, czy mogę się porywać na dodatkowe koszty....

• 1 month później...

Halo Prometeusze gdzie jesteście ?? !!!! :)

Chyba niebawem będę nowym posiadaczem projektu :)

Planuje kupno wersji z podwójnym garażem tylko cały czas mam dylemat czy się wyrobię z kaską :( Czekam na wycenę materiałów na stan surowy w okolicznych hurtowniach.

Planuję budowę z gazobetonu ocieplonego styropianem a na dach blachodachówkę jeżeli wyjdzie taniej niż ceramika i nie będzie zbyt wielu odrzutów.

A może podzielicie się swoimi kalkulacjami i powiecie ile zakładacie że będzie was kosztowało wybudowanie waszych Prometeuszy do stanu tzw. developerskiego ??

Czy kosztorys domusa zakładający 310 tyś netto za stan wykończony bez instalacji dla projektu z podwójnym garażem nie jest zaniżony ??

Pozdrawiamy

Donia i Ricardo

Witam wszystkich serdecznie.

Poszukuje osób, które wybudowały Prometeusza w okolicach Krakowa (do 100 km od centrum) i które byłyby chętne zaprezentować w realu swoje cudo ;)

Dodatkowo, nie pogardzę zdjęciami z realizacji (zwłaszcza wnętrza). Bardzo proszę o odzew, bo od wybierania odpowiedniego projektu zaczynam wariować ;)

Pozdrawiam

Jarek

e-mail: [email protected]

GG: 419399

• 1 month później...

Cześć Prometeusze. :D Od jakiegoś czasu śledze wasze wypowiedzi na forum. Zmartwił mnie fakt, że od dłuższego czasu nikt się nie odzywa. Czyżby na budowie nic się nie działo a może jesteście tak zapracowani, że nie macie czasu na pogaduchy. Szkoda. Musze przyznać że taka wymiana doświadczeń jest bardzo pomocna. Ja też należe do grona szczęśliwych posiadaczy prometeusza. Jak narazie to tylko fundamenty część dalsza ruszy na wiosnę. Patrząc na to co już jest zastanawiam się czy dokonałam dobrego wyboru. Jakoś to narazie dziwnie wygląda. Pytanie do tych którzy mają już swojego prometeusza w całości na działe - nie żałujecie? Myślicie że dobrze żeśmy zrobili wybierając ten projekt. Oglądając zamieszczone zdjęcia z etapów budowy musze przyznać że domek z zewnątrz wygląda ładnie. Mam pewne obawy co do wnętrz. Jakoś nie moge sobie tego wyobrazić. A kominek tam gdzie jest w projekcie jakoś mi wogóle nie leży.

No to chyba wszysko na początek. Pozdrawiam wszystkich i życze wytrwałości. Odzywajcie się częściej. :)

Mile widziane byłyby zdjęcia z wnętrz. Pa

• 4 weeks później...

Witam wszystkich

Tydzien temu kupilam z chłopakiem projekt Prometeusza. Na papierze wyglada super:-) Fotki ktore ogladalam na wyslanych tu linkach tez sa swietne. Mamy zamiar przeprowadzic kosmetycze miany w sciankach dzialowych, (wejscie do kibelka, moze cos z kominkiem, zmniejszyc korytacz na gorze, polaczyc lazienke gorna z suszarnia, moze cos z klatka wejsciowa) ale do tego jeszcze troche czasu.na razie od 3 tygodni proboje zmowic sie z moim geodeta i NIC. wiekoszoc papierów juz gotowe, ale jak na drozdzach wyrastaja nowe kłody:-( Uaktywnijcie sie troche prometeuszowce!!!!

Witam nowego Prometeusza a raczej Prometeuszkę. Ciesze się, że dołączyłaś do naszego grona. Mam nadzieje, że będziemy się wspierać w poczynaniach przy budowie naszych domków, i że po przedyskutowaniu wszystkich za i przeciw podejmiemy właściwe decyzje w efekcie czego nasze domki będą wygladały cudownie. Mimo wszystkich tych trudności i dodatkowych zajęć cała budowa przysparza mi wiele radości i mam nadzieje, że wszystko pójdzie gładko. Jestem na etapie fundamentów i podmurówki.Czekam na wisnę, żeby ruszyć z dalszymi pracami. Także myśle o małych zmianach wewnątrz budynku. Jesteśmy w konfortowej sytuacj, że możemy podglądać tych, którzy mają już dom w całości zbudowany. Serdeczne dzięki za zdjecia. Prosimy o więcej .Pozdrawiam Pa

hej!!!

Dziekuje za mile przywitanie.KOciczko wspomnialas ze chcecie wprowadic zmiany wewnatrz budynku. na czym one mialyby polegac? niestety ja nie widzialma zadnego prometeusza na zywo, co jedyne to dwa czy trzy albumy zamieszczone na forum. ale zmieniajac temat musze wam powiedzieciec ze widzialam na zywo libre, ale w kolorach tytana. kojarzycie te porjekty?tesz z domusa. wyglada to rewelacjnie!! mysle ze nasz prometeusz tez tak kiedys bedzie wygladac:-) POWODZENIA!!!! :wink:

Witam,

formalności ciąg dalszy. Odebrałam na tygodniu wypis z rodzajów gruntów na działce no i wygląda na to ze mamy spokój bo jest klasa IV. Miałam tez spotkanie z geodeta na działce, ktory mial mi wyznaczyc 6 palików i sporządzic mapke do celów projektowych. Za wszystko życzy sobie ok 1200 zl. nie sprawdzałam cen u konkurencji, ale pewnie i tak wszedzie sa zblizone. Na działke pojechaliśmy zaraz po pracy, oboje w błyszczących bucikach. jak nam przyslo chodzic po zoranej, mokrej ziemi w poszukiwaniu słupków to mozecie sobie wyobrazic jak wygladalismy po tym spacerku:P :lol:

Buzka :p