Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

formalności ciąg dalszy. Na tygodniu odebrałam wypis z rodzaju gruntów na działce. Wygląda an to że mamy spokój bo jest klasa IV. Nastęnego dnia byliśy umówieni z geodatą na wbijanie sześciu palików i na pomiary do mapki projektowej. za to wszystko pan zyczy sobie 1200 - 1300 zl. nie sprawdzałam cen u konkurencji, ale pewnie wszedzie jest podobnie. Na działke pojechalismy (tzn ja i mój mężczyzna:-) ) prosto po pracy, w błyszczących butkach. Możecie osbie wyobraxić jak wyglądalismy po spacerku w poszukiwaniu palików po mokrej, zaoranej ziemi:-) No prawie jak z kosmosu :lol:

Buźka

• Odpowiedzi 377
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich Prometeuszowców. Za moją sprawą poszeża się Wasze grono bo także posiadam ten projekt już zaadaptowany pod moje potrzeby. Jestem na końcowym etapie dokumentacji i do otrzymania pozwolenia na budowę dzieli mnie kilka dni (mam nadzieję). Na początku kwietnia mam zamiar ruszyć z pracami. W moim przypadku w projekcje konieczne było kilka dużch zmian. Z tych największych to zdecydowałem się na całościowe podpiwniczenie budynku, zmieniłem materiał ścian zewnętrznych na ceramikę szer. ściany 38cm i doszło jeszcze kilka mniejszych zmian związanych z wewnętrznymi ścianami. Prawdę mówiąc na dzisiaj jestem zaopatrzony w większość "dużych" materiałów cegła bloczki stropy praktycznie to mam na placu. Został mi tylko temat dachu. Tutaj mam pytanie do Forumowiczów - jak wyglądają koszty wykonania więźby dachowej plus koszty robocizny pokrycia dachówką. Materiały mam już raczej przeliczone a co do obocizny to nie bardzo się orientuję. Prosiłbym o odpowiedzi jak to wyglądało w Waszych indywidualnych przypadkach. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.

Hejka

Witam nowego Forumowicza!!!!:-) Miło ze dołączył się ktoś kolejny:-) Ja oddałam dwa dni temu wszystkie papierki jakie udało mi się uzbierać mojemu archotektowi, który oprócz adaptacji projektu i innych niezbednych rzeczy bedzie sie zajmował zbieraniem kolejnych papierków:-) tak więc mam z głowy chodzenie, czekanie w kolejkach itd itd. wszystko to za 1400 zl:-) dodał tez ze pozwolenie bedziemy miec na przelomie kwietnia i maja.Od piatku na naszej działce stoi piekny błyszczący garaż:p dobrze ze nie bylo słonca jak go stawiali bo blask nowej blachy mogłby mnie oślepic:-)

A jak u was?

Też zaczynam budowę prometeusza. Mam pytanie w którym momencie budowy podłącza się rury wodn.kanaliz.Mam dopiero opracowywany projekt techniczny w/w urządzeń a niebawem zacznę fundamentyczy .Nie wiem czy jasno się wyraziłam. Żałuję bardzo, że nie odzywają się ludzie,którzy mają zaawansowane roboty wykończeniowe.

• 3 weeks później...

hejka

U mnie wciaz bez zmian. bl;aszany garaz stoi i to wszystko:-) pan z sasiedniej dzialki przez ktora maja isc media nie chce sie na ten przebieg zgodzic!!! grr..... ale dla mnie to i tak wszystko jedno bo skoro mam umowe z zakladem energetycznym ze wprzyszlym roku rozbudowuja siec i podlaczaja mnie do sieci to chyba maja praweo wejsc mu na dzialke i zrobic przebieg kabli jak im bedzie odpowiadalo:P a ja do tego czasu i tak musze nudowac na agregatorze. jezdzilam za materialami ale jest "lekki" problem. na wszystko trzeba czekac ok 2 miesiecy. na razie tylko w jednym miesjscu powiedzieli mi zemoge brac material od reki ale ceny nie byly zadowalajace:P po swietach pojezdze ejszcze, tymczasem musze szukac przepustów do rowu zeby w ogole zrobic zjazd na droge lokalna. okazalo sie ze na dzialkach bedzie nowy sasiad, ktory kupil dzialke dwa tyg temu, na jesien chcemiec surowy zamkniety, a na wiosne zamieszkac:-) expres:-) ale super, im wiecej nas bedzie tym szybciej do cywilizacji:P a jak u was? piszcie dokladnie co i jak!!!! aaa i mam pytanie czy na zime mozna zostawic okryte folia mury, ale jeszczebez wiezby dachowej no i tym samym dachu:P ?

hejka

U mnie wciaz bez zmian. bl;aszany garaz stoi i to wszystko:-) pan z sasiedniej dzialki przez ktora maja isc media nie chce sie na ten przebieg zgodzic!!! grr..... ale dla mnie to i tak wszystko jedno bo skoro mam umowe z zakladem energetycznym ze wprzyszlym roku rozbudowuja siec i podlaczaja mnie do sieci to chyba maja praweo wejsc mu na dzialke i zrobic przebieg kabli jak im bedzie odpowiadalo:P a ja do tego czasu i tak musze nudowac na agregatorze. jezdzilam za materialami ale jest "lekki" problem. na wszystko trzeba czekac ok 2 miesiecy. na razie tylko w jednym miesjscu powiedzieli mi zemoge brac material od reki ale ceny nie byly zadowalajace:P po swietach pojezdze ejszcze, tymczasem musze szukac przepustów do rowu zeby w ogole zrobic zjazd na droge lokalna. okazalo sie ze na dzialkach bedzie nowy sasiad, ktory kupil dzialke dwa tyg temu, na jesien chcemiec surowy zamkniety, a na wiosne zamieszkac:-) expres:-) ale super, im wiecej nas bedzie tym szybciej do cywilizacji:P a jak u was? piszcie dokladnie co i jak!!!! aaa i mam pytanie czy na zime mozna zostawic okryte folia mury, ale jeszczebez wiezby dachowej no i tym samym dachu:P ?

mam jeszcze pytania to steveorginal'a. ogladajac twoja galerie - super zdjecia, nie moge sie doczekac az taki widok zobaczymy na naszej dzialce:P - mam wrazenie ze okna w elewacji frontowe sa pomniejszone. to takie wrazenie czy rzeczyweiscie zmeinialiscie stolarke okienna na mniejsza? podobnie okno salonowe? hhm no i to na poddaszu polokragle. nie jest wezsze niz w projekcie?

• 2 weeks później...

Witam Forumowiczów,

siedze cicho i przeglądam opinie w poszukiwaniu tych o Prometeuszu z dobrychdomów. Właśnie przymierzamy sie do budowy, czy jest może ktoś, kto buduje lub już zakończył budowę tego ślicznego domku i ma ochotę podzielić się swoimi doświadczeniami?

Pozdrawiam i zapraszam.

• 1 month później...

Właśnie rozpocząłem budowę Prometeusza II - na dzień dzisiejszy mam wielki dołek bo dodałem piwnicę pod całością - dzięki temu zyskam 120 m2 powierzchni. Z materiałami jest już coraz lepiej spekulanci się zapchali i powoli schodzą z cen za materiały a ponadto pierwszy marcowy bum już jest za nami.

W poniedziałek szalunki, zbrojenia i w górę do parteru. Zastanawiam się jednak czy budować z Ytonga tak jak jest to w projekcie ( jednowarstwowo ) czy dać ceramikę porotherm ( dwuwarstwowo ) - sam nie wiem bo Ytong mnie przekonał do póki firma Xella nie doprowadziła, że firmy współpracujące zaczeły spekulacje z Ytongiem czy Silką.

Zastanawiam się jednak czy budować z Ytonga tak jak jest to w projekcie ( jednowarstwowo ) czy dać ceramikę porotherm ( dwuwarstwowo ) - sam nie wiem bo Ytong mnie przekonał do póki firma Xella nie doprowadziła, że firmy współpracujące zaczeły spekulacje z Ytongiem czy Silką.

My zamierzamy budować z Ytonga i dodatkowo dać warstwę styropianu. Wiele osób tak robi i chwalą sobie to rozwiązanie.

My wciąż czekamy na pozwolenie na budowę:-( Wszytko chcemy zacząć przyszłą wiosną, a jak tylko odbiorę projekty od mojego architekta to od razu biegne zamawiać matetriały żeby do wiosny wszystko już czekało gotowe. Zastanawiamy sie nad ceramiką z wełną, ale ta kwestia wciąż nie ma jeszcze jednoznacznego rozwiązania:-)

Każdy chwali sobie inna metodę i jak znam życie ściany bedą z tego co najłatwiej będzie dostać i po rozsądnej cenie.

Jak na razie na działce zasadziliśmy 3 drzewka, z czym mieliśmy wielki problem. wyliczalismy w ktorym miejscu bedzie stał dom, jak wielki urosną drzewka, co chcemyu po jednej stornie co po drugiej. Po prostu za dużo miesjca jak na sadzenie tylko 3 drzewek:P

Powodzonka

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 1 month później...
KUPILEM TEN PROJEKT I POSZUKUJE OSOB ,KTORE ROWNIEZ BEDA GO REALIZOWALY W CELU WYMIANY DOSWIADCZEN.

Ja dołanczam do tego zaszczytnego grona fanów Prometeusza- działkę kupilismy 2 lata temu jesienia- przez zime ślęczeliśmy nad projektami a i tak zawsze wracaliśmy do prometeusza no i na wiosnę zdecydowaliśmy się na ten projekt ale z małymi zmianami ;) Więc mamy projekt indywidualny na podstawie tego z domusa.

A jakie zmiany dokonaliśmy - mamy otwarą kuchnię z jadalnią- inny kształt ściany do salonu ( po łuku ) i łukowatą na dole łazienkę- no a u góry antresolkę i pokój rekreacyjny nad garażem (dobudowa pomieszczenia gospodarczego za domem i takie tam- nie wiem jak te zmiany będą się sprawdzać w użytkowaniu -ale nie ma to jak spełnić sobie marzenia ;)

Więc lato 2006 załątwiałam pozwolenie no i jak udało się przejśc papierkowy koszmar to niestety był wrzesiień i problem z ekipą- więc nie zostało nam nic innego jak tylko podpisać umowę zimą z ekipą i zaczynać wiosną 2007 i tak 20 marca 2007 zaczeliśmy budować- na dzień dzisiejszy zabieramy się do dachu- okna już zamówione i umowa na środki ( tynki ,wylewki +elewacja) podpisana- więc jestem pełna optymzmu że może na boże narodzenie 2008 się wprowadzimy :)

Zapraszam do mojego domu http://www.album.com.pl/album.php?id=17570

Pozdrawiam wszystkich budowniczych