Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

modernizacja instalacji c.o. (kocioł, grzejniki) -co lepiej?

Recommended Posts

Ponieważ większość z piszących na forum, jak zdążyłem się zorientować ma już znacze doświadczenie w tematyce, pozwalam sobie poprosić Was o udzielenie rady na temat:

- mam 12 letni dom 200m2 (średnio docieplony) i tradycyjną instalację c.o. (kocioł gazowy stalowy + rury stal + żeliwne grzejniki 200 szt). Do tej pory planowałem wymienić tylko kocioł c.o. na nowy stojący - żeliwny ok. 25 kW - tak mi doradzano (pozostaje "problem" jakiej firmy, jaki typ). Wstępnie koszt oceniam na 6-8 tys. pln z robocizną. Ale ostatnio trafiłem na "życzliwego instalatora", który USILNIE namawia mnie na wstawienie "kondensata" 21 kW (czy nie za mało !!??) i wymianę grzejników na nowe (ok. 12 szt.) Kosztu nie jestem jak na razie ustalić, ale mniemam, że z 7-8 tys kocioł + grzejniki + robocizna = ..... 12 tys. lub więcej ? Proszę o wytłumaczenie mi czy system z "małym zładem" jest dużo lepszy od "dużego zładu". Jeśli tak to z czego to wynika ? Jakie są plusy i minusy tych systemów? Co byście moi drodzy zrobili na moim miejscu? Proszę o odzew i rady!

https://forum.murator.pl/topic/42515-modernizacja-instalacji-co-kocio%C5%82-grzejniki-co-lepiej/

Pegaziontko - dziękuję za odzem i opinię.

Podnosze temat wyżej, bo chciałbym usłyszeć opinie na plus i minusy pomiędzy "małym" a "dużym" zładem.

Kto czuje sie na siłach i wie więcej lub mniej niech śmiało pisze !

Chcę wymienić kocioł i podłączyć nowy żeliwny gazowy kocioł do żeliwnych grzejników. Czy robię dobrze czy żle ?

W przypadku starego kotła nie ekonomicznego jest sens wymiany na nowy bardziej oszczędny i tu tez skłaniał bym się w kierunku kondensata ( w naszej strefie klimatycznej) i też bardziej wiszący niż stojący żeliwny

Co do instalacji jeśli jest stalowa i do tego spawana bez żadnych przecieków (poza zaworami) to wymiana jest tylko kwestią gustu i pieniędzy Brak jest jakichkolwiek przesłanek by ją wymienić Wymiana na pewno będzie korzystna dla instalatora

Wielkość zładu są dwie szkoły na pewno duża ilość wody wadą nie jest

Do niezły - dziękuję że się odezwałeś i napisałeś swoją opinię :) Prawdopodobnie potrzebuję kocioł ok. 25 kW i chyba nie ma takich wiszących. W slepach w moim przypadku najczęściej radzą by wstawić żeliwny stojący z dużym płaszczem (Vitogas 100, De Dietrich DTG 111, Suunier Duval Niedzwiedz, Termet Thetmo Comfort, Immergas Ares, ....).

I na to się jak na razie nastawiam. Co do kondensacyjnych to raczej jestem sceptycznie nastawiony do tej myśli, bo z jednej strony lektura z drugiej strony i finanse. Wolę zapłacić 500-700 zł na sezon więcej niż w tej chwili "nadpłacić" za kocioł 4-5 tys. zł. Co radzisz ? Co radzicie ?

Niestety kondensaty są droższe ale nie o 4 kilo może 2-2,5 ale to też dużo

Nie ma kotłów wiszących o mocy 25 kW no pewnie że są np.Vaillant Ecotec 28kW, Immergas też chyba ma

No i dwóch ostatnich postów nie zrozumiałem. Co to w praktyce oznacza ? Mam brać żeliwny za 5-6 tys.pln czy kondensat za tyle samo?

Jakoś w łepku się kołacze , że żeliwny (może jeszcze ze zbiornikiem c.w.u.). Co radziecie w cenie 5-7 tys.?

Kotły żeliwne mają jedną niepowtarzalną zaletę są naprawdę długowieczne (choć nie zawsze jest to zaleta) Moje zdanie jest takie kotły wiszące gazowe są lepsze od kotłów stojących żeliwnych a co do marki to dalej będę z uporem maniaka Vaillant, Immergass itp.
Jest tylko jeden kłopot - jesli chodzi o kociołki nowych generacji i to praktycznie zdecydowaną wiekszość (to jest wymóg producentów)trzeba montować w układzie zamknietym ( z naczyniem przeponowym ) . Napisałes ,że masz stary układ CO(najpewniej ukł.otwarty-naczynie przelewowe) - a to może oznaczac że jeśli kociołek np vieśka czy vaillanta w taki zamontujesz stracisz gwarancję.Producenci obawiają sie zakamieniania kanalików w kotle (taka dostałem informację od kilku przestawicieli). Niestety .

A co sądzicie o katłach typu "kombi" tzw. lodówka (w jednej obudowie i kocioł i zasobnik). Ładnie to wyglAda, prawdopodobnie łatwe do przyłączenia, ale czy solidnie wykonane ? Kotłownię mam w piwnicy i kocioł nie musi superancko wyglądać.

Zastanawiam się pomiędzy "lodówkami":

1/ Saunier Duval "Niedzwiedz" 26 kW za 6.000 pln

2/ Vaillant VKC atmoVIT combi 25 kW za 7.500 pln

3/ Termet Thermo Comfort 20-29 Kw dwustopniowy palnik za 5.500 pln

lub z oddzielnym zasobnikiem

4/ Immergas Ares Eco Plus 25 kW z oddzielnum zasobnikiem za 6.500 pln

5/ Viessmann Votogas 100 + zasobnik - ceny jeszcze nie znam.

Co wybrać ? Bo nie wszystko złoto co się ... ceni !

Lepiej jak jest zasobnik c.w.u. w kotle (typu "kotłownia") czy obok?

Gość 1950
No i dwóch ostatnich postów nie zrozumiałem. Co to w praktyce oznacza ? Mam brać żeliwny za 5-6 tys.pln czy kondensat za tyle samo?

Jakoś w łepku się kołacze , że żeliwny (może jeszcze ze zbiornikiem c.w.u.). Co radziecie w cenie 5-7 tys.?

koszty dlatego są podobne bo do kotła stojącego musisz dokupić całą resztę osprzętu który w każdym kotle wiszącym także w kondensacie masz zabudowane fabrycznie

Znalazłem info, że w Termecia zasobnik ma 100 litrów, to nie mało. O innych jeszcze nie znalazłem - może porównywalnie. Ale wracając do mojego pytania, które z wymienionych kotłów są lepsze-gorsze i dlaczego. Może ktoś ma/miał złe doświadczenia i się podzieli uwagami.