Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOCIEPLENIE PODDASZA

Gość

Recommended Posts

Witam

Mam poddasze użytkowe ok 100m2.Ocieplone standardowo tzn patrząc od dzchówki 1.folia wysoko przepuszczalna 2.wełna 15cm między krokwiami 3.wełma 5cm w poprzeg 4.folia paroszczelna.Na to wszystko mają przyjść regipsy.Moje pytanie jest następujące.Między folią a regipsem jest 5cm przerwy czy mogę tam dać styropian lub wełnę???

Spokojnie możesz dać tam 5 cm wełny.

Paroizolację może dawać między dwiema warstwamy izolacji, ale tylko wówczas gdy po zewnętrznej stronie paroizolacji jest min. dwa razy więcej izolacji niż po stronie wewnętrznej.

U ciebie, po stronie zewnętrznej, jest 20 cm izolacji. Możesz więc dołozyć od 10 cm wełny.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Wojciech Nitka dnia 2002-12-29 16:38 ]

Lepiej.

O tę parę bądź spokojny. Dla folii "paroizolacja" przyjęto u nas błędną nazwę. W Stanach, Kanadzie na folię tę używa się okreslenia "opóźniacz pary", której to zadaniem folii jest nie zachamowanie przepływu powietrza i pary, ale powolne dozowanie ich przepływu. Stąd na "opóźniacz pary" przyjmuje się folie o paroprzepuszczalności w granicach 2-4 g/m2/24g. Folia ma więc właściwości umożliwiające parze przenikanie przez nią.

Przy zachowaniu powyższych proporcji - >1/3 : <2/3 punkt rosy wystąpi poza "opóźniaczem", a więc jest gwarancja odparowania wody.

Każda wełna ma właściwości termoizolacyjne, z tym że jedna mniejsze, druga większe. Szukaj tej o lepszych właściwościach.