Majgeniusz 08.12.2005 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witam wszystkich. Dzięki Wam szymoszkowa i iga za dopingujące słowa, wszystkim nam się przyda pewność siebie i że wszyskiego, czego się dotkniemy zakończymy z sukcesem!. Tego życzę Wam wszystkim i Sobie. Najtrudniej jest zrobić pierwszy krok, a później już łatwiej. Święta tuż, tuż, więc czas życzeń. Aby wszystkie nasze marzenia się spełniły! Aby budowa naszych domków sprawiała nam wielką radość!!! Trochę dopingu na początek nie zaszkodzi. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 08.12.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witajcie, pragnę do Was dołączyć. Właśnie dzisiaj kurier dostarczył nam projekt. Działka już wybrana i zaklepana, choć jeszcze nie kupiona i zapisana notarialnie. Ale mam nadzieję, że nastąpi to jeszcze przed Świętami. Całkowicie zgadzam się z Majgeniuszem : "... wszystkim nam się przyda pewność siebie i że wszyskiego, czego się dotkniemy zakończymy z sukcesem!. Tego życzę Wam wszystkim i Sobie. Najtrudniej jest zrobić pierwszy krok, a później już łatwiej. Święta tuż, tuż, więc czas życzeń. Aby wszystkie nasze marzenia się spełniły! Aby budowa naszych domków sprawiała nam wielką radość!!! ..." Dołączam się do życzeń i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 08.12.2005 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2005 Witam, działkę mamy, WZiZT też, nawet pozwolenie na budowę, tylko projekt kupiony razem z działką nie bardzo nam leży. Zaczynam papierologię i jestem dobrej myśli. Może nie aż tak dobrej, żeby zdążyć do wiosny 2006, ale lato.... czemu nie. ...fachowców mamy pewnych i uczciwych podobno. Ewulka a daj namiary na tych fachowców, może jak u Was skończą, to u nas zaczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 09.12.2005 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Działka już wybrana i zaklepana, choć jeszcze nie kupiona i zapisana notarialnie. Ale mam nadzieję, że nastąpi to jeszcze przed Świętami. Podziwiam - projekt kupiony a dzialka jeszcze nie. A macie juz do tej zaklepanej dzialki aktualne WZiZT? Jesli nie to nie wiadomo, czy taki projekt pozwola zbudowac (chyba ze dzialka jest duza i nie ograniczen. Życze udanego kupna. Ja ma zle doswiadczenia - tez mielismu juz zakepana bardzo atrkcyjna dzialke, naet wypisane przez wlascicielke pelnomocnictwo na zalatwienie spraw geodezyjnych itp. A ona po 2 tyg sie rozmyslila - bo chce sprzedac kuzynowi. I zostalismy na lodzie Na szczescie znalezlismy pozniej nasza dzialke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 09.12.2005 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 To co będzie z kredytami w walucie?Jakieś kolejne kłody pod nogi dla budujących Wiecie co,chciałabym juz być po wszystkich formalnościach i po prostu BUDOWAĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 09.12.2005 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Troche optymizmu w zlotowkach nie ma przynajmniej ryzyka kursu walutpwego - wiem marne pocieszenie ale zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agutek 09.12.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 To co będzie z kredytami w walucie?Jakieś kolejne kłody pod nogi dla budujących Wiecie co,chciałabym juz być po wszystkich formalnościach i po prostu BUDOWAĆ. A co sie dzieje z kredytami w walucie? Nic nie wiem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 09.12.2005 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 To co będzie z kredytami w walucie?Jakieś kolejne kłody pod nogi dla budujących Wiecie co,chciałabym juz być po wszystkich formalnościach i po prostu BUDOWAĆ. A co sie dzieje z kredytami w walucie? Nic nie wiem.... Nic sie niedzieje tylko jest duze prawdopodobienstwo ze od lutego 2006 wogole ich nie bedzie, tak przynajmniej glosza w mediach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 09.12.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Iga9, projekt kupiony, bo warunki zabudowy już mamy (leżą sobie grzecznie w teczce od pewnego czasu). A działeczka zaklepana dzięki spisanej umowie przedwstępnej i wpłaconego zadatku (gdyby właściciel się rozmyślił musiałby nam oddać podwojoną kwotę). A więc niespodzianek (mam nadzieję) nie będzie, bo inaczej to... W poniedziałek jadę rozmawiać z majstrem od budowania. Pokażę mu projekt i dam do wyceny. Ciekawe ile "zaśpiewa"? Ale zaraz, zaraz, mówicie jakieś straszne rzeczy o kredytach! Coś o obcej walucie, że niby od lutego ma zniknąć ??? Czy ktoś wie coś więcej ? Nie chce mi się wierzyć! To byłoby straszne ! małymi kroczkami, ale do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jajcek 09.12.2005 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Iga9, projekt kupiony, bo warunki zabudowy już mamy (leżą sobie grzecznie w teczce od pewnego czasu). A działeczka zaklepana dzięki spisanej umowie przedwstępnej i wpłaconego zadatku (gdyby właściciel się rozmyślił musiałby nam oddać podwojoną kwotę). A więc niespodzianek (mam nadzieję) nie będzie, bo inaczej to... W poniedziałek jadę rozmawiać z majstrem od budowania. Pokażę mu projekt i dam do wyceny. Ciekawe ile "zaśpiewa"? Ale zaraz, zaraz, mówicie jakieś straszne rzeczy o kredytach! Coś o obcej walucie, że niby od lutego ma zniknąć ??? Czy ktoś wie coś więcej ? Nie chce mi się wierzyć! To byłoby straszne ! Nie my mowimy tylko od rana trabia w radio i w TV we wszystkich wiadomosciach, poprostu maja zostac do wyboru kredyt w zlotowkach albo w zlotowkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 09.12.2005 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 O jejku, jejku ! Człowiek tu haruje od rana do nocy, by na dom ( choć na fundamenty) zarobić; radia nie słucha, TV nie ogląda, a po robocie szybko siada do komputera by zerknąc co nowego na forum - i takich to rzeczy się dowiaduje ! Zaraz włączam wiadomości, może zdążę na te ostatnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 09.12.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Witajcie! Też rozpoczynamy na wiosnę. Obecnie mamy dziaŁkę (25 ar) ogrodzoną, z wykopanym stawem, w którym pŁywają już rybki, obsadzoną drzewami prawie w caŁości (zostaŁa tylko do obsadzenia część wokóŁ domu), zdrenowaną i nawet mostek (7,5 m) na wyspę sam zrobiŁem . Projekt kupiliśmy razem z dziaŁką i materiaŁem (drewnem) na dach i szalunki, oraz z pozwoleniem na budowę. Wszystkie powyższe prace wykonaliśmy sami, oprócz wykopania stawu - owal o średnicy ok. 28 m z wyspą na środku. I tu zaczyna się nasz problem Chcemy zmienić troszkę nasz przyszŁy domek (poszerzyć go w kilku miejscach, zmienić okna i zamienić kilka okien na wyjścia na tarasy, oraz zmienić schody z tradycyjnych zabiegowych na piękne w planie koŁa), niestety pozwolenie na budowę wygasa nam 3 stycznia 2006r. Dzisiaj jesteśmy na etapie uzgadniania ekipy wykonawców, a i jeszcze czekamy na ostateczną decyzję o przepisaniu pozwolenia na budowę w starostwie na nowego inwestora. Po drodze wypadają święta, a kierownika budowy należy zgŁosić najpóźniej 7 dni przed rozpoczęciem prac budowlanych. Aby nam pozwolenie nie przepadŁo decydujemy się, aby rozpocząć prace na starego inwestora i w trakcie budowy je na nas przepisać (doradziŁy nam Panie w Starostwie). Po zgoszeniu kierownika i upŁywie tych wymaganych 7 dni możemy dokonać pierwszego wpisu do dziennika budowy - będzie to oczywiście geodeta:) Mam nadzieję, że czasu nam starczy i zdążymy przed 2 stycznia. Później mamy kolejne dwa lata, ale to już chyba za dużo Dodam jeszcze nieśmiaŁo, że staramy się o kredyt budowlany, jest że tak powiem "w toku decyzyjnym". Przyznano nam wstępnie 146 500 zŁ i mam nadzieję, że starczy nam to na stan surowy zamknięty, może nawet z jakimiś instalacjami, oby!!! Domek jest na planie krzyża, z poddaszem użytkowym 170 mkw, dach dwuspadowy kryty karpiówką ok. 220 mkw, okna drewniane (chyba "Milewski"-jeśli komuś coś mówi ta nazwa to proszę o odzew ), dwa balkony, garaż w bryle, kominek, jako dodatkowe źródŁo ogrzewania, itp., itd. Oby poszŁo i oby WYSZŁO!!! WESOŁYCH ŚWIĄT wszystkim Forumowiczom i niech Nowy Rok przyniesie Nam wszystkim siŁę i determinację, a przede wszystkim kasę na realizację budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 09.12.2005 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Gryfpc, a to ładną masz działeczkę ! 25 arów to 2500m2 ? czy się mylę ? Staw, wyspa, mostek, drzewa... brakuje tylko domku... A z tymi terminami to naprawdę masz teraz "gorąco". Nie zazdroszczę... Ale musisz być dobrej myśli. Załatwisz wszystko w terminie i na czas ! Życzę powodzenia ! małymi kroczkami, ale do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 09.12.2005 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Dzięki bardzo.Fakt, 25 arów to 2500 mkw powierzchni.Wszystko w malowniczej dolince wśród Łąk, jest też kilku sąsiadów i sporo wrednych dziaŁkowiczów z Krakowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agutek 09.12.2005 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Przed chwila powiedzieli w Biznes Informacjach, czy w czyms podobnym, ze nie maja zamiaru wprowadzic zakazu udzielania kredytow w walutach obcych. I dobrze, bo bylo by to glupie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLA50 09.12.2005 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Witam , od kilku dni czytam wasze forum i wiele ciekawych rzeczy dowiedzialam sie . My rowniez zaczynamy na wiosne a do tego czasu zamierzam wszystko zalatwic z dokumentami. Dzis odebralam WZ ( 5 dni czekalam) dzialka 21 arow juz jest , projekt wlasnie idzie kurierem, fachowiec umowiony , architekt i inspektor nadzoru w 1 osobie czeka na projekt zwarty i gotowy. Wybralismy IRYS z Horyzontu , malutki domek ale dla nas w sam raz, oczywiscie kilka poprawek projektu bedzie napewno. Martwi mnie tylko to ze nikogo tu na forum nie spotkalam kto buduje taki ( a moze jest tak brzydki ze nikt go nie chce?) . A pocieszam sie tym ze widzialam ten projekt w realizacji i naprawde podobal mi sie . jak dobrze pojdzie to w pazdzierniku juz zamieszkamy - mam nadzieje, jestesmy optymistami . Zycze wszystkim powodzenia . Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 09.12.2005 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2005 Też tak myślę. Przecież byŁoby to wbrew zasadom wolnorynkowym!!! Przecież ludzie, czyli konsumenci mają prawo do wyboru tańszej opcji, a jak się ich takiego prawa pozbywa to już chyba zakrawa na ... Zresztą to nie forum dla politykierów, do sejmu na szczęście nie startowaŁem, więc wysilać sie nie będę Trzymajcie się ciepŁo, bo podobno zima idzie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 10.12.2005 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Słuchajcie,mam pytanie : czy ktoś z Was może słyszał (albo jest już uczestnikiem) o Akcji Pozytywnej "STAĆ CIĘ NA DOM" organizowanej przez miesięcznik Ładny Dom i mBank ? Może jest ktoś na tym forum, kto rozmawiał z mBankiem w sprawie preferencyjnego kredytu dla uczestników Akcji ? Ja biorę w niej udział. Dzięki temu projekt domku, który zamierzam zbudować, kosztował mnie 10% mniej (akurat Pracownia Projektowa Archipelag, z której jest mój projekt jest Partnerem Akcji Pozytywnej). Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenia związane z tą Akcją ? Podzielcie się uwagami ! POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 10.12.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 Nic nie słyszałam o tej akcji-proszę o informacje.Projekt też mam z Archipelagu,płaciłam normalnie niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 10.12.2005 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2005 No więc tak : Ładny Dom i mBank, wspólnie z partnerami, czyli : *) Grupa Archipelag *) Kreisel *) Rockwool Polska *) Ruukki *) Fakro *) Wienerberger oraz partnerami Medialnymi : *) Gazeta Nieruchomości (środowy dodatek do "Gazety Wyborczej") *) radio TOK FM *) Radio Złote Przeboje od dnia 14 września ogłosł Akcję Pozytywną "STAĆ CIĘ NA DOM". Warunkiem uczestnictwa w Akcji jest m/i wypełnie kuponu z Ładnego Domu i wysłanie go na adres redakcji. Dają kilkunasto% rabaty !!! Więcej możesz się dowiedzieć na http://www.ladnydom.pl i http://www.mbank.pl Szymoszkowa, jaki dom Archipelagu wybrałaś ? POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts