Mysz_a 03.01.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 W naszym przypadku - jeszcze nie mamy podpisanej mowy, ale po tygodniu ustalili nam warunki, następnego dnia po złożeniu wniosku juz był u nas rzeczoznawca. Na podpisanie umowy podobno czeka się do 1 miesiąca. Może problemy z tak długim oczekiwaniem nie wyniakają ze złego działania banku, ale pośrednika ? W każdym razie, dam znać, ile to łącznie u nas trwało i jak nas bank ostatecznie potraktował ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 03.01.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Być może masz rację, ale pod koniec roku wszyscy przypomnieli sobie przecież o tym, iż od Nowego Roku wchodzi 22% VAT na wszystkie mat. bud. i każdy biegł na gwałt do banku po kredyt, żeby jeszcze zdążyć zamówić i zadatkować i w ten sposób załapać się na ten niższy VAT Jak nam powiedziała "prowadząca nas" w PTF-ie Pani, od listopada codziennie podobno tylko w jej oddziale podpisywało się po 150 wniosków kredytowych !!! Ciekawe nie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BLANKA P 04.01.2006 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witam wszystkich zaczynających. My z mężem+dzieciaki Julka 5lat i Miki 11miesięcy, ruszamy na wiosnę tz. z budową bo papierki się robią cały czas. Mamy projekt Dom w Lawendzie z Archonu, pozwolenie na budowę, wniosek o kredyt złorzony-choć teraz wiemy żeby mieć mniejsze oprocentowanie i dostać pierwszą transzę będziemy musieli sami wyłożyć na przyłącza i fundament-no tak nic w tych bankach za darmo się nie dostanie Polecamy expandera nam bardzo pomogli w przeciwieństwie do open-gdzie nic nie wiedzieli sami musieliśmy ich edukować -ale byliśmy mądrzejsi po wizycie w exp.gdzie wszystko nam ładnie przedstawili, mają mniejsze oprocentowanie od banków bo negocjują prowizję. Co do budowy, jesteśmy prawie zdecydowani na jedną ekipę z okolic wawy, ale może jeszcze ktoś ma jakąś godną polecenia-czekam na info. Mamy nad sobą nadzór Konserwatora zabytków niestety będzie musiał być i czuwać nad robotami ziemnymi-a nóż jakiś skarb znajdziemy prąd nie wiadomo z kąd elektrownia sama kazała go nam szukać z kąd pociągnąć -no bo oni nie wiedzą-więc szukamy Pozdrawiam cieplutko wszystkich zaczynających-nie dajcie się urzędnikom-w dzisiejszych czsach trzeba wszystko wiedzieć lepiej od nich pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agutek 04.01.2006 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Co do budowy, jesteśmy prawie zdecydowani na jedną ekipę z okolic wawy, ale może jeszcze ktoś ma jakąś godną polecenia-czekam na info. Witamy Cie w naszym gronie! Tez szukam namiarow na jakis budowlancow, bo jeszcze nikogo nie mamy a czasu coraz mniej Jakbys o kims slyszala, to pls o jakas informacje. A my narazie jestesmy sami, czyli bez dzieciaczkow, ale mysle, ze wprowadzimy sie do domku juz w trojke Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 04.01.2006 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Adriano Komputero,powiem Ci ale pod warunkiem,że nie zdradzisz: córka-27,syn-26.No i co,wygrałam?Jestem pewna,ze zajmuję 1 miejsce a po mnie długo,długo nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 04.01.2006 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Adriano Komputero,powiem Ci ale pod warunkiem,że nie zdradzisz: córka-27,syn-26.No i co,wygrałam?Jestem pewna,ze zajmuję 1 miejsce a po mnie długo,długo nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 04.01.2006 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Adriano Komputero,powiem Ci ale pod warunkiem,że nie zdradzisz: córka-27,syn-26.No i co,wygrałam?Jestem pewna,ze zajmuję 1 miejsce a po mnie długo,długo nikt Szymoszkowa wygrałaś !!! Masz 1 - sze miejsce !!! GRATULACJE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adriano Komputero 04.01.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witaj Blanka w naszym gronie ! Oglądałam wasz projekt. Jest bardzo ładny. Też na początku szkałam w Archonie i znałam go wcześniej. U nas nie wchodził w grę, bo kąt nachylenia dachu był nie taki jak powinien, no i poddasze ciut małe jak dla nas. Poza tym strony świata się nie zgadzały( chciałam koniecznie mieć z sypialni widok na ogród, a tu była antresola). Ale ogólnie domek bardzo funkcjonalny, tak przynajmniej widać na rzutach. Bardzo podoba mi się układ parteru. Czy coś zmieniacie w tym projekcie podczas adaptacji ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 04.01.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Witam WSZYSTKICH! Więc to tak z tymi kredytami. Ja na razie nie chodziłem po bankach ,dlatego że większość materiałów już mam i zamierzam stan surowy postawić bez pomocy banku . Ale warto wiedzieć co mnie czeka WNIOSEK PODPISANY NA POCZĄTKU LISTOPADA 2005, - OPŁATA ZA WYKONANIE OPERATU SZACUNKOWEGO (658,80 zł) UISZCZONA 10 LISTOPADA 2005, - A DZIŚ (3 stycznia 2006 roku )CZEKAMY JESZCZE NA DECYZJĘ!!!!!!!!!!! Pomijam już wszystkie nasze interwencje w różnych instancjach PTF-u i ciągłe ich zwody i uniki - Złapać naiwnego i jak zapłaci, to poczeka - ZGROZA!!!!!!!!! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 04.01.2006 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2006 Przynajmniej raz w życiu mam w czymś 1-sze miejsce . Jakieś straszne rzeczy wypisujecie o kredytach,wydawało mi się,że to jest dużo prostsze.Czy ktoś z Was robił już wycenę do banku?Nie bardzo wiem,czy lepiej dla warunków kredytu jest podać kwotę wysoką czy wręcz przeciwnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmarcin 05.01.2006 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Witam wszystkich ruszających z budową 'na dniach'. My będziemy się budować w Pyrach (obrzeża Warszawy - Ursynów). Właśnie czekamy na pozwolenie i wybieramy wykonawcę. Mamy swoich faworytów ale jak możecie jeszcze kogoś polecić to będę wdzięczny. Zyczę wszystkim powodzenia i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 05.01.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Witam wszystkich ,którzy zaczynają lada moment!! No i oczywiscie zazdroszcze Wam ,że jestescie już po tej całej papierologii.My dopiero zaczynamy .Ale mam nadzieje ,że jeszcze w tym roku uda nam się wbić szpadel na naszej działce. marzena i jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bmarcin 05.01.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Ponieważ osobiście (z powodzeniem!!) przedarłem się przez wszystkie urzędy przed złożeniem wniosku o pozwolenie na budowę służę dobrą radą w razie problemów. Generalnie - nie jest tak źle. I idzie w miarę szybko. Najdłużej zwlekał Inżynier Ruchu - a resztę da się załatwić w miesiąc. Oczywiście nie wliczając WZiZT. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siłaczka 05.01.2006 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2006 Jakieś straszne rzeczy wypisujecie o kredytach,wydawało mi się,że to jest dużo prostsze.Czy ktoś z Was robił już wycenę do banku?Nie bardzo wiem,czy lepiej dla warunków kredytu jest podać kwotę wysoką czy wręcz przeciwnie? My mamy akurat bardzo dobre doświadczenia z PKO BP. Jeszcze nie dostaliśmy pozwolenia na budowę, a już przyznano nam kredyt - wstępną decyzję dostaliśmy po kilku dniach, ale tylko dlatego, że sprawa była bardziej niż zwykle skomplikowana. Formalności nie za wiele, dało się przeżyć. W ciągu 2 tygodni podpisaliśmy umowę. Kredyt jeszcze nie uruchomiony, ale przynajmniej czujemy się pewniej. Zupełnie odwrotnie było w BPH, który nas zwodził przez 3 tygodnie, żeby ostatecznie odmówić. Straciliśmy tylko czas. Oprocentowanie w PKO zależy od wkładu własnego, w naszym przypadku niestety jest wyższe niż byśmy sobie życzyli, bo i wkład byle jaki. Ale jeśli ktoś chce tylko na dokończenie budowy, to myślę, że jest nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 07.01.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Przymierzamy się do zakupu projektu - będzie to najprawdopodobniej "Dom w bluszczu 2" z pracowni Archon (oto link: http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m42e0dba9d7b79). Chyba większość z Was ma już zakupione projekty, mam więc pytanie: czym kierowaliście się przy wyborze metrażu domu? Pozdrawiam, Marzena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draazeka 07.01.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Przymierzamy się do zakupu projektu - będzie to najprawdopodobniej "Dom w bluszczu 2" z pracowni Archon (oto link: http://www.archon.pl/index.php?act=32&lang=pl&sid=m42e0dba9d7b79). Chyba większość z Was ma już zakupione projekty, mam więc pytanie: czym kierowaliście się przy wyborze metrażu domu? Pozdrawiam, Marzena. Witam, moją imienniczkę nasz domek będzie miał 112m2 powierzchni uzytkowej+podwójny garaż, domek miał być w miare tani w budowie, napewno parterowy i nie za duży. Te 112m2 myślę że jest wystarczające, teraz mamy połowe tego i nie jest źle więc myślę że dwa razy więcej napewno wystarczy, a większy metraż to większy koszt budowy, większy koszt ogrzewania no i więcej sprzątania podrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 07.01.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2006 Witajcie M i J! Myślę że zasadniczym czynnikiem przy wyborze wielkości domu jest zasobność portfela -niestety!! Bo to nie tylko wybudować ale utrzymać trzeba Na drugim miejscu bym postawił wielkość rodzinki{obecnej lub przyszłej } No i wkońcu jak to stwierdziła pewna EKSPERTKA ,gdy upatrzysz sobie już ten jeden wymażony domek to Ci musi w sercu załomotać! A ten projekt dla mnie jest OK! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena i jacek 08.01.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 Dzięki za odpowiedzi.Wszystkie wymienione przez czynniki są ważne. Im dokładniej analizujemy wszystkie za i przeciw tym większy mamy mętlik w głowie i tym trudniej podjąć nam decyzję. W stu procentach zgadzam się z tobą, mikolaj1, jeśli chodzi o kasę! draazeka, jaki Ty wybrałaś projekt :> Pozdrowienia, Marzena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 08.01.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 cześc mam nową wycene robocizny 18400,0 za całą murarkę ale bez ław-dziwne?jakby ławy to nie murowanie. Acha plus 22%vat bo firma.Przypomnę parterowka 175mkw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 08.01.2006 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2006 cześc mam nową wycene robocizny 18400,0 za całą murarkę ale bez ław-dziwne?jakby ławy to nie murowanie. Acha plus 22%vat bo firma.Przypomnę parterowka 175mkw. a nie 7%??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts