zuczek1719499749 27.01.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilsyl 27.01.2006 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 hej hej tez mamy zamiar ruszyc na wiosne - no moze pozną... wiec z przyjemnościa dołaczam do waszej grupki:D teoretycznie ekipa dogadana 15 zl/mkw stan surowy z deskowaniem bez dachowki:) projekt u architekta tylko musze zdecydowac kilka rzeczy i tu sa schody z jakiego materiału moze doradzicie - dom bedzie stal na wzniesieniu niczym nie osłoniety i tez lubie cieplutko;) dodam ze jak kazdemu zalezy mi na niskich kosztach kominek tak, rekuperator czy gruntowy wymiennik jak myslicie?? zrezygnowac z gazowego(na gazociag nie am szans a dzialka 1200m) a na marginesie wstepnie projekt, adaptacja z załatwieniem pozwolenia na budowe prze architekta 3500 plus koszty manipulacyjne w urzedach to chyba spoko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.01.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam! Kara napisał po 3latach przygotowan z poczatkiem maja ruszamy . kasiora jest na polowe chalupy reszta kredyt ,projekt u architekta czeka na adaptacje. ekipa umowiona za 12kzl wykonaja stan surowy z oknami bez dachu .spodziewam sie ze na koniec sierpnia zaczne wykonczenia aby na swieta zamieszkac u siebie chociazby w jednym pokoju Jedynie pozostal dylemat ytong czy max plus 12 styropian ? Jeśli max,to bym ocieplił wełną , jeśli chodzi o ytong to nie mam przekonania do jednowarstwówek ;-systemowe nadproża drogie ,a i tak tylko najbardziej doświadczonym ekipą udaje się uniknąć mostków termicznych! Jedno małe pytanko,czy budujesz ten domek ,który widać w okienku?! Pozdrówka! Tak Mikolaju dokladne ten , projekt iskierka z pracowni domna5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.01.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 A ja właśnie zaczęłam ferie. Hurrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 27.01.2006 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witaj Kara! Ja buduję MARYSIE z Horyzontu ,to tak jagby ten sam domek ,tylko po"makijażu" -jest śliczny prawda! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hilsyl 27.01.2006 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 dokladnie Śliczny!! na razie mam metlik w głowie ale poukłada sie myśle- po milionie decyzji napewno ;D pozdrawiam w mrozny wieczor czas zaczc weekend!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 27.01.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam kolejnego sympatyka !!! dokladnie Śliczny!! na razie mam metlik w głowie ale poukłada sie myśle- po milionie decyzji napewno ;D pozdrawiam w mrozny wieczor czas zaczc weekend!! Przerabiałem to samo ,no nie milion, ale ze 100 000 decyzji napewno!!! Na weekend jeszcze nie czas--rano do pracy ---ktoś musi zarobić na ten domek! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniarafal 27.01.2006 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 witam, My tez ruszamy- planowo przelom marca/kwietnia. Wiadomosci bliskie zeru ale czytamy forum i mamy tate ktory podobno "wszystko wie";) Projekt wybrany, ekipa tez jeszcze tylko pare papierkow i do boju!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmaragd 27.01.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 A ja dziś odebrałam pozwolenie na budowę . HUUUURAAAAAAAAA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 27.01.2006 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 A my czekamy na wydanie warunków zabudowy. I ponoć poczekamy jeszcze jakieś 2 tygodnie, bo Urząd Ochrony Środowiska każe tyle na siebie czekać(1 miesiąc). A przecież tam , gdzie my budujemy, już dawno stoją domy- z każdej strony, więc takie decyzje powinny być wydawane od ręki. Ale to chyba tylko w naszym pięknym kraju urzędnicy każą tyle czekać, a jeden ważniejszy od drugiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 27.01.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 A ja dziś odebrałam pozwolenie na budowę . HUUUURAAAAAAAAA GRATULACJE !!!! Dzisiaj odebrałam decyzję z gazowni !!! W końcu !! Co prawda koszt przyłączenia mnie zabił - 5600 PLN + 22% VAT I na dodatek dzisia wkurzyła mnie nasza architekt . Mieliśmy dzisiaj dostać projekt budowlany, ale nie dostaliśmy Podobno konstruktor pomylił daty i wydawało mu się, że to miało być dopiero na przyszły tydzień. Czasami żałuję, że nie zamówiliśmy gotowego projektu, bo nie mielibyśmy takich przykrych niespodzianek . Ach ci architekci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szmaragd 27.01.2006 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Z gromadzeniem papierków trochę się zeszło (projekt typowy, gotowy), ale jak już te papierzyska zawiozłam do Wydziału Architektury i Budownictwa, to już w ciągu tygodnia dostałam pozwolenie Za gratulacje dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 27.01.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 A ja dziś odebrałam pozwolenie na budowę . HUUUURAAAAAAAAA to świetnie! my jeszcze nie złożyliśmy papierów , czekamy aż konstruktor skończy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 27.01.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Mój konmstruktor też jaszcze nie przygotował papierkow do pozwolenia i teraz wyjechał sobie na 2 tyg.Strasznie sie zdenerwowałam .Bardzo mi zależy na czasie a tu masz babo placek.Zazdroszczę tym,co papiery maja już za sobą. 3500 za projekt i adaptacj ę?To strasznie mało.Ja za samą adaptację-niewielką zapłacę 3000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 27.01.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Mój konmstruktor też jaszcze nie przygotował papierkow do pozwolenia i teraz wyjechał sobie na 2 tyg.Strasznie sie zdenerwowałam .Bardzo mi zależy na czasie a tu masz babo placek.Zazdroszczę tym,co papiery maja już za sobą. 3500 za projekt i adaptacj ę?To strasznie mało.Ja za samą adaptację-niewielką zapłacę 3000. to tak jak ja- projekt gotowy-1550+adaptacja i papiery do Pnb- 3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolla 27.01.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witam grupę "wiosna 2006"My też zaczynamy jak puszczą mrozy, czekamy na pozwolenie na budowę, mam kwadratowe oczy od przeliczania i porównywania różnych kosztorysów ( w każdym wyliczona inna ilość materiału Z tego samego projektu , przy tych samych materiałach). Wykonawcy za stan surowy otwarty chcą po 35 tyś.(3 ekipy)Pozdrawiam szczególnie Mikołaja1 buduję tez "Marysię" oraz Karę której domek jest podobny do naszego.Jaki macie pomysł na zakup materiałów jeśli każdy kosztorys jest inny.pozdrawiam Jolla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 27.01.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2006 Witaj Jolla! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal_m 28.01.2006 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witaj Jolla i Kara, ja zaczne pod Gliwicami budowe Iskierki (inna wersja Marysi), wiec to juz bedzie trzeci taki domek w bliskiej okolicy. Ja za stan surowy z podbitka i ogrodzeniem mam zaplacic 28tys.W temacie pozwolenia na budowe to papiery zlozone 8 grudnia, a pozwolenia jak nie widac, tak nie widac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 28.01.2006 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witajcie Jolla i ania&rafal i hilsyl hilsyl - kazdy tu zaczyna od podobnych dylematow Nic tylko czytac i czytac forum, a i tak w trakcie czytania decyzja coraz trudniejsza do podjecia W naszym gronie wybor materialow i ocieplenia jest bardzo rozny - u mnie akurat max (juz wybralam - jednak 29) i syropian 15 cm. Wedlug wyliczen cenowych w mojej lokazlizacji cena materialow jedna z tanszych przy podobnych parametrach cieplnych. ania&rafal - my z moim Rafalem tez jeszcze pol roku temu bylismy zupelnie zieloni. A z wlasnego doswiadczenia dodam, ze na wiedzacego tate (w moim przypadku tescia) to bym uwazala A poza tym milo jest samemu podejmowac swiadome decyzje i rozmawiac z wykonawca o konkretach lidszu - czasem mysle, ze archtekcji maja nas w d... Nistety Co prawda my kupowalismy gotowy projekt i mamy juz nawet pozwolenie, ale na wyliczenie belki nadproza jako podwieszenie czesci siany nosnej zlikwidowanej na styku jadalni i kuchni czekamy juz miesiac! Mialo byc na 15.01! Ale ja za adaptecje placilam 1.200 zł - moze ta cena jest wyznacznikiem... Chyba trzeba z nimi ostro! Postrasz, ze w zwiazku z dlugim oczekiwaniem mniej zaplacisz Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 28.01.2006 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 iga9 Widzę, że masz też domek z archonu. Mam nadzieję, że nie masz tu na myśli architektów z tego biura. Ja, jak do tej pory, nie mogę powiedzieć nic złego na tą firmę. Właśnie wczoraj dostałam (za darmo) projekt instalacji wentylacji mechanicznej, ogrzewania kominkowego (DGP) i klimatyzacji. Dodam, że mój domek to nowość archonu, więc projektów takich instalacji jeszcze nie mieli. Na moją prośbę wykonano go w ciągu zaledwie 9-10 dni. Teraz czekam jeszcze tylko na kosztorys z archonu i mam nadzieję, że również tu będę mile zaskoczona. Jak do tej pory współpracę z tą firmą uważam za doskonałą- bardzo szybko reagują na moje pytania, wątpliwości, czy prośby. Oby wszyscy tak traktowali klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts