EWAG. 08.03.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Witam,też zaczynamy wiosną w Poznaniu. Budujemy z U-220. Budowlańcy wolą większe pustaki lub porotherm bo szybciej sie buduje i łatwiej.Też na doradzali inny materiał ale zostajemy przy U-220.A jaka jest ta Twoja hurtownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 08.03.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Witam! iga, a dlaczego Ci ten materiał nie podchodzi? My będziemy budować właśnie z porothermu, tyle że chyba 30 P+W, bo w tej chwili wychodzi nam trochę taniej niż 25. A damy trochę cieńszy styropian ??????????????????????? Tańszy jest ,ale 1 sztuka, tylko że 30 wychodzi 16 szt. na m2, a 25 -11szt. na m2. Więc jeszcze raz policz ,który tańszy?! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heath 08.03.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Witam! iga, a dlaczego Ci ten materiał nie podchodzi? My będziemy budować właśnie z porothermu, tyle że chyba 30 P+W, bo w tej chwili wychodzi nam trochę taniej niż 25. A damy trochę cieńszy styropian ??????????????????????? Tańszy jest ,ale 1 sztuka, tylko że 30 wychodzi 16 szt. na m2, a 25 -11szt. na m2. Więc jeszcze raz policz ,który tańszy?! Pozdrówka! Taa, 25 muruje się wzdłuż (dłuższym bokiem) a 30 w poprzek. Dlatego wychodzi większe zużycie na 1m2. W ostatnim muratorze jest porównanie materiałów z ceramiki i są wyliczenia ilości materiału i cena na 1m2 muru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 08.03.2006 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Bo takie straszne rzezy pozna o pth wyczytac na forum 9opcja szukaj) a poza tym jak cos jest tak tanie to chyba musi byc powod Nic za darmo moi drodzy W kazdym razie wychodzi mi na to ze przy mojej cenie (nawet bk wyjdzie mi tylko 600 zl taniej) bede z nigo budowac... Mega max z Kozlowic 5,18!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 08.03.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 acha - a wycena jest na klase 10 - w zupełności wystarczy na nasz parter + poddasze. Jeśli wezme 15 dopłace + 200 zł na całości, ale ja juz na tym etapie szukam oszczędności Od ziarnaka do ziarnka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 08.03.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 A jaka jest ta Twoja hurtownia? Znaczy się adres? To hurtownia w mieście, w którym będziemy się budować, w Kostrzynie Wlkp na Warzywnej (Soltech) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 09.03.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Witam jako ze tez chcialbym w najblizszym czasie rowniez zaczac, to sie dopisuje Prawde mowiac przejrzawszy forum widze, ze wiekszosc z Was strasznie nerwowo do calego procesu budowy podchodzi. A moze to tylko ja jestem za bardzo wyluzowany Moze chwile o moich postepach (b. skromnych jak na razie). Plan zagospodarowania mojej miesciny jest od dawna, wiec nie mialem zadnych problemow z WZiZT. Projekt zakupilem w 10.2005 i dopiero tydzien temu dalem do adaptacji. A tak prawde mowiac, to nic w nim nie zmieniam, wiec architekt robi tylko projekt zagospodarowania terenu (zreszta wlasnie za chwile jade go odebrac i od razu jade zlozyc do starostwa). Razem z wnioskiem o odrolnienie. A wlasnie - klniecie na urzednikow - zapraszam do Grodziska Maz. - jest zupelnie inaczej. Milo, przyjemnie, szybko - jestem w malym szoku po tym co ciagle przezywam w Warszawie. Co dalej - po drodze byly badania geotechniczne - cala sprawa zajela mi tydzien Mapka do celow projektowych - 2 dni Adaptacja projektu - tydzien Mam nadzieje, ze pozwolenie na budowe nie wykroczy poza 3 tygodnie. Jak na razie jestem na etapie wyboru ogrodzenia Reszte domu juz raczej wiem jak bedzie wykonywana (i z czego). Materialow i ekip jeszcze nie mam - niedlugo sie za to wezme. Jesli chodzi o przylacza - czekam na prad. Wody i tak nie chce z wodociagu - gleboko wiercona studnia w zupelnosci mi starczy, a szambo (brak mozliwosci wykonania pos) i zbiornik z gazem na razie musi wystarczyc Co do samego domu - rezygnuje z wentylacji grawitacyjnej i robie rekuperator. Co do ewentualnego braku pradu - i tak w zalozeniach mialem kupno agregatu pradotworczego. W rozdzielni mam zamiar zrobic jeden obwod, na ktorym beda: piec gazowe, pompa do studni oraz pompa obiegowa. Spokojnie starczy kW na rekuperator i jakies "oswietlenie awaryjne" No i to by bylo chyba na razie na tyle. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 09.03.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 Gratuluję optymizmu Tak trzymać! Z urzędnikami widzę, że jest różnie My też akurat nie mieliśmy z nimi dużych problemów, wszystko zostało sprawnie załatwione. Może w mniejszych miejscowościach urzednicy są milsi? Pozdrawiam i witam w grupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 09.03.2006 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2006 No coz, musze byc optymista. Jakby bylo inaczej to nie bralbym sie za budowanie domu Zreszta jak tu nie byc optymista. Bylem dzisiaj w ZE i odebralem juz trzecia propozycje umowy- te juz podpisze I nawet bylo dosyc milo W starostwie powiatu grodziskiego tez zalatwilem to co chcialem, a skladajac projekt do pozwolenia na budowe, na pytanie kiedy mam sie dowiedziec o odpowiedz, mila Pani stwierdzila, zebym zadzwonil za 7-10 dni - i jak tu nie byc optymista No i dalej optymistycznie - wybieralem ostatnio ogrodzenie. Wydumalem sobie takie z prefabrykowana podmurowka. Poniewaz w Warszawie nie moglem znalezc zadnego producenta/dystrybutora, to zglosilem sie do firmy Plast-Met z okolic Wroclawia. Przy pierwszej rozmowie wyszedl problem dowozu. Pozniej juz okazalo sie, ze jednak przy moim zamowieniu dowioza mi materialy. Milo, przyjemnie, a jak wyslalem 3 warianty ogrodzenia do wyceny, to mniej wiecej po godzinie mialem juz ceny No, to na razie tyle jesli chodzi o optymizm pozdrawiam Lukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuczek1719499749 10.03.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Kiedy rozpoczynasz budowę? Wiosną? My latem, pewnie dopiero w połowie lipca, bo jak w końcu znaleźliśmy murarzy, to się okazało, że prędzej mają już zajęte terminy A planowaliśmy maj-czerwiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 10.03.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 Wookasch gratuluje - zycze dalszej tak milej i pozytywnej drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAGRA 12.03.2006 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 WITAM WSZYSTKICH BUDUJĄCYCH NA WIOSNĘ!!!!!!!!!!!!Też chciałbym rozpocząć na "wiosnę"- ale nie wiem, czy w tym roku wogóle będzie jakakolwiek wiosna!... a teraz pytanie do Wszystkich : KIEDY BĘDZIE CIEPLEJ!Powoli zaczynam wpadać w jakąś depresje, jeszcze nigdy tak nie denerwowało mnie, że pada śneeg- brrrrrrr, lub jest temperatura minusowa. Ale to tyle pesymistycznie.Niektórzy z Was są już na fajnym, mocno zaawansowanym etapie budowy - zazdroszczę. Ja mam już pozałatwiane wszystkie formalności związane z zezwoleniami na budowę z archeologiem włącznie. Poza tym zakupiłem część materiałów i mam "ustawioną" brygadę do budowania. Wykonawca obiecał, że rozpocznie moją budowę 03 kwietnia.Czy ktoś się dowiadywał o kredyt we frankach w banku "DOM BANK", podobno mają obecnie najlepszą ofertę - kretyt w kwocie 150.000zł na 30 lat (jest to 40% inwest.), rata obecnie wynosi 611zł. Prowizja 1800zł i 20zł weksel. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 12.03.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 RAGRA jesli chodzi o zaawasowanie budowy to roznimy sie tylko tym, ze ja mam juz zdjety humus, ktorysobie czeka na wiosne - a to tylko 1 dzien budowy Co do kredytu, to poczytaj w kubie kredytobiorcow - znajdziesz tam wiele przydatnych informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 12.03.2006 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 o matko i corkonie bylo nas tu od poczatku stycznia bo najpierw sie net posypal potem rodzice zaczeli remont wiec mieszkam u Sebka. pozwolenie juz mamy kopacze studni juz wybrani- ekipa czeka na potwierdzenie terminu a casting na kierownika rozpoczety. nie wiem kiedy znowy zajrze ale trzymajcie kciuki!!!!!! M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAGRA 12.03.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 iga9 dzięki za pocieszenie i rady. Dla mnie jeden dzień, to nie tylko jeden dzień, lecz następny dzień, gdy nic się nie dzieje na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 12.03.2006 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 M@S-ile kasy zażyczyli sobie kopacze studniowi?Moi chcą 120 zł mb z materiałem a szacht 400-1500 w zależności od wielkości. Śnieg leży grubą warstwą i nic jeszcze nie można robić. ćoś mi się wydaje,że ten sezon budowlany nie będzie taki łaskawy jak ubiegłoroczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 13.03.2006 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 U mnie w sobotę był elektryk od przyłącza. Chciał zaczynać. Wykopał dołek w śniegu na pół metra i odszedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ghostbuster 13.03.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 przewkiecty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wookasch 13.03.2006 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 Pewnie niektorzy pewnie patrza na moj optymizm z przymruzeniem oka. Ale ja na prawde nie mam ochoty sie stresowac budowa domu - tak sobie wymyslilem, ze budowa domu bedzie dla mnie radocha W sumie czy bede latal wkurzony czy wszystko bedzie przebiegalo wedlug mojego scenariusza, to i tak ten dom wybuduje, wiec wybieram druga opcje Z ekipami nie mam najmniejszego zamiaru sie uzerac - umawiam sie/spisuje umowe na konkretna rzecz, w konkretnym terminie za konkretne pieniadze. Cos nie wyjdzie - zegnam sie z ekipa. Poza tym mam zamiar czesc rzeczy robic sam (jak np. fundamenty, zbrojenie stropu itp), a inne dokladnie kontrolowac, chociazbym mial np. pol dnia spedzic przy niwelatorze. Obecnie wiec czekam na pozwolenie, znajduje jakiegos kierownika (a dokladniej potrzebne mi sa jego papiery) i zaczynam, jak mi ZE podlaczy prad, a moze i wczesniej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 14.03.2006 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Wookasch czemu z przymruzeniem oka Moj maz mowi dokladnie to samo Z ty, ze widze, ze ty masz nad nami duza przewage, bo jesli juz robisz cos sam, to masz o tym blade pojecie - mozesz tez merytorycznie skontrolowac ekipe -i nawet siedziec na budowie przez pol dnia A np. pewnie ekipy nie bede widywac, bo beda pracowac podczas gdy bede jechac i bede w pracy. O budowie mam nikle pojecie, a jej technicznych aspektach zadne, a maz stale w rozjazdach. I wcale nie patrze mniej optymistycznie Co by sie nie dzialo domi tak postawie i bede w nim mieszkac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts