Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie - zagruntowana wylewka nie chce schnąć

Emil

Recommended Posts

Cześć, mam taki problem,

Chce położyć parkiet (juz kupiony). Wylewka robiona miksokretem w czerwcu, bylem pewien, ze jest sucha ale wezwalem fachowaca do pomiaru wilgotnosci. Mial przyrząd z metalową kula, który pokazał na jakiejs skali 65 d0 70 co wg niego oznacza do 3,2% wilgotnosci, czyli za dużo. Dostałem namiar na gościa od osuszaczy ( niestety mi się spieszy)

CHodzą od 3 dni dwie maszyny po 1kW kazda. Problem polega na tym, ze zamiast wyciagac okolo 10-15 litrow na dobe (jak powinny wg ich właściciela) wyciagaja tylko okolo 2.

Zdaniem goscia od osuszaczy przyczyna jest taka, ze wylewka zostala jakies 10 dni wczesniej zagruntowana unigruntem do scian i teraz nie chce oddac przez to wilgoci, co oznacza ze w tym roku nie położe parkietu

Czy to jest prawda, co teraz z tym fantem zrobić? Jest pomysl aby wylewke spryskać wodą (???) celem "rozpuszczenia unigruntu.

MAcie jakiś pomysł co z tym zrobic aby ten parkiet jednak położyć

emil

Cześć, mam taki problem,

Chce położyć parkiet (juz kupiony). Wylewka robiona miksokretem w czerwcu, bylem pewien, ze jest sucha ale wezwalem fachowaca do pomiaru wilgotnosci. Mial przyrząd z metalową kula, który pokazał na jakiejs skali 65 d0 70 co wg niego oznacza do 3,2% wilgotnosci, czyli za dużo. Dostałem namiar na gościa od osuszaczy ( niestety mi się spieszy)

CHodzą od 3 dni dwie maszyny po 1kW kazda. Problem polega na tym, ze zamiast wyciagac okolo 10-15 litrow na dobe (jak powinny wg ich właściciela) wyciagaja tylko okolo 2.

Zdaniem goscia od osuszaczy przyczyna jest taka, ze wylewka zostala jakies 10 dni wczesniej zagruntowana unigruntem do scian i teraz nie chce oddac przez to wilgoci, co oznacza ze w tym roku nie położe parkietu

Czy to jest prawda, co teraz z tym fantem zrobić? Jest pomysl aby wylewke spryskać wodą (???) celem "rozpuszczenia unigruntu.

MAcie jakiś pomysł co z tym zrobic aby ten parkiet jednak położyć

emil

witam

odpowiedz mi rzetelnie jak ukladają się wszystkie warstwy po kolei od utwardzonego gruntu do góry ?

janzar

Rzetelnie od gruntu zaczynajac do gory

1. ubity piasek kopalniany ( woda gruntowa bardzo nisko)

2. chudy beton okolo 10cm

3. folia 0,3 - 1 warstwa

4. styropian 5cm + styropian 7cm fs20

5. wylewka z miksokreta gruposci 7 do miejscami 10cm z wloknami polipropylenowymi

pozdrawiam

emil

Brakuje niestety papy termozgrzewalnej na chudziaku...

To jednak nie jest przyczyna jak myśle Twoich obecnych kłopotów.

Niestety gruntowac powinno sie po pomiarze wilgotności i to chyba jest przyczyna wolnego schnięcia

Rzetelnie od gruntu zaczynajac do gory

1. ubity piasek kopalniany ( woda gruntowa bardzo nisko)

2. chudy beton okolo 10cm

TU POWINNA BYĆ IZOLACJA CIĘŻKA Z PAPY TERMOZGRZEWALNEJ PODKŁADOWEJ

FOLIA 0,3 MM ULEGŁA PRZETARCIU GDYŻ POŁOŻONA NA SZORSTKOM PODŁOŻU PRZY MIKROPRZESUNIĘCIACH CAŁEGO PODŁOŻA PRZENOSI WILGOĆ KAPILARNĄ Z GRUNTU DO WYŻEJ POŁOŻONYCH WARSTW

DLA POTWIERDZENIA TEGO MOŻESZ ODKUĆ 1 M2 POSADZKI I PRZEKONAJ SIĘ ŻE FOLIA JUŻ JEST PRZEKŁUTA W NA TYM JEDNYM METRZE W KILKUSET MIEJSCACH

TO JEST DOWÓD NA TO ŻE FOLIA 0,2 ,0,3 LUB 0,5 mm NIE MOŻE BYĆ TRAKTOWANA JAKO IZOLACJA PRZECIW WILGOCI KAPILARNEJ SKORO GRANULACJA PIASKU NA PODŁOŻU TO MIN. 2 MM

MOŻNA W ZAMIAM PAPY STOSOWAĆ MASY POWŁOKOWE KTÓRYCH GRUBOŚĆ NIE MOŻE BYĆ CIESZA NIŻ 3 MM CZYLI OK 4,5 KG/M2

I NA KONIEC UZYSKANIE WILGOTNOŚCI PONIŻEJ 2,5 % JEST NIEMOŻLIWE W TYCH WARUNKACH

POZSOSTAJE TYLKO ZASTOSOWAĆ TZW WYLEWKĘ ŻYWICZNĄ ODCINAJĄCĄ

W RAZIE PYTAN PODAM NR PARKIECIARZA KTÓRY ODPOWIE NA TEMAT SZCZEGUŁÓW ORAZ SPOSOBU WYKONANIA TAKIEJ IZOLACJI

P. SROKA RYSZARD 0604 217454

POZDRAWIAM JAN ZAREMBA

3. folia 0,3 - 1 warstwa

4. styropian 5cm + styropian 7cm fs20

5. wylewka z miksokreta gruposci 7 do miejscami 10cm z wloknami polipropylenowymi

pozdrawiam

emil