Emil 21.10.2005 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Cześć, mam taki problem,Chce położyć parkiet (juz kupiony). Wylewka robiona miksokretem w czerwcu, bylem pewien, ze jest sucha ale wezwalem fachowaca do pomiaru wilgotnosci. Mial przyrząd z metalową kula, który pokazał na jakiejs skali 65 d0 70 co wg niego oznacza do 3,2% wilgotnosci, czyli za dużo. Dostałem namiar na gościa od osuszaczy ( niestety mi się spieszy)CHodzą od 3 dni dwie maszyny po 1kW kazda. Problem polega na tym, ze zamiast wyciagac okolo 10-15 litrow na dobe (jak powinny wg ich właściciela) wyciagaja tylko okolo 2. Zdaniem goscia od osuszaczy przyczyna jest taka, ze wylewka zostala jakies 10 dni wczesniej zagruntowana unigruntem do scian i teraz nie chce oddac przez to wilgoci, co oznacza ze w tym roku nie położe parkietuCzy to jest prawda, co teraz z tym fantem zrobić? Jest pomysl aby wylewke spryskać wodą (???) celem "rozpuszczenia unigruntu.MAcie jakiś pomysł co z tym zrobic aby ten parkiet jednak położyćemil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 21.10.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Unigrunt jest podobno paropszepuszczalny. Ale nie dziwi mnie, że schnięcie przebiega wolniej niż gdyby go nie było. Pomysł ze spryskaniem w celu rozpuszczenia unigruntu uważam jest zły. Jedyne co możesz robić to grzać no i koniecznie wietrzyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 21.10.2005 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Tak,tylko ja moge albo zacząć go układać za 2 tygodnie, albo na wiosnęKażde wyjscie jest złe, w 1 ryzykuje mokrą wylewke, w 2 to, że parkiet mi zawilgotnieje w chałupie ( bo jest już kupiony) emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 21.10.2005 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Cześć, mam taki problem, Chce położyć parkiet (juz kupiony). Wylewka robiona miksokretem w czerwcu, bylem pewien, ze jest sucha ale wezwalem fachowaca do pomiaru wilgotnosci. Mial przyrząd z metalową kula, który pokazał na jakiejs skali 65 d0 70 co wg niego oznacza do 3,2% wilgotnosci, czyli za dużo. Dostałem namiar na gościa od osuszaczy ( niestety mi się spieszy) CHodzą od 3 dni dwie maszyny po 1kW kazda. Problem polega na tym, ze zamiast wyciagac okolo 10-15 litrow na dobe (jak powinny wg ich właściciela) wyciagaja tylko okolo 2. Zdaniem goscia od osuszaczy przyczyna jest taka, ze wylewka zostala jakies 10 dni wczesniej zagruntowana unigruntem do scian i teraz nie chce oddac przez to wilgoci, co oznacza ze w tym roku nie położe parkietu Czy to jest prawda, co teraz z tym fantem zrobić? Jest pomysl aby wylewke spryskać wodą (???) celem "rozpuszczenia unigruntu. MAcie jakiś pomysł co z tym zrobic aby ten parkiet jednak położyć emil witam odpowiedz mi rzetelnie jak ukladają się wszystkie warstwy po kolei od utwardzonego gruntu do góry ? janzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 25.10.2005 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Rzetelnie od gruntu zaczynajac do gory 1. ubity piasek kopalniany ( woda gruntowa bardzo nisko)2. chudy beton okolo 10cm3. folia 0,3 - 1 warstwa4. styropian 5cm + styropian 7cm fs205. wylewka z miksokreta gruposci 7 do miejscami 10cm z wloknami polipropylenowymi pozdrawiamemil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 25.10.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 zachowana jest ciąglość izolacji poziomej? Może "podlewasz" ja wodą z dachu /brak rynien i odwodnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 25.10.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Rzetelnie od gruntu zaczynajac do gory 1. ubity piasek kopalniany ( woda gruntowa bardzo nisko) 2. chudy beton okolo 10cm 3. folia 0,3 - 1 warstwa 4. styropian 5cm + styropian 7cm fs20 5. wylewka z miksokreta gruposci 7 do miejscami 10cm z wloknami polipropylenowymi pozdrawiam emil Brakuje niestety papy termozgrzewalnej na chudziaku... To jednak nie jest przyczyna jak myśle Twoich obecnych kłopotów. Niestety gruntowac powinno sie po pomiarze wilgotności i to chyba jest przyczyna wolnego schnięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 25.10.2005 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Rzetelnie od gruntu zaczynajac do gory 1. ubity piasek kopalniany ( woda gruntowa bardzo nisko) 2. chudy beton okolo 10cm TU POWINNA BYĆ IZOLACJA CIĘŻKA Z PAPY TERMOZGRZEWALNEJ PODKŁADOWEJ FOLIA 0,3 MM ULEGŁA PRZETARCIU GDYŻ POŁOŻONA NA SZORSTKOM PODŁOŻU PRZY MIKROPRZESUNIĘCIACH CAŁEGO PODŁOŻA PRZENOSI WILGOĆ KAPILARNĄ Z GRUNTU DO WYŻEJ POŁOŻONYCH WARSTW DLA POTWIERDZENIA TEGO MOŻESZ ODKUĆ 1 M2 POSADZKI I PRZEKONAJ SIĘ ŻE FOLIA JUŻ JEST PRZEKŁUTA W NA TYM JEDNYM METRZE W KILKUSET MIEJSCACH TO JEST DOWÓD NA TO ŻE FOLIA 0,2 ,0,3 LUB 0,5 mm NIE MOŻE BYĆ TRAKTOWANA JAKO IZOLACJA PRZECIW WILGOCI KAPILARNEJ SKORO GRANULACJA PIASKU NA PODŁOŻU TO MIN. 2 MM MOŻNA W ZAMIAM PAPY STOSOWAĆ MASY POWŁOKOWE KTÓRYCH GRUBOŚĆ NIE MOŻE BYĆ CIESZA NIŻ 3 MM CZYLI OK 4,5 KG/M2 I NA KONIEC UZYSKANIE WILGOTNOŚCI PONIŻEJ 2,5 % JEST NIEMOŻLIWE W TYCH WARUNKACH POZSOSTAJE TYLKO ZASTOSOWAĆ TZW WYLEWKĘ ŻYWICZNĄ ODCINAJĄCĄ W RAZIE PYTAN PODAM NR PARKIECIARZA KTÓRY ODPOWIE NA TEMAT SZCZEGUŁÓW ORAZ SPOSOBU WYKONANIA TAKIEJ IZOLACJI P. SROKA RYSZARD 0604 217454 POZDRAWIAM JAN ZAREMBA 3. folia 0,3 - 1 warstwa 4. styropian 5cm + styropian 7cm fs20 5. wylewka z miksokreta gruposci 7 do miejscami 10cm z wloknami polipropylenowymi pozdrawiam emil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts