gosiac 21.10.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 W moim domu planuję kotłownię na paliwo stałe myślę o węglu groszku lub czymś podobnym. Piec oczywiście z podajnikiem. Jakie wymiary powinna mieć taka kotłownia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulistkiewicz 21.10.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 najlepiej 10X10 a tak poważnie nie masz rtego w projekcie? czy dopiero zamierzasz szukać projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiac 23.10.2005 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Projekt będzie indywidualny i architekt czeka na moje wytyczne. Zależy mi na praktycznej wiedzy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 23.10.2005 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Projekt będzie indywidualny i architekt czeka na moje wytyczne. Zależy mi na praktycznej wiedzy. Pozdrawiam Może nie powinnam się odzywać bo nie bardzo jestem pewna odpowiedzi... ale gdzieś w czeluściach swej pamięci odnajduję info 6m3 musi mieć kotłownia żeby mógł w niej stanąć kocioł na gaz. Co do innych hmmm póki nie masz innych odpowiedzi- może coś w prawie budowlanym jest na ten temat- tu chodzi o emisję spalin itp. wymogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 23.10.2005 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 To przecież projektant powinien znać normy budowlane i wiedzieć jaka jest minimalna wielkość kotłowni na paliwo stałe. A do ustalenia z inwestorem pozostaje tylko wielkość optymalna.Oczywiście powyżej minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_LD 05.04.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam, Odświeżam wątek, poszukuję informacji, na jakiej przestrzeni da się umieścić piec na gaz z zamkniętą komorą spalania do 25kW do tego zasobnik na wodę 200 litrów oraz reszta potrzebnego osprzętu. Czy na przestrzeni 70cm na 120cm i wys. 260cm uda się to wszystko zamontować? Kotłownia ma być częścią pomieszczenia łazienki o wymiarach 168cm na 396cm na 260cm więc spełnia normę 6m3 Proszę o praktyczne rady, bazujące na waszym doświadczeniu.PozdrawiamM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 05.04.2014 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Rozumiem, że jest to wnęka o wymiarze szerokości 120 i głębokości 70 cm.Jeśli tak, to zmieścisz bez problemu. Kotły w większości mają głębokość mniejszą niż 70 cm, a zasobników jest multum o kształtach okrągłych, prostokątnych i o różnych wysokościach.Jeśli 120 cm głębokości i 70 cm szerokości to na ściance bocznej może być kłopot z przejściem + przeklnie Cię serwis. Zmieści się natomiast na ściance 70 cm /zasobnik na podłodze nad nim kocioł/, a ewentualny osprzęt na ściance dłuższej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_LD 05.04.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Tak wnęka o szerokości 120cm i głębokości 70cm. z prawej strony graniczy z kominem.Patrzyłem zasobniki i faktycznie o średnicy 65cm da się znaleźć. Reszta to pompy rurki i tu się zastanawiałem czy miejsca wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 05.04.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Witam, Odświeżam wątek, poszukuję informacji, na jakiej przestrzeni da się umieścić piec na gaz z zamkniętą komorą spalania ... M. Jak zawsze ... piec służy do pieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 06.04.2014 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Tak wnęka o szerokości 120cm i głębokości 70cm. z prawej strony graniczy z kominem. Patrzyłem zasobniki i faktycznie o średnicy 65cm da się znaleźć. Reszta to pompy rurki i tu się zastanawiałem czy miejsca wystarczy. Starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agulina565 07.04.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 hej, moja kotłownia będzie miała 10 m2, ale znajomi mają 5 m2 i mają za mało. Rozumie,Tobie chodzi o przepis budowlany czy praktyczną wiedzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_LD 07.04.2014 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Nie chodzi mi o przepis bo go spełniam. Chodzi mi o praktyczną wiedzę. Czy mając c.o cwu z pieca na gaz oraz zasobnik wody i do tego reszta osprzętu ..zmieszczę to we wnęce 120szer. x 70cm gł. x 260cm wys. Głównie informacje praktyczne były celem odświeżenia tego wątku. Widziałem piece gazowe i zasobniki i to patrząc na gabaryty spokojnie się mieści do tego pompy do cyrkulacji (też są małe), rury, zawory ??? Jak ktoś zajmuje się zawodowo instalacjami gazowymi i c.o. oraz c.w.u. to proszę o komentarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 07.04.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 w dokumentacji kotłów masz podane minimalne odległości od ścian i sufitu, więc polecam tam szukać wytycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek_LD 12.04.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2014 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts