Gagata 21.10.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Słuchajcie - czy to dotyczy KAŻDEJ nieruchomości, którą sprzedaję??jeżeli kupuję dom w części na kredyt a potem go sprzedaję przed upływem 5 lat - to zasada ta sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 21.10.2005 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Oczywiście że ta sama, jedyna i niezmienna zasada. Mniej niż 5 lat ( kalendarzowych !!! ) = 10% podatku. Swoją drogą to ciekawe jak nasze państwo "dba" o naszą kieszeń aby za wiele w niej nie zostało. Raz już opodatkowało Ci pieniądze, za które kupujesz dom i oczywiście jak się rozmyślisz i stwierdzisz że jednak wolisz n.p. mieszkać w wynajmowanym mieszkaniu łupnie Ci jeszcze 10% za niezdecydowanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.10.2005 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 No dokładnie właśnie tak! Dlatego raz jeszcze pytałam (głupio ), choć już znam to z autopsji.. Ja po prostu stwierdziłam, że mnie nie stać na dom i przeprowadzam się na wieś, gdzie będę miała możliwości dodatkowego zarobkowania (hodowla roślin agroturystyka), tańsze koszty zycia i jeszcze coś zrobię proekologicznego może... No i chcę spłacić kredyt na dom. Kombinuję jak koń pod górę a a tu jeszcze mi państwo swoje dokłada!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.10.2005 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 No i jeszcze coś - czy to ma jakieś znaczenie jeśli oprócz wspomnianego gospodarstwa kupię (może znów w części na kredyt, ale teraz sa lepiej oprocentowane niż gdy brałam na dom) mieszkanko w mieście (dla córki)? Tzn czy mogę kasę za dom włożyć w: 1. spłatę kredytu za dom 2. kupno gospodarstwa 3. kupno mieszkania Oczywiście przed upływem 2 lat. I to wszystko traktując jako cel mieszkaniowy-nie zapłacić tych (...)10%? I będzie wszsytko OK? Czy też znowuż komuś będzie przeszkadzało, że kupuję DWIE rzeczy?? ..bo już sama nie wiem, gdzie mogą zacząć się znów schody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 21.10.2005 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Ale tu nie ma co debatować i kombinować, teraz US frontem do petenta jest i można poprosić oficjalnie na piśmie o interpretację przepisów dotyczących tej konkretnej sytuacji. Koszt takiego zapytania to 5,- zł ( a jakże nic za darmo )+ jakieś grosze od każdego załącznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 21.10.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Nieśmiałe zastrzeżenie od osoby która się nie zna - ale obiło mi się o uszy że niektóóre podatki są naliczane prze upływem 5 lat ale nie od chwili zakupu domu tylko od chwili jego wybudowania ... Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie w tej konkretnej sprawie ale może warto popatrzeć od tej strony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 21.10.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Musisz przeznaczyć na cele mieszkaniowe, kredyt (mieszkaniowy!) takim celem jest, mieszkanie dla córki? - rozumiem, że kupujesz na SWOJE nazwisko - wtedy ok, to cel mieszkaniowy. Pamiętaj, zasada: najpierw pieniądze ze sprzedaży, potem ich wydatkowanie, nie odwrotnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maniek76 21.10.2005 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 przydatny linkhttp://www.prawonet.pl/strony.asp?id=5249 Poza tym możesz napisać oświadczenie że w ciągu 2 lat pieniądze przeznaczysz na zakup nieruchomości, najwyżej po 2 latach się rozmyślić i dopiero po 2 latach zapłacić podatek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 21.10.2005 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 przydatny link http://www.prawonet.pl/strony.asp?id=5249 Poza tym możesz napisać oświadczenie że w ciągu 2 lat pieniądze przeznaczysz na zakup nieruchomości, najwyżej po 2 latach się rozmyślić i dopiero po 2 latach zapłacić podatek Niby tak, tylko, że US naliczy odsetki Przez 2 lat nazbiera sie tego trochę - NIE WARTO ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 21.10.2005 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 JM-racja. Nawet jak dobrze się zastanowię to przypomnę sobie znajomą w którymś US. Ale jakos tak zawsze najpierw rzucam problem na tym forum - jeszcze się nie zawiodłam... A zawsze to lepiej się uzbroić w jakąś wiedzę przed starciem (?) z urzędem.. bogus - to na pewno nie w tym przypadku - mój dom jest z lat dwudziestych ub. wieku Inka -racja! mieszkanie musi być kupione na mnie... czyli gdybym chciała przepisać je na córkę potem, to.... ! oj, nie będę teraz i tutaj ruszać tego tematu . Slowem - wszystko do rozliczania się z US musi być MOJE. Ale, powtarzam, czy US się nie czepi, że z jednej nieruchomości (dom w mieście) robię dwie (mieszkanie i domek na wsi)??? Nic , tylko ich zapytać. Chociaż nie powinni...Bo niby czemu. Maniek76 - dzieki za link - no i to tak jak mówi pjotrzu - nawet do tego jest chyba kara/procent.! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pobik 21.10.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 A czy ten podatek dotyczy tez wykupionego mieszkania od spoldzielni po 30 latach mieszkania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 21.10.2005 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 A czy ten podatek dotyczy tez wykupionego mieszkania od spoldzielni po 30 latach mieszkania?? Tak, jeśli sprzedajesz przed upływem 5 lat od zakupu. Czas zamieszkiwania nie ma tu nic do rzeczy. Ważne jest jak długo jesteś właścicielem, ewentualnie jak długo przusługuje Ci własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 21.10.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Nie jestem pewien czy to było ostatnio na forum... Gdy sprzedajesz nieruchomość taką jak dom to zadbaj w akcie sprzedaży o rozbicie wartości: dom, działka, ogrodzenie, podjazd itd. W przeciwnym wypadku jak sprzedasz dom z ogrodzeniem i podjazdem za np. 500 tys. i wybudujesz za to dom z ogrodzeniem i podjazdem za 500 tys. to i tak zapłacisz 10% podatku od kwoty wykorzystanej na ogrodzenie i pojazd. Warto wiedzieć... Ja nie wiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pobik 22.10.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 A czy ten podatek dotyczy tez wykupionego mieszkania od spoldzielni po 30 latach mieszkania?? Tak, jeśli sprzedajesz przed upływem 5 lat od zakupu. Czas zamieszkiwania nie ma tu nic do rzeczy. Ważne jest jak długo jesteś właścicielem, ewentualnie jak długo przusługuje Ci własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu pozdrawiam Wielkie dzieki za rozwianie moich watpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.10.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Nie jestem pewien czy to było ostatnio na forum... Gdy sprzedajesz nieruchomość taką jak dom to zadbaj w akcie sprzedaży o rozbicie wartości: dom, działka, ogrodzenie, podjazd itd. W przeciwnym wypadku jak sprzedasz dom z ogrodzeniem i podjazdem za np. 500 tys. i wybudujesz za to dom z ogrodzeniem i podjazdem za 500 tys. to i tak zapłacisz 10% podatku od kwoty wykorzystanej na ogrodzenie i pojazd. Warto wiedzieć... Ja nie wiedziałem Chyba nie bardzo rozumiem, a jeżlei dobrze rozumiem to chyba jest szalone . Możesz to przybliżyć na konkretnym przykładzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 24.10.2005 04:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 myciek napisał: Nie jestem pewien czy to było ostatnio na forum... Gdy sprzedajesz nieruchomość taką jak dom to zadbaj w akcie sprzedaży o rozbicie wartości: dom, działka, ogrodzenie, podjazd itd. W przeciwnym wypadku jak sprzedasz dom z ogrodzeniem i podjazdem za np. 500 tys. i wybudujesz za to dom z ogrodzeniem i podjazdem za 500 tys. to i tak zapłacisz 10% podatku od kwoty wykorzystanej na ogrodzenie i pojazd. Warto wiedzieć... Ja nie wiedziałem Chyba nie bardzo rozumiem, a jeżlei dobrze rozumiem to chyba jest szalone . Możesz to przybliżyć na konkretnym przykładzie? No to był konkretny przykład. Ale mogę go rozbudować: 1. Sprzedajesz (przed upływem 5 lat od nabycia) nieruchomość składającą się z działki, zabudowanego na niej domu domu i ogrodzenia tej działki za np. 500 tys. zł. Żeby było realniej to od furtki do drzwi biegnie ścieżka z kostki betonowej, co byś nie brnął w błocie jesienią... 2. Zobowiązujesz się wydatkować wszystko na cele mieszkaniowe więc odraczasz rozliczenie 10% zryczałtowanego podatku. 3. Budujesz dom wraz z wszelką infrastrukturą na nowej działce: budynek za 470 tys, ogrodzenie za 15 tys, podjazd i utwardzoną ścieżkę (cobyś nie brnął w błocie...) za 15 tys. Razem wydajesz 500 tys. Otóż, chociaż wydaje Ci się, że wszystko to jest powiązane z budową nowego domu i realizacją Twoich potrzeb mieszkaniowych, to jednak US honoruje jedynie wydatek 470 tys i każe zapłacić 10%*30tys = 3tys zł + odpowiednie odsetki podatku od sprzedaży nieruchomości. Znam przykłady (po czasie niestety...), że notariusz rozbijał wartość sprzedawanej nieruchomości na elementy: dom, ogrodzenie, mała architektura (chyba), itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts