Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Znów! Sprzedaż przed upływem 5 lat - 10%podatku!

Gagata

Recommended Posts

Oczywiście że ta sama, jedyna i niezmienna zasada. Mniej niż 5 lat ( kalendarzowych !!! ) = 10% podatku.

Swoją drogą to ciekawe jak nasze państwo "dba" o naszą kieszeń aby za wiele w niej nie zostało. Raz już opodatkowało Ci pieniądze, za które kupujesz dom i oczywiście jak się rozmyślisz i stwierdzisz że jednak wolisz n.p. mieszkać w wynajmowanym mieszkaniu łupnie Ci jeszcze 10% za niezdecydowanie :).

No dokładnie właśnie tak! :evil:

Dlatego raz jeszcze pytałam (głupio :-? ), choć już znam to z autopsji..

Ja po prostu stwierdziłam, że mnie nie stać na dom i przeprowadzam się na wieś, gdzie będę miała możliwości dodatkowego zarobkowania (hodowla roślin agroturystyka), tańsze koszty zycia i jeszcze coś zrobię proekologicznego może... No i chcę spłacić kredyt na dom.

Kombinuję jak koń pod górę a a tu jeszcze mi państwo swoje dokłada!!!

No i jeszcze coś - czy to ma jakieś znaczenie jeśli oprócz wspomnianego gospodarstwa kupię (może znów w części na kredyt, ale teraz sa lepiej oprocentowane niż gdy brałam na dom) mieszkanko w mieście (dla córki)?

Tzn czy mogę kasę za dom włożyć w:

1. spłatę kredytu za dom

2. kupno gospodarstwa

3. kupno mieszkania

Oczywiście przed upływem 2 lat.

I to wszystko traktując jako cel mieszkaniowy-nie zapłacić tych (...)10%?

I będzie wszsytko OK? Czy też znowuż komuś będzie przeszkadzało, że kupuję DWIE rzeczy??

..bo już sama nie wiem, gdzie mogą zacząć się znów schody... :-?

Nieśmiałe zastrzeżenie od osoby która się nie zna - ale obiło mi się o uszy że niektóóre podatki są naliczane prze upływem 5 lat ale nie od chwili zakupu domu tylko od chwili jego wybudowania ... Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie w tej konkretnej sprawie ale może warto popatrzeć od tej strony ...

przydatny link

http://www.prawonet.pl/strony.asp?id=5249

Poza tym możesz napisać oświadczenie że w ciągu 2 lat pieniądze przeznaczysz na zakup nieruchomości, najwyżej po 2 latach się rozmyślić i dopiero po 2 latach zapłacić podatek

Niby tak, tylko, że US naliczy odsetki :-? Przez 2 lat nazbiera sie tego trochę - NIE WARTO !

JM-racja. Nawet jak dobrze się zastanowię to przypomnę sobie znajomą w którymś US. Ale jakos tak zawsze najpierw rzucam problem na tym forum - jeszcze się nie zawiodłam... :D A zawsze to lepiej się uzbroić w jakąś wiedzę przed starciem (?) z urzędem..

bogus - to na pewno nie w tym przypadku - mój dom jest z lat dwudziestych ub. wieku :lol:

Inka -racja! mieszkanie musi być kupione na mnie... czyli gdybym chciała przepisać je na córkę potem, to.... ! oj, nie będę teraz i tutaj ruszać tego tematu :o .

Slowem - wszystko do rozliczania się z US musi być MOJE.

Ale, powtarzam, czy US się nie czepi, że z jednej nieruchomości (dom w mieście) robię dwie (mieszkanie i domek na wsi)??? Nic , tylko ich zapytać. Chociaż nie powinni...Bo niby czemu.

Maniek76 - dzieki za link - no i to tak jak mówi pjotrzu - nawet do tego jest chyba kara/procent.!

A czy ten podatek dotyczy tez wykupionego mieszkania od spoldzielni po 30 latach mieszkania??

Tak, jeśli sprzedajesz przed upływem 5 lat od zakupu. Czas zamieszkiwania nie ma tu nic do rzeczy. Ważne jest jak długo jesteś właścicielem, ewentualnie jak długo przusługuje Ci własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu

pozdrawiam

Nie jestem pewien czy to było ostatnio na forum... Gdy sprzedajesz nieruchomość taką jak dom to zadbaj w akcie sprzedaży o rozbicie wartości: dom, działka, ogrodzenie, podjazd itd. W przeciwnym wypadku jak sprzedasz dom z ogrodzeniem i podjazdem za np. 500 tys. i wybudujesz za to dom z ogrodzeniem i podjazdem za 500 tys. to i tak zapłacisz 10% podatku od kwoty wykorzystanej na ogrodzenie i pojazd.

Warto wiedzieć... Ja nie wiedziałem :cry: :evil:

A czy ten podatek dotyczy tez wykupionego mieszkania od spoldzielni po 30 latach mieszkania??

Tak, jeśli sprzedajesz przed upływem 5 lat od zakupu. Czas zamieszkiwania nie ma tu nic do rzeczy. Ważne jest jak długo jesteś właścicielem, ewentualnie jak długo przusługuje Ci własnościowe spółdzielcze prawo do lokalu

pozdrawiam

Wielkie dzieki za rozwianie moich watpliwosci.

Nie jestem pewien czy to było ostatnio na forum... Gdy sprzedajesz nieruchomość taką jak dom to zadbaj w akcie sprzedaży o rozbicie wartości: dom, działka, ogrodzenie, podjazd itd. W przeciwnym wypadku jak sprzedasz dom z ogrodzeniem i podjazdem za np. 500 tys. i wybudujesz za to dom z ogrodzeniem i podjazdem za 500 tys. to i tak zapłacisz 10% podatku od kwoty wykorzystanej na ogrodzenie i pojazd.

Warto wiedzieć... Ja nie wiedziałem :cry: :evil:

Chyba nie bardzo rozumiem, a jeżlei dobrze rozumiem to chyba jest szalone :roll: . Możesz to przybliżyć na konkretnym przykładzie?

myciek napisał:

Warto wiedzieć... Ja nie wiedziałem

Chyba nie bardzo rozumiem, a jeżlei dobrze rozumiem to chyba jest szalone . Możesz to przybliżyć na konkretnym przykładzie?

No to był konkretny przykład. Ale mogę go rozbudować:

1. Sprzedajesz (przed upływem 5 lat od nabycia) nieruchomość składającą się z działki, zabudowanego na niej domu domu i ogrodzenia tej działki za np. 500 tys. zł. Żeby było realniej to od furtki do drzwi biegnie ścieżka z kostki betonowej, co byś nie brnął w błocie jesienią...

2. Zobowiązujesz się wydatkować wszystko na cele mieszkaniowe więc odraczasz rozliczenie 10% zryczałtowanego podatku.

3. Budujesz dom wraz z wszelką infrastrukturą na nowej działce: budynek za 470 tys, ogrodzenie za 15 tys, podjazd i utwardzoną ścieżkę (cobyś nie brnął w błocie...) za 15 tys. Razem wydajesz 500 tys.

Otóż, chociaż wydaje Ci się, że wszystko to jest powiązane z budową nowego domu i realizacją Twoich potrzeb mieszkaniowych, to jednak US honoruje jedynie wydatek 470 tys i każe zapłacić 10%*30tys = 3tys zł + odpowiednie odsetki podatku od sprzedaży nieruchomości.

Znam przykłady (po czasie niestety...), że notariusz rozbijał wartość sprzedawanej nieruchomości na elementy: dom, ogrodzenie, mała architektura (chyba), itd.