Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMOCY - działka BEZ MOŻLIWOŚCI PODZIAŁU

bulka111

Recommended Posts

Stan faktyczny jest następujący:

Rodzina żony ma fajną działkę i chcą nam pozwolić się na niej wybudować

Działka ma ponad 3 tys metrów, więc wydawało się, że nie będzie problemu z jej podziałem

Okazuje się że miejscowy PZP NIE POZWALA NA PODZIAŁ DZIAŁEK, co więcej ZABRANIA BUDOWY DWÓCH BUDYNKÓW na działce

Radziłem się już w różnych miejscach i wariant na dzisiaj jest taki:

Robimy współwłasność, występujemy o rozbudowę domu w celu zamieszkania 2 rodzin (bo jest 2 właścicieli) i taką zgodę na 99,9% dostajemy (rozbudowa np. poprzez dobudowanie nowego skrzydła - w praktyce nowego domu przylegającego do starego i z nim połączonego), mieszkamy szczęśliwie tak długo jak coś się nie popsuje w relacjach z rodzinką, a wtedy występujemy o sądowy podział działki (więc lepiej, żeby rozbudowa uwzględniała możliwość takiego podziału)

Co o tym sądzicie? Czy ktoś ma podobne doświadczenia?

Dzieki za pomoc!!

To jedyny sensowny pomysł.

Uda się na 100%, bo raczej nie ma przepisu, który zabroniłby wam ustanowić dwa odrębne lokale w tym jednym rozbudowanym budynku.

Liczba właścicieli nie ma znaczenia - nie musisz się tłumaczyć ze swoich planów rozbudowy.

PS> Nie zostawiałabym podziału na czas kiedy się między wami popsuje. Zróbcie to zanim się pospuje, bo wtedy duuużo łatwiej się takie sprawy załatwia. No i treść ustawy o gosp nieruchomościami jest znana. A co zrobisz jeśli pOsły zmienią w przyszłości ustawę...

• 2 weeks później...
Nie jestem pewien czy coś się nie zmieniło, ale kiedyś moja dalsza rodzina miała kłopoty z podziałem nieruchomości, bo budynek miał wspólną dla obu stron ścianę. Gdyby był na osobnych fundamentach i podwójna ściana (jak dylatacja w szeregowych), to nie byłoby problemu. Może warto to sprawdzić, żeby w razie czego nie zamykać sobie furtki do podziału. I zgadzam się, że im szybciej tym lepiej.

Tak, ale powinno udać się znaleźć odpowiednią osobę, która zrobi "inwentaryzację stanu istniejącego" w taki sposób, iż wykaże istnienie dwóch budynków.

Przepraszam za cynizm, ale spotkałam się z taką sytuacją.

Sąd nie sprawdza prawdziwości przedkładanych mu przez uprawnione osoby oświadczeń i stąd takie hece.

Tak, ale powinno udać się znaleźć odpowiednią osobę, która zrobi "inwentaryzację stanu istniejącego" w taki sposób, iż wykaże istnienie dwóch budynków.

Przepraszam za cynizm, ale spotkałam się z taką sytuacją.

Sąd nie sprawdza prawdziwości przedkładanych mu przez uprawnione osoby oświadczeń i stąd takie hece.

O ile dobrze zrozumiałem ania ELITA FORUM podpowiada jak bezczelnie złamać prawo dla własnej korzyści. Czy też może był to jakiś finezyjny dowcip?

O ile też dobrze rozumiem zgodne z literą i duchem prawa jest wybudowanie bliźniaka natomiast co do podziału to może wypowie się ktoś z lepszą znajomością przepisów. A może po prostu zapytać w gminie, bo prawo prawem ale znajomość lokalnej interpretacji też się przydaje...

Ja jednak nie ryzykowałabym fałszowania dokumentacji na potrzeby postępowania sądowego. Takie działania mają krótkie nogi - informacje o podzile zawsze trafiają do gminy i wtedy moga się zainteresować, jak do tego doszło. Ponadto w sprawach o zniesienie współwłasności sądy często z urzędu dopuszczają dowody z opinii biegłych z zakresu szacowania nieruchomości - a ci często robią wizje lokalne.