Sp5es 11.11.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Rezi, Wszystkie uwagi odnośnie mechaniki się zgadzają z wyłącznieniem jednego. DoOm drewniany nie lubi akrylu... ze względu na dyfuzyjność. I tu akurat takie rozwiązanie nie jest zalecane. I na drewnie to rzeczywiście odgrywa rolę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 11.11.2005 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2005 Akrylowy czy mineralny - nie ma różnicy, oczywiście jeżeli tynk układany jest na styropinie z zachowaniem pustki powietrznej pomiędzy poszyciem z płyty wiórowej pokrytej folią wiatroizolacyjną a styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 03.05.2006 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Cholera wie jak on się nazwya , mogę się dowiedzieć w środę. Prace zakończyli jakies 2 tyg temu dlatego też pisze że zobaczymy po zimie. Jak na teraz wszystko wygląda ok. Chyba mam jakąś fotkę to daj swój e-mail to Ci prześlę pzdr i jak sie trzyma tynk na OSB? przetrwal zime? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 03.05.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2006 Cholera wie jak on się nazwya , mogę się dowiedzieć w środę. Prace zakończyli jakies 2 tyg temu dlatego też pisze że zobaczymy po zimie. Jak na teraz wszystko wygląda ok. Chyba mam jakąś fotkę to daj swój e-mail to Ci prześlę pzdr i jak sie trzyma tynk na OSB? przetrwal zime? przetrwał nic się nie dzieje nie odpada nie ma wilgoci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 05.05.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2006 I tu muszę wystąpić przeciwko Tobie (mimo, iż dzięki za innym wątek) - styropianu nie kleji się do płyty poszycia, a mocuje się za pomocą kołków do płyty poszycia (np. OSB/3) pokrytej foilą wiatroizolacyjną. Polecam - http://szkielet.com.pl/problemy.php?show=29-30_eifs Artykuł ciekawy. Wiele rzeczy jest tam mocno dyskusyjnych. Opróćz zachłysnięcia się Dryvitem brakuje elementarnej informacji, że tynk akrylowy, tak promowany przez Dryvit jest jedną z głównych przyczyn nadmiernego zawilgocenia - niemożnośc odparowania wody, jaka się dostała pod elewację. Chętnie obejrzałbym analogiczny budynek, z klejonym styropianem, wykonany jakościowym tynkiem mineralnym. Może masz takie foto ? Myślę że nieubłagalność fizyki budowli istotnie zmieni tę sytuację. Bo akryl nie ma co szukać na domach drewnianych, bez opisywanych rozwiązań specjalnych. Są prostsze wyjścia - materiały minerlane i prawidłowe uszczelnienia. I mniej wyszukane technologie przypominające chwytanie sie prawą ręką za lewe ucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość sadmar84 04.07.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 może temat już nieaktualny ale tu jest ciekawy link http://www.mdb.kronopol.pl/Kronopol-OSB/Zasady-montazu/Przyklady-elewacji-oraz-kladzenie-tynku-na-plycie-OSB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 04.07.2011 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Planuję podbitkę z OSB. Mam kilka płyt, paczkę styropianu 1cm i piankę do styropianu. Chyba nie powinienem miec problemów z ułożeniem tynku cienkowarstwowego na tak zazbrojonej warstwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts