Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynkowanie OSB

brachol

Recommended Posts

• 5 months później...
Cholera wie jak on się nazwya , mogę się dowiedzieć w środę.

Prace zakończyli jakies 2 tyg temu dlatego też pisze że zobaczymy po zimie. Jak na teraz wszystko wygląda ok.

Chyba mam jakąś fotkę to daj swój e-mail to Ci prześlę

pzdr

i jak sie trzyma tynk na OSB? przetrwal zime?

Cholera wie jak on się nazwya , mogę się dowiedzieć w środę.

Prace zakończyli jakies 2 tyg temu dlatego też pisze że zobaczymy po zimie. Jak na teraz wszystko wygląda ok.

Chyba mam jakąś fotkę to daj swój e-mail to Ci prześlę

pzdr

i jak sie trzyma tynk na OSB? przetrwal zime?

przetrwał

nic się nie dzieje

nie odpada

nie ma wilgoci

I tu muszę wystąpić przeciwko Tobie (mimo, iż dzięki za innym wątek) - styropianu nie kleji się do płyty poszycia, a mocuje się za pomocą kołków do płyty poszycia (np. OSB/3) pokrytej foilą wiatroizolacyjną.

Polecam - http://szkielet.com.pl/problemy.php?show=29-30_eifs

Artykuł ciekawy. Wiele rzeczy jest tam mocno dyskusyjnych.

Opróćz zachłysnięcia się Dryvitem brakuje elementarnej informacji, że tynk akrylowy, tak promowany przez Dryvit jest jedną z głównych przyczyn nadmiernego zawilgocenia - niemożnośc odparowania wody, jaka się dostała pod elewację.

Chętnie obejrzałbym analogiczny budynek, z klejonym styropianem, wykonany jakościowym tynkiem mineralnym. Może masz takie foto ?

Myślę że nieubłagalność fizyki budowli istotnie zmieni tę sytuację.

Bo akryl nie ma co szukać na domach drewnianych, bez opisywanych rozwiązań specjalnych. Są prostsze wyjścia - materiały minerlane i prawidłowe uszczelnienia. I mniej wyszukane technologie przypominające chwytanie sie prawą ręką za lewe ucho.

• 5 years później...