Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dachówki von Muller

misza

Recommended Posts

Polecam lekture strony http://www.Von-Mueller.pl

Ja kładłem półtora roku temu angobę miedzianą Von Muellera i uważam, że jest super. Bardzo chwalą ją dekarze - dachówki są równe w odróżnieniu od tych wypalanych w Polsce. Von Muller na nasz rynek sprzedaje dachówki produkowane w nowowybudowanej fabryce w Gorlitz.

Angoby maja w kilku standardowych i kilkunastu (na zamówienie) kolorach.

Pozdrawiam - Alek

Alek, wielkie dzięki! Udało mi się trafić (przez namiary z www i gdańskie przedstawicielstwo) do przedstawiciela na Wlkp. Trwaja pertraktacje cenowe :wink:... ale jestem na dobrej drodze do zakupu grafitowej angoby holenderki. Dachówka rzeczywiście jest super odrobiona, a cenowo wypada taniej od innych ceramicznych.

Panowie !!! (Panie???)

Dachówki von Mueller "cenowo tańsze od innych ceramicznych"???? Przespałem jakąś rewolucję ?? W Niemczech ponownie jest Republika Weimarska i rządzą Czerwoni ?? Albo Honecker powstał z martwych i robi za kanclerza....

Dobrze - jeśli tak, to proszę dostarczyć mi komplet na dach w cenie nie przekraczającej 2,35 zł za sztukę holenderki przy ilości ca 12 dachówek na m2. Detale i akcesoria omówimy na privie - zrzucę Tondacha, aby mieć von Muellera, który teraz jest najtańszy...

Ponieważ temat wzbudza tak wielkie emocje, odpowiadam. Jestem na dobrej drodze do zakupu von mullera w cenie porównywalnej do braasa z jednego prostego powodu: z powodu błędnego zamówienia w hurtowni została dachówka nie odebrana przez klienta. Przedstawicielowi handlowemu zależy na tym, aby się jej pozbyć. Przez przypadek jest to akurat rodzaj i kolor, o który mi chodziło. Cena w tym przypadku nie powinna różnić się od wyceny na dachówkę cementową o więcej niż tysiąc zł. Tylko tyle :smile: Nie jest to - jak widać - żaden spisek.

Prosiłam też o wycenę dachu na von mullera w Gdańsku oraz na Śląsku. W obu wypadkach wycena + możliwy rabat były lepsze niż proponowany mi przez miejscową hurtownię na dachówkę Robena.

Dodam jeszcze, że dach jest b. prosty, o dużej powierzchni ale bez lukarn, załamań itd. To też nie jest bez znaczenia dla ostatecznej ceny.

Misza (jednak dobrze, że dodałem "Panie ??")

może tutaj nie chodzi o emocje. Mam pewne rozeznanie w temacie, i dachówki von Muellera to przysłowiowe "Mercedesy" - sprzedawane w cenach Mercedesów. To nie jest zarzut, chociaż twierdzę, że kupowanie wyrobów niemieckich to nasza polska zrzutka na niemieckie państwo socjalne.

Podziwiałem dachówki von Muellera (mnich-mniszka) przy renowacji ratusza gdańskiego. Mając je w ręce podziwiam jakość. To musi kosztować. Ale nie pisz, proszę, że są tańsze od innych dachówek ceramicznych. Zwłaszcza, że Braas to dachówka cementowa...

Pomyślnych negocjacji cenowych.

Lunatyk :smile:

Napisałam o lepszej wycenie wobec Robena, czyli ceramiki, a braas - kilka zdań wyżej - posłużył tylko za przykład cenowy.

Przepraszam jeśli kogoś wprowadziłam w błąd. Masz rację w sprawie wyboru rodzimych towarów. Kiedy to możliwe, jestem jak najbardziej za, jednak w wypadku dachówki byłoby to trudne.

Pozdrawiam, misza.

Do Plumina

Wypraszam sobie insynuacje pod moim adresem co do promowania lub lobbowania jakichkolwiek produktów. Nie jestem niczyim przedstawicielem, dzielę się swoimi doświadczeniami i doradzam najżyczliwiej jak potrafię, zgodnie z posiadana wiedzą, bez złych intencji.

Nie twierdziłem przy tym, że Von-Muller jest tańszy od Braasa. Kiedy ja go kupowałem, angoba była w cenie zwykłej dachówki, tańsza niż robione w Polsce Robeny czy Rupp-Keramik, a nawet Wiekor.

A zresztą po co i przed kim ja się tłumaczę...