Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę wyceny - instalacja c.o.

slawek-

Recommended Posts

Witam serdecznie forum i już na początku proszę o pomoc.

Krótki, ale mam nadzieję wystarczający, opis projektu.

- Mieszkanie 84m2, bez grzejnikow - piece kaflowe.

- Jedyny wolny komin zmusza nas do instalacji kotła w przedpokoju. Wkład będzie spalinowo-powietrzny do kotła z zamkniętą komorą spalania długości 12m.

- woda i gaz będą dociągane do kotła z odległości ok 4-5m.

- rury miedziane montowane naściennie

Dostałem dzisiaj na telefon pierwszą wycenę ogólną, bez większych konkretów (jestem przed spotkaniem). Instalator powiedział że to jest "za wszystko". A "wszystko" obejmuje:

- kocioł dwufunkcyjny z zamkniętą komorą 5.000-5.500 zł

- wkład kominowy 4.200 zł

- grzejniki (5 grzejników cosmosnova 11KV o średniej długości 1.4m + grzejnik łazienkowy Berlin 800)

- pozostałe materiały

- robocizna

Usłyszałem przez telefon kwotę 18.000-20.000 zł.

Nie zdążyłem jeszcze na tyle wejść w temat, by samemu ocenić wszystko, dlatego proszę o pomoc. Przyznam, że cena mnie mocno przybiła, bo naiwnie zakładałem, że zmieszczę się w 13.000zł (i co gorsze na tyle mnie stać ;-) ).

W googlach wynalazłem firmę, która rury spalinowo powietrzne sprzedaje za 129zł/1m, co nawet przy rozrzutnym liczeniu nie powinno przekroczyć 2.500 zł za całość.

Bardzo proszę o ocenę mojej wyceny. Chętnie doprecyzuję cokolwiek o czym zapomniałem.

--

slawek-

Może zastosujesz tansze rozwiązanie i przewód powietrzno spalinowy lub osobno powietrzny a osobno spalinowy wyprowadzisz na zewnątrz poprzez sciane. Nie będziesz wtedy musiał wykorzystywać komina. Jest6 tylko ograniczenie w mocy kotła bo przy takim rozwiązaniu jego moc nie moze przekraczac 21 KW ale nie wiejm napewno musiał bym sprawdzic.