Gość 21.10.2005 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Proszę o poradę w następującej sprawie W 2001 roku rozpoczęłam budowę domu. W związku z powyższym korzystałam z dużej ulgi budowalnej. Budowa zakończyła się w pod koniec 2003 roku. W zeznaniu podatkowym za ten rok udało mi się łącznie odpisać 40% przysługującej kwoty ulgi. W 2004 roku dom jednak sprzedałam (dom był gotowy oddany do użytku) czy w związku z tym pomimo sprzedaży domu mogę w zeznaniu za 2004 rok jeszcze korzystać z ulgi. Czy też ulga bezpowrotnie przepada. Zdaniem US nie mam prawa do odliczania. Jednak odpowiedź US (na razie ustna) nie jest podparta żadnymi przepisami.Znam wiele osób które są w podobnej sytuacji i ulgę odliczają. Jak właściwie powinno być. Zamierzam złożyć do US wniosek o interpretację przepisu. Jeszcze raz proszę o poradę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myciek 22.10.2005 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Nie bardzo rozumiem, co to znaczy, że "udało się odliczyć 40%"? To znaczy, że WYDATKOWAŁAŚ 40%, czy też wydatki przekroczyły dochody więc reszta pozostała do odliczenia w latach następnych?Jeśli to pierwszy przypadek, to interpretacja jaką ja usłyszałem mówi, że każda inwestycja liczy się osobno. To znaczy, że jak w 2004 zaczęłaś inną inwestycję to kierujesz się przepisami z 2004 roku. Czyli bez odliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 23.10.2005 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 a 10% podatek za sprzedaż przed upływem 5 lat zapłacony? wracając do sprawy - jeśli zakończyłas budowę, to na nową nieruchomość cd ulgi nie możesz odliczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 23.10.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 W zeznaniu za 2003 rok podałaś kwotę odpisu od podatku, której nie byłaś w stanie w pełni skonsumować, ze względu na małe dochody (i niski w związku z tym podatek).Część przeszła na następne lata.I w następnych latach należy tą ulgę odliczać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.10.2005 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Info do Zbigniew Rudnicki Czy faktycznie ulgę mogę odliczać nawet w przypadku jeżeli dom został sprzedany? Może ktoś poda mi jakąś podstawę prawną którą będę mogła operować w US (jakiś paragraf). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2005 Ponawiam swoje pytanieCzy ktoś podpowie mi czy mogę nadal odliczać ulgę Ale proszę podajcie jakąś interpretacja prawną Odpowiedzi TAK lub NIE mnie nie interesują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts