Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DUŻA ULGA BUDOWLANA - CZY MUSZĘ ZAPRZESTAĆ ODLICZANIA?!!!!

Gość

Recommended Posts

Proszę o poradę w następującej sprawie

W 2001 roku rozpoczęłam budowę domu. W związku z powyższym korzystałam z dużej ulgi budowalnej. Budowa zakończyła się w pod koniec 2003 roku. W zeznaniu podatkowym za ten rok udało mi się łącznie odpisać 40% przysługującej kwoty ulgi.

W 2004 roku dom jednak sprzedałam (dom był gotowy oddany do użytku) czy w związku z tym pomimo sprzedaży domu mogę w zeznaniu za 2004 rok jeszcze korzystać z ulgi. Czy też ulga bezpowrotnie przepada.

Zdaniem US nie mam prawa do odliczania. Jednak odpowiedź US (na razie ustna) nie jest podparta żadnymi przepisami.

Znam wiele osób które są w podobnej sytuacji i ulgę odliczają.

Jak właściwie powinno być.

Zamierzam złożyć do US wniosek o interpretację przepisu.

Jeszcze raz proszę o poradę.

Nie bardzo rozumiem, co to znaczy, że "udało się odliczyć 40%"? To znaczy, że WYDATKOWAŁAŚ 40%, czy też wydatki przekroczyły dochody więc reszta pozostała do odliczenia w latach następnych?

Jeśli to pierwszy przypadek, to interpretacja jaką ja usłyszałem mówi, że każda inwestycja liczy się osobno. To znaczy, że jak w 2004 zaczęłaś inną inwestycję to kierujesz się przepisami z 2004 roku. Czyli bez odliczeń.

• 2 weeks później...