Mufka 22.10.2005 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Witam Mam piec kaflowy w salonie, taki zwyczajny dzialajacy zastanawiam sie czy potrzebuje ekspertyzy kominiarza jesli planuje rozebrac piec a na jego miejsce postawic koze, bedzie stala na postumencie po piecu i bedzie podlaczona do (prosze wybaczyc brak fachowej nomenklatury ) przewodu ktory zostanie mi po tym piecu, poprostu pociagne od kozy te rure w miejsce gdzie piec ma swoj komin. mam nadzieje ze to wyszlo zrozumiale, teraz pytanie wlasciwe, potrzebuje ekspertyzy kominiarskiej zeby to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.smith 22.10.2005 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 do tego ekspertyza jest zbyteczna chyba że nie wiesz czy przewód kominowy jest drożny, ale to łatwo sprawdzić. Wizyta kominiarza do ekspertyzy to pieniądze wyrzucone w błoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
haruś 22.10.2005 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 kominiarz Ci w tym wypadku faktycznie niepotrzebny Ale możesz tą kozę podłączyć nieco niżej,tzn.:zamurować dziurę po piecu,która zapewne będzie dosyć wysoko i wybić nową na wysokości wylotu spalin kozy.Będziesz miała mniej rury w pokoju, a ponadto powinien być lepszy ciąg. Ciąg sprawdź zapalając zapałkę w odległości ok.10 cm od dziury. Jak ciągnie lub dmucha(zależy od pogody) to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr.smith 24.10.2005 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Ciąg sprawdź zapalając zapałkę w odległości ok.10 cm od dziury. Jak ciągnie lub dmucha(zależy od pogody) to jest ok. Ja myślę że dmuchać nie powinno wtedy spaliny cofają się do pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mufka 25.10.2005 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Dziekuje , tez wlasnie myslalam, ze nie trzeba kominiarza, zaczynam myslec czy przypadkiem nie taniej wyjdzie zamiast kozy postawic tradycyjny kominek zwlaszcza ze mam mase cegiel szamotowych z pozostalych piecy i calkiem ladne kafle.... A mozliwe ze ulozenie kominka bedzie wiecej od takiej kozy kosztowalo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts