Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jakiej wysokości powinien być kontakt?

Bartolini32

Recommended Posts

Wyłączniki światła na wysokości łokcia lub klamki. Gniazda do wtyczek - też niekoniecznie tak nisko jak w powyższych postach. Tzn. nisko tam gdzie coś wpiete na stałe, ale np. do odkurzacza czy komórki, czy suszarki - lepiej mieć kilka gniazd wysoko. Kuchnia oczywiście rządzi się swoimi prawami.

włącznik od światła zamierzam umieścić gdzieś na 100-110cm. i to nie dlatego, że jakieś tam ręce opuszczonych dorosłych. Na takiej wysokości swobodnie może zapalić sobie swiatło 2.5 roczny dzieciak. W tej chwili brak możliwości zapalenia światła w łazience to jedyna przeszkoda do samodzielnego załatwienia swoich potrzeb przez moją córkę. Obsłużyć potrafi się już sama. Jedynie kretyńskie włączniki w bloku na wysokości 150cm jej to uniemożliwiają...

...gniazda przyłączeniowe - 25 cm od podłogi ...

a nie mozna umiescic je nizej, np 10 cm ?

Można - tylko wycyrkluj sobie dokładnie ta wysokość żeby się nie okazało, że po zrobieniu

wylewek i polożeniu parkietu kontakty ci wchodzą w listwę przypodłogową.

Ja nie ryzykowałem i przyjąłem 20 cm.

Wyłączniki 80-90 (nie pamiętam dokładnie - na wysokości dłoni swobodnie opuszczonej ręki).

Gniazda tak, żeby dół gniazda był parę centymetrów nad listwą podłogową (która może być wysoka) - czyli jakieś 25 cm.

W kuchni gniazda tuż nad blatem.

Powiem sczerze że wyłączniki zawsze miałem na wysokości ok 130-140 i sam też tak zrobiłem u siebie. Rodzice mają jednak tak jak piszesz ok 90 i uważam że to też bardzo wygodna opcja. Wszystko jednak kwestja przyzwyczajenia.