Gość 22.01.2002 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Zapaliłem się do budowy takiego kominka.Przekonala mnie do tego możliwość podłaczenia do całego układu c.o.i c.w.u. plus np.kolektor słoneczny.Niestety bardzo mały jest wybór wkładów.Mnie udało się znaleźć tylko dwa.Jeden francuski/Cheminees/i włoski.Może ktoś z was firmę z bogatsza ofertą.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZULU 22.01.2002 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2002 Hmmm ja niestety znam też tylko dwa typy takich kominków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.01.2002 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 A co w pochmurne dni, gdy ogarnie Cię lenistwo? A co jak w zimie pojedziesz na narty? A co jak Ci się uszkodzi płaszcz? Remont salonu? Podłączyć kominek stojąc w salonie nie jest wygodnie - ja będę miał rozgałęźniki na poszczególne obwody (choćby podłogówki). Zapytaj wykonawcy instalacji c.o., może każe Ci się jeszcze zastanowić i poda większą ilość wątpliwości. Popieram Cię w kwestii koloktora - myślmy ekologicznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2002 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Myslę,że jak już zakończe budowe to na pewno ogarnie mnie wielkie lenistwo,ale na razie mi nie grozi.Lubię kończyc co zacząłem.Kominek chcę podłączyć do sieci c.o. z kotłem gazowym.Widziałemtakie instalacje.Wszystko jest sterowane.Sterownik wybiera najlepsze w danej chwili źródło ciepła/kominek,kolektor,/,a w przypadku braku powyższych pracuje kocioł.Najważniejsze,że każde źródło zasila i c.o. i c.w.u.Jedyny mankament to nieciekawa estetyka wkładów kominkowych z płaszczem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAFKA 23.01.2002 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 CZY MASZ JAKIEŚ SCHEMATY TKICH UKŁADÓW ORAZ AUTOMATYKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZULU 23.01.2002 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Ja myślę o podobnym rozwiązaniu.Problem ogrzewania wydaje mi się najistotnieszy przy budowie domu.Warto zainwestować,to przecież koszty związane z ogrzewaniem stanowią później największy wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZULU 23.01.2002 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2002 Ja oglądałem takie schematy w firmie Watt.Zaglądnij na ich stronę http://www.watt.omi.pl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.01.2002 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2002 Nie polecam ci kominka jako podstawowego zrodla ciepla. Druga sprawa to koszt tej inwestycji i czas zwrotu. Nisstety taj jak wszystkie zrodla pozyskiwania energii odnawialnej jest dlugi w stosunku do kosztow i wiekszosci przypadkow malo efektywny i bez dodatkowego wspomagania z normalnych konwekcjonalnych zrodel ciepla bedzie za slaby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts