Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garnki do płyty indukcyjnej

Kedrap3

Recommended Posts

Wiecie coś o garnkach Hoffburg? Ponoć to niezłe garnki.

Też stoję przed dylematem. Póki co mam patelnie Berghoff. Ceramiczna Scala, jest wywalona w kosmos! Niestety budżetu na garnki Berghoffa nie przewiduję (komplet chyba min. z 600zł). Aktualnie na komplet mogę przeznaczyć 300-400zł. W tym chcę się zmieścić. Fajne są te wskaźniki temperatury odkręcana, do zmywarki.

• Odpowiedzi 421
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiecie coś o garnkach Hoffburg? Ponoć to niezłe garnki.

nie słyszałam, ale ja już jestem po zakupie, więc pewnie dlatego.. ;)

Też stoję przed dylematem. Póki co mam patelnie Berghoff. Ceramiczna Scala, jest wywalona w kosmos! Niestety budżetu na garnki Berghoffa nie przewiduję (komplet chyba min. z 600zł). Aktualnie na komplet mogę przeznaczyć 300-400zł. W tym chcę się zmieścić. Fajne są te wskaźniki temperatury odkręcana, do zmywarki.

ja mam patelnie ceramiczną Berghoffa i.. masakra jakaś - nagrzewa się strasznie, strasznie długo.. i nie jestem z niej zadowolona, ale mam też garnki Berghoffa i... są świetne. Nie wiem, ale jeśli masz 400 zeta to dołóż te 200 i kup sobie Berghoffa. Polecam ;)

ja mam patelnie ceramiczną Berghoffa i.. masakra jakaś - nagrzewa się strasznie

Tak, tylko na czym ją nagrzewasz? Kuchenka indukcyjna, elektryczna, gaz, zwykły ogień...?

Ja mam patelnie Berghoff Scala 24cm i na indukcji nagrzewa się świetnie. Nic się nie przypala, wszystko działa jak należy. W zmywaniu idzie jak pestka. Ceramiczna powłoka jest gładka.

Kupowałem oczywiście zwracając uwagę na grube dno dla indukcji i stosowny znaczek, który gwarantuje działanie na kuchence indukcyjnej. Nie wiem jak jest z tą patelnią na gazie i elektrycznej.

P.S. Kupiłem te garnki Hoffburg. Dałem 370zł za komplet 19-el. Patelnia przyznam jest konkret :) Wygląda jakby była przystosowana do najcięższych bojowych warunków :) Porównamy ją z obecną przy okazji. Wystawię opinię, jak wkrótce zacznę używać.

Może to też kwestia odpowiedniego sterowania z kuchenki. Ja ustawiam jakiś tam "boost" na początek, kuchenka daje pełną moc i ma taką funkcję, że jak rozgrzeje, to sama schodzi do niższego poziomu aby już utrzymywać potem tylko właściwą do smażenia temperaturę. Nagrzewanie do smażenia nie przekracza może 1-2 minut. Nie liczyłem tego czasowo, ale jak dla mnie jest ok.

Poniewaz sama budowa nie mówiąc już o wykończeniu pochłania duuuużo kasy postanowiłam poczekać z zakupem garnków do czasu zamontowania kuchni. Sprawdziłam uprzednio moje dotychczasowe garnki wspomnianym tu gdzieś magnesem i tak oto sprawy się mają: nie prawda jest że jak magnes przyciąga to garnek się nadaje. Natomiast zauważyłam że jak MOCNO przyciąga to jest dobry na indukcję. Garnki emaliowane jakie posiadałam i to nie koniecznie z olkusza świetnie się sprawdzają. Mialam również komplet srebrnych garnków z nierdzewki i niestety..... Zastanawia mnie jeszcze sprawa czajnika. Jak uważacie, lepiej kupić na indukcję czy stosować elektryczny?

mr mam takie kolorowe z Olkusza, rok czasu i w zasadzie do wymiany, w środku czarne i popękane, wyglądają jakby miały 20 lat. Przykrywki tandetne, jakby rdzewiały i brud z nich wypływa. Szukam innych i też mam dylemat, zastanawiam się nad wmf, mam taki jeden do mleka i wydaje się ok. pozdr adam

mr mam takie kolorowe z Olkusza, rok czasu i w zasadzie do wymiany, w środku czarne i popękane, wyglądają jakby miały 20 lat. Przykrywki tandetne, jakby rdzewiały i brud z nich wypływa. Szukam innych i też mam dylemat, zastanawiam się nad wmf, mam taki jeden do mleka i wydaje się ok. pozdr adam

Taka odpowiedź nic mi nie mówi. Powiedz jaka to seria.

No i moje pierwsze wrażenia z garnków Hoffburg :) Dziś smażyłem, gotowałem zupe i takie tam.. Garnki jak dla mnie wypas. Jest jednak minus.

Patelnia jest naprawdę głęboka i cieżka (głębokość to akurat plus w sumie). Jest solidna, co widać od razu nie znając się na garnkach kompletnie :) Dla Pań pewnie nie będzie to atrakcją, aczkolwiek patelnią się cały czas przecież nie trzęsie trzymając w ręku i w większości stoi nieruchomo na kuchence. Drugi minus to brak odkręcanych rączek od patelni i rondla (w zmywarce to małe utrudnienie, aczkolwiek mam zmywarkę 45cm, tę mniejszą). Liczyłem się z tym w sumie, bo na aukcji, z której kupowałem była informacja o nitach. Rączki są metalowe, nagrzewają się bardzo nieznacznie, nawet podczas godziny gotowania zupy. Zaznaczam, że gotowałem w nich na indukcji.

Każdy garnek ma rączki po bokach, pokrywy są metalowe bez otworów i jedna duża szklana z dziurką (pasuje też do patelni). Pokrywy metalowe garnków nie mają dziurek, ale konstrukcja jest jakoś tak zrobiona, że parująca woda wydostaje się powolutku brzegami, w żadnym wypadku nie ściekając gdzieś po boku.

Drugi plus jaki zauważyłem, to to, że zupa po ugotowaniu i odstawieniu na podstawkę (w komplecie) przez godzine prawie nie ostygła i była ciepła stojąc już dawno obok kuchenki. Wskaźniki temperatury w rączkach pokrywek działają z opóźnieniem, ale działają :) No i praktyczne podziałki objętości wewnątrz garnków, czyli "ile tutaj mamy mleka". Jak za taki komplet w cenie 350zł dla mnie bomba. Zobaczymy po roku, ale pierwsze wrażenie pozytywne!

Do tego książeczka z całkiem fajnymi przepisami, poradnikiem jak gotować, opisem itp. w kilku językach w tym polski oczywiście :) Wyczytałem do tego, że można jakoś piętrowo w nich gotować, ale nie miałem na razie takiego zamiaru. Jest tam taka miska głębokości połowy garnka do niej dopasowanego, a ogólnie udało mi się dwa garnki złożyć tak, że jeden wchodzi w drugi do połowy (tutaj chyba chodzi o to gotowanie/podgrzewanie piętrowo).