tosia125 29.12.2011 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 tyle sie rozpisalam i gdzies mi wpis znikl... jakbym sie powtorzyla to sorry... moze sie jeszcze pojawi... wiec czajnik na indukcje mam i bartdzo sobie chwale... w elektrycznym jaki nie bedzie zawsze po jakims czasie bedzie kamien i zapach plastiku lub metalu (przerabialam i tansze wersje i drozsze) lapie kurz i brzydko wyglada na blacie... ale to moje zdanie co do garnkow to mam bardzo dobre jakies z niemiec dostal;ismy w prezencie kiedys gotuje od 1,5 roku i jestem zadowolona ale na swieta pozyczylam od mamy duzy emaliowamy garnek tylko po to zeby wymieszac w nim skladniki i (z babskiej ciekawosci) odkrylam ze gotuje tak samo.... wiec emaliowane tez sa ok (podobno tylko dluzej grzeja troszke, ale czy to prawda? ja nie zauwazylam) i takie jak sa nizbedniki harcerskie ja to nazywam te kubeczki metalowe "kololoru metalowego" tez grzeja wiec jak kogos nie stac to mozna tansza wersje kupic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tosia125 29.12.2011 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 aczkolwiek patelnią się cały czas przecież nie trzęsie trzymając w ręku i w większości stoi nieruchomo na kuchence. dla wszystkich uzytkownikow plyt i. uwaga bo zdarza mi sie uderzyc wlasnie patelnia w plyte a to przeciez takie mocne szkło... trzeba uwazac bardziej niz na zwyklej Drugi plus jaki zauważyłem, to to, że zupa po ugotowaniu i odstawieniu na podstawkę (w komplecie) przez godzine prawie nie ostygła i była ciepła stojąc już dawno obok kuchenki. to chyba wszystkie indukcyjne i rada ode mnie uwaga na smazenie na oleju lub oliwie jak sie rozgrzeje a wyleje na plute plyta jest bardzo goraca i patelnia... nie mozna dotknac szmatka wilgotna bo normalnie to wycieram zaraz jak mi cos wykipi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stopi 02.01.2012 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 bo normalnie to wycieram zaraz jak mi cos wykipi... Ja z reguły myje kuchenke po prostu po gotowaniu, czy np. na koniec dnia, jak już wiem, że nie będę na niej nic robił. Doszedłem do wniosku, że najlepszy jest płyn do mycia szyb. Delikatny detergent, który szybko odparowuje i nie zostawia smug. nicol21 - odezwij się w takim razie za miesiąc Nie sądzę jednak żebym zmienił zdanie. Co w sumie się może stać z tymi garnkami..? Pokolorowane nie są, więc nie ma ryzyka, że jakiś lakier/emalia zejdzie czy coś. Przeszły już pierwsze testy w zmywarce i nic się nie stało. Przypalenie też nie wywarło żadnego wpływu na garnek. Czy faktycznie są dobre będę mógł napisać za rok lub dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 02.01.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 do czyszczenia płyt indukcyjnych są specjalne detergenty - w zasadzie każdy producent ma obecnie coś specjalnie przeznaczonego do tego typu powierzchni. w przeciwieństwie do klasycznego płynu do szyb - smug nie widać nawet po zapaleniu halogenów w okapie. osobiście polecam mr muscle, wcześniej miałam beckmanna i te z był ok. a przy wyborze garnków - polecam przezroczyste pokrywki. współczesne garnki umieją wszystko, ale przy gotowaniu na parze chodzi o nie zaglądanie do środka co 5 min. oka, pokrywka paruje, ale przez taką łatwiej cokolwiek podejrzeć niż przez moją stalową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magduska 02.01.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 a przy wyborze garnków - polecam przezroczyste pokrywki. współczesne garnki umieją wszystko, ale przy gotowaniu na parze chodzi o nie zaglądanie do środka co 5 min. oka, pokrywka paruje, ale przez taką łatwiej cokolwiek podejrzeć niż przez moją stalową ja już od jakiś 10 lat mam garnki z przezroczystymi pokrywkami i zgadzam się z Tobą w 100000000% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 02.01.2012 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Co do czajnika - pewnie jestem dziwna, ale nigdy nie posiadałam czajnika elektrycznego bezprzewodowego. W pracy - miałam, na budowie tez korzystam, ale w obecnej kuchni wodę gotuję na gazie w klasycznym czajniku. W nowej kuchni będzie indukcja i jakoś nawet nie pomyślałam o bezprzewodowym. Myślę jaki kupić czajnik - ale na indukcję. Jakoś tak swojsko w kuchni jak na kuchni stoi czajnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stopi 02.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Mój czajnik to firma Prymus Kosztował coś k. 50zł, spisuje się świetnie na indukcji. Ma bynajmniej stosowne oznakowania przydatności dla indukcji jak i dla zmywarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stopi 02.01.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Ze szklanymi pokrywkami faktycznie racja. Aczkolwiek jedna szklana też wystarcza. W tych hoffburgach mam jedną szklaną - pasuje do największego garnka i patelini - resztę metalowych. Generalnie jak się wie ile co się musi gotować to się nie zagląda do wywaru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 02.01.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2012 Dziś oglądałam w sklepie garnki Zeptera seria Satino (chyba), wyglądają solidnie, masywnie, bez dodatku plastiku w rączkach, cena do przełknięcia, ale nie jestem przekonana na 100% bo Ingenio Tefala tańsze. Sama nie wiem co robić a czas nagli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stopi 03.01.2012 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Niestety nie znam tych garnków, więc się nie wypowiem. Ile jest ich w komplecie i jaka cena? Tefal to chyba ogólnie rozsądny stosunek cena/jakość z tego co czytam i w sklepach podotykałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 03.01.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Dołączę i ja moją opinię.1. Czajnik. Kupiłam elektryczny, bo sam się wyłączy, a także nie zajmuje pola grzewczego. Świeżo po imprezach świąteczno-noworocznych stwierdzam, że cztery pola grzewcze to czasem mało. A jakby jeszcze jedno zajął czajnik... 2. Garnki wciąż wybieram. Miałam kupić od razu po przeprowadzce, ale okazało się, że przepastne szafki rodziców zawierają zestaw "na indukcję". Pomimo stosownego znaczka, garnki jednak nie działały (płyta teka). Wymieniłam więc u mamy na emalię olkusz, takie kremowe z kwiatkiem, kupione tanio na jakiejś wyprzedaży. Te działają ale:- nie mają idealnie gładkiego dna, "kolebocą" się. Na pewno wpływa to na szybkość i oszczędność gotowania- wewnątrz mają już sporo głębokich rys, małych pajączków (4 miesiące używania)- pokrywki stalowe, w miejscach, gdzie przyspawane są uszy, rdzewieją - tworzą się takie rdzawe zacieki. świadczy to zapewne o niedokładnym pokryciu emalią.Garnki były bez opakowania, cena bardzo okazyjna, stąd wniosek, że może to jakiś 2 gatunek i stąd problemy? Z drugiej strony od teściowej mam rondelek też olkusza tylko bez kwiatuszków. Ten był zapakowany w taki firmowy kartonik i o dziwo sprawuje się o niebo lepiej. W każdym razie garnki będę zmieniać, nie wiem jeszcze na jakie ale razczej odpuszczę sobie olkusz flox. Raczej pójdę w srebrne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stopi 03.01.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Srebrne (ze stali szlachetnej czy czegoś tam..) są najlepsze. Kolorowe to zawsze istnieje ryzyko, że zaraz coś zacznie odpadać, rysować się itd...Też bym nie kupił kolorowych. Pomimo stosownego znaczka, garnki jednak nie działały (płyta teka). Może to kwestia indukcji...? Czy garnki były dopasowane wielkościowo do pól? Mi o dziwo te hoffburgi (indukcja to mastercook IDE64.. coś tam..) działają każdy na każdym polu. Nawet jak pole jest sporo większe od garnka to i tak grzeje i indukcja nie "krzyczy" o braku naczynia. Zaleca się aby spód garnka był ciutkę większy niż pole. Wtedy podobno najmniej marnujemy energii i najlepiej nam grzeje. No i grube dno to podstawa. Jak używałem wcześniej garnka (jedynego który z resztą miałem) z cienkim dnem to zdecydowanie za długo się nagrzewał (teraz mam porównanie bo mam garnki przystosowane na indukcję). Podsumowując uważam, że ten cały hoffburg to bardzo dobry stosunek jakości do ceny jak za taki komplecik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_gda 03.01.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Wymieniłam więc u mamy na emalię olkusz, takie kremowe z kwiatkiem, kupione tanio na jakiejś wyprzedaży. Te działają ale: - nie mają idealnie gładkiego dna, "kolebocą" się. Na pewno wpływa to na szybkość i oszczędność gotowania - wewnątrz mają już sporo głębokich rys, małych pajączków (4 miesiące używania) - pokrywki stalowe, w miejscach, gdzie przyspawane są uszy, rdzewieją - tworzą się takie rdzawe zacieki. świadczy to zapewne o niedokładnym pokryciu emalią. Też mam takie "pomamowe" garnki, oprócz spękań wewnątrz u nas jeszcze jest problem z uchwytami, są również emaliowane jak reszta garnka przez co przy dłuższym gotowaniu niż zagotowanie wody uszy nagrzewają się tak, że gołą ręką nieuzbrojoną w rękawicę czy ścierkę nie da się dotknąć, aby np przemieszać zawartość garnka. Reszta garnków jakie kupiliśmy już sami to garnki z Ikei - nie mam żadnych zarzutów, używam 1,5 roku i nadal są jak nowe. Mamy te: http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/snitsig-garnek-z-pokrywka__0085931_PE213986_S4.JPG I patelnie - również z Ikei - seria 365+ (dla mnie rewelacja, używane 1,5 roku również sprawują się jak nowe, mam porównanie do patelni mojej mamy, która ma różne, niektóre wcale nie tanie, a po krótkim użyciu zaczynają się wyginać, wykrzywiać itd) http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/ikea--patelnia__67631_PE181579_S4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAGZIEM 03.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Ja mam garnki solingen. Jestem z nich bardzo zadowolona wykorzystuję je na indukcję i na gazówkę. Dziwnym trafem uchwyty się za bardzo nie nagrzewają - mogę bez łapek przemieszczać garnki na kuchence., mimo że garnki całe są metalowe.Używam ok. 2 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duś1719506024 03.01.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 ja też mam solingena - i również jestem bardzo zadowolona. odkręcane uchwyty od dekielków są bombowe - nie ma problemu ze zmywarką (mają termometr w uchwycie). w zestawie brakowało mi tylko małej patelni, ale dokupienie jej nie jest przecież problemem. polecam z czystym sumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 04.01.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Może to kwestia indukcji...? Czy garnki były dopasowane wielkościowo do pól? Płyta TEKA GKST 60 i4 BS. Dopasowanie oczywiście sprawdzałam na wszystkie sposoby. Naczynie nie rozpoznane i już. Prócz Olkusza mam też patelnię z Lidla i taką rondlo-patelnie z Floriny, obie z teflonem i tu nie mam żadnych zastrzeżeń. Szybko się nagrzewają, długo stygną. Solingen jednak drogie. Myślę o tańszych seriach Elo, może Ikea... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 04.01.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Na tej samej płycie Teki moje stare kilkuletnie garnki Olkusza działają bez zarzutu. Za to nowa patelnia od chińczyka co to miała bez problemu działać niestety nie działa. Druga kupiona już w szanującym się sklepie działa ale tylko na dwóch polach (i to mnie zastanawia). Wciąż szukam opinii na temat garnków Missoli sprzedawanych na Gruperze i nic nie mogę znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 04.01.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) Niestety o Missoli nic nie wiem. A co do płyty, to dziwne co piszesz. U mnie jak coś działa, to działa na każdym polu. A jak nie działa, to nic nie pomaga. Update z 13 stycznia:Mam już nowy komplet. Kupiłam Elo Platin. Mąż nawet testy robił, nagrzewają się ciut wolniej niż emalia z Olkusza ale za to trzymają ciepło duuużo dłużej. Edytowane 13 Stycznia 2012 przez monika.KIELCE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezmer 12.02.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2012 A jak to jest z garnkami wielowarstwowymi (np. Berghoff 6 wastw)?Wg opisu jest tam kilka warstw: stal szlachetna 18/10, miedź, aluminium, żelazo. Tymczasem w instrukcji obsługi płyty Amica 6512 w rozdziale doborze garnków:stal nierdzewna - nie działastal ferromagnetyczna - działaaluminium - nie działażeliwo - dzialastal emaliowana - działa Wygląda zatem, że tylko 1 warstwa w 6warstwowym dnie będzie generować ciepło. Może zatem lepiej wybierać prostsze garnki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legu 22.02.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Dziś oglądałam w sklepie garnki Zeptera seria Satino (chyba), wyglądają solidnie, masywnie, bez dodatku plastiku w rączkach, cena do przełknięcia, ale nie jestem przekonana na 100% bo Ingenio Tefala tańsze. Sama nie wiem co robić a czas nagli. Satino to raczej Zelmer Mam od 1,5 roku i jestem b.zadowolona. Bardzo szybko się nagrzewają i potrawy gotują się błyskawicznie. Mam też Ikea +365 oraz Tefala Ingino. Jeśli chodzi o Tefala to w porównaniu z Zelmerem , moim zdaniem, wypadają gorzej z 2 powodów - ta sama ilość ziemniaków na przykład gotuje się dłużej po ustawieniu tej samej mocy kuchenki lub aby czas był porównywalny trzeba zwiększyc jej moc, po drugie zostawiają ślady na płycie , które ciężko schodzą. Jesli chodzi o garnki Ikea to nie mogą stanac niestety obok wyżej wspomnianej konkurencji. Nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.