marcin-jogo 16.05.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 marcin-jogo napisał:Garnek ma przyciągać magnes i tyle płaskie równe dno. Kupowanie specjalnych garnków to frajerstwo a Ty nie kupowałeś specjalnych garów? Gotujesz na zwykłych? A co ze smażeniem? Nie, ja czytałem szanowne forum i wypowiedzi ludzi z tego forum sam nie wiem jaką płyte wybiore może dwa palniki zwykłe dwa indukcyjne. Wiem jedno z 10 lat temu jak byłem jeszcze strasznym małolatem ludzie zaczeli kupowac gary zeptera bo cód miód i orzeszki tylko później się okazało że wszystko ok ale nie na palniki gazowe. Ktoś zapewne teź dorobi się majątku na tym że tylko specjalne extra garnki mojej firmy kosmicznej technologi w super promocyjnej cenie np 800zł nadaję się do płyt inukcyjnych oczywiście budzik gratis oto cytat ze strony http://www.murator.pl Nowością na rynku płyt kuchennych jest indukcyjna płyta ceramiczna. Wizualnie nie różni się od innych płyt ceramicznych. Różnica polega na sposobie grzania. Ciepło wytwarzane jest dzięki wykorzystaniu zjawiska indukcji elektromagnetycznej. "W płytach indukcyjnych energia elektryczna jest odpowiednio przetwarzana, w wyniku czego ciepło jest wytwarzane bezpośrednio na dnie naczynia. Wygląda to inaczej niż w przypadku pól grzejnych w płytach ceramicznych. Tam energia dociera do grzałki, grzałka ogrzewa pole, a pole – garnek. W płytach indukcyjnych ciepło wytwarzane jest bez grzałki i bez pośrednictwa płyty. Nagrzewanie się płyty jest wynikiem wtórnego przekazywania ciepła z naczynia do płyty. Indukcyjne płyty ceramiczne są jeszcze nowością. Ich zaletą jest przede wszystkim oszczędność energii (w porównaniu ze standardowymi płytami ceramicznymi do 25%), skrócony czas gotowania (do 30%). Cena (około 40% wyższa od ceny standardowych płyt ceramicznych) odzwierciedla nowatorskie rozwiązania zastosowane w tych urządzeniach. Do płyt indukcyjnych należy używać specjalnych naczyń (z metali ferromagnetycznych, czyli takich, które przyciągają magnes). Nie można stosować naczyń z aluminium, ze szkła czy stali szlachetnej. Teoretycznie do gotowania na płycie indukcyjnej dozwolone jest używanie naczyń emaliowanych, ale tylko takich, których wkład wykonany jest z metalu ferromagnetycznego. Jednak nie wszyscy producenci płyt indukcyjnych zalecają takie rozwiązania." Definicja: Ferromagnetyzm jest zjawiskiem, w którym materia wykazuje własne, spontaniczne namagnesowanie. Jest jedną z najsilniejszych postaci magnetyzmu i jest odpowiedzialny za większość magnetycznych zachowań spotykanych w życiu codziennym. Razem z ferrimagnetyzmem jest podstawą istnienia wszystkich magnesów trwałych (jak i zauważalnego przyciągania innych ferromagnetycznych metali przez magnesy trwałe). W fizyce ferromagnetyk to ciało, które wykazuje własności magnetyczne. Do ferromagnetyków należą m.in. żelazo, kobalt, nikiel i niektóre stopy oraz metale przejściowe z grupy żelaza i metale ziem rzadkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max1719500371 16.05.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Na temat Polecam to co używam czyli BergHOFF-a. Wyglądają bardzo solidnie, są ciężkie jak cholera (grube dno) W okolicach tematu To żeby gotować na plycie indukcyjnej trzeba kupić specjalne gary, a te stare do śmietnika. Czy dużo droższe są te garnki? Nie trzeba - w większości działają, ale warto. Kupienie garnków na lata nie kosztuje aż tak dużo. Za 350-450 kupisz ładny zestaw. Pewnie innych firm niż BergHOFF czy Tefal będą tańsze. a co ze smażeniem na patelni? Mi nie przeszkadza na czym przypalę Nie widze specjalnych problemów. Kwestia wyczucia mocy. Nic nie syczy niestety, jak przy gazie. Garnek ma przyciągać magnes i tyle płaskie równe dno. Kupowanie specjalnych garnków to frajerstwo Jak najbardziej magnes i płaskie dno. Garnki nie są specjalne, tylko uniwersalne. Możesz gotować na wszystkim. Gaz, prąd, ceramika, halogenowe indukcja itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 30.08.2007 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Czy ma ktos płytę indukcyjną? Proszę o radę ..gdzie mogę kupić garnki do takiej płyty i jakie. Jaki jest koszt takich garnków. Płytę właśnie nabyłam...ale dopiero teraz zobaczyłam, że moje garnki nie przyciągaja magnesu.... Może ktoś z użytkowników takiej płyty napisze jak ta płyta się sprawuje i czy jesteście zadowoleni.. Dzięki z góry za każdą informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasial70 30.08.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Sama nie mam płyty indukcyjnej (jeszcze) ale wiele na ten temat znajdziesz na forum gazety: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=124 . Specjalne garnki są dość drogie, ale podobno te tańsze z Ikei tez się nadają, niestety nie wiem, który dokładnie model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gusia80 30.08.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Niestety nie wiem, jak sie sprawuje taka płyta, czytałam, ze dobrze i może kiedys bedę miała okazje przetestować..., ale garnki mają natomiat w Quelle. Z tego co kojarze, to cena w okolicy 300 zł komplet (kilkuczęściowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 31.08.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Czy ma ktos płytę indukcyjną? Proszę o radę ..gdzie mogę kupić garnki do takiej płyty i jakie. Jaki jest koszt takich garnków. Płytę właśnie nabyłam...ale dopiero teraz zobaczyłam, że moje garnki nie przyciągaja magnesu.... Wokół garnków na indukcję powstają jakieś nieprawdopodobne legendy. To prawda, że nie każdy garnek "pójdzie" na indukcji ale te, które się nadają nie sa jakieś kosmicznie drogie. Wystarczy komplet dowolnych ganków Berghoffa i po problemie. Dla pewności warto czytać informacje na opakowaniach/spodach garnków. Większym problemem są patelnie, bo gro dostępnych na rynku teflonowych patelni to aluminium powleczone teflonem a taki duet nie zadziała. Jakie są Twoje obecne garnki? Może aluminium, skoro magnes nie przyciąga? Ja ostatnio przywiozłam sobie wiekowy emaliowany czajnik po babci - działa na indukcji, dlatego naprawdę warto sprawdzić wszystkie garnki i starych "rupieci" nie uznawać z góry za niezdatne na indukcję. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ocia79 31.08.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 Bardzo dobre garnki sa takich firm jak: -FISSLER -BERGHOFF -SILIT -WMF -SCHULTE-UFER -tylko musza byc przystosowane do plyty indukcyjnej,a nie wszystkie z tych drozszych sa.Wiem,poniewaz tydzien temu kupilam takie garnki mamie na prezent.Wiekszosc z tych garnkow ma pod spodem napis "INDUKTION" i dzialaja na zasadzie magnesu,czyli nie slizgaja sie po plycie jak po lodowisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 31.08.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 No dobra, a co z patelniami? Czyli z teflonu nici? Czy trzeba szukac jakiegos innego polaczenia anizeli teflon i aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
housebuilder 31.08.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 na allegro jest full garnkow m.in. do indukcji. Sama zamierzam kupic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 31.08.2007 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 no właśnie - co z patelniami?garnków jest cała masa na rynkujesli chodzi o patelnie to sama do tej pory zawsze używałam tefala - do żadnej którą mam w domu magnes sie nie "przyczepia" - czyli nici z tefalaale można jeszcze sprawdzić parelnie stalowe, które od strony wewn mają teflonna pewno w ikea maja naczynia dostosowane do plyt indukcyjnychzobaczcie tutaj http://www.ikea.com/ms/pl_PL/rooms_ideas/pots_and_pans/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 31.08.2007 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 znalazlam takie patelnie tefala, ktore beda "dzialaly" na plycie indukcyjnejseria PRIVLIEGEhttp://www.tefal.pl/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/Products/Privilege/Privilege.htmseria EDITIONhttp://www.tefal.pl/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/Products/Edition/Edition.htmseria PERFORMA INOXhttp://www.tefal.pl/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/Products/Performa+Inox/Performa+Inox.htmseria INGENIO EKSKLUZYWNEhttp://www.tefal.pl/All+Products/Cookware/Non+stick+cookware/Products/Ingenio+ekskluzywne/Ingenio+ekskluzywne.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 31.08.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2007 fasola, Oooo ... teraz perspektywa indukcji wyglada duzo lepiej Przywyklam do tefala wiec pewnie pozostane przy tej firmie Dzieki za linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 01.09.2007 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 No dobra, a co z patelniami? Czyli z teflonu nici? Czy trzeba szukac jakiegos innego polaczenia anizeli teflon i aluminium? Trzeba po sklepach z magnesem chodzić Ja mam dwie patelnie kupione za jakieś smieszne pieniądze - jak na patelnie, bo po ok. 20 zł. "Upolowała " je dla siebie i dla mnie znajoma bodaj w Tesco. Jak ktoś ma dostęp do Ikei, to tam z pewnością znajdzie patelnie na indukcję. Ponoć bardzo dobre są patelnie firmy WMF czy jakoś tak, ale to już wysoooka półka cenowa:-( pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 01.09.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2007 Dzięki za wszystkie odpowiedzi, natrafiłam gdzieś na stronę, gdzie było napisane, że najlepiej chodzić z magnesem do sklepu tak jak piszesz Basiuw, jeśli magnes się przyczepia to garnek jest dobry I trochę mi ulzyło, bo zabaczyłam, że również zwykłe garnki emaliowane też go przyciągają. Również tak jak piszecie byłam w Ikei i można tam znaleźć sporo garnków, nawet patelnie teflonowe Basiuw a jak wygląda ta płyta w użytkowaniu ? Jakbyś miała ją porównać do elektrycznej lub gazu? W internecie piszą same pozytywy..jestem ciekawa Waszej opini.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 02.09.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2007 Basiuw[/b] a jak wygląda ta płyta w użytkowaniu ? Jakbyś miała ją porównać do elektrycznej lub gazu? W internecie piszą same pozytywy..jestem ciekawa Waszej opini.. Do tej pory testowalam tylko jednopolową płytę indukcyjną, którą kupiłam własnie po to, aby zanim zdecyduję się na zakup normalnej płyty przekonać się jak się gotuje na indukcji. Do tego chciałam zobaczyć jak wygląda zużycie prądu i przez 2 m-ce starałam się jak najwięcej gotowac na tej płytce i okazało się, że rachunek w żaden sposób nie odbiega od innych rachunków - bardzo przyjemne zaskoczenie. Doszłam do wniosku, że tak naprawdę najwięcej prądu żre piekarnik. Co do samego gotowania na indukcji, to mi osobiście odpowiada i dlatego zrezygnowałam z gazu w kuchni na rzecz indukcji. Jeśli dobrze gotowało mi się na marnej w sumie płytce za 250 zł to tym lepiej powinno być na normalnej dużej płycie. O płycie electroluxa 60020 bedę mogła coś więcej opowiedzieć w listopadzie - mam nadzieję pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 03.09.2007 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 tak piszemy oi garnakach do plyt indukcyjnycha napiszcie moze jakie płyty kupiliście lub zamierzacie kupic? (marka, model)ja chciałabym szeroką (min 70 cm a najlepsza byłaby 90 cm) ale ceny mnie rozwalajaa najgorsze jest to, ze wiekszosc tych szerszych modeli ma tylko 4 pola grzejne, a mi zalezało na 5znalazłam np SMEGa model SE 2951ID (90 cm i 5 pól grzejnych) ale kosztuje ponad 7 tys - nie wiem czy damy radejak to jest u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agdula 03.09.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2007 Ja kupowałam kuchnie Ikea, i od razu tam zamówiłam płytę indukcyjną. W ikea sprzęt mają Whirpoola od któregoś sierpnia z 5-letnią gwarancją. Więc sie specjalnie nie zastanawiałam i kupiłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 06.09.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 moja żona też szuka płyty 90 - tki, ale za taką cenę Czy ten rozmiar u wszystkich producentów jest tak drogi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kksia 06.09.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Ja też mam płytę indukcyjną z Ikea. Jest chyba tylko jedna w ofercie, więc pewnie taką jak Agdula. Ma 60 cm i 4 pola (dla mnie ok). Kosztowała ok. 2500. Użytkuję płytę od początku sierpnia i jestem jak na razie zadowolona. Nie wiem jak to wypadnie kosztowo, bo jeszcze nie sprawdzałam. Gotuje się szybko i wygodnie. Jeśli coś wykipi - nie przypala się do sąsiednich pól ani powierzchni między nimi. Łatwo się czyści, chociaż jak się chce mieć idealny blask, to trzeba po umyciu płytę wypolerować, jak szybę.Garnki do płyty też kupiłam w Ikea. Nadają się np. te z serii Ikea 365+. Używam też patelni tefal Ingenio. Uwaga!Do moich garnków emaliowanych też przyklejał się magnes. Ale w instrukcji płyty znalazłam zapis, że nie można używać garnków, które mają emaliowane dno. A większość emaliowanych garnków tak ma - wszystkie, które ja widziałam. Do gotowania na indukcji nie nadają się też gary ze stali nierdzewnej, typu AMC, Zepter itp, przynajmniej te kupione parę lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 06.09.2007 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 czy IKEA oznacza jakos garnki do plyt indukcyjnych ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.