Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Garnki do płyty indukcyjnej

Kedrap3

Recommended Posts

a ja wracam do garnków...

właśnie jestem na etapie poszukiwań nie-za-drogich a dobrych.... hmmm

na forum gazety naczytała się, że Berghoff się popsuł, ze Tefala nie polecają itd

a szukając w sklepach internetowych dziś natknęłam się na promocję STARKE LIBRA ( http://www.rtvagd.sklep.pl/starke/libra_12_ele_5907558732160_30783.php5 )

opis- same superlatywy i to mnie trochę zniechęca, zwłaszcza, że garnki nadają się do wszystkich typów kuchni...

I mają metalowe uchwyty pokrywek i garnków - nie będą parzyć podczas używania???

Czy ktoś wie coś o tych garnkach?

• Odpowiedzi 421
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

NIE ISTNIEJE INDUKCJE I MAGICZNE GARKI KTÓRE SĄ ZIMNE A W ŚRODKU GOTUJE SIE WODA BO JEST TO FIZYCZNIE NIE MOŻLIWE.

A są cuda, są :lol:

Trwa to co prawda naście sekund , ale tak jest.

A jeśli nadal się upierasz , że to niemożliwe, to w takim razie co ja widzę parę razy dziennie ?? :o

Zimny garnek, rączki lodowate a w środku woda podskakuje. 8)

Może nie 10 l ( co to za gar :o ) ale przy 3 - 4 litrach przez naście sekund

występuje takie zjawisko.

Widać że nie masz indukcji , a Twoja wiedza na ten temat jest czysto teoretyczna.

Teoretycznie nosorożce nie latają. :wink:

a jak juz zagotujesz tę wodę i robisz z niej zupke, która gotuje się dłuzej, to nie mów mi, zę garnek masz nadal zimny, czyż nie?

Może nie 10 l ( co to za gar :o ) ale przy 3 - 4 litrach przez naście sekund

występuje takie zjawisko.

Widać że nie masz indukcji , a Twoja wiedza na ten temat jest czysto teoretyczna.

Teoretycznie nosorożce nie latają. :wink:

Przez naście sekund to w kazdym garnku to zjawisko występuję a nazywa sie to przewodność cieplna, wiadomo ze na gazie rączki garnka i cały garnek dodatkowo sie ogrzewa od ciepła traconego a na indukcji ciepło idzie od dołu garnka ale mam wrazenie ze albo robisz sobie z nas jaja albo przekonujesz do oczywistej oczywistości.

A ja wyszukałam na allegro takie ustrojstwo jak podkładka adaptacyjna pod garnki. Podobno umożliwia korzystanie z garnków niedostosowanych do indukcji. Kupiłam ale jeszcze nie dotarła więc nie mogę powiedzieć jak się spisuje.Może ktoś ma i coś o tym napisze?

A to nie bedzie poprostu metalowym elementem co sie nagrzewa a garnek grzeje sie od niego ? sporo straty energii wydaje mi sie będą.

Właśnie zaczęlismy użytkować indukcję - jedyne garnki które na niej zadziałały to stare emaliowane, które jeszcze za czasów panieńskich od mamy wzięłam. Reszta ...w tym jakiś tefal - do piwnicy. Mam pytanie: czy mogę nadal te gary użytkować czy muszę kupić jakieś "extra" do indukcji. Chodzi o to czy płyta się nie zepsuje, bo jak ktoś już wyżej zauważył powierzchnia grzewcza pozostaje ciepła po ich zastosowaniu (mi osobiście to nie pzreszkadza ale nie chciałabym "załatwić" nowej płyty).

• 4 weeks później...

Wiem, ze było juz parę tematów dotyczących garnków, ale zwykle dotycza one jednego producenta.

Szukam garnków do kuchni indukcyjnej w cenie takiej jak Tefal Edition lub Ikea 365+. Przymierzałam się do zakupu Tefala, ale poczytałam na innym forum, że są z inoxu i powstają na nim plamy nie do usunięcia. Z kolei garnków z Ikea nie można myć w zmywarce.

Czy możecie polecić mi garnki, które:

1. Mozna myć w zmywarce.

2. Nie są z inoxu.

3. Cena nie wyższa niż Tefala.

Z kolei garnków z Ikea nie można myć w zmywarce.

Nie wiem jak inne, ale te 365+ to akurat mozna http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30101154 , ale.......

mam je, po dwoch praniach w zmywarce pojawila sie na nich korozja (w postaci malych punkcikow), wiec garnkom ikeowskich mowie juz zdecydowane 'nie'. Jestem na etapie szukania innych.

Ja kupiłam dwa garnki i rondelek, za które zapłaciłam jakieś 250 zł, ale nie pamiętam firmy, tymczasem okazało się, że moje stare zwykłe garnki emaliowane z Olkusza świetnie działają na indukcji, można je myć w zmywarce i kosztują grosze. Pytanie, czy chcesz mieć garnki do gotowania, czy mają być ozdobą kuchni :) . Niestety moje Tefalowskie patelnie nie działają :( i muszę kupić specjalne na indukcję, bo patelnię akurat lubię mieć dobrą, która nie będzie za bardzo przypalać. Na razie kupiłam w Ikei jedną.

Garnki chcę mieć zdecydowanie do gotowania :D uwielbiam gotowac. Ale jako, ze wnętrze jest nowoczesne, chciałabym żeby równiez nawiązywały do tej stylistyki.

Lubię garnki emaliowane: ale szukam typowych do indukcji.

Ale nie chcę wydawac kupę pieniędzy na coś, co zaraz będzie miało jakieś plamy - stąd zrezygnowałam z Tefala. Z kolei nie mam tez zabyt duzo pieniędzy, by kupić sobie garnki za parę tysięcy (bo takie tez przeciez są).

W ikea kupię sobie chyba patelnię, ale gdzie garnki?

Garnki chcę mieć zdecydowanie do gotowania :D uwielbiam gotowac. Ale jako, ze wnętrze jest nowoczesne, chciałabym żeby równiez nawiązywały do tej stylistyki.

Ale nie chcę wydawac kupę pieniędzy na coś, co zaraz będzie miało jakieś plamy - stąd zrezygnowałam z Tefala. Z kolei nie mam tez zabyt duzo pieniędzy, by kupić sobie garnki za parę tysięcy (bo takie tez przeciez są).

Olkuszowskie garnki kojarza sie ze "starodawnymi garami" :wink:, zagladnij jednak na ich strone, bo poczynili juz pewne zmiany w wygladzie jak i w uzywanych materialach. Ta kolorowa seria przypomina bardzo Silit'y.

http://www.emalia.sklep.pl/c/pl/3/1/1/0/long/garnki.html

Olkuszowskie garnki kojarza sie ze "starodawnymi garami" :wink:, zagladnij jednak na ich strone, bo poczynili juz pewne zmiany w wygladzie jak i w uzywanych materialach. Ta kolorowa seria przypomina bardzo Silit'y.

http://www.emalia.sklep.pl/c/pl/3/1/1/0/long/garnki.html

:o na razie rzucilam tylko szybko okiem i :o :o bardzo bardzo ładne te garnki :D dzięki za namiar, poogądam sobie dokładniej wieczorem.

podobają mi się te kolorowe i tez te

http://www.emalia.sklep.pl/p/pl/149/komplet+naczyn+nierdzewnych+opal+-+linia+premium.html

i jest napisane, że mozna do indukcji :D

No mysle, ze w obecnych czasach, gdy indukcja staje sie coraz to czestszym nabytkiem, to producenci powinni wiedziec, ze bez garow ktore nadaja sie do indukcji to nie ma co wypuszczac nowosci.

Te kolorowe tez mi sie widza, tylko brakuje mi tutaj dwoch jeszcze kolorow, bialego i czarnego :roll:. Ciekawa jestem gdzie tego szukac oprocz internetu?

podobają mi się te kolorowe i tez te

http://www.emalia.sklep.pl/p/pl/149/komplet+naczyn+nierdzewnych+opal+-+linia+premium.html

i jest napisane, że mozna do indukcji :D

No mysle, ze w obecnych czasach, gdy indukcja staje sie coraz to czestszym nabytkiem, to producenci powinni wiedziec, ze bez garow ktore nadaja sie do indukcji to nie ma co wypuszczac nowosci.

Te kolorowe tez mi sie widza, tylko brakuje mi tutaj dwoch jeszcze kolorow, bialego i czarnego :roll:. Ciekawa jestem gdzie tego szukac oprocz internetu?

mi własnie tez brakuje koloru białego. Na razie nei mam czasu poszperac, ale jak cos znajdziesz to daj znac : :wink: