NatkaB 23.10.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 POradźcie - chciałabym na wiosnę pomalować ogrodzenie (narazie tylko ocynk) Zależy mi żeby ogrodzenie było w kolorze czarnym, satynowym. Jakiej farby użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-COLOR- 23.10.2005 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 do ocynku są specjalne farby poliwynylowe. Najpierw podkład potem właściwy kolor, których jest sporo. Zapewne w każdej wiekszej hurtowni farb dostaniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek63 23.10.2005 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Ja malowalem dach ocynk farbą MAKOR TIX z Dębicy. Fajna - bo nie wymaga podkładu. O trwałości nic nie powiem, bo to dopiero 1 sezon.Chcesz to poczytaj :http://www.polifarb-debica.pl/pdf/06_Tradycyjne%20-%20chlorokauczukowe/42_Makor-tix.pdf darek63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 23.10.2005 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Pamiętaj,że element ocynkowany ogniowo powinien postać ze 2-3 lata aby powstała zabezpieczająca powłoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 23.10.2005 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Są sprzeczne informacje na ten temat. Rzeczywiście część literatury tak podaje.Istnieje inna teoria, że to nieprawda, Można malowac po 3 mies.Jedno jest pewne - trzeba bardzo dokładnie odtłuścić (usunąć sebacynian dwuoktylu), jeśli maluje się paromiesięczny ocynk, inaczej wszystko może poodłazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 24.10.2005 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Są sprzeczne informacje na ten temat. Rzeczywiście część literatury tak podaje. Istnieje inna teoria, że to nieprawda, Można malowac po 3 mies. podobno można ocenić po roku czy już nadaje się do malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 24.10.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Malowałem opierzenia ocynk. zwykłymi ftalowymi - po dokładnym odtłuszczeniu - po 2óch latach nie ma śladu (złuszczeń nie farby oczywiście ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lothus 01.09.2010 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Na ocynk są specjalne farby np.Śnieżka na dach. jest to przystosowany produkt na ocynk,aluminium czy miedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 01.09.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Ja tam malowałem rury ocynkowane podkładem i chlorokauczukiem, żeby wszystko wyglądało jednakowo z innymi elementami metalowymi ogrodu. Minęło 2 lata i jest ok, farba się trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 02.09.2010 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Przy produkcji ogrodzeń zasada jest taka że po ocynku maluje się proszkowo ale to oczywiście jeśli masz możliwość zdjęcia przęseł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marmark 02.09.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Spotkałem się z opinią (wyrażoną przez technologa od pokryć przemysłowych), że świeży ocynk jest porowaty i należy go doszczelnić specjalną farbą. Wydłuża to wielokrotnie trwałość zabezpieczenia antykorozyjnego w porównaniu z malowaniem po wysezonowaniu ocynku (naturalnym doszczelnieniu tlenkami). Co do malowania proszkowego: nie każda malarnia sobie poradzi ze świeżym ocynkiem bo on gazuje - pojawiają sie mikropory pogarszające szczelność powłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lothus 02.09.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Wiadomo ze jest ocynk i ocynk mam znajomego ktory robi elementy kute i widzialem przesla ocynkowane w cynkowni w czestochowie i porownywalem z ocynkiem jaki proponuja np chipermarkety i generalnie przepasc he.Sam ocynk jest najlepszym zabespieczeniem przed korozja nikt jeszcze nie wymyslil lepszego utrwalania stali.Reasumujac ocynk proponowany przez hipermarkety jest blady i brzydko wyglada dobry ocynk swieci sie jak psu.... (swiecące srebro) i jest widoczna roznica golym okiem i taki ocynk gwarancja jest na dobre 10 lat trwalosc.Mozna zrobic wlasnie pierw podkladem ale na ocynk i puzniej farbe nawierzchniowa zewnetrza badz specyficzny produkt na ocynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 02.09.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Co do malowania proszkowego: nie każda malarnia sobie poradzi ze świeżym ocynkiem bo on gazuje - pojawiają sie mikropory pogarszające szczelność powłoki. Dlatego takie elementy powinno się poddać obróbce termicznej, żeby ocynk się odgazował samoistnie. Mimo tego, dobre malarnie odmawiają malowania świeżo ocynkowanych elementów lub od razu zastrzegają, że nie dają gwarancji na powłokę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 11.04.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 odświeżam wątek. Czyli jak się ma 9 letnią blachę ocynkowaną, to nie trzeba malować specjalną farbą na ocynk, tylko można zwykłą np. na rdzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qnik111 11.04.2011 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Polecam lowicyn malowałem blachę ponad 10lat temu ( farba wygląda jak by się zmywała, po tylu latach to chyba ma prawo, ale się nie łuszczy)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts