Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD JARZĄBEM 2 pracownia ARCHON

Recommended Posts

Hej bajbus ;)

Wczoraj starałam się przerobić bryze na huragan lub odwrotnie :lol: :wink:

A dzis znalazlam właśnie dom pod jarząbem i musze powiedzieć, że ma idealny dla mnie rozkład pomieszczeń, ładny i prosty dach kopertowy, troche rozni sie z zewn. od moich faworytow, ale.... ;)

Powaznie sie nad nim zastanawiamy, jesli w huraganie nie da sie wprowadzic zmian takich o jakich myslimy ;)

Oczywiscie, koniecznie wersja 'lustrzane odbicie', zeby z jadalni nie ogladac plotu sasiada

:D :D :D

Trudno mi określic czy to źle czy dobrze, że biegają, bo dzieci jeszcze nie posiadam :D Mysle, ze dom jest na tyle duzy, ze dla kazdego znajdzie sie miejsce do biegania :wink:

Ja bym chciala zmienic troche okna polaciowe, bo moim zdaniem jest ich duzo za duzo, a dom z gory sitko przyomina :roll:

http://img413.imageshack.us/img413/4482/11192544700931a196c588244ab2c4.jpg

Zrobiłabym tak jak jest 3 okna od frontu (1 w lazience, 2 w pok.), zlikwidowalabym calkiem po stronie garazu, po str. jadalni zamienilabym rowniez na dwa a nie trzy okna, a z tylu zrobilabym 3 okna (jedno na schody i 2 do pok.)

Zlikwidowalabym okno w garazu, zeby dom postawic od tej str w odleglosci 3m od plotu a nie 4, zeby uzyskac max przestrzen dla psa ;) i chyba zlikwiduje okno w "garderobie" na paterze, bo i tak na tej sciance zrobie zabudowe lub szafe, wiec jest ono niepotrzebne.

Na rys. wyglada jakby te okna polaciwe byly bardzo male, ale moze to tylko wrazenie :roll: chcialabym zeby byly takiej typowej wielkosci (nieumiem okreslic jej w metrach)

Gdzies czytalam, ze komin musi wystawac pow dachu, nie wiem ile, ale tu jest bardzo krotki.

Wycielabym kawalek scianki w salonie bo nie zamierzam tam robic drzwi (kolo schodow, przy wejsciu) a drugi kawalek albo go nie bedzie, albo bedzie w innym ksztalcie, jezeli juz musi tam byc.

A z detali, to napewno zrobie w lazience wanne, a w kuchni zamiast malego stolika, blat z hokerami, w kotlowni przyda mi sie zlew, zastanawiam sie nad oknem w spizarce, nie jest mi potrzbne bo tam bedzie polka, ale nie chce zeby dom wygladal jak jednooki pirat (ja mam takie wrazenie jak patrze na dom i z jednej str jest duze okno a z drugiej garaz ;) )

Schody mi sie podobaja, zawsze chcialam miec schody w salonie, a pod nimi kominek i mala biblioteczke ;)

Jesli chcesz to moge wyslac Ci zdjecia domu po moich przerobkach ;)

Pozdrawiam i powodzenia

Taysha

Mam nadzieje Bajbus, że się połapiesz ;) to są tylko takie moje odręczne zmiany, żeby zobazować to co napisalam w poscie powyżej ;)

Byc moze nie ma kolosalnej roznicy w image domu, czy jego cenie, ale zmiana tych kilku detali wydawala mi sie konieczna, zeby bylo ok :D

Jesli masz jeszcze jaies inne propozycje to czekam :D

I prosze nie patrz na moją staranność i precyzję :oops: ;)

http://img423.imageshack.us/img423/6551/11192544700931a196c588244ab2c3.jpg

http://img423.imageshack.us/img423/615/1119253548be010a3eb749ab6e1c1f.jpg

http://img423.imageshack.us/img423/9946/1119253548f7b8d61577c773637e12.jpg

http://img423.imageshack.us/img423/7493/11192535480a193ec110c6bb2f3b57.jpg

http://img423.imageshack.us/img423/5884/1119253548318f93fcd6dfb8a40aa6.jpg

http://img423.imageshack.us/img423/6/11186622913448bb94f57cc350b311.gif

http://img423.imageshack.us/img423/9759/11186622917a3bb4dff9d9213e303e.gif

Witam,

Jeżeli dla Ciebie to nie problem to proszę wyślij mi ten domek po przeróbkach. Ja się ciągle waham czy nie lepiej parterowy :roll:

A tu czas goni !! To jest straszne!!

Ja zawze marzylam o schodach w domu :roll: zawsze mieszkalam w plaskim mieszkaniu i nawet jesli bede stara i nie bede miala sil sie po nich wdrapac, to przynajmniej usiade na nich z kubkiem goracej czekolady i powspominam jak kiedys biegaly po nich moje dzieci, wnuki, pies, czy nawet my :wink:

To jak serce domu ;) razem z kominkiem :D 8)

Witam,

No, no poddasze całkiem niezłe, sama to wymysliłaś??

Nie miałam czasu myśleć nad zmianami bo zastanawiam się czy nie wziąc parterowego z Muratora - Dom z naprzeciwka. Bardzo mi się podoba.

http://www.projekty.murator.pl/search_results.htm?symbol=&nazwa=Dom+z+naprzeciwka&powierzchnia=&kondygnacja=

:roll: Osiołkowi w żłoby dano .....

Ogólnie domek nie jest zły, ale:

po pierwsze primo)

przedstawione rzuty mają jedną wadę, dość istotną, przyjrzeliście sięgł. kominowi? Kotłownia jest w gatrażu, sypialni czy łazience na parterze? Pozostaje jeszcze jeden z dwu pokoi na górze. :o Znaczy budujemy komin, za jakies 10-15 kPLN i słuzy on tylko wentylacji. Można to załatwić w inny sposób, np. reku za tę samą ceną, a przy najmniej będzie odzysk ciepła.

po drugie primo)

mamy pomieszczenie za garażem, jakieś 10 m2 po 2000 PLN = 20 tys. PLN, za 1/3 tej ceny zrobię sobie altankę w ogrodzie do przechowywania gratów, nie muszę dokładać do tego drzwi i okna, które tesz kosztują. Ponadto drzwi wywalone w ścianie garażowej powoduja, że atrakcyjniejszej drugiej strony nie można odsunąć od płota. Gdyny drzwi przenieść chociaż w miejsce okna, a otwór po drzwiach zamórować to można przysunąć się o metr do granicy, a kącik jadalny zyskuje wtedy 1 m szerokości klombu od granicy z sąsiadem. Moim zdeniem warto.

Jeżeli mam być szczery to wolałbym zrobić z tego pokoju sypialnię, a 5 zrobiłbym pokojem do pracy dla dorosłych.

po trzecie primo)

schody w salonie oznaczają, że darmozjadki będą nam sięprzewijały przez saloon przy każdej sposobności. Impreza dorosłych na dole i co chwila jakiś dzieciar z uszami jak nietoperz przemyka po schodach, żeby lepiej słyszeć co mówią dorośli,

po czwarte primo)

kto wam będzie mył to okno doświetlające schody? Wiem ,że się czepiam, ale czy któreś z was próbowało kiedyś coś myć z drabiny rozłożonej na schodach, fajna zabawa. Tym bardziej, że tu będize można wylądować na środku salonu. Dłużej się leci. :-?

po piąte primo)

1/4 dachu wisi w powietrzu. Dlaczego? Dlatego, że widzę 3 słupy podpierające, zapewne jako 4 projektant chciał wykorzystać ten moim zdaniem zbyteczny komin. Tylko czy wytrzyma on obciążenia? Czepiam się? no to popatrzcie czego brakuje na linii łamania dachu w pokoju 5.

po szóste primo)

jak już jesteśmy przy dachu, to radziłbym zapytać projektanta jak przenosi siły od słupów w pokoju 3 i narożniku łazienki 4. Bo na dole nie maja one podparcia. Może być strop fajny inaczej, znaczy nieco kosztowniejszy i nie tak prosty jak się wydaje.

po siódme primo)

rozkład łazienki jest fantastik. Jeżeli planujecię męskiego potomka, to może być delikatny chłopiec z ograniczonymi szansami na prokreację. Wynika to z faktu iż z domu wyniesie nawyk lania na siedząco, jak tylko uzyska wzrost 1,7 m. Stąd będzie lubiany przez kolegów ..... kochających inaczej. :roll:

po ósme primo)

małżonkowie waszych dzieci będą wam wdzięczni za nawyk wyłażenia tychże bez wytarcia ciała z wanny, po takie czynności łazienka ma do wycierania podłogę. Nawyk ten będzie nabyty poprzez niemożność wytarcia się w pozycji wyprostowanej przed wyjściem z wanny.

po dziewiąte)

nie podoba mis siębrak inwencji do wykorzystania przestrzeni skosów przez projektantów. Tam jest na prawdę kilkadziesiąt m2, które można wykorzystać na szafki z półkami (przy podłodze będą najgłębsze, mogą być też szuflady). W ten sposób domenk nabiera pojemności przy jednoczesłej łatwości w utrzymaniu porządku.

Podsumowaując.

Domek nie jest najgorszy, ale rodzi wiele pytań, niektóre b. poważne, inne mniej :wink: .

Większość z nich warto zadać projektantowi zanim dokona się wyboru.

Jezeli masz dostęp do gazu, to kupujesz piez z zamkniętom komorą spalania i montujesz go np. w 2. W ten sposób zyskujesz dodatkową powierzchnie życiową, co do pom. gosp. to po co tobie tak duże. Co tam chcecie trzymać.

Kosiara, szpadle, taczka do drewutni (kominek jest w planach widzę); zaprawy i środki czystości (razem z odkurzaczem, jezeli nei będzie centralnego) do spiżarki;wzelkie inne rupiecie poupychane po szafach (w skosach i dużej garderobie w 9 i5 na parterze) i macie dodatkowo jeden pokój za takie same koszty (no dobra musicie dołożyć panele na podłogę).

PS1. Rowery mogą wisieć na hakach w garażu. Często praktykowane rozwiązanie.

PS2. Ale jak wolisz dość drogą rupieciarnię, to przecież nie zabraniam. Zgłosiłem uwagi i jedynie nakłaniam do innego jakościowo wykorzystania własnych pieniędzy.

Masz ścianę w garażu na wiszące szafki, No chyba, ze jeździsz mini wanem. Bajbus chyba nie chcesz mi powiedzieć, że jak m2 chałupy kosztuje 2000 PLNów to ty drewutnięz 9 chcesz zrobić. :o

Poniżej 10 m2 postawisz sobie wiatę w ogródku, wystarczy zgłosić.

PS. Pardąsik Tay, moje uwagi odnosiły siędo tego co widzę wklejone do atku. :lol: