Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chce wybudowac dom ok 150-160m2 i mam pytanie

kojot1976

Recommended Posts

jaki jest koszt postawienia takiego domu juz pod klucz. Dzialka jest juz kupiona wiec nie wliczam ceny. ogrzewanie ma byc gazowe ( ewentualnie jeszcze dodatkowe jakies alternatywne), kanalizacja jest wiec szamba nie trzeba. Za wszelkie sugestie i uwagi bede bardzo wdzieczny. pozdrawiam serdecznie. Budowa w wojewodztwie warminsko-mazurskim.

Sądzę, że ok. 350 tys.zł - możesz ewentualnie zaoszczędzić na dachu (przy wybraniu blachodachówki czy mniejszej ilości okien dachowych), oknach - tutaj rozbieżności też są bardzo duże, CO (jak nie wybierzesz kotła kondensacyjnego to kolejne kilka tysięcy w kieszeni). To są chyba pozycje, które mogą znacznie obniżyć całkowity koszt budowy.

Nie ma precyzjnej odpowiedzi na takie pytanie niestety. Przecież żeby zamieszkać, np w łazience wystarczą ściany w olejnej i najtańsze krany, a w kuchni szafki z demobilu.

Myślę, że można operować 'niezbędnym minimum'. Mnie wyszło 250 tys pln (buduję podobny dom - 145m2 użytkowej).

Hm, jak zwykle trzeba się pwotórzyć, że nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na takie pytanie bez uszczegółowienia wielu rzeczy. Jestem na etapie wykanczania domu i też byłem optymistą na początku.

Uważam, że powyższe kwoty są dość optymistycznie zaniżone.

Mój dom ma około 140 m2 powierzchni użytkowej.

Ja na tym etapie już wiem, że nie wliczając działki to 300 tys mi nie starczy na całkowite wykończenie. fakt, że wybrałem nie najtańsze technologie i materiały ale też nie mam żądnych "wodotrysków".

Dołoże parę informacji dla zobrazowania kosztów budowy.

Domek : 156 m2 powierzchni użytkowej

Stan aktualny: stan surowy zamknięty , wewnątrz wykonane instalacje (komputerowa, elektryczna, alarmowa, telefoniczna), rozłożona kanalizacja , rozłożona instalacja do ogrzewania (podłogówka + grzejniki ; przewidujemy kocioł kondensacyjny) i wodna instalacja,wykonana 1 szlichta, do działki doprowadzone są wszystkie media (woda, prąd, gaz, własne szambo)

Na dzien dzisiejszy wrzuciliśmy 250 tys.

Do wykonania zostały:

Ocieplenie poddasza i wyłożenie płtyami GK, wykonanie wylewek wszystkie podłogi (gresy , wykładziny), wykończenie schodów na góre, umeblowanie pomieszczeń, wykończenia tarasu + schodów zewnętrznych oraz dokończenie elewacji w postaci płytek klinkerowych oraz prace na zewnątrz budynku (kostka, brama wjazdowa+furtka), ogrodzenie z klinkerui pozostanie zabawa z ogrodem w którym również mamy zamiar położyć instalację nawadniającą.

Moje przewidywania są że będęna to potrzeboiwała ok. dodatkowych 130 tys (myślę że dam radę :wink: )

Podsumowując potrzeba Ci jakieś 400 tys (rafał dobrze powiedział) ale nie załamuj się , dołanczaj do nas zwariowanych ludzików forum.

pzdr

czesc marcenko , ciesze sie ze budujecie i do ukonczenia macie juz blizej niz dalej! Pozdrawiam!

do autora: koszt bedzie bardzo rozny w zaleznosci od stopnia skomplikowania twojego projektu ( czy dach wielopolaciowy czy dwuspadowy, piwnice czy nie, lukarny, wiezyczki, kolumny, tarasy, uskoki czy najprostsza bryla prostokata, okna -typowe czy trójkaty i kola, piwnice czy nie, garaz w bryle domu, wolnostojacy czy wiata), nakladu pracy wlasnej (system gospodarczy czy ekipa), czasu jaki chcesz poswiecic na budowe, tempa prac (jeden sezon czy kilka lat), doboru materialow wykonczeniowych.

Patrzac na swój obecnie wykanczany dom uwazam, ze powinienes zalozyc 250 tys pod klucz jako minimum, do ok 400 tys z wykonczeniem w dosyc wysokim standardzie, budowa z ekipa, wieksza zlozonosc projektu.