annanatali 23.10.2005 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Nie spytałam sie projektanta czy w cenie projektu indywidualnego jest koszt jakiś zaświadczeń, które będzie mi załatwiał? Papierów do uzgodnień, pewnie jakiś znaczków skarbowych itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
georg 23.10.2005 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 kwestia dogadania z projektantem ale znajac zycie juz cie podliczyl a jak sie spytasz to 2 raz zaplacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 23.10.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 wszystko zalezy od uzgodnienia z architektem.zlecenie projektu indywidualnego nie jest jednoznaczne z zalatwianiem przez projektanta wszelkich spraw papierkowych. Możesz zlecic załatwianie spraw formalno-prawnych i uzgonic czy w cenie opracowania sa opłaty - podobnie z mapką do celów projektowych, badaniami gruntu itp.Podobnie jest z zakresem projektu indywidulanego. Zwykle jest to jedynie projekt budowlany (czasem bardziej uszczegółowiony) architektury i konstrukcji - radzę jasno wyjasnic kwestie zakresu prac projektanta, zeby nie bylo pozniej przykrych niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annanatali 23.10.2005 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Dzięki za odpowiedzi. Uzgodnione jest, że będzie projekt architektoniczy i konstrukcyjny, zagospodarowanie terenu, projekt studni głębinowej i przyłączy i że oni załatwiają wszystkie papierki. Byłam przekonana że to już całkowita cena, oprócz oczywiście geodety, ale potem pomyślałam, że jak będzie ode mnie chciał oddzielnie za każdy papierek, który według ustaleń ma załatwiać.Jak było u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 23.10.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Ja dostarczyłem architektowi gotowca, a on zrobił adaptacje, projekt zagospodarowania działki, projekty wszystkich przyłączy, przeliczył konstrukcje i zrobił całą reszte jaka była potrzebna do uzyskania pozwolenia na budowe domu i budowe przyłączy (mapki,warunki, ZUD i cała masa innych rzeczy o których nie mam nawet pojęcia). Był nawet na działce, aby zewidencjonować drzewa których nie było na mapce. Od strony papierologi, to nie musiałem samemu nic załatwiać. Wszystko od poczatku do końca zrobił architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 23.10.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Ja dostarczyłem architektowi gotowca, a on zrobił adaptacje, projekt zagospodarowania działki, projekty wszystkich przyłączy, przeliczył konstrukcje i zrobił całą reszte jaka była potrzebna do uzyskania pozwolenia na budowe domu i budowe przyłączy (mapki,warunki, ZUD i cała masa innych rzeczy o których nie mam nawet pojęcia). Był nawet na działce, aby zewidencjonować drzewa których nie było na mapce. Od strony papierologi, to nie musiałem samemu nic załatwiać. Wszystko od poczatku do końca zrobił architekt. Możesz dać namiary na niego ? Ile w sumie kosztowała ta jego kompleksowa usługa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 23.10.2005 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Podobnie jest z zakresem projektu indywidulanego. Zwykle jest to jedynie projekt budowlany (czasem bardziej uszczegółowiony) architektury i konstrukcji... A jaka jest orientacyjna cena projektu stricte indywidualnego ? Co ma na nią wpływ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 23.10.2005 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 Ja dostarczyłem architektowi gotowca, a on zrobił adaptacje, projekt zagospodarowania działki, projekty wszystkich przyłączy, przeliczył konstrukcje i zrobił całą reszte jaka była potrzebna do uzyskania pozwolenia na budowe domu i budowe przyłączy (mapki,warunki, ZUD i cała masa innych rzeczy o których nie mam nawet pojęcia). Był nawet na działce, aby zewidencjonować drzewa których nie było na mapce. Od strony papierologi, to nie musiałem samemu nic załatwiać. Wszystko od poczatku do końca zrobił architekt. Możesz dać namiary na niego ? Ile w sumie kosztowała ta jego kompleksowa usługa ? Namiary moge dać, ale on nie robi adaptacji i już nie projektuje domów jednorodzinnych. A jego usługa nic mnie nie kosztowała (poza refundacją kosztów mapki, konstruktora i branżystów), bo to mój najlepszy kumpel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts