g0sia_k 23.10.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2005 WitamZanim przedstawię sprawę, krótko o problemie.Mamy działkę na terenie, na który w najbliższym czasie nie planują doprowadzenia gazu i (o zgrozo) także wody. Nie jest to problem tylko nasz, ale również kilkunastu innych właścicieli sąsiadujących działek. Na szczęście wśród nich jest jeden człowiek – budowlaniec z pasją. Ostatnio mąż spotkał się z nim i ten przedstawił mu sposób rozwiązania problemu.Ma propozycję wykopania własnej studni głębinowej (mówił o 80m), która zapewniłaby wodę do naszych domów – tutaj raczej nie mam większych wątpliwości, że jest OK, choć oczywiście mogę się mylić. Jest jednak jeszcze jeden pomysł, mianowicie zaopatrzenie wszystkich w ciepłą wodę i ogrzewanie za pomocą wspólnej pompy ciepła. Czytałam trochę na ten temat – raczej pobieżnie, bo jestem zupełnym laikiem w tych sprawach – opinie są podzielone, ale dotyczyło to inwestycji dla jednego domu.Stąd moje pytanie, czy dla takiego mini-osiedla jest to dobre rozwiązanie i czy będzie to właściwie funkcjonowało?Jeszcze raz powtórzę, że w temacie budowy i wszelakich rozwiązań technicznych jestem zielona, ale wkrótce mamy wspólnie (my i inni właściciele działek) podjąć decyzję, czy wchodzimy w to?Stąd moja prośba o pomoc, tzn. przybliżenie bliżej zalet i wad takiego rozwiązania w odniesieniu do interesującej nas sytuacji – zaopatrzenie w wodę i ciepło większej liczby domów.Dziękuję i pozdrawiam,Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalutka 28.06.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Witam Trafiłam na Pani wypowiedź na forum. Sprawa trochę już trochę terminowa Mamy podobny problem, nie ma wody i gazu i chcielibyśmy zrobić wspólna pompę i studnię z sąsiadami. Bardzo prosze o informacje czy udało sie Państwu zrealizować tą inwestycję i jeśli tak to bardzo prosz eo informację jak wyglądała budowa i jak to wszystko funkcjonuje, także kosztowo. Pozdrawiam serdecznie Marzena Z. Witam Zanim przedstawię sprawę, krótko o problemie. Mamy działkę na terenie, na który w najbliższym czasie nie planują doprowadzenia gazu i (o zgrozo) także wody. Nie jest to problem tylko nasz, ale również kilkunastu innych właścicieli sąsiadujących działek. Na szczęście wśród nich jest jeden człowiek – budowlaniec z pasją. Ostatnio mąż spotkał się z nim i ten przedstawił mu sposób rozwiązania problemu. Ma propozycję wykopania własnej studni głębinowej (mówił o 80m), która zapewniłaby wodę do naszych domów – tutaj raczej nie mam większych wątpliwości, że jest OK, choć oczywiście mogę się mylić. Jest jednak jeszcze jeden pomysł, mianowicie zaopatrzenie wszystkich w ciepłą wodę i ogrzewanie za pomocą wspólnej pompy ciepła. Czytałam trochę na ten temat – raczej pobieżnie, bo jestem zupełnym laikiem w tych sprawach – opinie są podzielone, ale dotyczyło to inwestycji dla jednego domu. Stąd moje pytanie, czy dla takiego mini-osiedla jest to dobre rozwiązanie i czy będzie to właściwie funkcjonowało? Jeszcze raz powtórzę, że w temacie budowy i wszelakich rozwiązań technicznych jestem zielona, ale wkrótce mamy wspólnie (my i inni właściciele działek) podjąć decyzję, czy wchodzimy w to? Stąd moja prośba o pomoc, tzn. przybliżenie bliżej zalet i wad takiego rozwiązania w odniesieniu do interesującej nas sytuacji – zaopatrzenie w wodę i ciepło większej liczby domów. Dziękuję i pozdrawiam, Małgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts