Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za instalację centralnego odkurzacza

Becik

Recommended Posts

Główne zalety to że się nie kurzy w domu i oczywiście wygoda ( nie trzeba nosić itp ). My to rozważamy ze względu na moje i naszych dzieci skłonności do alergii. Oczywiście do podanych cen należy dodać cenę jednostki centralnej ( ponad 2 tys. ). Chcemy zrobić na razie instalację - bo podobnie jak wszystkie inne instalacje najlepiej jest robić na etapie stanu surowego, a o samym urządzeni pomyśleć gdy już będziemy mieszkać i skapnie trochę grosza. Wygląda to tak że w garażu lub innym podobnym pomieszczonku wisi sobie takie coś na ścianie, a w pokojach są w ścianach otwory samozasysające :grin: po otwarciu zaślepek.

Pozdrawiam i dziękuję za szybki odzew. B.

Co do wygody to zgoda, mam dosyć noszenia odkurzacza lub ciągania go za sobą:smile:, co do kurzenia to też jak najbardziej powód do takiego rozwiązania, ale nie wiem co z tą rurą?-musi być b.długa jeśli chcę poodkurzać salon z jadalnią i kuchnią...chyba że zrobię pare otworów? Becik, jak Wy to rozwiążecie u siebie? Również pozdrawiam:smile:

A ja zacząłem myśleć po tym jak odkryłem, że może to pomóc z popiołem z kominka. Poszukaj, bo na Forum często był już opisywany. Rury są i 9m, ale to już niewygodne i trzeba uważać "na zakrętach", bo możesz ładnie obetrzeć narożniki z G-K.

Ja nie chcę dłuższej rury niż 7m+końcówka 1.5m. Ktoś na Forum pisał o chodzeniu ze sznurkiem od miejsca planowanych gniazdek. Pomysł niezły

Ja się jeszcze nie zastanawiałam nad szczegółami, na razie rozważam czy w to wchodzić czy nie. U nas na parterze będzie tylko jeden pokój - i przewidziane są ( wstępnie ) 2 gniazdka - jedynym odgórnym ograniczeniem jest kwestia finansowa.

A teraz wróćmy do tematu wątku: ILE???

Bardzo proszę forumowiczów o opinie czy do drogo czy tanio.

Linka, wątek, który interesuje Ciebie jest tu: http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=341&forum=34&start=30

a wątek, który interesuje mnie tu: http://forum.murator.com.pl/viewtopic.php?topic=5275&forum=34

Jest jeszcze kilka innych ciekawych wątków.

Wcześniej też szukałam, ale tylko na liście płąc wykonawców :wink:. Tak jak podejrzewaliśmy, można to zrobić taniej niż za 1200...

Na etapie rozprowadzenia rurek to nie jest drogi bajer, my mamy zrobione podejścia pod gniazda - 3 sztuki: parter, poddasze użytkowe i poddasze nieużytkowe (narazie) oraz podejście pod szufelkę w kuchni. Koszt rurek i kształtek zamknął się kwotą 240zł brutto. Robocizna to już sama oszczędność, wszytkie rurki ułożył sam mój małżonek. Warto zrobić to na etapie stanu surowego, a jak nie będzie kasy to nie będzie jednostki centralnej. A może trafi się w totka.

• 1 month później...
Napiszcie, czy kurz przy wylocie osiada na tynku? Czy siła ssania jest większa od zwykłego odkurzacza? Jak często czyścicie worek?Czy kupiliście jednostkę centralną z systemem cyklonicznym i czy jest lepszy od zwykłego? A może, ktoś posiada taki odkurzacz na wodę.