yaro 28.01.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam! Zdecydowanie wybrałbym SAGE Prawdę mówiąc też jest dość kosztowny ,lecz widzę ,że tym się nie przejmujesz. Natomiast dom to nie droga zabawka,liczy się funkcjonalność , którą ja stawiam na 1 miejscu! Pozdrówka! Kosztami tez sie przejmuje Ale chce zmiescic sie w 300 tys na gotowo do wejscia !!!!!!! Realne?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj1 28.01.2006 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam! yaro napisał mikolaj1 napisał: Witam! Zdecydowanie wybrałbym SAGE Prawdę mówiąc też jest dość kosztowny ,lecz widzę ,że tym się nie przejmujesz. Natomiast dom to nie droga zabawka,liczy się funkcjonalność , którą ja stawiam na 1 miejscu! Pozdrówka! Kosztami tez sie przejmuje Ale chce zmiescic sie w 300 tys na gotowo do wejscia !!!!!!! Realne?????? Myślę ,że jak najbardziej realne, tylko musisz koło tego "pochodzić" Natomiast ,jeśli planujesz wziąźć ekipę ;"dać im w ręce ster i niech łudka sama popłynie",to na finiszu może się okazać ,że kasa utopiona a do zamieszkania daleko !!! Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro 29.01.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Witam! yaro napisał mikolaj1 napisał: Witam! Zdecydowanie wybrałbym SAGE Prawdę mówiąc też jest dość kosztowny ,lecz widzę ,że tym się nie przejmujesz. Natomiast dom to nie droga zabawka,liczy się funkcjonalność , którą ja stawiam na 1 miejscu! Pozdrówka! Kosztami tez sie przejmuje Ale chce zmiescic sie w 300 tys na gotowo do wejscia !!!!!!! Realne?????? Myślę ,że jak najbardziej realne, tylko musisz koło tego "pochodzić" Natomiast ,jeśli planujesz wziąźć ekipę ;"dać im w ręce ster i niech łudka sama popłynie",to na finiszu może się okazać ,że kasa utopiona a do zamieszkania daleko !!! Pozdrówka! Witam Wreszcie jakas pozytywna opinia Może jeszcze ktos się wypowie aby utwierdzic mnie w wyborze Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro 03.02.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro 19.02.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Decyzja zapadła!!!!!!!!!!!!!! Bedzie Saga Teraz proszę o opinie o niej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 19.02.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 No to gratulacje!U nas tez decyzja jedyna sluszna - SAGA!Uczulam tylko na jakość dostarczanego projektu.Architekt ktory nam adoptowal projekt stwierdził, że troche niechlujnie zrobiony. Wykonalismy troche zmian - zwiekszyla sie nam powierzchnia użytkowa ze 160 do 180 m. Mogę udostępnić szkic zmian - moze cos sobie zaadoptujecie!?...pozdrawiamJacekWp.s. najlpeiej na priva [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro 19.02.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 No to gratulacje! U nas tez decyzja jedyna sluszna - SAGA! Uczulam tylko na jakość dostarczanego projektu. Architekt ktory nam adoptowal projekt stwierdził, że troche niechlujnie zrobiony. Wykonalismy troche zmian - zwiekszyla sie nam powierzchnia użytkowa ze 160 do 180 m. Mogę udostępnić szkic zmian - moze cos sobie zaadoptujecie!?... pozdrawiam JacekW p.s. najlpeiej na priva [email protected] Dzieki wielki aleeeeeeeeeeee znalazłem cos takiego: http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_goblin.html no i teraz sie wacham mam czas do wtorku co wybrac????????? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 20.02.2006 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam Szukam projektu dla siebie i znalazłem cos takiego: http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_pinokio2g.html Co o tym sądzicie? Jakie mogą byc koszta budowy i czy widzicie jakieś pułapki???? Pzodrawiam i czekam na opinie Bardzo ciekawy, ale tani to on nie bedzie. Czterospadowy dach, duzo okien dachowych, bardzo duzo miejsca na komunikacje - hol i schody, a stosunkowo nieduze pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 20.02.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 No ja bym nie mial tych watpliwości. Saga jest lepiej skomunikowana i chyba bedzie tańsza. Saga, Saga, Saga... pozdro JacekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro 20.02.2006 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam Szukam projektu dla siebie i znalazłem cos takiego: http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_pinokio2g.html Co o tym sądzicie? Jakie mogą byc koszta budowy i czy widzicie jakieś pułapki???? Pzodrawiam i czekam na opinie Bardzo ciekawy, ale tani to on nie bedzie. Czterospadowy dach, duzo okien dachowych, bardzo duzo miejsca na komunikacje - hol i schody, a stosunkowo nieduze pokoje. A co sadzisz o tym: http://www.dominanta.pl/projektowanie_domow_projekt_domu_goblin.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 27.02.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 Pozwolę sobie zabrać głos w kwestii rozważanych projektów. Przychylę się do opinii forumowiczów, że domy są efektowne, "bogate", na mój gust znacznie przezdobione, a zatem drogie w budowie. Dachy skomplikowane i pochłaniające fortunę. Mam jednak nadzieję, że stać was na takie domy i odrobina szyku nie zaszkodzi. Moje wnioski podobne są w odniesieniu do wszystkich projektów. Partery są wygodne i przestronne, jednak pmieszczenia na poddaszu są rzeczywiście małe i niepraktyczne. W tym zestawieniu najlepiej broni się SAGA, gdyż pokoje są wielkości ok. 14 m i to jest do przyjęcia. Należy jednak uwzględnić, iż ten typ dachu powoduje, że pomieszczenia są całe w skosach. To nie jest uwidocznione na schematach. Wstawienie do sypialni porządnego łoża powoduje, że wchodzi się na nie prosto z drzwi, a już dwa kroki dalej należy pochylać głowę. Moje wnioski przedstawiam na podstawie własnych obserwacji i przymiarek, a także opinii mojego kolegi który SAGĘ sobie sprezentował. Niedogodności te uwypuklają się dopiero po umeblowaniu pomieszczeń. Należy się z tym liczyć i zaakceptować lub szukać innych rozwiązań. Życzę bezproblemowej budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 27.02.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2006 gourmand, a czy twój kolega podnosił ściankę kolankową? Mnie wykonawca namawia do pozostania przy projekcie, a ja cały czas zastanawiam się, czy właśnie nie podnieść ścianki o jedną warstwę. Jak możesz, dowiedz się u kolegi i daj znać, bo ja zaczynam SAGĘ, jak tylko pogoda pozwoli. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gourmand 28.02.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 Witam towarzystwo. Nie Gosiu, kolega nie podnosił ścianki kolankowej. Myślę, że twój pomysł jest dobry. Napewno poprawi funkcjonalność poddasza a proporcji domu nie zakłóci. Kolega bardzo chwali sobie podwójny garaż. Na poddaszu, w pokoju, sąsiadującym z łazienką, wyprowadził niezbędne rury (teraz są zaślepione i zamaskowane). Pomieszczenie to może służyć do urządzenia kuchni, na wypadek gdyby syn chciał z nim zamieszkać a młoda gospodyni chciałaby być samodzielna. Ot taki zapobiegliwy gość. Jeszcze jedno doświadczenie. Kolega, delikatnie mówiąc, wyraża swoje niezadowolenie co do okna połaciowego doświetlającego klatkę schodową. Potrzeba wielkiej drabiny żeby je umyć. Bardziej praktycznym rozwiązaniem wydaje się umieścić je w ścianie. Chyba tyle, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 28.02.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2006 gourmand, dzięki za odpowiedź Myślę, że pomysły kolegi są do rozważenia. Też nie bardzo uśmiecha mi się wiszenie na drabinie podczas mycia okien a dzieci są w tym wieku, że być moze będą chciały "pójść na swoje" Pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 08.05.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 gourmand, dzięki za odpowiedź Myślę, że pomysły kolegi są do rozważenia. Też nie bardzo uśmiecha mi się wiszenie na drabinie podczas mycia okien a dzieci są w tym wieku, że być moze będą chciały "pójść na swoje" Pozdrawiam gośka Witam, Odradzam podwyższenia poddasza. Ja miałem podobny pomysł, ale po długiej dyskusji z Panem Charkiewiczem oraz ze swoim kierownikiem budowy zrezygnowałem. Podwyżyłem parter i radzę zrobić to samo. Pokoje a raczej sypialnie na poddaszu nie są ogromne, natomiast jeżeli zostawisz wys. 2600 mm na parterze, to przy rozpiętości salonu około 7 m ta wysokość będzie według mnie za mała ( sufit przytłacza salon), oglądałem Sagę przed rozpoczęciem własnej budowy i zmieniłem ten szczegół ( także po dyskusji z projektantem). pozdrawiam: Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 09.05.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Ja natomiast chwale sobie podwyższenie poddasza bo tak faktycznie momentalnie nie czuje sie tzw. prztłoczenie. Podwyższenie o 20 cm daje bardzo pozytywną relacje pomiedzy faktem, że nie wchodzimy bezpośrednio na skosy , które mnie od samego począku przy tak niskiej siance kolankowej bolały. Mało tego automatycznie istnieje wieksza funkcjonalnośc poruszania sie z meblami w tych pomieszczeniachpozdrawiam Natomiast co do okna połaciowego w klatce schodowej to tak faktycznie mycie bedzie straszne : chyba że w scianie nośnej zrobimy okienko lub luksfery też ciekawe rozwiązanie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 09.05.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 gourmand, dzięki za odpowiedź Myślę, że pomysły kolegi są do rozważenia. Też nie bardzo uśmiecha mi się wiszenie na drabinie podczas mycia okien a dzieci są w tym wieku, że być moze będą chciały "pójść na swoje" Pozdrawiam gośka Witam, Odradzam podwyższenia poddasza. Ja miałem podobny pomysł, ale po długiej dyskusji z Panem Charkiewiczem oraz ze swoim kierownikiem budowy zrezygnowałem. Podwyżyłem parter i radzę zrobić to samo. Pokoje a raczej sypialnie na poddaszu nie są ogromne, natomiast jeżeli zostawisz wys. 2600 mm na parterze, to przy rozpiętości salonu około 7 m ta wysokość będzie według mnie za mała ( sufit przytłacza salon), oglądałem Sagę przed rozpoczęciem własnej budowy i zmieniłem ten szczegół ( także po dyskusji z projektantem). pozdrawiam: Darek No to już jest musztarda po obiedzie. Poddasze zostało podniesione Bardzo długo nad tym myślałam, ale jak już buduję dom, to chcę, żeby był funkcjonalny. Czy dobrze, czy źle zrobiłam, to się okaże "w praniu" Według moich pomiarów pod skosami nie mogłabym na przykład postawić wersalki. Teraz powinna wejść. To daje większe pole manewru. Dołu nie podniosłam, bo nie chcę, żeby mój dom był najwyższy w okolicy. W tym tygodniu mają już zacząć pracę cieśle. Jeśli macie jakieś rady to tego etapu pracy, albo do jakichś późniejszych, chętnie posłucham. Pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia100 09.05.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 WitamNapiszcie prosze, jakiej wysokosci jest scianka kolankowa w Sadze? W moim projekcie (rowniez dach 4 spadowy) mam 95cm i nie wiem czy nie za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 10.05.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam, Tak naprawdę to wszystko zależy także od technologii wykończenia , u mnie w Sadze bez podwyższania ścian kolankowych cegłą osiągnąłem około 1m. Na sciance kolankowej zazwyczaj leży murłata, ja miałem ją umiejscowioną centralnie i dlatego udało się podciągnąć troszeczkę w górę po przez ocieplenie wełną mineralną i zlicowanie ze ścianką kolankową płytą karton gips. pozdrawiam: Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 10.05.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Witam Napiszcie prosze, jakiej wysokosci jest scianka kolankowa w Sadze? W moim projekcie (rowniez dach 4 spadowy) mam 95cm i nie wiem czy nie za malo. Właśnie wróciłam z budowy. Majster mówi, że po wylewkach i podłodze będzie miała jakieś 106 cm. Pod 95 nie wchodzi ci na przykład złożona wersalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts