uzytkownik73467 24.10.2005 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Założono mi okna PCV z okuciami Roto NT.Wykonawca poobcinał wpusty zaczepów na górnej listwie okuciabo mu coś nie pasowało przy zamykaniu okna (rozwierno-uchylne).Na skrzydle był to walec o średnicy ok. 5 mm wysokości ok. 7 mmzakończony na górze "daszkiem" o średnicy ok. 10 mm i wysokości ok. 2 mm z wpustem na klucz ampulowy. W sumie przekrój litery T.Przy zamykaniu okna wchodzi to w przykręcany do ościeżnicy wpust szerokości 4 - 4,5 cm (o kształcie trudnym do opisania tutaj).Po obcięciu zostaje walec o przekroju już nie T ale I. Poza tym jego wysokość zmniejszyła się o grubość trczy tnącej.Obawiam się, że w razie wlamania łatwiej będzie wepchnąć okno do środka.Co stracę jeśli taki stan przyjmę?Dzwoniłem do Roto i dowoiedziałem się, że nie sprzedadzą takiego elementu ale całą listwę więc wykonawca będzie stratny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 24.10.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 He, he, .... Sorry nie moglem sie powstrzymac. Wykonawca wlasnie Ci obcial grzybekanty wlamaniowy, ktory unieruchamia element ryglujacy w tym okuciu na oscieznicy. W takiej sytuacji przy pomocu lomu duzo latwiej wygiac rame okna i wypchnac rygiel z okucia a co za tym idzie wywazyc okno. Pogon tego wykonawce i niech placi za wymiane okuc. Chyba, ze nie przejmujesz sie kwestiami antywlamaniowosci swoich okien. To na pewno nie jest zadna podpucha?Pozdrawiam Jankes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 24.10.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2005 Jankes juz ci powiedzial niestety efektem "inteligentnego" dzialania montazysty jest to iz z okuc antywlamaniowych pozostaly ci zwykle Ten grzybek w ksztalcie litery "T" ma mozliwosc w NT regulacji - wkrecania i wykrecania ale jesli on tego nie wiedzial to kiep a nie montazysta hmmm....beczke taka zrobil iz zamiast poprawic diaksa wizal w dlon Jejku - gonic takich, po lapach i ziemniaki sadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik73467 25.10.2005 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Tak myślałem. Ta kwestia antywłamaniowa jest pewnie opóźnieniem złodzieja o może 15 sekund ale zawsze coś (jest czas na zlapanie łoma lub wykręcenie telefonu na policję zanim człowieka walną w łeb).Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 25.10.2005 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 i wlasnie o to chodzi Mocium Panie ))) Nie ma 100% pewnych zabezpieczen - sa tylko opozniacze mniej lub bardziej skuteczne Bardziej skuteczne jest WK-2 niz WK-1 zas WK-1 bardziej niz standard chocby mial nawet i jeden grzybek i zaczep antywlamaniowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts