Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klinkier w kuchni

JoShi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, ze poza wykwitami na ceglach przy styku ze sciana (tak to zrozumialam) problemy dotyczyly glownie utrzymaniu fugi w czystosci. Czym to bylo fugowane ?

Powinnas raczej zapytac "czym to bylo wymurowane"? :lol: Wymurowane bylo niestety zaprawa z domowej roboty "uszlachetniaczami" .Gotowe kleje i zaprawy do klinkieru, to bylo wowczas marzenie.

Fugowane bylo zaprawa fugowa Dyckerfoffa /dzisiaj Sopro odp.MFs+b ze wzgledu na rozna chlonnosc i kontakt z zywnoscia/ sciagana z RFN-u.Szerokosc fugi 6mm, gl. ok3mm. Oprocz czystosci , o czym juz wspominalem , byly rany i poszarpany towar, wowczas takze deficytowy pt. rajstopy damskie :D

Powinnas raczej zapytac "czym to bylo wymurowane"? :lol: Wymurowane bylo niestety zaprawa z domowej roboty "uszlachetniaczami" .Gotowe kleje i zaprawy do klinkieru, to bylo wowczas marzenie.

Fugowane bylo zaprawa fugowa Dyckerfoffa /dzisiaj Sopro odp.MFs+b ze wzgledu na rozna chlonnosc i kontakt z zywnoscia/ sciagana z RFN-u.Szerokosc fugi 6mm, gl. ok3mm. Oprocz czystosci , o czym juz wspominalem , byly rany i poszarpany towar, wowczas takze deficytowy pt. rajstopy damskie :D

Czy uwazasz, ze utrzymanie w czystosci fugi miedzy plytkami w kuchni murowanej i okladanej plytkami byloby latwiejsze ?

JoShi,

przepraszam, ale wychodzę właśnie...

co do płytek jeszcze - mogą być malutkie 10x10 a mogą też mieć format typowej cegły :)

aha, wczoraj poznałam na priva kogoś kto prowadzi jedną z najlepszych polskich cegielni :D I mam informacje beposrednie - ceny rewelacyjne - a cegła to od zawsze mój ulubiony materiał i będzie jej u mnie mnóstwo, choć w nowoczesnym bardzo wydaniu.

to uniwersalny, naturalny i piękny materiał z charakterem - daje wspaniały klimat :D

jak co, pytaj , narazie :D

aha, fugi do spoinowania możesz kupić np. ciemny brąz czy grafit - włąsnie Quick mix - bedą praktyczne, jeśli boisz się jasnych kolorów spoin

Joshi

Czy uwazasz, ze utrzymanie w czystosci fugi miedzy plytkami w kuchni murowanej i okladanej plytkami byloby latwiejsze ?

tak , wynika to z techniki położenia

płytki-wąskie fugi, licujące z płytką

a cegły - spoiny są szersze, troszkę/minimalnie wklęsłe, bo inaczej brzydko wyglada :D

ale naprawdę JoShi - dziś sa takie materiały, że nie ma żadnego problemu :)

zapraszam Cie do siebie JoShi - przełamiemy resztę lodów -poważnie piszę

:)

pokaże Ci najpiękniejsze cegły, cały dom wewnątrz z cegły, barek, kominek , kuchnie - a przy okazji zobaczysz tę piękną bramę u mojego kumpla, a jak Ci się spodoba, to przecież mnie nie sprzedadzą inaczej, jak po kosztach :D

papa

nie chodzi o kolory JoShi - ale o sprawdzenie w realu, jak to wygląda przy bardzo intensywnym użytkowaniu - taka kuchnia właśnie...i cegły w tysicu barw

pozdrówka

pa

Nie przypominam sobie, zebys miala kuchnie z cegly, poczekam na doswiadczonych uzytkownikow takowej.

Coz, powierzchnie chropowate bardziej sie brudza a zaglebienia im wieksze tym bardziej utrudniaja czyszczenie. Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem. Szerokosc fugi i glebokosc jest inna mniejsza dla plytki niz cegly. Latwiej wiec wyczyscic w miare gladka powierzchnie z plytek niz z cegiel. Mozna tez przy plytkach latwiej wykonac np nadproza drzwiczek.Ja musialem z tego zrezygnowac , bo zrobienie tego z cegly bylo zbyt ciezkie i pracochlonne./No dobra przekroczylo moje umiejetnosci :lol: /.Plytki z klinkieru ciagnionego , maja wlasnie zatapic prawdziwa cegle, szczegolnie we wnetrzach stylizowanych - bardziej wiec sa praktyczne i "przyjazne". "Pewnych poziomow nie mozna przeskoczyc nawet fikolkiem" jak mawial Lew Davydowicz Landau :lol: Albo wiec niefunkcjonalny do konca ale prawdziwy do bolu rustyk, albo w miare jego udana imitacja.

PS I taka drobna uwaga. Wykwity na klinkierze nie wynikaja tylko i wylacznie z uzycia niewlasciwej zaprawy.Sol na powierzchni czasem wytraca sie na klinkierze w ogole nie murowanym a wiec ni majacym kontaktu z zaprawa :wink:

2112 wojtek

Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem.

to nie tak, bo może być gładka cegła klinkierowa i ryflowana, chropowata płytka klinkierowa, tak jak np. niektóre kolekcje klinker sire.

moja ulubiona płytka kliner sire ma nawet "posypkę" ceramiczną, a więc jest bardzo chropowata i faktycznie rajstopy by darła non stop :D

2112 wojtek

Latwiej wiec wyczyscic w miare gladka powierzchnie z plytek niz z cegiel

tak że to akurat może być zupełnie odwrotnie jak widać :)

JoShi

Nie przypominam sobie, zebys miala kuchnie z cegly, poczekam na doswiadczonych uzytkownikow takowej.

mieszkałam troszkę w Holandii, to ceglane zagłębie :) , a tu mam znajomy dom :D

http://www.klinkersire.com

tak a propos wcześniejszych postów ten adres :D, seria I GRAFFIATI RUSTICI

pozdrawiam - mimi

2112 wojtek

Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem.

to nie tak, bo może być gładka cegła klinkierowa i ryflowana, chropowata płytka klinkierowa, tak jak np. niektóre kolekcje klinker sire.

moja ulubiona płytka kliner sire ma nawet "posypkę" ceramiczną, a więc jest bardzo chropowata i faktycznie rajstopy by darła non stop :D

2112 wojtek

Jednak "Sa przyklady glupoty tak piekne , ze jakikolwiek komentarz odbiera im urode."

Nie chce mi sie z toba nawet polemizowac, chociaz prowokujesz . Czytaj do licha cudze teksty ze zrozumieniem. Piszesz tylko po to zeby sobie poklapac? Wiesz , ze dzwonia , nie bardzo wiesz, w ktorym kosciele.Co ty chcesz udowodnic? Co ma do rzeczy twoja ulubiona plytka z posypka z cytowanymi przez ciebie moimi slowami? O czym ty w ogole piszesz?Ja o sposobie wykonczenia produktow ,ty o rodzajach powierzchni.

Ty sie jednak nudzisz.

no to jeszcze raz, bo 2112wojtek sie irytuje :lol:

2112wojtek

Coz, powierzchnie chropowate bardziej sie brudza a zaglebienia im wieksze tym bardziej utrudniaja czyszczenie. Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem.

napisałam powyżej, że nie ma to nic do rzeczy i to jest tak oczywiste, jak 2+2=4

tym bardziej, że są także płytki zrobione z przeciętych na trzy pasy cegieł formowanych i jak w kiełbasie - mamy trzy identyczne plastry :lol:

2112wojtek

Coz, powierzchnie chropowate bardziej sie brudza a zaglebienia im wieksze tym bardziej utrudniaja czyszczenie. Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem.

to odnośnie fugi w płytkach i spoiny pomiędzy cegłami i napisałam dokładnie to samo przed 2112wojtek :lol:

proszę:

mimi

a cegły - spoiny są szersze, troszkę/minimalnie wklęsłe, bo inaczej brzydko wyglada

szerokie spoiny w cegłach mogą być trudniejsze w utrzymaniu od fug w kafelkach.

wyluzuj :lol: :lol: :lol:

GK7

Witam

Ja również zastanawiam się nad klinkierem w kuchni a konkretnie chcę komin wentylacyjny wymurować od razu z klinkieru tak aby ozdabiał a nie szpecił kuchnię. Tylko problem bo będzie się on znajdował w sąsiedztwie kuchenki i nie wiem czy to nie jest problem. Może ktoś wie czym go czyścić i konserwować?

polecam ten QUICK MIX - pisałam o wielu kolorach :) :

zaprawa murarska do klinkieru - VM 01 V.O.R.

Do wznoszenia murów ze słabo nasiąkliwych cegieł licowych o nasiąkliwości od 3 do 8% z jednoczesnym wykonaniem spoin.

Zużycie: 43-53 kg/m2 przy normalnym formacie cegły

VM 01 szara - 03209 9 30 40 19 sprawdź A

VM 01.w ekstra biała - 05208 0 40 35 26 B

VM 01.2 czarna - 03229 7 30 40 19 A

VM 01.3 ciemnoszara - 03309 6 30 40 19 A

VM 01.4 antracytowa - 03409 3 30 40 19 A

VM 01.5 biało-beżowa - 03509 0 30 40 19 A

VM 01.6 biało-szara - 03609 7 30 40 19 A

VM 01.7 brązowa - 03709 4 30 40 19 A

VM 01.8 marchewkowo-

brązowa - 03809 1 30 40 19 A

VM 01.9 piaskowa - 04001 8 30 40 19 A

VM 01.10 żółta - 04002 5 30 40 19 A

VM 01.11 zielona - 04003 2 30 40 19 A

VM 01.12 pomarańczowa - 04004 9 30 40 19 A

VM 01.13 różowa - 04005 6 30 40 19 A

VM 01.14 łososiowa - 04006 3 30 40 19 A

VM 01.15 miedziana - 04007 0 30 40 19 A

VM 01.16 brązowo-czerwona - 04008 7 30 40

http://www.quick-mix.pl/CM/files.php//OFERTA/ZAPRAWYMURARSKIE/vm01.jpg

ZSE/KSE płyn do usuwania wykwitów i nalotów wapiennych

Gotowy do użycia środek czyszczący różne podłoża i wszelkiego rodzaju ściany murowane z wykwitów cementowo-wapiennych. Kolor: bezbarwny.

Zużycie: około 150-350 ml/m2 w zależności od sposobu nakładania

Środek płynny

http://www.quick-mix.pl/CM/files.php//OFERTA/BUDOWAPODLOZA/zsekse1.jpg

GK7

Może ktoś wie czym go czyścić i konserwować?

świetne środki REMMERS

do konserwacji (hydrofobizującej impregnacji) - np. krem impregnujący FUNCOSIL FASSADENCREME

do konserwacji, zabezpieczenia przed brudzeniem, tkaże tłuszczem - FUNCOSIL OW - środek na bazie kombinacji specjalnych silikonów

są też polskie preparaty http://www.silikonypolskie.pl szukaj SARSIL

ale te powyższe sprawdzone przy renowacji i konserwacji starego, 100 letniego, ceglanego domu :)

i klinkierowy murek w kuchni będzie pięknym elementem, nawet w sąsiedztwie kuchenki :D

pozdrawiam

mimilapin :D

2112 wojtek

2112 wojtek

Jednak "Sa przyklady glupoty tak piekne , ze jakikolwiek komentarz odbiera im urode."

Nie chce mi sie z toba nawet polemizowac, chociaz prowokujesz . Czytaj do licha cudze teksty ze zrozumieniem. Piszesz tylko po to zeby sobie poklapac? Wiesz , ze dzwonia , nie bardzo wiesz, w ktorym kosciele.Co ty chcesz udowodnic? Co ma do rzeczy twoja ulubiona plytka z posypka z cytowanymi przez ciebie moimi slowami? O czym ty w ogole piszesz?Ja o sposobie wykonczenia produktow ,ty o rodzajach powierzchni.

Ty sie jednak nudzisz.

Najpiekniej o glupocie powiedzieli w "Szpitalu na peryferiach" :

gdyby glupota mogla unosic , to latalaby pani jak golebica

mimi

do konserwacji (hydrofobizującej impregnacji) - np. krem impregnujący FUNCOSIL FASSADENCREME

tu jeszcze uzupełnię, bo sa także środki w płynie, np. FUNCOSIL WS

i wiele innych do cegieł klinkierowych, kamieni, cegieł typu silka itp.