Gość 25.10.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 JoShi ale ja nie miałam na myśli płytek imitujacych cegły, nawet tych rewelacyjnych z Klinker Sire, lecz płytki ścienne potocznie nazywane glazurą - w w technice klinkierowej . Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.10.2005 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Wybacz mimi, ale ja oczekuje odpowiedzi i porad od osob, ktore majo doswiadczenie w uzytkowaniu kuchni murowanych z cegly klinkierowej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.10.2005 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Rozumiem, ze poza wykwitami na ceglach przy styku ze sciana (tak to zrozumialam) problemy dotyczyly glownie utrzymaniu fugi w czystosci. Czym to bylo fugowane ? Powinnas raczej zapytac "czym to bylo wymurowane"? Wymurowane bylo niestety zaprawa z domowej roboty "uszlachetniaczami" .Gotowe kleje i zaprawy do klinkieru, to bylo wowczas marzenie. Fugowane bylo zaprawa fugowa Dyckerfoffa /dzisiaj Sopro odp.MFs+b ze wzgledu na rozna chlonnosc i kontakt z zywnoscia/ sciagana z RFN-u.Szerokosc fugi 6mm, gl. ok3mm. Oprocz czystosci , o czym juz wspominalem , byly rany i poszarpany towar, wowczas takze deficytowy pt. rajstopy damskie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.10.2005 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Powinnas raczej zapytac "czym to bylo wymurowane"? Wymurowane bylo niestety zaprawa z domowej roboty "uszlachetniaczami" .Gotowe kleje i zaprawy do klinkieru, to bylo wowczas marzenie. Fugowane bylo zaprawa fugowa Dyckerfoffa /dzisiaj Sopro odp.MFs+b ze wzgledu na rozna chlonnosc i kontakt z zywnoscia/ sciagana z RFN-u.Szerokosc fugi 6mm, gl. ok3mm. Oprocz czystosci , o czym juz wspominalem , byly rany i poszarpany towar, wowczas takze deficytowy pt. rajstopy damskie Czy uwazasz, ze utrzymanie w czystosci fugi miedzy plytkami w kuchni murowanej i okladanej plytkami byloby latwiejsze ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 JoShi, przepraszam, ale wychodzę właśnie... co do płytek jeszcze - mogą być malutkie 10x10 a mogą też mieć format typowej cegły aha, wczoraj poznałam na priva kogoś kto prowadzi jedną z najlepszych polskich cegielni I mam informacje beposrednie - ceny rewelacyjne - a cegła to od zawsze mój ulubiony materiał i będzie jej u mnie mnóstwo, choć w nowoczesnym bardzo wydaniu. to uniwersalny, naturalny i piękny materiał z charakterem - daje wspaniały klimat jak co, pytaj , narazie aha, fugi do spoinowania możesz kupić np. ciemny brąz czy grafit - włąsnie Quick mix - bedą praktyczne, jeśli boisz się jasnych kolorów spoin Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Joshi Czy uwazasz, ze utrzymanie w czystosci fugi miedzy plytkami w kuchni murowanej i okladanej plytkami byloby latwiejsze ? tak , wynika to z techniki położenia płytki-wąskie fugi, licujące z płytką a cegły - spoiny są szersze, troszkę/minimalnie wklęsłe, bo inaczej brzydko wyglada ale naprawdę JoShi - dziś sa takie materiały, że nie ma żadnego problemu zapraszam Cie do siebie JoShi - przełamiemy resztę lodów -poważnie piszę pokaże Ci najpiękniejsze cegły, cały dom wewnątrz z cegły, barek, kominek , kuchnie - a przy okazji zobaczysz tę piękną bramę u mojego kumpla, a jak Ci się spodoba, to przecież mnie nie sprzedadzą inaczej, jak po kosztach papa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.10.2005 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Przepraszam Cie mimi, ale z kolorami i frontami oraz doborem materialow jestem w stanie poradzic sobie sama. A jak uznam, ze nie jestem, to kogos zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 nie chodzi o kolory JoShi - ale o sprawdzenie w realu, jak to wygląda przy bardzo intensywnym użytkowaniu - taka kuchnia właśnie...i cegły w tysicu barw pozdrówkapa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 25.10.2005 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 nie chodzi o kolory JoShi - ale o sprawdzenie w realu, jak to wygląda przy bardzo intensywnym użytkowaniu - taka kuchnia właśnie...i cegły w tysicu barw pozdrówka pa Nie przypominam sobie, zebys miala kuchnie z cegly, poczekam na doswiadczonych uzytkownikow takowej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.10.2005 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Czy uwazasz, ze utrzymanie w czystosci fugi miedzy plytkami w kuchni murowanej i okladanej plytkami byloby latwiejsze ? Coz, powierzchnie chropowate bardziej sie brudza a zaglebienia im wieksze tym bardziej utrudniaja czyszczenie. Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem. Szerokosc fugi i glebokosc jest inna mniejsza dla plytki niz cegly. Latwiej wiec wyczyscic w miare gladka powierzchnie z plytek niz z cegiel. Mozna tez przy plytkach latwiej wykonac np nadproza drzwiczek.Ja musialem z tego zrezygnowac , bo zrobienie tego z cegly bylo zbyt ciezkie i pracochlonne./No dobra przekroczylo moje umiejetnosci /.Plytki z klinkieru ciagnionego , maja wlasnie zatapic prawdziwa cegle, szczegolnie we wnetrzach stylizowanych - bardziej wiec sa praktyczne i "przyjazne". "Pewnych poziomow nie mozna przeskoczyc nawet fikolkiem" jak mawial Lew Davydowicz Landau Albo wiec niefunkcjonalny do konca ale prawdziwy do bolu rustyk, albo w miare jego udana imitacja. PS I taka drobna uwaga. Wykwity na klinkierze nie wynikaja tylko i wylacznie z uzycia niewlasciwej zaprawy.Sol na powierzchni czasem wytraca sie na klinkierze w ogole nie murowanym a wiec ni majacym kontaktu z zaprawa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 2112 wojtek Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem. to nie tak, bo może być gładka cegła klinkierowa i ryflowana, chropowata płytka klinkierowa, tak jak np. niektóre kolekcje klinker sire. moja ulubiona płytka kliner sire ma nawet "posypkę" ceramiczną, a więc jest bardzo chropowata i faktycznie rajstopy by darła non stop 2112 wojtek Latwiej wiec wyczyscic w miare gladka powierzchnie z plytek niz z cegiel tak że to akurat może być zupełnie odwrotnie jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 JoShi Nie przypominam sobie, zebys miala kuchnie z cegly, poczekam na doswiadczonych uzytkownikow takowej. mieszkałam troszkę w Holandii, to ceglane zagłębie , a tu mam znajomy dom http://www.klinkersire.com tak a propos wcześniejszych postów ten adres , seria I GRAFFIATI RUSTICI pozdrawiam - mimi Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 25.10.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 2112 wojtek Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem. to nie tak, bo może być gładka cegła klinkierowa i ryflowana, chropowata płytka klinkierowa, tak jak np. niektóre kolekcje klinker sire. moja ulubiona płytka kliner sire ma nawet "posypkę" ceramiczną, a więc jest bardzo chropowata i faktycznie rajstopy by darła non stop 2112 wojtek Latwiej wiec wyczyscic w miare gladka powierzchnie z plytek niz z cegiel tak że to akurat może być zupełnie odwrotnie jak widać Jednak "Sa przyklady glupoty tak piekne , ze jakikolwiek komentarz odbiera im urode." Nie chce mi sie z toba nawet polemizowac, chociaz prowokujesz . Czytaj do licha cudze teksty ze zrozumieniem. Piszesz tylko po to zeby sobie poklapac? Wiesz , ze dzwonia , nie bardzo wiesz, w ktorym kosciele.Co ty chcesz udowodnic? Co ma do rzeczy twoja ulubiona plytka z posypka z cytowanymi przez ciebie moimi slowami? O czym ty w ogole piszesz?Ja o sposobie wykonczenia produktow ,ty o rodzajach powierzchni. Ty sie jednak nudzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 no to jeszcze raz, bo 2112wojtek sie irytuje 2112wojtek Coz, powierzchnie chropowate bardziej sie brudza a zaglebienia im wieksze tym bardziej utrudniaja czyszczenie. Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem. napisałam powyżej, że nie ma to nic do rzeczy i to jest tak oczywiste, jak 2+2=4 tym bardziej, że są także płytki zrobione z przeciętych na trzy pasy cegieł formowanych i jak w kiełbasie - mamy trzy identyczne plastry 2112wojtek Coz, powierzchnie chropowate bardziej sie brudza a zaglebienia im wieksze tym bardziej utrudniaja czyszczenie. Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem. to odnośnie fugi w płytkach i spoiny pomiędzy cegłami i napisałam dokładnie to samo przed 2112wojtek proszę: mimi a cegły - spoiny są szersze, troszkę/minimalnie wklęsłe, bo inaczej brzydko wyglada szerokie spoiny w cegłach mogą być trudniejsze w utrzymaniu od fug w kafelkach. wyluzuj Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 GK7 Witam Ja również zastanawiam się nad klinkierem w kuchni a konkretnie chcę komin wentylacyjny wymurować od razu z klinkieru tak aby ozdabiał a nie szpecił kuchnię. Tylko problem bo będzie się on znajdował w sąsiedztwie kuchenki i nie wiem czy to nie jest problem. Może ktoś wie czym go czyścić i konserwować? polecam ten QUICK MIX - pisałam o wielu kolorach : zaprawa murarska do klinkieru - VM 01 V.O.R. Do wznoszenia murów ze słabo nasiąkliwych cegieł licowych o nasiąkliwości od 3 do 8% z jednoczesnym wykonaniem spoin. Zużycie: 43-53 kg/m2 przy normalnym formacie cegły VM 01 szara - 03209 9 30 40 19 sprawdź A VM 01.w ekstra biała - 05208 0 40 35 26 B VM 01.2 czarna - 03229 7 30 40 19 A VM 01.3 ciemnoszara - 03309 6 30 40 19 A VM 01.4 antracytowa - 03409 3 30 40 19 A VM 01.5 biało-beżowa - 03509 0 30 40 19 A VM 01.6 biało-szara - 03609 7 30 40 19 A VM 01.7 brązowa - 03709 4 30 40 19 A VM 01.8 marchewkowo- brązowa - 03809 1 30 40 19 A VM 01.9 piaskowa - 04001 8 30 40 19 A VM 01.10 żółta - 04002 5 30 40 19 A VM 01.11 zielona - 04003 2 30 40 19 A VM 01.12 pomarańczowa - 04004 9 30 40 19 A VM 01.13 różowa - 04005 6 30 40 19 A VM 01.14 łososiowa - 04006 3 30 40 19 A VM 01.15 miedziana - 04007 0 30 40 19 A VM 01.16 brązowo-czerwona - 04008 7 30 40 http://www.quick-mix.pl/CM/files.php//OFERTA/ZAPRAWYMURARSKIE/vm01.jpg ZSE/KSE płyn do usuwania wykwitów i nalotów wapiennych Gotowy do użycia środek czyszczący różne podłoża i wszelkiego rodzaju ściany murowane z wykwitów cementowo-wapiennych. Kolor: bezbarwny. Zużycie: około 150-350 ml/m2 w zależności od sposobu nakładania Środek płynny http://www.quick-mix.pl/CM/files.php//OFERTA/BUDOWAPODLOZA/zsekse1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 GK7 Może ktoś wie czym go czyścić i konserwować? świetne środki REMMERS do konserwacji (hydrofobizującej impregnacji) - np. krem impregnujący FUNCOSIL FASSADENCREME do konserwacji, zabezpieczenia przed brudzeniem, tkaże tłuszczem - FUNCOSIL OW - środek na bazie kombinacji specjalnych silikonów są też polskie preparaty http://www.silikonypolskie.pl szukaj SARSIL ale te powyższe sprawdzone przy renowacji i konserwacji starego, 100 letniego, ceglanego domu i klinkierowy murek w kuchni będzie pięknym elementem, nawet w sąsiedztwie kuchenki pozdrawiam mimilapin Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GK7 25.10.2005 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Dzięki Mimilapin za wyczerpujące informacje.A może masz jakieś ciekawe zdjęcia z wykończenia kuchni klinkierem. Jeżeli tak to proszę o zdjęcia, najlepiej prywatną wiadomość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 25.10.2005 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 2112 wojtek Plytka jest troche inaczej wykonczona niz cegla, nawet jesli to plytka z ryflem. to nie tak, bo może być gładka cegła klinkierowa i ryflowana, chropowata płytka klinkierowa, tak jak np. niektóre kolekcje klinker sire. moja ulubiona płytka kliner sire ma nawet "posypkę" ceramiczną, a więc jest bardzo chropowata i faktycznie rajstopy by darła non stop 2112 wojtek Latwiej wiec wyczyscic w miare gladka powierzchnie z plytek niz z cegiel tak że to akurat może być zupełnie odwrotnie jak widać Jednak "Sa przyklady glupoty tak piekne , ze jakikolwiek komentarz odbiera im urode." Nie chce mi sie z toba nawet polemizowac, chociaz prowokujesz . Czytaj do licha cudze teksty ze zrozumieniem. Piszesz tylko po to zeby sobie poklapac? Wiesz , ze dzwonia , nie bardzo wiesz, w ktorym kosciele.Co ty chcesz udowodnic? Co ma do rzeczy twoja ulubiona plytka z posypka z cytowanymi przez ciebie moimi slowami? O czym ty w ogole piszesz?Ja o sposobie wykonczenia produktow ,ty o rodzajach powierzchni. Ty sie jednak nudzisz. Najpiekniej o glupocie powiedzieli w "Szpitalu na peryferiach" : gdyby glupota mogla unosic , to latalaby pani jak golebica Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 GK7 Dzięki Mimilapin za wyczerpujące informacje. A może masz jakieś ciekawe zdjęcia z wykończenia kuchni klinkierem. Jeżeli tak to proszę o zdjęcia, najlepiej prywatną wiadomość. z przyjemnością najlepiej na e-mail - tam mogę przesłać pliki w dowolnym formacie [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.10.2005 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 mimi do konserwacji (hydrofobizującej impregnacji) - np. krem impregnujący FUNCOSIL FASSADENCREME tu jeszcze uzupełnię, bo sa także środki w płynie, np. FUNCOSIL WS i wiele innych do cegieł klinkierowych, kamieni, cegieł typu silka itp. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/42702-klinkier-w-kuchni/page/2/#findComment-870756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.