Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

klinkier w kuchni

JoShi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 117
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

house

http://img421.imageshack.us/img421/9121/img33214mz.jpg

to zabrudzenie jest silne - gdyby była inna kuchenka (może to ten grill tak paskudnie kopci) a cegła gładsza i dobrze zabezpieczona - nie było by takiego nieestetycznego efektu.

house - jakim środkiem zabepieczałeś te cegły - niech wiemy, czego unikać.napisz koniecznie jak się nazywa - dokładnie.

house

Kuchnia jest produkcji "Viking" z grilem.

Malo widzialas i wiesz.

w takim razie bardzo brudzi - fatalnie! I to wina kuchni, nie cegły...

choć i cegłę dała bym tam zupełnie innego typu - patrz post powyżej- moja praktyczna sugestia dla Macieja Slimaka

Tak jak pisalem , malo widzialas i wiesz. :lol:

Wiec powruce do inpregnatu.Czarne miejsca sa wykonane w nastepujacy sposob,do inpregnatu dodaje sie kila gramow czarnego barwnika ,na reszre takiego jak widac.

Efekt jest taki jak na zdjeciu , prawdziwewa imitacja elementu nadkuchennego z XIXw. :lol:

Natomiast wdudowany pochlaniacz ktory jest z najwyzszej polki zapewnia to , ze nie czuje sie miesa grilowanego w kuchni nawet w ilosci kilku kilogramow na raz. :lol:

Niestety dolne cegly zawsze sa upaprane w tuszczu , czego nie widzac na zdjeciach. :evil:

Buziaki,

zawsze twoj houce.:lol:

house

Wiec powruce do inpregnatu.Czarne miejsca sa wykonane w nastepujacy sposob,do inpregnatu dodaje sie kila gramow czarnego barwnika ,na reszre takiego jak widac.

no ale jakiej marki ten impregnant, bo na pewno nie REMMERS :D

napisz dokładnie co zastosowałeś i w miare możliwosci jaka to była mieszanka.

Ewentualnie sama nazwa wystarczy, jeśli nie pamiętasz.

Efekt jest taki jak na zdjeciu , prawdziwewa imitacja elementu nadkuchennego z XIXw. :lol:

Czyli zaraz... Te okopcone to nie brudne tylko tak specjalnie ? Jak myslisz, ten metr odleglosci pozwoli mi zapobiedz zatluszczaniu sie scianki z klinkieru ? Czy mam sobie jednak to wybic z glowy ?

Czyli zaraz... Te okopcone to nie brudne tylko tak specjalnie ? Jak myslisz, ten metr odleglosci pozwoli mi zapobiedz zatluszczaniu sie scianki z klinkieru ? Czy mam sobie jednak to wybic z glowy ?

Oczywiscie jest to initacja, przeciez nikt nie kopci drewnem w kuchni. :lol:

Z doswiadczenia po tej wlasnie kuchni :cry: powiem , ze nie zapewni.

Nie znam sie na domowych srodkach chemicznych do czyszczenia, ale wiem ze czyszcza to co troche jakimis srodkami i plastikowa szczoteczka.

Jednym slowem tutaj to niezadowolenie, tyle samo czyszczenia co przyjemnosci z jedzenia. :lol:

house

Oczywiscie jest to initacja, przeciez nikt nie kopci drewnem w kuchni.

oj, wybacz, ale efekt wyszedł taki, jakby to było bardzo brudne :(

Pewno dlatego, że kuchnia nie jest drewniana, tylko biała i to robi mocny kontrast.

no, ale nie napisałeś nadal, jaki to był środek do impregnacji.

zapomniałeś pewno nazwę, nie szkodzi. Podałam sprawdzone w praktyce przez fachowców REMMERSY.

Z doswiadczenia po tej wlasnie kuchni :cry: powiem , ze nie zapewni.

Nie znam sie na domowych srodkach chemicznych do czyszczenia, ale wiem ze czyszcza to co troche jakimis srodkami i plastikowa szczoteczka.

Jednym slowem tutaj to niezadowolenie, tyle samo czyszczenia co przyjemnosci z jedzenia. :lol:

Oj to mysze sie mocno zastanowic. Wprawdzie plytki scienne tez trzeba szorowac, ale moze nie az tak bardzo...

Ok, czyli daje się to doczyścić - obsługa plastikowej szczoteczki nie jest mi obca, zapewne konieczność jej okresowego używania negatywnie odbije się na możliwości mojej samorealizacji :wink:, ale jakoś to przeżyję :)

Bałem się tego, że tłuszcz może wniknąć w klinkier w sposób uniemożliwający oczyszczenie lub grożący uszkodzeniem powierzchni.

Czyli można, jeśli wkalkuluje się w koszty okresowe szorowanie?

Pozdrawiam,

Maciek

dla zainteresowanych

jeśli zdarzy się Wam bardzo zabrudzić cegłę, albo macie starą i chcecie ją wyczyścić z mocnego brudu to jest taki środek

uwaga!

lekko kwaśny, więc uważajcie, by nie trzymać go na cegle dłużej niż max 5 minut, bo cegła rozjaśnieje.!!!

nazywa się

ALKUTEX FASSADENREINGER - PASTE :D

i po kłopocie! szczoteczka od czasu do czasu też, byle nie do cegieł z posypką mineralną, bo wszytsko odpadnie :D

house

Oczywiscie jest to initacja, przeciez nikt nie kopci drewnem w kuchni.

oj, wybacz, ale efekt wyszedł taki, jakby to było bardzo brudne :(

Pewno dlatego, że kuchnia nie jest drewniana, tylko biała i to robi mocny kontrast.

no, ale nie napisałeś nadal, jaki to był środek do impregnacji.

zapomniałeś pewno nazwę, nie szkodzi. Podałam sprawdzone w praktyce przez fachowców REMMERSY.

Sluchaj , remmsa mozesz sobie kupic tutaj w sklepie dla publiki. :D

Dla fachowcow w danej dziedzinie sa odpowiedznie sklepy ich zaopatrujace.

Preparat stosowany powyzej jest na bazie alkoholu(wypelniach) w sklad wchodzi "Silanes", niech sie wypowiedza chemicy , pozatym nie mam pojecia jak to bedzie brzmiec w polskim.

Naklada sie go co 15 lat. :D Tak bynajmniej zaleca producent. :lol:

PS.Maciek, plamy niestety zostaja. :(

I jeszcze jedno srodek penetruje nie mniej jak 1/4" w glab przy kamieniu, cegla wiecej. 8) :D :lol:

house

w sklad wchodzi "Silanes", niech sie wypowiedza chemicy ,

w 99% są to silikony czasem mieszanki z akrylami lub specjalne silikony

SILANES to nazwa nie substancji chemicznej, lecz nazwa firmowa :) Tak jak kwas acetylosalicylowy i aspiryna :D

to dokładnie to samo :D

house

w sklad wchodzi "Silanes", niech sie wypowiedza chemicy ,

w 99% są to silikony czasem mieszanki z akrylami lub specjalne silikony

SILANES to nazwa nie substancji chemicznej, lecz nazwa firmowa :) Tak jak kwas acetylosalicylowy i aspiryna :D

Ja mam to w skladzie :lol: , plus alhohol i teflon. :lol: :lol: :lol:

house

Ja mam to w skladzie , plus alhohol i teflon. :lol: :lol: :lol:

o!!

ja mam w Polsce to samo! :lol: alkohol w barku, teflon na żelazku i patelniach - oryginalne TEFAL - francuskie :lol: Ale kupowane w Polsce - dobre marki są dostępne wszędzie, w każdym zakątku świata :lol:

niemiecki REMMERS pewno też :lol:

p.s. wyczyść house ten brud z cegieł pastą REMMERS, naprawdę jest super, wiem z praktyki :D

przypominam:

ALKUTEX FASSADENREINGER - PASTE

pa , bez buziaczków :lol:

house

Ja mam to w skladzie , plus alhohol i teflon. :lol: :lol: :lol:

o!!

ja ma w Polsce to samo! :lol: alkohol w barku, trefoln na żelazku i patelniach - oryginalne TEFAL - francuskie :lol: Ale kupowane w Polsce-dobre marki, są dostępne wszędzie, w kazdym zakątku świata :lol:

REMMERS pewno też :lol:

p.s. wyczyść house ten brud z cegieł pastą REMMERS, naprawdę jest super, wiem z praktyki :D

przypominam:

pa , bez buziaczków :lol:

Ci ludzie sa naprawde czysci :lol: , niech brudasy :oops: ktore to stosuja dalej sie tym bawia,OOOO! 8) :lol: :lol:

Remm nie jest niczym wyjatkowym :lol: :lol: :lol: i sa naprawde srodki kilkanascie razy lepsze . :lol: :lol:

PS. nie zapomni o rekawicach jak szorujesz. :lol:

mimi

dla zainteresowanych

jeśli zdarzy się Wam bardzo zabrudzić cegłę, albo macie starą i chcecie ją wyczyścić z mocnego brudu to jest taki środek

uwaga!

lekko kwaśny, więc uważajcie, by nie trzymać go na cegle dłużej niż max 5 minut, bo cegła rozjaśnieje.!!!

nazywa się

i po kłopocie! szczoteczka od czasu do czasu też, byle nie do cegieł z posypką mineralną, bo wszytsko odpadnie

oczywiście nie cegła odpadnie, lecz posypka mineralna - tak dla jasności :D

taka posypka - piękna, ale do kuchni na okapy czy murki narażone na zabrudzenie tłuszczem i innymi środkami niepraktyczna i nie polecam - jest np. na cegłach FASADE BEECK

http://www.crh-klinkier.pl/gfx/oferta/cegly_formowane/rustiek_1.jpg

tutaj radze się bardzo zastanowić, bo osobiście ją mam, nie w kuchni, bo przy czyszczeniu odpada cała posypka

w środku cegła jest jasna, jednolita - to tylko taki techniczny trick, by cegła przypominała ręcznie formowany wyrób.

Oczywiście jest to masówka - choć dla mnie prywatnie super, to i tak nijak się to ma do całkiem naturalnej i ręcznie formowanej cegły z polskich cegielni, jak Cegielnia Hoffmawska z Kraśnika :D